Bäst i test: Bästa Ashwagandha Kosttillskott 2023

Hem » Artikel » Bäst i test: Bästa Ashwagandha Kosttillskott 2023

Känner du dig utmattad, överväldigad och saknar energi? Utforska de fördelaktiga egenskaperna hos den indiska örten ashwagandha. Denna ört erbjuder stöd för att motverka känslor av ångest och stress, samt bidrar till att återställa din mentala jämvikt. Njut av en god natts sömn och vakna upp känslan av att vara fullständigt utvilad.

Vi har gjort en omfattande undersökning för att presentera det allra bästa inom ashwagandha, och här kan du lära dig allt om hur denna kraftfulla ört kan gynna ditt välmående. Låt inte detta unika tillfälle att ta del av ashwagandhas fördelar glida dig ur händerna. Utforska vårt bäst i test och upptäck den mest effektiva ashwagandha-produkten för dina behov.

6 Bästa Ashwagandha – Bäst i vårt test

Sidan innehåller annonser

Vår lista från vårt bäst i test av Ashwagandha;

KSM-66 Ashwagandha är en specialiserad form av Ashwagandha, en välkänd adaptogenisk ört med djupa rötter i Ayurvedisk medicin. Denna produkt har en koncentrerad formulering och är avsedd att stödja kroppens naturliga respons på stress och oro, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för de som söker naturliga lösningar på dessa utmaningar.

Oerhört många positiva användare som fått hjälp mot stress, oro, sexlust sömnproblem med mera.

Många fina delbetyg som bidrar till ett totalbetyg som gör denna till bäst i vårt test.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • KSM-66 Ashwagandha är en fullspektrumextrakt, vilket innebär att den innehåller alla de bioaktiva föreningarna i ashwagandha i deras naturliga proportioner. Detta är en fördel jämfört med andra ashwagandha-produkter som kan fokusera på en specifik förening.
 • Många användare rapporterar minskad stress och oro, förbättrat humör, och bättre sömn efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
  Denna produkt är certifierad ekologisk och icke-GMO, vilket ger extra trygghet för de som bryr sig om produktens renhet.
Nackdelar
 • Även om de flesta användare inte rapporterar några biverkningar, har en mindre grupp upplevt mindre magbesvär eller huvudvärk efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
 • Medan många människor tycker att denna produkt är effektiv, fungerar den inte för alla. Vissa användare rapporterar ingen märkbar förändring i deras stressnivåer eller humör.

Det här är det mest högdoserade ashwagandha-tillskottet på marknaden idag! Varje kapsel innehåller hela 500 mg och hjälper dig att må bra mentalt och fysiskt under perioder av extra stress. 

Användarna har generellt sett varit mycket nöjda med Healthwell Ashwagandha Premium. Många har rapporterat märkbar minskning av daglig stress och förbättrad sömn. Andra har uppskattat den ökade koncentrationsförmågan och den allmänna känslan av välbefinnande.

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell Ashwagandha Premium står ut för sin höga kvalitet och styrka. Varje kapsel innehåller 500 mg Ashwagandha-extrakt, vilket ger en kraftfull dos i varje servering. Användare rapporterar minskad stress, förbättrad sömnkvalitet och ökad mental skärpa. Dessutom är produkten vegansk, vilket gör den tillgänglig för en bred publik.
 • En annan fördel är tillskottets rena form. Healthwell har undvikit onödiga tillsatser och fyllmedel, vilket innebär att du får en okomplicerad och effektiv produkt.
Nackdelar
 • Medan de flesta användare har haft positiva upplevelser, har vissa rapporterat milda biverkningar som huvudvärk och magbesvär. 

Healthwell Ashwagandha Extrakt är ett kraftfullt och effektivt kosttillskott som utnyttjar den adaptogena styrkan hos ashwagandha, även känd som "indisk ginseng". Idealiskt för de som går igenom stressiga perioder och söker en naturlig metod för att hjälpa till att hantera det.

Generellt sett har användarna av Healthwell Ashwagandha Extrakt rapporterat positiva upplevelser. De har noterat förbättringar i både fysisk energi och mentalt välbefinnande, vilket hjälper dem att hantera stressiga situationer mer effektivt.

De är dessutom helt veganska så det är ett kosttillskott som passar alla. Många anser att de känner sig piggare och gladare efter att de har börjat med de här!

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ashwagandha, med sina adaptogena egenskaper, hjälper till att balansera kroppens reaktion på stress. Användarna har rapporterat en förbättring i deras allmänna humör, minskade stressnivåer och ökad energi. Vi har också uppskattat att Healthwell Ashwagandha Extrakt är ett veganvänligt alternativ, vilket gör det tillgängligt för en bred publik.
 • En annan fördel är att varje kapsel innehåller 400 mg ashwagandha rotextrakt, motsvarande 6 g färsk ashwagandharot, vilket gör det till en högkoncentrerad och potent form av detta tillskott.
Nackdelar
 • Några användare kan uppleva milda biverkningar som magbesvär eller huvudvärk, men dessa är generellt sett sällsynta och övergående. 

Här får du ashwagandha i pulverform. Ett finmalt pulver som du kan blanda i juice, din egen smoothie eller annan dryck. Användare tycker att det är en väldigt smidig produkt och att den ger effekt redan efter en vecka!

Pulvret är 100% rent, utan tillsatta fyllnadsmedel, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Det är även certifierat ekologiskt och passar för både vegetarianer och veganer.

Ca pris: 142 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Pulver som kan blandas i valfri produkt
Nackdelar

 -

Ett ekologisk finmalt pulver bestående av 100% ashwagandha. Det räcker med att ta en tesked per dag för att få effekt så det är en väldigt dryg produkt. Blanda det med vilken mat eller dryck du vill för att få de fina effekterna av det!

Superfruit Ashwagandha Pulver är ett ekologiskt, veganvänligt tillskott som är lätt att integrera i din dagliga rutin. Det är framställt från ashwagandharoten, som har använts i Ayurvedisk medicin i tusentals år för att främja allmänt välbefinnande.

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En stor fördel med Superfruit Ashwagandha Pulver är dess flexibilitet. Pulvret kan blandas i din favoritsmoothie, dryck eller maträtt, vilket gör det enkelt att integrera i din kost. Dessutom är det ekologiskt och fri från tillsatser, vilket vi anser är en stor pluspunkt.
Nackdelar
 • En potentiell nackdel med Superfruit Ashwagandha Pulver är att det kan ta tid att märka effekterna. Som med de flesta naturliga kosttillskott är det viktigt att ta det regelbundet och ha tålamod. 

Ett ekologisk finmalt pulver bestående av 100% ashwagandha. Det räcker med att ta en tesked per dag för att få effekt så det är en väldigt dryg produkt. Blanda det med vilken mat eller dryck du vill för att få de fina effekterna av det!

Ca pris: 140kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa ashwagtandha just nu

Köpguide bästa Ashwagandha

Vad är ashwagandha?

Ashwagandha är en ört som används inom den indiska läkekonsten ayurvediska i över 4000 år. Örten används bland annat för att motverka stress, ångest och för att stärka immunförsvaret. Ashwagandha säljs vanligtvis främst i kapslar eller i pulverform.

Withania somnifera är det botaniska namnet för ashwagandha och den växer i Indien, Kina, Nepal, Mellanöstern och även i vissa delar av Afrika.

Vad är fördelarna med ashwagandha?

Örten har många användningsområden men den används framför allt till att minska stresshormonet kortisol och för att balansera blodsockernivåer. Örten har studerats i flera tusen år och många studier har visat att ashwagandha kommer med många positiva effekter.

