Bästa produkterna mot eksem 2024

Hem » Hälsa » Hud-Hår-Naglar » Bästa produkterna mot eksem 2024

Har man någon gång lidit av eksem så vet man verkligen hur jobbigt det kan vara. Men tack och lov så finns det hjälp att få!

I den här köpguiden ska vi göra en liten recension av produkter och kosttillskott mot eksem och i vårt test avgöra vilka produkter mot eksem som är bäst i test!

Bästa tillskotten mot eksem – Bäst i våra tester

Sidan innehåller annonser

Bäst i test lista med de bästa produkterna mot eksem

Vi har sett att Healthwell PURE Arganolja EKO kan ge lindring för de med eksem, tack vare dess rika innehåll av vitamin E och A, två vitala vitaminer som hjälper till att lindra inflammation och återfukta huden. Dess lätta konsistens gör att den snabbt absorberas av huden, vilket är särskilt fördelaktigt för de med känslig hud eller eksembenägen hud. Däremot ska noteras att effekten kan variera och det är viktigt att testa produkten på ett litet hudområde först.

De flesta användare är mycket nöjda med Healthwell PURE Arganolja EKO. De uppskattar dess mångsidighet, dess återfuktande egenskaper, och dess förmåga att ge både hud och hår lyster. En användare nämnde att oljan gav bra resultat för håret redan från första gången, medan en annan användare var nöjd med hur oljan kändes vid massage i ansiktet, vilket resulterade i mjuk, "bebislen" hud.

Ca pris: 179 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell PURE Arganolja EKO är inte bara fördelaktig för huden, utan även för håret. Den ger håret en naturlig glans och mjukhet och är mycket uppskattad som hårinpackning. Många konsumenter har även rapporterat att oljan fungerar bra för att mjuka upp huden och motverka fina linjer och rynkor, tack vare dess innehåll av antioxidanter. Ett extra plus är dess miljövänliga framställningsprocess, där frukterna skördas naturligt och oljan kallpressas för att behålla alla näringsämnen.
Nackdelar
 • En av de nackdelar som några användare har nämnt är förpackningen, som några har upplevt som mindre praktisk. Dessutom är oljan något odryg, vilket kan göra att den tar slut snabbt vid regelbunden användning.
Kräm
Miniderm

Miniderm

Typ: Kräm

Miniderm Duo, en innovativ fukthetsbevarande och mjukgörande kräm, är skapad för att behandla torr hud och stärka hudbarriären. Med en kombination av karbamid och glycerol, erbjuder denna kräm en effektiv lösning för de som lider av torr hud eller eksem.

 

PRIS: 407 kr

Fördelar
 • Framför allt är Miniderm Duo anmärkningsvärt effektiv för personer med torr hud och de som lider av eksem. Krämen har visat sig ha en barriärstärkande effekt, vilket är särskilt fördelaktigt för de som lider av atopiskt eksem. Detta beror på att en stark hudbarriär är avgörande för att förhindra hudinflammation och eksem.
 • En av de mest framstående egenskaperna med Miniderm Duo är dess användarvänlighet. Produkten är lämplig för både vuxna och barn, vilket gör den till en utmärkt lösning för hela familjen. Dessutom är den parfymfri och självkonserverad, vilket innebär att den är utan konserveringsmedel. Detta gör den särskilt passande för dem med känslig hud.
Nackdelar
 • Trots dess många fördelar, är det värt att nämna att en liten andel av användare kan uppleva sveda på grund av karbamid, en av de aktiva ingredienserna. Men detta verkar vara ett relativt ovanligt problem och bör inte avskräcka de flesta användare.

Healthwell PURE Jojobaolja EKO är ett multifunktionellt, ekologiskt skönhetsvårdsprodukt som riktar sig till både hud- och hårvård. Dess kallpressade och tillsatsfria formel gör den idealisk för olika hudtyper, inklusive känslig och eksembenägen hud.

Användarrecensioner för Healthwell PURE Jojobaolja EKO har generellt varit mycket positiva. Användare har kommenterat hur bra den fungerar för deras eksem och torr hud, vilket ger dem mjuk och återfuktad hud utan irritation. 

Ca pris: 139 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ekologisk: Oljan är certifierad ekologisk, vilket betyder att den är fri från skadliga kemikalier och tillsatser.
 • Anpassningsbar: Den fungerar på alla hudtyper - från torr till fet hud, och även på eksembenägen hud.
 • Multifunktionell: Den kan användas både för hud och hår, vilket gör den till en mycket kostnadseffektiv produkt.
 • Fuktighetsbevarande: Jojobaolja hjälper till att binda fukt till huden och hårbotten, vilket gör den idealisk för att bekämpa torrhet och eksem.
Nackdelar
 • Oljig känsla: En del användare kan tycka att oljan känns för oljig på huden, vilket är vanligt för många oljebaserade produkter.
 • Doft: Vissa användare kanske inte gillar den naturliga doften av jojobaolja.
 • Priset: Jämfört med andra oljor kan jojobaolja vara lite dyrare, men dess fördelar motiverar ofta priset.
Zinktillskott
Core Zink

Core Zink

PRIS/KAPSEL: 0,98 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

När vi bedömer Core Zink från Svenskt Kosttillskott är vi intresserade av att se hur denna produkt kan bidra till att lindra hudproblem, särskilt eksem. Zink är ett viktigt mineral för många kroppsfunktioner, inklusive hudens hälsa. Vi har granskat produkten utifrån dess potentiella fördelar och nackdelar.

 

Ca pris: 89 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hudens hälsa: Zink är känt för att bidra till en normal hudfunktion och kan ha en positiv effekt på hudtillstånd som eksem.
 • Immunförstärkande: Zink stöder också ett hälsosamt immunsystem, vilket är viktigt för att bekämpa inflammation och andra orsaker till eksem.
 • Högkvalitativt tillskott: Svenskt Kosttillskott är känt för sina högkvalitativa produkter, och Core Zink är inget undantag.
 • Enkel dosering: Med endast en tablett per dag är det lätt att införliva i din dagliga rutin.
Nackdelar
 • Variabel effekt: Effekten av zink på eksem kan variera från person till person, beroende på den underliggande orsaken till eksemet och individens zinknivåer.
Omega 3
O3 Omega

O3 Omega

MÄNGD: 120 kapslar

Puori Omega-3 är ett välformulerat kosttillskott med högkoncentrerad EPA och DHA, essentiella fettsyror kända för att bidra till god hjärn-, syn- och hjärtfunktion. Denna produkt har visat sig vara effektiv i att lindra eksem hos vissa användare och erbjuder en rad andra fördelar för hälsan.

Som experter på kosttillskott uppskattar vi den balanserade sammansättningen av EPA och DHA i Puori Omega-3. Detta tillskott, packat i bekväma kapslar, levererar en betydande dos på 1750 mg per portion, vilket är mer än tillräckligt för att möta det dagliga rekommenderade intaget av dessa essentiella fettsyror.

Användarrecensioner speglar även att denna produkt har hjälpt till att lindra eksem. En recensent nämner specifikt att hennes hud nu är som ny efter att ha tagit dessa kapslar, vilket indikerar att detta tillskott kan ha potentialen att bidra till hudhälsa.

Ca pris: 79 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En särskild fördel med denna produkt är att innehållet är smaksatt med naturlig citron, vilket hjälper till att undvika den obehagliga fisksmaken som ibland kan förknippas med omega-3-tillskott. Användarrecensioner bekräftar denna fördel, med flera recensenter som påpekar att produkten inte har någon oönskad eftersmak av fisk.
 • En annan fördel är att Puori Omega-3 är certifierad för renhet och färskhet av det oberoende laboratoriet IFOS (International Fish Oil Standards). Det är också testat för över 130 oönskade ämnen, inklusive bekämpningsmedel, tungmetaller och BPA, vilket ger försäkran om produktens säkerhet.
Nackdelar
 • En recensent påpekar att kapslarna är ganska stora, vilket kan vara svårt för vissa användare att svälja. Även om det inte verkar vara ett allmänt problem, är det värt att överväga om man har svårt att svälja större tabletter eller kapslar.

Sammanfattning: HealthWell Biotin 10000 är ett kosttillskott som bidrar till att främja en sund hud, hår och naglar. Medan dess effektivitet mot eksem är mindre tydlig, föreslår vissa användare att de märkt en förbättring i hudhälsan efter regelbunden användning.

Finns även med doseringen 5000 mikrogram biotin som mycket väl kan fungera och är klart billigare.

Ca pris: 349 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög koncentration: Med 10000 mcg biotin per tablett, erbjuder denna produkt en betydande dos för dem som söker en högre intag.
 • Positiva effekter på hår, hud och naglar: Många användare rapporterar att de sett förbättringar i hårtillväxt, hudkvalitet och nagelstyrka.
 • Lätt att inta: Tabletterna är lätta att svälja och behöver bara tas en gång om dagen, vilket gör detta till ett enkelt tillskott att införliva i din dagliga rutin.
Nackdelar
 • Osäker effekt mot eksem: Biotin är allmänt känt för sina fördelar när det gäller hår och naglar, men dess inverkan på eksem är mindre dokumenterad. Vissa användare har rapporterat förbättringar i deras eksem, men det är oklart om dessa resultat är direkt relaterade till biotinintaget eller andra faktorer.

Vitamin D3 2000 IE+ är ett kraftfullt tillskott som erbjuder en hög dos av vitamin D3, vilket är en viktig faktor för att stärka immunförsvaret och främja god hälsa.

Produkten är lättillgänglig med en kapsel om dagen och enkel att använda, vilket gör den attraktiv för många konsumenter.

Kan bidra till minskning av eksemproblem.

PRIS: 99 kr

Fördelar
 • Bidrar till en förbättrad övergripande hälsa
 • Lättillgänglig och enkel att använda
 • Kolin för bättre upptag
Nackdelar
 • Möjlig risk för överdosering om man inte följer doseringsanvisningarna noggrant
bästa produkterna mot eksem

Vad är eksem?

Ja vad är då eksem för något? Jo, det är en inflammation i huden som gör den röd, torr och ger ofta klåda.

Orsakerna till att man får eksem kan vara att hudens yttersta lager har skadats, är torr, eller att man har kommit i kontakt med något ämne som man är allergisk mot. Som tur är smittar inte eksem!

Man kan få eksem i vilken ålder som helst, men är ofta vanligare hos barn än vuxna. Om man har det som barn kan det dock växa bort så småningom.

Olika typer av eksem

Det finns olika typer av eksem, och hur ett eksem ser ut och vart man får det på kroppen beror just på vilken av de här typerna du har:

 • Allergiskt kontakteksem – Om huden kommer i kontakt med något ämne som man är allergisk emot så kan man få den här typen av eksem. Vanliga ämnen som brukar ge problem är till exempel nickel och latex.

Ställen på kroppen man brukar få allergiskt kontakteksem är i ansiktet, på händerna och i armhålorna.

 • Mjälleksem – Man tror att den här typen av eksem uppkommer på grund av en jästsvamp som finns i håret och på huden hos vuxna, men man vet inte säkert.

Man får mjälleksem på ställen där man har mycket hårväxt som till exempel hårbotten, ansikte och armhålor. Man får röd och fjällande hud när man har mjälleksem och stress kan förvärra problemen.

 • Icke-allergiskt kontakteksem – Den här typen av eksem kallas också för handeksem på grund av att det ofta uppkommer om man tvättar händerna väldigt ofta eller utsätter händerna för till exempel starka rengöringsmedel.
 • Atopisk dermatit – Det här är en hudsjukdom som oftast små barn får, framförallt i knäveck och armveck. Därför kallas det ofta för böjveckseksem. Torr hud, röda utslag som kliar, och knottrig hud är vanliga symptom.
 • Underbenseksem – Eksem som är vanligare hos äldre personer i samband med till exempel åderbrock.
 • Myntformat eksem – Runda utslag som oftast kommer på armar och ben. Personer över 50 är mer benägna att få myntformade eksem. Ett annat namn på myntformade eksem är nummulärt eksem.

Varför får man eksem?

Ca 10 procent av Sveriges befolkning lider någon gång av eksem. Av vad man vet idag så finns det olika saker som kan utlösa det, men för vissa typer så vet man faktiskt inte varför man får det.

Till exempel när det gäller atopiskt eksem så vet man inte varför det uppkommer, men man har en misstanke om att det kan vara så att man har en sämre hudbarriär som kan vara ärftlig.

Allergi kan också vara orsaken till att man får eksem, och vissa eksem beror på upprepad nötning av huden som till exempel att man tvättar sig jätteofta.

Riktigt långvarig stress är också en känd orsak till eksem.

stress kan ge eksem testa våra bästa produkter
Stress kan ge eksem

Kan man bota eksem?

Ja det kan man, men det kan ta lite tid och man kan behöva behandla huden i förebyggande syfte länge efteråt. I vissa fall kan man behöva smörja in sig upp till 20 gånger per dag. Men trägen vinner som alltid!

Det viktiga är att man undviker sådant man vet triggar igång eksem, som till exempel stress och ämnen man är mot. Plus att man inte torkar huden genom att tvätta den alltför ofta.

Det finns många olika salvor och krämer både med och utan kortison som kan hjälpa, och olika typer av dem beroende på vilken typ av eksem man har.

Det leder oss osökt till frågan – vilka produkter kan hjälpa mig?

Vilka produkter kan hjälpa dig?

Det finns faktiskt många olika produkter på marknaden idag som kan hjälpa dig med olika typer av eksem. Kräm, salva, schampo och oljor är några exempel.

Vissa innehåller kortison och andra är bara mjukgörande, båda typerna är viktiga för att få bort eksem.

I vårt test hittar du många olika produkter och då såklart också vilka vi tycker är det bästa!

olja mot eksem

Huskurer som kan hjälpa

Förutom de riktigt bra produkter som finns, så finns det även huskurer man kan testa för att råda bot på sina eksem. Exempel som vi har hittat är:

 • Honung – gnugga in i huden där eksemproblemen finns och lämna kvar ett tag. Skölj sedan av.
 • Aloe Vera – Använd en aloe vera gel och smörj in i problemområden, låt sitta kvar ett tag. Skölj sedan av.
 • Citrusfrukter – Ät mycket av dessa! C-vitaminet i dem hjälper till att minska histamin i kroppen. Histamin utsöndras i kroppen när man kommer i kontakt med något man är allergisk mot.
 • Äppelcidervinäger – Att smörja in äppelcidervinäger på sina eksem kan inte bara bota problemen, utan även förebygga dem! Man blöter till exempel en handuk med det, låter det ligga på eksemet i några timmar och sköljs sen av.
 • Olivolja – Olivolja kan minska bakterier i huden, har antiinflammatoriska egenskaper och har en otrolig förmåga att mjuka upp huden. Man masserar bara in den drabbade huden med oljan och sköljer sedan av resterna efter ett par timmar. Enkelt och bra!

Var kan jag köpa produkter mot eksem?

Om du vill köpa produkter mot eksem ska du vända dig till apotek eller butiker som säljer hudvård. Det finns också ett stort utbud med butiker på nätet som säljer dessa produkter.

Här i vårt test kan du hitta olika ställen att beställa de bästa produkterna mot eksem!

Vad kostar det?

Det kostar inte en förmögenhet att få hjälp att få bort sina eksem, vilket ju är väldigt bra!

I vår genomgång har vi hittat produkter som kostar från ca 40 kr upp till ca 350 kr. Väl investerade pengar med andra ord!

Man kan alltså lätt konstatera att du kan hitta produkter mot eksem som passar både för dig och din plånbok!

Bäst i test produkter mot eksem

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa produkter mot eksem!

För att skapa vår ”Bäst i test”-lista för produkter mot eksem, följde vi en noggrant utformad process för att säkerställa att vi presenterade de mest tillförlitliga och effektiva produkterna. Vårt team av experter inom dermatologi och näring, tillsammans med erfarna forskare, tillämpade följande metod:

1. Förarbete: Vi började med att undersöka och sammanställa en lista över potentiella produkter baserat på vetenskaplig forskning, tillverkares påståenden, användarrecensioner och rekommendationer från hälsoexperter.

2. Produktval: Sedan valde vi ut produkter baserat på kriterier som innehåll av aktiva ingredienser som är kända för att hjälpa mot eksem (som omega-3-fettsyror, probiotika, vitamin D och E, och zink), kvalitet och renhet av ingredienserna, och frånvaro av skadliga tillsatser.

3. Användartester: Vi tittade på en grupp individer med olika typer av eksem för att utvärdera produkterna. Deltagarna använde produkterna enligt tillverkarens anvisningar och loggade regelbundet sina upplevelser och resultat.

4. Analys av Resultaten: Vi jämförde sedan användarnas upplevelser för att bedöma effektiviteten av varje produkt. Vi tittade på faktorer som hur snabbt produkterna lindrade symptomen, omfattningen av lindring, och eventuella biverkningar.

5. Granskning: Slutligen granskade vi alla uppgifter och valde ut de bästa produkterna för att inkludera i vår ”Bäst i test”-lista. Vi betygssatte varje produkt baserat på dess effektivitet, säkerhet, prisvärdhet och övergripande kundnöjdhet.

Vår ”Bäst i test”-lista är utformad för att hjälpa dig att hitta de mest effektiva produkterna mot eksem baserat på vetenskaplig forskning och verkliga användarupplevelser. Men det är viktigt att komma ihåg att alla är olika och vad som fungerar bäst för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Bilder från våra tester:

Vanliga frågor – Eksem

Vad är eksem?

Eksem är som en inflammation på huden.

Vad kan förvärra eksem?

Torr hud, svett, allergi, värme och stress kan alla vara faktorer som förvärrar eksem.

Kan man plötsligt få eksem?

Eksem kan vara kroniskt eller akut. Kroniskt eksem är ett långvarigt utslag med klåda, och huden är fläcktorr och flagnande. Kroniskt eksem kan ibland förvärras och se ut som akut eksem.

Vilka kosttillskott kan hjälpa mot eksem?

Omega-3-fettsyror, probiotika, vitamin D och E, och zink är bland de kosttillskott som ofta rekommenderas för personer med eksem. Dessa tillskott kan hjälpa till att stödja immunsystemet och minska inflammation.

Hur länge ska jag ta kosttillskott innan jag ser förbättringar?

Det kan variera mycket mellan individer. Generellt sett kan det ta flera veckor till några månader att se en märkbar förbättring.

Kan jag sluta ta mina eksemmediciner om jag börjar med kosttillskott?

Nej, du bör aldrig sluta ta ordinerade mediciner utan att först prata med din läkare. Kosttillskott kan hjälpa till att lindra symtomen, men de ersätter inte medicinsk behandling.

Kan kosttillskott orsaka biverkningar?

Ja, alla kosttillskott kan potentiellt orsaka biverkningar. Det är dock ovanligt om du håller dig till rekommenderad dos.

Sammanfattning

Eksem är en inflammation i huden som kan ge kliande, röda, fjällande och knottriga utslag.

10 procent av Sveriges befolkning lider någon gång av eksem.

Det finns olika typer av eksem som är olika vanliga beroende på vilken ålder man är i.

Eksem smittar inte och går att bota med rätt hjälp.

Det finns produkter som hjälper mot eksem. Vissa innehåller kortison medan andra bara är mjukgörande. Salvor, krämer och oljor är exempel på produkter som finns att tillgå.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa produkterna mot eksem som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa tillskotten mot eksem – Slutsats


Källor

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/hud-har-och-naglar/utslag-och-eksem/eksem/

https://doktor24.se/blogg/sa-behandlar-du-eksem/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :