Guide: Hur vet man vilka tillskott man behöver?

Hem » Blogg » Guide: Hur vet man vilka tillskott man behöver?

Det finns säkert uppemot tusen unika kosttillskott till försäljning i Sverige idag. Alla består av olika kombinationer av vitaminer och mineraler, många gånger med tillsatta ämnen för extra effekt.

Det är därför viktigt att man tar reda på vilken typ av tillskott man behöver i allmänhet, men även vilka tillskott man bör lägga sina pengar på i synnerhet.

Vi har därför skapat den här guiden för dig som besökare på Prokost.

Hur vet man vilka kosttillskott man behöver när det finns så många olika att välja på?

Alla behöver inte kosttillskott

Enligt Livsmedelsverket behöver de flesta inte någon form av kosttillskott i sin vardag. Vi vet med oss att de allra flesta äter en någorlunda hälsosam kost och inte har några problem att göra det under en längre period (varför de inte behöver kosttillskott över huvud taget).

Vem behöver kosttillskott?

Det finns olika typer av sätt att se på saken.

Vi anser primärt att människor som tränar bör nyttja sig av kosttillskott då det i övrigt bör vara möjligt att få i sig den mängd näring som behövs av kroppen genom en relativt normal, vanlig, hälsosam kost.

För att verkligen ta reda på ifall du är i ett stort behov av ett kosttillskott, boka gärna en tid hos din lokala vårdcentral för att få professionell hjälp.

Nedan går vi igenom de 5 vanligaste anledningarna till varför man kan tänkas behöva ha kosttillskott.

Allmän hälsa

bästa kosttillskottet vid amning

Om du exempelvis blivit gravid, börjat amma eller bara är oroad över vad du ska göra nu när ditt hår börjat tappa sin lyster i allt större utsträckning finns det mängder av kosttillskott för den typen av bekymmer.

Kom dock ihåg att det är din kost som är det enskilt viktigaste verktyget du har vad gäller din allmänna hälsa.

Vilken typ av kosttillskott används för att förbättra ens allmänna hälsa?

Här är några typer av kosttillskott som kan vara bra för någon som är ute efter att förbättra sin allmäna hälsa:

Kosttillskott vid viktminskning

en ungdom som väger sig själv på en våg

Är det någonting som varit kontroversiellt genom åren så har det varit användningen av exempelvis bantningspiller för att gå ned i vikt snabbare.

Vi på Prokost har förstås stenkoll på allt som har med kost att göra som namnet kanske antyder, varför vi vet med oss att viktminskning till 100% beror på kalorier in, kalorier ut — men det finns fortfarande diverse kosttillskott som kan vara till hjälp.

Vi anser kosttillskott som dämpar hungern vara fantastiska i det syfet.

Vi har därför skapat en jämförelse av vad vi anser vara Sveriges bästa bantningspiller & fettförbrännare. Lycka till med att gå ner i vikt!

Vanligaste typerna av kosttillskott vid viktminskning

Här är de vanligaste typerna av kosttillskott att använda sig av vid viktminskning:

Kosttillskott för att bygga muskler

Det är kanske vanligast att man kommer i kontakt med kosttillskott för första gången när man börjar träna på gym. Det var i varje fall vad som hände oss bakom Prokost i våra tonår.

Att bygga muskler är något som tar tid och oerhört mycket precision kombinerat med hårt arbete. Det sägs att större muskler utgörs av 20% träning, 80% kost varför du kan se att kosttillskott onekligen blir viktigt.

Proteinpulver: vanligaste typen av kosttillskott för att bygga muskler
Ett grymt proteinpulver för att bygga muskler från Star Nutrition med smak av choklad.

Proteinpulver är den vanligaste typen av kosttillskott som används av människor som tränar världen över, och i Sverige — varför vi sammanställt en jämförelse av alla proteinpulver i Sverige.

Vi har även sammanställt en lista av alla bästa kosttillskotten för muskelbygge. Vi hoppas någon av dessa jämförelser är till hjälp ifall det är större muskler du är ute efter specifikt. Du hittar mängder av andra typer av kosttillskott recenserade på vår webbplats i stil med kreatin, kasein, koffein, aminosyror och så vidare.

Vanligaste typerna av kosttillskott vid bygge av muskler

Kosttillskott för uthållighet

bästa proteinpulver för äldre

Vanligaste typerna av kosttillskott för uthållighet

Mental prestation

Det finns många människor som tar kosttillskott endast för att prestera bättre mentalt exempelvis inför ett viktigt prov eller en presentation på sitt jobb. Koffein är ett perfekt exempel på ett kosttillskott som bidrar till ökad mental prestation och dessutom ger dig mer energi på samma gång.

Se gärna vår stora jämförelse av de bästa koffeintabletterna.

Vanligaste typerna av kosttillskott för förbättrad mental prestation

Hur du väljer rätt kosttillskott

Det är egentligen rätt enkelt att välja rätt kosttillskott.

Allt du behöver göra är att:

  1. Ta reda på vad du har för problem eller önska förbättra, möjligen med hjälp av en vårdcentral ifall du själv inte lyckas känna efter själv
  2. Leta reda på vilken typ av kosttillskott som hjälper mot problemet
  3. Använd sedan vår webbplats — Prokost.se — för att jämföra kosttillskotten i allmänhet men även webbutikerna i synnerhet

Vi föreslår alltid att man bokar in ett besök på sin lokala vårdcentral i syfte att få prata med någon beroende på hur allvarliga problem man upplever med sin hälsa.

Kanske mår man bara bra men vill prestera lite extra på gymmet — i det fallet är det bara att tuta och köra i vårt tycke. Fundera och ta reda på vilken typ av kosttillskott det är du kan tänkas behöva, och leta sedan reda på omdömen om kosttillskotten i fråga.

Sammanfattning

Vi hoppas vår guide hjälper dig känna efter lite, men framför allt — ge dig självsäkerheten att pröva ett valfritt kosttillskott på marknaden baserat på dina mål i dagens läge.

Kom ihåg att kosttillskott inte är droger, mediciner eller olagliga för den delen. Kosttillskott består i huvuddel av ämnen din kropp redan består eller har ett väldigt stort behov av.

Som tur för dig så är Prokosts primära uppgift att erbjuda ärliga recensioner av kosttillskott varför du inte behöver lämna vår webbplats utan kan använda dig av vår navigation för att hitta rätt kosttillskott för just dig när du listat ut vilken typ av problem det är du försöker bli bukt med.

Vi hoppas vi gett dig svar på frågan: hur vet man vilka kosttillskott man behöver?

Sist men inte minst vill vi bara påminna om att kosttillskott i allmänhet faktiskt inte är särskilt dyra. Det är inte ovanligt alls att du kan köpa dig en burk av ett kosttillskott för runt hundralappen och ändå få ungefär en månads mängd så du ändå klarar dig under en längre period.

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Uppdaterad 2022-12-25