Inom den Ayurveda läkekonsten benämns ashwagandha som den intelligenta örten eftersom den hjälper till där den behövs som mest. När stressen slår till märker du effekten där, sover du dåligt och är trött, hjälper den dig att förbättra sömnen och så vidare.

Ashwagandha ökar motståndskraften mot stress vilket i sin tur ger fördelar som mer lugn, bättre sömn, känslomässig balans, sexuell lust och funktion, ork och återhämtning men även fler positiva fördelar som:

 • Trötthet, stress och ångest: Dagens samhälle är idag stressat att leva i och stress är ett vanligt problem. Utses du för långvarig stress ökar produktionen av stresshormonet kortisol. Kortisol ökar blodsockerhalten, ökar insulinnivåerna, minskar energiproduktionen i kroppens celler och bryter ner muskler. Detta kan leda till utmattningssyndrom och utbrändhet.

  Forskning visar att ashwagandha både kan normalisera kortisolnivåerna i din kropp samt sänka blodsockernivåerna.
 • Cancermotverkande egenskaper: Studier har även visat att örten har en motståndskraftighet mot cancer. Det har visat sig att ashwagandha bland annat kan hjälpa till i framkallning av apoptos som är framkallad celldöd och är kroppens främsta skydd mot exempelvis skadliga cancerceller. Örten genererar dessutom reaktiva syrearter som tros förhindra uppkomsten av nya cancerceller.
 • Koncentration och minne: Ursprungligen har ashwagandha används för att förbättra mentala förmågor. Med hjälp av modern forskning har detta till viss del bekräftats.
 • Ökad fettförbränning och muskelmassa: När man gjorde en studie i dosering av örten upptäckte man att de personer som tagit mellan 750 och 1250 mg per dag hade förändringar i muskelstyrkan bara efter 30 dagar. Forskare har även upptäckt att ashwagandha i kombination med träning ökar fettförbränningen och muskelmassan.
 • Sänkt inflammation: Vi eftersträvar en låg nivå av inflammation i kroppen eftersom en hög nivå har kopplingar till sjukdomar såsom alzheimers och diabetes. Forskning har visat att ashwagandha ökar aktiviteten i immuncellerna som arbetar mot infektioner.
bättre minne med ashwagandha

Indikationer på för högt kortisol

Ashwaganda hjälper till att normalisera stresshormonet kortisol, dock är det viktigt att du försöker byta din stressiga livssituation. Använd ashwagandha som ett komplement till din livsförändring.  Några tecken på för hög kortisolnivå kan vara:

 • Försämrat minne
 • Försvagat immunförsvar
 • Huvudvärk
 • Minskad sexlust
 • Ryggvärk
 • Sömnproblem
 • Trötthet
 • Viktuppgång (som oftast sätter sig runt magen)

Tänk på detta när du ska köpa bästa ashwagandha

När du är i processen att välja det bästa ashwagandha-tillskottet för dina behov, finns det flera viktiga aspekter att ha i åtanke. Ashwagandha-tillskotten kan vid första anblicken se likartade ut, men de varierar i kvalitet och effektivitet. Här är några punkter att tänka på:

1. Withanolider:

Withanolider är de aktiva ingredienserna i ashwagandha, och de spelar en central roll i örtens förmåga att motverka stress och främja välmående. Sök efter produkter som innehåller minst 5% withanolider för att säkerställa att du får en potent och effektiv dos av örten.

2. Withaferin A:

Medan withanolider är fördelaktiga, är Withaferin A en specifik withanolid som kan vara skadlig i höga koncentrationer. Den är toxisk för levande celler och kan vara extremt farlig vid för höga nivåer. Detta ämne finns i högre koncentrationer när tillverkaren använder bladen av ashwagandha i stället för rötterna. Så leta efter produkter som endast använder roten för en säkrare användning.

3. Extraktionsmetod:

Produkterna på marknaden använder olika metoder för att extrahera ashwagandha, inklusive vatten- och kemikaliebaserade metoder. Produkter som använder vattenextraktion anses vara renare och föredras över kemisk extraktion.

4. Rötter kontra blad:

Det finns produkter som använder en kombination av rötter och blad, medan andra strikt använder roten. Tillskott som endast innehåller roten tenderar att vara av högre kvalitet och innehåller dessutom mindre Withaferin A.

5. Svartpeppar för absorption:

Inkluderingen av svartpeppar i ditt ashwagandha-tillskott kan vara fördelaktigt eftersom det förbättrar kroppens förmåga att absorbera och utnyttja örten.

6. Ge det tid:

Ashwagandha fungerar inte över en natt. Det tar tid för de fördelaktiga effekterna att manifesteras i kroppen. Därför är det viktigt att inte avfärda produkten för tidigt. Ge det minst 60 dagar för att bedöma dess effektivitet fullständigt.

Genom att hålla dessa faktorer i åtanke kan du göra ett välgrundat val och hitta det ashwagandha-tillskott som bäst uppfyller dina behov och bidrar till ditt övergripande välmående.

basta ashwagandha roten

Dosering och biverkningar av ashwagandha

Doseringen av ashwagandha kan variera beroende på produktens styrka och form (till exempel kapslar, pulver, eller flytande extrakt), samt individens specifika behov. Generellt rekommenderas en daglig dos på 300-500mg av en standardiserad ashwagandha-extrakt för generell stressreducering och välbefinnande. Det är viktigt att alltid följa doseringsanvisningarna på produktetiketten.

Biverkningar för Ashwagandha produkter (Inklusive Ksm-66 biverkningar)

Ashwagandha tolereras generellt väl vid rekommenderade doser. Men som med alla kosttillskott finns det potentiellt för vissa biverkningar. Biverkningar är vanligtvis milda och kan inkludera magbesvär, diarré, eller huvudvärk. I mycket sällsynta fall kan det orsaka allvarliga symtom som andningsbesvär, onormal hjärtrytm, eller allergiska reaktioner.

KSM-66 är en specifik form av ashwagandha-extrakt som har standardiserats till att innehålla 5% withanolides, vilket är den aktiva komponenten i ashwagandha. KSM-66 är känd för sin höga kvalitet och potens och har använts i flera kliniska studier.

Som med alla former av ashwagandha kan KSM-66 ha vissa biverkningar, även om de vanligtvis är milda och inte alla upplever dem.

I sällsynta fall, kan KSM-66 ashwagandha-extrakt orsaka mer allvarliga biverkningar, speciellt om det tas i höga doser. Dessa kan inkludera:

 • Sömnlöshet
 • Förhöjda leverenzymer (vilket kan indikera leverskada)
 • En förändring i blodtrycket och hjärtrytmen
 • En allergisk reaktion (inklusive utslag, klåda, svullnad, svår yrsel, andningsproblem)

Vid en överkonsumtion som pågått över väldigt lång tid har milda symtom visat sig som trötthet och huvudvärk. Ingen forskning visar hur örten kan påverka vid graviditet eller amning så därför bör du undvika det i dessa situationer. Tar du andra mediciner är det alltid bra att rådfråga med din läkare innan du börjar med ashwagandha.

Forskning

Det finns en betydande mängd forskning som stöder ashwagandhas hälsofördelar. En studie publicerad i Journal of Dietary Supplements 2019 fann att ashwagandha-extrakt signifikant minskade stressnivåerna hos vuxna som led av kronisk stress. En annan studie publicerad i Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine fann att ashwagandha kan förbättra muskelstyrka och återhämtning hos friska män som deltog i styrketräning.

Vid en överkonsumtion som pågått över väldigt lång tid har milda symtom visat sig som trötthet och huvudvärk. Ingen forskning visar hur örten kan påverka vid graviditet eller amning så därför bör du undvika det i dessa situationer. Tar du andra mediciner är det alltid bra att rådfråga med din läkare innan du börjar med ashwagandha.

Så utser vi bäst i test av Ashwagandha produkter

För att identifiera den bästa ashwagandha-produkten har vi i teamet utformat en rigorös testprocess som tar hänsyn till flera viktiga faktorer. Ashwagandha, även känd som ”Indiens ginseng”, är en adaptogen ört som har använts i århundraden inom Ayurvedisk medicin och har blivit allt mer populär för sina många hälsofördelar, inklusive minskad stress och förbättrad energi och fokus.

Först och främst undersökte vi produkternas kvalitet och renhet. Vi gav företräde åt produkter som är organiska, GMO-fria och fria från onödiga fyllmedel och tillsatser. Vi betonade också vikten av tredjepartstestning, vilket innebär att produkterna testas av ett oberoende laboratorium för att verifiera sin kvalitet, renhet och styrka.

Därefter tog vi hänsyn till produktens potens, det vill säga mängden av den aktiva ingrediensen, withanolides, i varje dos. Vi prioriterade produkter som erbjuder en stark dos av ashwagandha, men även med tanke på att produkten inte bör överdoseras.

Prisvärdhet var också en viktig faktor i vår bedömning. Vi jämförde priserna för de olika produkterna i förhållande till deras kvalitet, potens och antal portioner per förpackning för att hitta de bästa värdena.

Slutligen tog vi hänsyn till användarrecensioner och feedback för att få en bättre förståelse för hur produkterna upplevdes av dem som har använt dem i verkliga livet. Detta inkluderade att titta på hur snabbt och effektivt de upplevde lindring av symptom, samt eventuella biverkningar de kan ha upplevt.

Delbetygen från dessa områden har summerats upp till ett totalbetyg som vi har grundat får bäst i testlista på.

Bilder från våra tester

Här hittar du vår topplista med bäst i test – Bästa Ashwagandha

Vanliga frågor – Ashwagandha

Vad kan ashwagandha göra för mig?

Ashwagandha är en adaptogenisk ört som används inom Ayurveda, den traditionella indiska medicinen, för att hjälpa kroppen hantera stress och stärka immunförsvaret.

Passar ashwagandha alla?

Det finns studier som säger att gravida, ammande samt de som har diabetes ska hålla sig ifrån Ashwagandha.

Hur tar man Ashwagandha?

Ashwagandha kan tas i form av kapslar, tabletter, pulver eller som te. Följ rekommenderad dosering på produktetiketten eller rådgör med en läkare.

Vilka är de potentiella hälsofördelarna med Ashwagandha?

Ashwagandha kan minska stress, ångest, förbättra sömnen, öka energin, stärka immunförsvaret och förbättra kognition och fysisk prestation.

Finns det några biverkningar av Ashwagandha?

Biverkningar kan inkludera magbesvär, diarré, kräkningar och sömnighet. Gravida och ammande kvinnor bör undvika Ashwagandha, och det är rekommenderat att rådgöra med en läkare innan användning.

Hur lång tid tar det innan man ser resultat av Ashwagandha?

Effekterna av Ashwagandha kan variera mellan individer och det kan ta några veckor till månader innan man märker några betydande förbättringar.

Sammanfattning

Missa inte denna smarta ört som kan hjälpa din kropp när den som mest behöver det. Framförallt används den för att dämpa stress. Stress kommer med många nackdelar så som dålig sömn, ångest, högt blodtryck och det vill vi såklart inte utsättas för. Ashwagandha kommer dock med många fördelar så oavsett om du är stressad, sover dåligt, vill öka din koncentration, öka din fettförbränning eller få balans i kroppen, så är ashwagandha värt att testa.

Vårt mål med vårt bäst i test för bästa ashwagandha är att hjälpa dig till att hitta produkten som passar dig bäst. Ta del av testet med information, betygsättningar och jämförelser för att hitta rätt. Du kommer få en bra produkt oavsett vilken ashwagandha som du väljer från vårt test.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den bästa Ashwagandha som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Källor:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-953/ashwagandha

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :