Bästa Kokosoljan för hud – hår – hälsa 2024

Hem » Hälsa » Hud-Hår-Naglar » Bästa Kokosoljan för hud – hår – hälsa 2024

Kokosolja har en mängd användningsområden – allt från en naturlig fuktighetskräm till en hårbehandling till en hälsosam tillsats i din matlagning. Men med så många alternativ tillgängliga på marknaden, hur vet du vilken produkt du ska välja?

För att hjälpa dig navigera i denna djungel av produkter har vi noggrant granskat och testat olika märken och typer av kokosolja. Vi är glada att kunna presentera resultatet av vårt omfattande ”bäst i test” och visa dig de bästa alternativen som finns att tillgå.

Håll i hatten, för idag ska vi ta reda på vilken den bästa kokosoljan just nu är, och hur du bäst använder den.

Bästa Kokosoljan – Bäst i test – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa kokosoljan

Healthwell Kokosolja Extra Virgin EKO är ett utmärkt tillskott för alla som vill införliva en hälsosam, multifunktionell ingrediens i sin vardag. Denna kokosolja är extra jungfru, ekologiskt certifierad och kallpressad, vilket innebär att den behåller alla sina naturliga näringsämnen och fördelaktiga egenskaper. Den är rik på MCT-fetter och laurinsyra, vilket ger en energiökning och bidrar till en allmänt bättre hälsa. Användbar både i matlagning och som en naturlig hud- och hårvårdsprodukt, ger den ett mervärde till dina rutiner.

Varför är det vår testvinnare?

Efter noggranna tester och jämförelser med andra produkter på marknaden har vi valt Healthwell Kokosolja Extra Virgin EKO som vår testvinnare. Det är inte bara dess höga kvalitet som gör det till en vinnare. Vi har tagit hänsyn till dess mångsidighet, ekologiska certifiering, näringsvärde, smak och användaromdömen.

Ca pris: 89 kr

 

Fördelar
 • Ekologiskt certifierad: Den har EU:s ekologiska märkning, vilket innebär att den uppfyller strikta villkor under hela produktionskedjan och att minst 95 % av ingredienserna är ekologiska.
 • Kallpressad & extra virgin: Denna process säkerställer att oljan behåller sina ursprungliga, näringsrika innehåll och alla dess naturliga egenskaper.
 • Rik på MCT-fetter och laurinsyra: Dessa fettsyror är bra för vår kropp, eftersom de lätt kan brytas ner och omvandlas till energi. Dessutom har laurinsyra antibakteriella och antivirala egenskaper.
 • Mångsidig: Den kan användas både i matlagning och bakning på grund av dess värmebeständighet, samt som en hud- och hårvårdsprodukt på grund av dess återfuktande egenskaper.
Nackdelar
 • Smak: Även om många uppskattar den naturliga, nötiga smaken av kokosolja, kan vissa finna den överväldigande, särskilt om den används i stora mängder i matlagning.
 • Förvaring: Kokosolja har en låg smälttemperatur, vilket kan göra förvaring och transport problematisk i varma klimat eller under sommarmånaderna.

Weleda Calendula Shampoo & Body Wash är ett unikt ekologiskt två-i-ett schampo och duschcreme speciellt framtaget för att varsamt rengöra och vårda känsliga hud och hår.

Dermatologiskt testad, innehåller produkten ingredienser av naturligt ursprung och är rik på välgörande calendula och mjukgörande mandelolja. Ett bekvämt och effektivt alternativ.

Ca pris: 70 kr

 

Fördelar
 • Ekologiskt: Denna produkt är ekologiskt certifierad, vilket innebär att den uppfyller stränga miljömässiga och sociala krav under hela produktionskedjan.
 • 2-i-1 formel: Som ett kombinerat schampo och duschcreme gör denna produkt badtiden mycket smidigare.
 • Milt för känslig hud: Produkten är särskilt formulerad för att vara mild mot barnets känsliga hud och hår, vilket minimerar risk för irritation.
 • Dermatologiskt testad: Säkerheten bekräftas av att den har testats dermatologiskt.
Nackdelar
 • Doft: Medan vissa barn och föräldrar kanske gillar doften, kan andra tycka att det är för starkt eller inte tilltalande.

Desert Essence Hand- & Bodylotion Kokos är en ekologisk och vegansk kroppsvårdsprodukt med en tropisk doft av kokos. Dess formula är fritt från parabener, natriumlaurytsulfat, petrolium-ingredienser, EDTA, konstgjorda dofttillsatser och liknande. Produkten är älskad av många för dess återfuktande egenskaper, men har också kritik för vissa aspekter.

Gör huden sidenlen känsla som varar en längre tid. Återfuktar, doftar gott och är mycket omtyckt.

Ca pris: 150 kr

 

Fördelar
 • Vi uppskattar verkligen att denna hand- och kroppslotion är tillverkad med ekologiska och veganska ingredienser. Det är tydligt att Desert Essence har en stark åtagande för att erbjuda produkter som är snälla mot huden och miljön.
 • Produkten innehåller mjukgörande hibiskusextrakt och återfuktande passion, vilket ger en lyxig känsla vid användning. Det ger huden en sidenlen känsla som varar länge, vilket är ett stort plus.
Nackdelar
 • Trots många positiva aspekter finns det också några nackdelar som vi märkt. Vissa användare tycker att doften är för stark, medan andra tycker att den är konstig. Doft är naturligtvis en mycket subjektiv fråga, och vad en person älskar kanske en annan inte gillar.
 • Dessutom har några användare rapporterat att lotionen tar lite tid att absorberas av huden och att den lämnar en hinna ovanpå huden. Detta kan vara irriterande för dem som föredrar en produkt som snabbt sjunker in.

Rawfoodshop Kokosolja Smak och doftfri EKO är en ekologisk, högkvalitativ kokosolja som är ren, smak- och doftfri. Den är certifierat ekologisk och erbjuder många hälsofördelar och användningsområden, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som söker ett mångsidigt, naturligt och hälsosamt alternativ till traditionella oljor.

Helt smak och doftlöst kokosfett för de som inte riktigt uppskattar kokosdoften. Utmärkt basprodukt för egen tvål eller deo. Även bra för matlagning.

Ca pris: 73 kr

 

Fördelar
 • Ekologisk: Rawfoodshop Kokosolja är ekologiskt certifierad, vilket garanterar att produkten är fri från kemikalier och andra skadliga ämnen.
 • Smak- och doftfri: Till skillnad från traditionell kokosolja, har denna produkt ingen smak eller doft, vilket gör den lämplig för matlagning och bakning där kokossmaken inte önskas.
 • Mångsidighet: Detta är en mycket mångsidig produkt som kan användas i matlagning, bakning, hudvård, hårbehandlingar och mer.
Nackdelar
 • Användarna har generellt sett gett mycket positiva omdömen om Rawfoodshop Kokosolja Smak och doftfri EKO. Många uppskattar dess mångsidighet och att den är smak- och doftfri, vilket gör den lämplig för en mängd olika tillämpningar. Dess ekologiska certifiering är också en stor fördel för många konsumenter. Vissa användare har dock kommenterat att de skulle föredra om produkten hade en mer återanvändbar förpackning.

Helt doftfri kokosolja av färska ekologiskt odlade kokosnötter. Kallpressad som funkar både till matlagning, bakning, stekning. Funkar även för utvärtes bruk som exempelvis hudsalva.

Ca pris: 159 kr

 

Fördelar
 • Bra flerpack.
Nackdelar

-

Vita Coco Kokosvatten Naturell är en utmärkt, naturlig sportdryck som är både läskande god och mångsidig i användning. Tillverkad från unga, färska kokosnötter, är detta naturliga kokosvatten varken smaksatt, sötat eller färgat, vilket bevarar kokosvattnets naturliga nyanser och smaker.

Baserat på användarrecensioner, är Vita Coco Kokosvatten mycket omtyckt. Petter uppskattar förpackningens storlek och har det som en favorit i sitt kylskåp. Sara använder det som en del i hennes återhämtning efter träning, speciellt i hennes morgonsmoothies. Margareta och Kristin tycker att den är frisk och god. Dock, det finns några användare som Hjördis D. som tycker att vattnet är smaklöst.

Ca pris: 44 kr

 

Fördelar
 • Vita Coco Kokosvatten ger en hälsosam vätskebalans och kan fungera som en utmärkt återhämtning efter fysisk aktivitet. Det kan även användas i många olika recept, allt från smoothies till kalla sommarsoppor. Dessutom är den naturligt rik på kalium och vitamin C.
 • Förpackningen är praktisk och gör det enkelt att hälla och förvara vattnet. Den större storleken på 1L är perfekt för att ha hemma i kylskåpet, vilket våra konsumenter uppskattar.
Nackdelar
 • Även om många älskar den naturliga smaken av Vita Coco Kokosvatten, tycker vissa att den är något smaklös. 
bästa kokosoljan

Köpguide för bästa kokosoljan

Vad är kokosolja?

Kokosolja är ett fett som utvinns från… you guessed it: Kokosnötter. Oljan innehåller en större del mättat fett med massa nyttiga syror som kan göra underverk för kroppen om det används på rätt sätt.

Som med allting i världen, så finns det både bra och dåliga kokosoljor, innan vi tittar vidare på vilka som är bäst och hur du kan använda dom, så finns det en generell regel att använda sig av när man ska testa att köpa kokosolja.

I regel skall man alltid köpa kallpressad kokosolja. Varmpressad olja undergår oxidisering vilket försämrar de bra egenskaperna, men funkar absolut om det är det enda alternativet.

Vad är kokosolja bra för?

Kokosolja har används sedan lång tid tillbaka, i matlagning, i håret, och som antibakteriell olja.

Det finns många bra egenskaper i Kokosolja. Den främsta är dess anti-effekt i svampinfektioner, inflammationer, samt mikrobiella och virala benämningar. Med dessa anti-effekter kan man med säkerhet säga att kokosolja bidrar till att stärka immunsystem och motverka infektioner.

Kokosolja innehåller mycket näring och är fuktgivande, därför är det även bra för både hud och hår. En av oljans bästa egenskaper är att den tål höga temperaturer och funkar därför alldeles utmärkt i matlagning.

kokosolja för hår hud och till matlagning

Vem kan använda kokosolja?

Kokosolja har så många olika användningsområden, så det är definitivt en produkt som alla kan testa att använda. Vare sig det är efter solen, för hudvård, för slitet hår eller som ett kosttillskott så är kokosolja en bra allt-i-allo grej att ha nära till hands.

För håret

Kokosolja är en av de bästa naturliga medlen för att motverka slitet hår och mjäll.

Eftersom kokosolja motverkar svamp och inflammeringar så är det enormt bra för de som har torr hårbotten eller slitet hår.

För att få bästa effekt ska oljan masseras in i hela håret, och sedan låtta sitta i ungefär 30 minuter innan man sköljer bort det. Se till att skölja noggrant, då olja kan kräva lite extra för att få bort. Resultatet blir ett glansigare och hälsosammare hår.

För huden

Kokosolja är fuktgivande och fungerar alldeles utmärkt mot torr hud. Om du använder det sparsamt så tränger oljan snabbt in i huden och livnär den med vitaminer och mineraler så den får mer glöd och lyster.

Som ansiktsrengöring funkar den bra också, det räcker med att massera in den försiktigt i ansiktet och sedan tvätta av med vatten för att ge en god effekt.

Det går även att använda som sminkbortagning både för vanlig och vattenfast smink.

Även som rakkräm hittar du fördelar med kokosolja, den antibakteriella effekten minskar risken för röda prickar, medans det naturilga glidet gör rakningen mer bekväm och skonsam.

Som aftersun fungerar det finfint också, då de näringsrika innehållet av vitaminer och mineraler tas upp och återuppbygger huden, medans kokosfettsyrorna förbättrar hudens balans och fuktnivå. Det är värt att nämna att kokosolja är inget bra substitut för solkräm, då oljan endast blockerar 20% av solens skadliga strålar.

kokosolja after sun

Kokosolja har i tester även påvisats motverka acne för vissa, tack vare de antiinflammatoriska egenskaperna med laurin och kaprinsyran.

Kokosolja i matlagning

Kokosolja är både gott och ett bra alternativ för matlagning, både som stekfett eller genom att hälla en matsked eller två i färdiglagad mat, som en extra kalori-boost för de som vill gå upp i vikt, eller för de som vill ha lite mer mättnadskänsla för viktnedgång. En matsked kokosolja landar ungefär på 117 kalorier.

Skottsäkert kaffe

Älskar du morgonkaffet, men är trött på att säcka ihop på eftermiddagen?

Bulletproof coffee är ett sätt att motverka koffein-krascher genom att mixa kaffe med nyttiga fetter så att det blir en utjämnad energi-boost som avtar gradvis, istället för en snabb boost som gör att du kraschar.

kaffe med kokosolja


Det är väldigt enkelt att testa att göra skottsäkert kaffe, allt som behövs är en blender, kaffe och kokosolja eller MCT-olja, så mixar du ihop det och dricker som vanligt.  

Näringsvärde

Kokosolja består till störst del av mättat fett, men även en hel del nyttiga syror som bidrar till kokosoljans fantastiska effekter:

 • Kaprinsyra som är en exfoliant, vilket återfuktar huden.
 • Laurinsyra, som bidrar till mycket utav kokosoljans fördelar. Det finns forskning som tyder på att denna syran är bra för viktnedgång, och motverkan av alzheimers.
 • Myristinsyra som är välanvänt inom smink för dess rengörande effekt
 • Palmitinsyra som hjälper till att återfukta huden och göra den mjuk.
 • Stearinsyra som bidrar till att ge hår och hud en skyddande effekt
 • Oljesyra som tas upp lätt av huden för återfuktning, samt minskar åldringssymptom
 • Linolsyra som hjälper till att bibehålla fukten som huden tar upp, och skyddar mot skadliga irritanter.

Med allt bra som kommer med kokosolja, så tycker vi att det är ett självklart val att ha i sitt hälso-kit. Kokosolja är en väldigt prisvärd och bra produkt med väldigt många användningsområden. Vi hoppas att våran lista över de bästa kokosoljorna 2021 har gett dig lite insikt i kokosoljans värld.

Faktorer att titta på när du ska köpa kokosolja av god kvalitet

EgenskapBeskrivning
KällaKokosolja bör vara av hög kvalitet, helst från organiska, etiskt odlade kokosnötter.
BearbetningsmetodBästa kokosolja är oftast kallpressad, vilket innebär att den inte utsätts för hög värme under extraktionsprocessen. Detta hjälper till att behålla dess naturliga näringsämnen och smak.
ReningExtra jungfruolja eller jungfruolja är att föredra, då dessa inte har genomgått intensiv raffinering och därför behåller de mest näringsämnen.
Doft och smakHögkvalitativ kokosolja har en mild, naturlig doft av kokos och en ren, söt smak. Det bör inte smaka eller lukta bittert eller för starkt.
KonsistensVid rumstemperatur bör kokosolja vara solid och vit, men den smälter snabbt när den utsätts för värme.
FörpackningKokosolja bör förvaras i en lufttät behållare för att förhindra att den blir härskna. Mörka glasburkar är att föredra, då de skyddar oljan från ljus.

Möjliga biverkningar vid användning av kokosolja

Kokosolja anses generellt vara säker för användning, men som med alla produkter kan det finnas vissa biverkningar eller reaktioner för vissa personer. Här är några potentiella biverkningar att vara medveten om:

 1. Allergiska reaktioner: Medan det är ovanligt kan vissa personer vara allergiska mot kokosolja. Symtom på en allergisk reaktion kan inkludera klåda, rodnad, svullnad, nässelutslag eller andningssvårigheter. Om du upplever några av dessa symtom efter användning av kokosolja bör du sluta använda den omedelbart och söka medicinsk hjälp.
 2. Akne: Kokosolja är komedogen, vilket innebär att den kan täppa till porerna och potentiellt orsaka akne, särskilt hos personer med oljig eller aknebenägen hud.
 3. Fet hud: Kokosolja är mycket fet och kan därför lämna huden känslan fet efter användning. Detta kan vara obehagligt för vissa människor, särskilt de med redan oljig hud.
 4. Ökad kolesterol: Kokosolja innehåller en hög andel mättade fetter, vilket kan öka nivåerna av LDL (”det dåliga” kolesterolet) i blodet om det konsumeras i stora mängder. Detta kan öka risken för hjärtsjukdomar.
 5. Matsmältningsproblem: För vissa personer kan intag av kokosolja orsaka magbesvär, diarré eller kräkningar, särskilt vid höga doser.

Kom ihåg att alla har olika reaktioner på olika produkter, och vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Prokosts val av bästa kokosoljan

Vi på Prokost har genomfört en noggrann och omfattande utvärdering för att utse den bästa kokosoljan på marknaden. Med vår samlade expertis inom området har vi använt oss av en flerstegsprocess för att säkerställa att vår utvärdering är både objektiv och rättvis.

Först och främst har vi satt upp en lista över potentiella kandidater baserat på popularitet, tillgänglighet och kundrecensioner. Denna lista innefattade både stora internationella märken samt mindre, lokala producenter.

Nästa steg var att bestämma vilka kriterier vi skulle bedöma varje produkt på. Vi valde att fokusera på följande aspekter: Kvaliteten på råvarorna (ursprung, organisk certifiering), tillverkningsprocessen (kallpressad eller ej), smak och doft, pris, förpackningens hållbarhet samt kundrecensioner.

Vi har samlat information genom omfattande forskning, vilken innefattat att granska produktbeskrivningar, läsa kundrecensioner, undersöka företagens hållbarhetsåtaganden, samt provsmaka produkterna själva för att bedöma smak och doft.

Efter att ha samlat in all data, bedömde vi varje kokosolja enligt de uppsatta kriterierna. Vi gav varje produkt en poäng för varje kriterium, där högre poäng innebar en bättre prestanda.

När alla bedömningar var klara, summerade vi poängen för att få en totalpoäng för varje produkt. Den produkt som fick högst totalpoäng blev utnämnd till vår ”bäst i test” -kokosolja.

Men vi stoppade inte där. Vi vet att olika människor har olika behov och preferenser, så vi valde att också ge ut specialutmärkelser för produkter som utmärkte sig på specifika områden. Exempel på sådana utmärkelser kunde vara ”Bästa ekologiska val” eller ”Bästa prisvärde”.

Genom att följa denna process, känner vi oss trygga i att vi har gjort en omfattande, rättvis och objektiv bedömning av de bästa kokosoljorna på marknaden. Vi hoppas att vårt test kan vara till hjälp för dig när du ska välja vilken kokosolja som är bäst för just dina behov.

Topplista över bästa kokosoljan som vi presenterar här.

Med allt bra som kommer med kokosolja, så tycker vi att det är ett självklart val att ha i sitt hälso-kit. Kokosolja är en väldigt prisvärd och bra produkt med väldigt många användningsområden. Vi hoppas att våran lista över de bästa kokosoljorna just nu har gett dig lite insikt i kokosoljans värld.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den kokosoljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Kokosoljan – Slutsats – Prokost.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kokosoljor är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Vanliga frågor – Kokosolja

Vad är fördelarna med att använda kokosolja?

Kokosolja är mångsidigt och kan användas för matlagning, hudvård och hårbehandling. Det har antimikrobiella egenskaper och kan bidra till hud- och hårvård.

Vilken är skillnaden mellan kokosolja och kokosfett?

Kokosfett är härdad kokosolja. Fettet används till matlagning, och är bl.a en viktig ingrediens i delfikaka.

Vad är kokosolja?

Kokosolja är en vegetabilisk olja som extraheras ur köttet av mogna kokosnötter. Det är rikt på mättade fetter.

Hur väljer man den bästa kokosoljan?

Den bästa kokosoljan är vanligtvis organisk, kallpressad och extra jungfruolja. Dessa termer indikerar att oljan är av hög kvalitet och fri från kemiska tillsatser.

Är kokosolja hälsosamt att konsumera?

Medan kokosolja är högt i mättade fetter, innehåller det även medellånga triglycerider som kan ha positiva hälsoeffekter. Dock bör det konsumeras med måtta.

Kan kokosolja användas för matlagning vid höga temperaturer?

Ja, kokosolja har en hög rökpunkt vilket gör den lämplig för stekning och annan matlagning vid höga temperaturer.

Källor

https://feelgoodfoodie.net/recipe/coconut-oil-coffee/

https://timesofindia.indiatimes.com/..food-news/what-is-the-difference-between-cold-pressed-and-hot-pressed-oil

https://www.nivea.se/rad/hudvard/kokosolja-hud?g…

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/myth-or-fact-coconut-is-an-effective-sunscreen

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :