Bästa Zink -tillskotten 2023

Hem » Hälsa » Hud-Hår-Naglar » Bästa Zink -tillskotten 2023

Välkommen till vår sida om de bästa zinktillskotten på marknaden! Vi vet att det kan vara överväldigande att hitta rätt produkt bland alla de alternativ som finns där ute, och det är just därför vi har skapat den här köpguiden och bäst-i-test-sammanställningen till dig.

Vi har gjort en grundlig research och granskat populära zinktillskott, tabletter och kapslar, baserat på kvalitet, pris, tester och användarrecensioner, så att du kan göra ett välgrundat val när det är dags att investera i ditt hälsosammaste jag.

Låt oss tillsammans utforska de bästa zinktillskotten som finns på marknaden och hjälpa dig att hitta det perfekta alternativet för att stärka ditt immunförsvar, förbättra hudhälsan och stödja dina kroppsliga funktioner.

Sidan innehåller annonser

Bästa Zink Kosttillskott – Bäst i vårt test – Snabblistan

Topplista bästa Zink -tillskotten

Bäst i test
Core Zink

Core Zink

PRIS/KAPSEL: 0,79 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

Core Zink är ett populärt zinktillskott som imponerar med sin höga kvalitet, biotillgänglighet och prisvärdhet. Rent zink i kapselform från svenska Core.  

Core Zink innehåller zinkpikolinat, en form av zink som anses ha hög biotillgänglighet och tas upp väl av kroppen.

Efter att ha granskat och jämfört Core Zink med andra zinktillskott på marknaden, är vi övertygade om att det förtjänar titeln bäst-i-test. Dess höga biotillgänglighet, certifierade kvalitet och användarvänlighet i kombination med ett konkurrenskraftigt pris gör det till ett utmärkt val för de som söker ett pålitligt zinktillskott.

 

CA PRIS: 80 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög biotillgänglighet: Core Zink innehåller zinkpikolinat, en form av zink som anses ha hög biotillgänglighet och tas upp väl av kroppen.
 • Certifierad kvalitet: Produkten är tillverkad enligt GMP-standarder och testad av tredje part, vilket garanterar en hög kvalitet och renhet.
 • Användarvänlig och prisvärd: Många användare rapporterar att Core Zink är enkel att använda och erbjuder ett utmärkt värde för pengarna.
Nackdelar
 • Inte lämplig för veganer och vegetarianer: Kapslarna innehåller gelatin, vilket kan vara en nackdel för veganer och vegetarianer som letar efter ett lämpligt zinktillskott.
 • Kan orsaka biverkningar vid höga doser: Precis som med alla zinktillskott, kan Core Zink orsaka biverkningar som illamående och diarré om det tas i överdrivna mängder.

Ett kvalitativt zinktillskott från HealthWell som hjälper väldigt bra mot förkylning, även akne enligt väldigt många då zinkbrist är vanligt om man har problem med sin hud bland annat. Dagligt intag är nödvändigt i vårt tycke. 5/5 stjärnor hos alla butiker vi kollat i utöver vår egna positiva erfarenhet av tillskottet.

Zink är en viktig mineral för kroppen, och den här produkten innehåller en hög dos av zink som kan hjälpa till att främja hälsan på flera sätt.

En av fördelarna med Healthwell Zink är dess höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och utnyttja zinken på ett effektivt sätt, vilket gör att man kan uppleva fördelarna av produkten snabbare.

Många rapporterar om förbättringar i sin hud, hår och naglar, vilket är vanliga symptom på zinkbrist. Andra rapporterar om ökad energi och förbättrad immunfunktion.

CA PRIS: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

En av fördelarna med Healthwell Zink är dess höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och utnyttja zinken på ett effektivt sätt, vilket gör att man kan uppleva fördelarna av produkten snabbare. Vi har också märkt att produkten inte ger några biverkningar om du håller dig till rätt dos, vilket är en annan fördel.

Nackdelar

-

Vegetabilisk kapsel
Holistic Zink

Holistic Zink

PRIS/KAPSEL: 1,15 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

Ett fantastiskt zinktillskott från svenska Holistic, vilket betyder att tillskottet är 100% ekologiskt. Många uppger att deras naglar växt sig större och mycket fortare till en följd av att ha börjat ta detta tillskott. Grym när förkylningstider närmar sig. Även bra för hormonbalansen.

Generellt sett har Holistic Zink fått mycket positiv feedback från användare. Många konsumenter uppskattar produktens höga kvalitet och effektivitet när det gäller att stödja immunförsvaret och främja hudhälsa

PRIS: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög kvalitet: Holistic Zink är känd för sin höga kvalitet och tillverkas i enlighet med strikta kvalitetskontroller, vilket garanterar en ren och potent produkt.
 • Immunförsvar: Zink är känt för att stärka immunförsvaret och hjälpa kroppen att bekämpa infektioner och sjukdomar.
 • Hudhälsa: Många användare har rapporterat förbättringar i hudens hälsa och utseende, tack vare zinkens antiinflammatoriska egenskaper.

Nackdelar

Vissa användare kan uppleva biverkningar som illamående, kräkningar och magbesvär vid höga doser av zink, detta gäller alla märken.

Vegansk
Zink Plus

Zink Plus

PRIS/KAPSEL: 1,1 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

Zinktillskott från 3 lättupptagliga källor. 100% vegetabiliska kapslar för dig som tänker både på miljön och vad du stoppar i din kropp. Zink Plus Healthwell är ett välformulerat och effektivt zinktillskott som kombinerar zink med vitamin B6 och koppar för att stödja immunsystemet och bidra till en god hälsa. 

PRIS: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kombination av näringsämnen: Zink Plus Healthwell innehåller både zink, järn, mangan och koppar, vilket ger en synergistisk effekt som kan ge ytterligare hälsofördelar.
 • Höga kvalitetsstandarder: Produkten är tillverkad enligt GMP-standarder, vilket garanterar en hög kvalitet och renhet.
 • Veganskapslar: Till skillnad från många andra zinktillskott kommer Zink Plus Healthwell i veganska kapslar, vilket gör det lämpligt för veganer och vegetarianer.
Nackdelar
 • Lägre biotillgänglighet: Zink Plus Healthwell innehåller zinkglukonat, som generellt har en lägre biotillgänglighet än zinkpikolinat eller zinkbisglycinat.
Super Zinc

Super Zinc

PRIS/TABLETT: 0,79 kr
ZINK/TABLETT: 25 mg

Zinktillskott med curcumin från Great Earth — ett företag som nästan aldrig producerar dåliga produkter. Bra när man börjat tappa hår enligt många. Pröva i några månader och se ifall det gör skillnad.

PRIS: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av fördelarna med Super Zinc är att den innehåller en hög dos av zink i en lättupptaglig form. Produkten är också fri från onödiga tillsatser, vilket är en stor fördel för dem som vill ha en ren produkt utan tillsatser.
Nackdelar

-

Fler produkter hittar du här , vi kommer löpande att göra fler tester och recensioner som läggs till i vår lista.

bästa zinktillskotten

Prokosts Köpguide för Zink -tillskott

Zink är en viktig mineral som kroppen behöver för att bibehålla en god hälsa. I denna guide kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om zink, dess hälsofördelar, hur man kan få i sig tillräckligt av detta mineral genom kosten och vilka faktorer som kan påverka zinkupptaget. Vi kommer också att ge dig tips på vad du ska tänka på när du väljer ett zink-tillskott och presentera några av de bästa alternativen på marknaden idag. Låt oss börja!

Vad är Zink?

Zink är ett mineral som finns naturligt i marken runt omkring oss. Det tas upp av växter och sedan får vi i oss zink när vi äter växterna. En annan viktig källa till zink förutom växter är animaliskt protein som t.ex. nötkött. När kon äter gräs får den i sig zink som sedan lagras i köttet.

När vi äter kött får vi i oss bra zink och proteinet i köttet gör det lättare för oss att tillgodogöra oss zink. Även musslor, ost och mjölk är viktiga källor till zink. Vegetarianer som endast äter växtbaserad mat kan ha svårt att tillgodogöra sig zink från växterna i tillräckligt stor mängd. Därför kan vegetarianer och veganer behöva äta extra zink för att undvika zinkbrist.

Innehåll av zink i några olika livsmedel

LivsmedelMängd Zink, mg per 100g
Ostron50
Renkött torkad12,4
Pinjefrö8,51
Älgfärs8,38
Vetekli7,3
Nöt, grytbitar7,04
Hamburgare nöt6,21
Kokt krabba5,5
Grönsakssoppa0,1
Cashewnötter4,67
Fakta ifrån livsmedelsverket

Varför behöver vi Zink?

Zink är viktigt för en rad olika processer i kroppen. Bland annat behöver kroppen zink för att kunna ta upp A-vitamin. A-vitamin är viktigt för att din syn ska fungera, för att dina slemhinnor ska fungera ordentligt samt för att din hud ska må bra.

Dina slemhinnor och din hud är kroppens yttre försvar mot bakterier och virus. De ska förhindra att dessa tar sig in i kroppen. Zink ingår i hundratals olika enzymer i kroppen och hjälper vårt immunförsvar att bli starkt. Zink hjälper till vid celldelning vilket gör att de vita blodkropparna snabbt kan föröka sig.

De vita blodkropparna är kroppens inre försvar mot virus och bakterier och kan de inte föröka sig i tillräcklig takt löper vi en ökad risk för att bli sjuka. Zink är ett så kallat spårämne och måste finnas i kroppen hela tiden för att vi ska må bra och slippa infektioner.

Det finns till och med en vetenskaplig studie som visar att zink kan förkorta sjukdomsförloppet vid förkylning. Två testgrupper människor som alla var förkylda fick tabletter som skulle hjälpa dem. En grupp fick sockerpiller och en grupp fick zinktabletter. Ingen visste vilken sort man fått. Det visade sig att de som fått zink upplevde färre symtom efter en vecka än de som fått sockerpiller.

Något av det bästa med Zink är också att det är viktigt för att kroppen ska kunna tillverka testosteron och insulin. En annan viktig funktion som zink har i kroppen är att tillsammans med selen binda till sig tungmetaller som bly och se till att dessa kan föras ut ur kroppen med urinen. Zink kan alltså fungera som en avgiftning för kroppen.

Hur märker jag om jag får i mig för lite Zink?

 Zinkbrist hos vuxna märks framförallt på huden och ögonen. Eftersom zink hjälper kroppen att ta upp A-vitamin som är avgörande för en normal ögonfunktion kan synen försämras vid zinkbrist.

ögonproblem vid zinkbrist

Huden nöts varje dag och hudcellerna måste bytas ut kontinuerligt. Detta sker genom celldelning. Om vi lider brist på zink kan inte denna celldelning ske på ett effektivt sätt och då försvagas huden och blir mottaglig för angrepp utifrån. Man kan få problem med eksem och sår som inte vill läka eftersom nya hudceller har svårt att växa.

Många som lidit av zinkbrist har också rapporterat att de tappat aptiten. Zink är en avgörande komponent för kroppens förmåga att bryta ner och absorbera näringsämnen och om man har brist på zink signalerar kroppen att den inte vill ha mat, för den kan inte ta hand om maten. Därför kan ont i magen vara ett tecken på att man har zinkbrist. Hos små barn kan zinkbrist yttra sig som försämrad tillväxt och försenad pubertet. Därför avråder många läkare från att ge små barn strikt vegetarisk kost.

För mycket av det goda?

Går det att överdosera zink? Ja absolut. Livsmedelsverket har en lista över hur mycket zink man bör få i sig per dag beroende på ålder, kön, gravid eller ammande. De rekommenderar att en vuxen man får i sig 9mg zink/dag och en vuxen kvinna 7mg zink/dag. Gravida och barn behöver mer.

maximal dosering zink

Efsa- Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten har slagit fast att 25mg zink/dag är den högsta dos man kan äta utan att riskera att överdosera och bli sjuk. Om man har överdoserat sitt zinkintag är vanliga biverkningar att man kräks och får diarré.

Om man fortsätter att överdosera sitt zinkintag kan man drabbas av håravfall och järnbrist då zink i stora mängder hämmar kroppens förmåga att ta upp järn ur maten. Det är därför bäst att lyssna på Efsa och inte äta mer än 25mg zink dagligen.

Bästa Zink-tillskotten – Vilka är det och var hittar jag dem.

Det finns en uppsjö av zinktillskott att köpa på marknaden. De saluförs framför allt i hälsokostbutiker och på olika hemsidor på nätet. Det finns zinktillskott som vänder sig till veganer och vegetarianer med växtbaserade kapslar runt zinkpulvret.

De bästa zink-tillskotten säljs också i tablettform och oftast ligger tabletterna på mellan 20 och 25 mg/tablett. Då ska man inte äta mer än 1 tablett dagligen. Det finns även tabletter som kombinerar C-vitamin och zink. Då är dosen lite lägre så då kan man ta två tabletter varje dag. Eftersom C-vitamin och zink båda hjälper immunförsvaret är detta ett bra alternativ om man känner sig lite krasslig och skulle vilja hjälpa immunförsvaret på traven.

Det finns även multimineraltabletter som innehåller alla olika mineraler som är viktiga för kroppens normala funktioner. Då kan man ta två tabletter varje dag i stället för en av varje mineral. Det kan vara praktiskt om man misstänker att man lider brist på flera olika mineraler.

Så har vi tagit fram våra testvinnare för bästa Zink

När vi som experter utvärderar och väljer de bästa zinktillskotten på marknaden, tar vi hänsyn till en rad viktiga faktorer för att säkerställa att vi rekommenderar produkter av högsta kvalitet. Här är några av de viktigaste faktorerna vi beaktar:

 1. Form och biotillgänglighet: Zink finns i flera olika former, såsom zinkglukonat, zinkpikolinat och zinksulfat. Vi granskar vilken form av zink som används i tillskottet, eftersom det påverkar hur väl kroppen kan ta upp och använda ämnet. Biotillgänglighet är en nyckelfaktor att beakta.
 2. Dosering och renhet: Det är viktigt att zinktillskottet innehåller en adekvat och säker dos av zink, och att det är fritt från skadliga ämnen, såsom tungmetaller eller onödiga tillsatser. Vi letar efter produkter som uppfyller dessa krav och har en klar och tydlig märkning av innehållet.
 3. Certifieringar och kvalitetskontroll: Vi prioriterar zinktillskott som är tillverkade av pålitliga och välrenommerade företag. Det innebär att vi letar efter certifieringar som GMP (Good Manufacturing Practices) och tredjepartstester för att säkerställa att produkterna är av högsta kvalitet och säkerhet.
 4. Användarrecensioner och omdömen: Vi lägger stor vikt vid användarnas upplevelser och åsikter om de olika zinktillskotten. Genom att analysera recensioner och betyg får vi en bättre bild av hur produkten fungerar i praktiken och om den lever upp till förväntningarna.
 5. Pris och värde: Vi jämför priset på zinktillskotten med dess kvalitet och effektivitet, för att hitta produkter som erbjuder bästa möjliga värde för pengarna.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan vi med säkerhet erbjuda dig de bästa zinktillskotten på marknaden, och hjälpa dig att hitta det perfekta alternativet för dina individuella behov och mål.

Efter att ha gått igenom en mängd artiklar och användarrecensioner samt tester av olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare är Core Zink tätt följd av HealthWell Zink. Vår topplista bäst i test Zink med bästa Zink i topp hittar du här.

Övrigt testade produkter

Thorne Zinkpikolinat

Thorne Zinkpikolinat

Zink med hög biotillgänglighet från Thorne. Bör tas ihop med valfritt c-vitamintillskott för den ultimata boosten för ens immunsystem. Ett mycket bra zinktillskott, helt enkelt.

PRIS: 130

Better You Premium Zink

Better You Premium Zink

Ett zinktillskott som innehåller vegegräs och pumpafrö vilket gör att det onekligen sticker ut från mängden. Ett zinktillskott av toppkvalité, helt enkelt.

PRIS/KAPSEL: 1,39 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

Zink Optimal

Zink Optimal

Ett prisvärt zinktillskott från företaget Helhetshälsa. Vissa blir tyvärr dåliga i magen av tillskottet varför vi sätter en 4:a.

PRIS/KAPSEL: 1,10 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

ZinkStatus

ZinkStatus

Ett zinktillskott i flytande form. För dig som tycker det är skönt att slippa ta tabletter eller kapslar.

PRIS/PORTION: 8,68 kr
ZINK/PORTION: 18,5 mg

Solgar Zinc Picolinate

Solgar Zinc Picolinate

Ett zinktillskott som kommer i form av väldigt små piller, perfekt för dig som har svårt för kosttillskott i allmänhet. Anses vara den mest lättupptagliga zinken på marknaden enligt många.

PRIS : 135 kr
PRIS/TABLETT: 1,39 kr
ZINK/TABLETT: 22 mg

Zinc, 25 mg, 90 caps

Zinc, 25 mg, 90 caps

Ett kvalitativt zinktillskott från Star Nutrition. Hjälper till att bevara normala testosteronnivåer och proteinsyntes vilket är guldvärt för dig som styrketränar hårt framför allt. Ett lagligt alternativt till testosteron. Bör kombineras med Star Nutrition Magnesium innan läggdags för bästa möjliga effekt. Se till att du dricker ordentligt vatten dock.

PRIS: 70 kr
PRIS/KAPSEL: 0,76 kr
ZINK/KAPSEL: 25 mg

Hjärtats Zink

Hjärtats Zink

Ett zinktillskott från Apotek Hjärtat. Levereras väldigt snabbt och innehåller en måttlig dos zink per tablett. Hjälper dig bibehålla normal synförmåga, normalt hår, naglar samt hud. Även detta är ett skonsamt tillskott som kan hjälpa mot akne i längden. Vi gillar det verkligen. Zink är väldigt viktigt.

PRIS/TABLETT: 0,59 kr
ZINK/TABLETT: 20 mg

Vanliga frågor – Zink tillskotten

Varför antyder vi att Core Zink är bäst?

Jo detta gör vi för att den innehåller allt du vill ha i en sådan produkt. Priset är även väldigt bra.

Vilka är de vanligaste tecknen på att du kan ha brist på zink?

Utan tillräckligt med zink kan man få problem med synen, ont i magen och problem med eksem och andra hudåkommor. Immunförsvaret är också väldigt glad för zink.

Är det farligt med för mycket zink?

25mg zink/dag är den högsta dos man kan äta utan att riskera att överdosera och bli sjuk. Om man har överdoserat sitt zinkintag är vanliga biverkningar att man kräks och får diarré.

Vilken form av zink är bäst?

Biotillgängligheten varierar mellan olika former av zink, men zinkpikolinat och zinkbisglycinat anses generellt ha högre biotillgänglighet än andra former, vilket innebär att de tas upp bättre av kroppen.

Är det säkert att ta zinktillskott under graviditet?

Zink är viktigt under graviditeten, men det vara bra att konsultera en läkare innan du börjar ta zinktillskott under denna period. De kan rekommendera en lämplig dos baserat på dina individuella behov.

Kan zink interagera med andra mediciner eller kosttillskott?

Zink kan interagera med vissa mediciner och kosttillskott, såsom järn, koppar, antibiotika och diuretika.

Sammanfattning

Vår genomgång visar på att det finns rätt många som är i behov av att få i sig extra zink. Har du problem med ögon, hud eller mage så kan detta vara tecken på att du inte får i dig tillräckligt med bra zink.

För att få i dig extra zink så kan du välja något av de tillskott som finns på marknaden och som du hittar i vår topplista ovan. Andra naturliga sätt att få i sig extra zink på är att äta extra kött, musslor, ost och mjölk.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa Zink -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare – Slutsats – Bästa Zink

 1. Bäst i vårt test : Core Zink
 2. Bästa ekologiska : Holistic Zink
 3. Billigast köp: HealthWell Zink
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Zink
 5. Bästa kapseln : HealthWell Zink
 6. Bästa veganska : Zink Plus

Källor

www.livsmedelsverket.se

(Zinc for the treatment of the common cold: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials
Michelle Science, Jennie Johnstone, Daniel E. Roth, Gordon Guyatt, Mark Loeb
CMAJ Jul 2012, 184 (10) E551-E561; DOI: 10.1503/cmaj.111990)

(Schuchardt, Dr.J.P.: Die Bedeutung von Eisen, Zink und Selen in der Ernährung des Menschen. Ernährungs Umschau 57. (2010))

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :