Bästa Cystein Kosttillskotten 2024

Hem » Hälsa » Immunförsvar » Bästa Cystein Kosttillskotten 2024

Är du ofta förkyld och har ett lite knackigt immunförsvar? Då kan ett tillskott av aminosyran cystein vara något för dig att pröva!

Vi ska göra en recension av bästa cystein som kosttillskott i den här artikeln, förklara dess egenskaper och avgöra vilket cystein som enligt oss är bäst i vårt bäst i test!

Artikeln innehåller annonser

Topplista med de bästa cystein produkterna

Veganskt tillskott som hjälper hår, hud, matsmältning och muskelbygge. En del säger att den också hjälper mot bakfylla. Nac N-acetylcystein från Svenskt kosttillskott ett kosttillskott som kan bidra till att främja hälsan genom sin antioxidativa och antiinflammatoriska verkan.

Flera positiva omdömen rapporteras med bland annat bättre energi, naglar och bättre maghälsa.

Ca pris: 270 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Grymt bra kundomdömen

Kvalitetsmärke

Nackdelar

 Någon har blivit lätt illamående

Med 600 mg cystein i en kapsel så ger det här tillskottet dig aminosyran som har leveravgiftande egenskaper tillsammans med ett vackrare hår och finare hud! Kapslarna är dessutom helt veganska. "NAC är en utmärkt produkt, speciellt på influensatider. Skyddar och förstärker immunförsvaret." 

Ca pris: 380 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Mycket aktivt ämne per kapsel

Vegansk

Nackdelar

 Lite dyr

Med ett dagligt intag av biocare n-acetyl cysteine kommer du ge kroppen ett tillskott av cystein. Kapslarna innehåller 500 mg cystein och kan ge dig starkare naglar, finare hud och tjockare hår.

Ca pris: 400 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Det här är en unik produkt som inte bara innehåller en av aminosyrorna utan många. Innehåller alltså BCAA, EAA och Alanin! En produkt vi högt rekommenderar för människor som vill få större muskler.

Olimp Amino EAA Xplode Powder ett kosttillskott som kan bidra till att förbättra muskelreparation och tillväxt, samt att öka träningsprestationen. 

Ca pris: 390 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

En av fördelarna med Olimp Amino EAA Xplode Powder är att det innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga muskler.

En annan fördel med detta kosttillskott är dess snabba absorption och användning av aminosyrorna. 

Nackdelar

Smaken och lösligheten vara en personlig preferens och vissa personer kan uppleva en obehaglig smak eller klumpar i pulvret.

Om du tränar hårt så kan det ha en påverkan på levern. Det här tillskottet är utvecklat för att hjälpa din lever att orka med. Varje kapsel innehåller 27 mg cystein men också glycin och metionin bland annat.

Ca pris: 190 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Cystein som kosttillskott

Även om det finns produkter med rent cystein som kosttillskott så är det faktiskt ganska sällsynt. Det beror på att det är ganska ovanligt att få brist på cystein. 

Men om du ändå vill testa så går det såklart att hitta! Det finns både som rent cystein men även som ingrediens i andra kosttillskott för till exempel bättre hår.

 I vårt test kan du hitta ett antal produkter som vi anser är det bästa cysteinet!

Sammanfattning

Cystein är en icke-essentiell aminosyra som har en rad egenskaper i våra kroppar. Bland annat är den viktig för byggandet av hud och hår, och är en antioxidant som skyddar cellernas nedbrytning.

Cystein är ganska sällsynt som kosttillskott för det är inte många som får brist på det. Den finns i mycket av den mat vi äter, till exempel kött, fisk och bönor.

Cystein kan enligt forskning bota en baksmälla. 1200 mg efter en kväll med mycket alkohol sägs hjälpa mot det!

Det finns vissa biverkningar om man tar för mycket cystein eller är allergisk som är viktigt att vara medveten om.

TermBeskrivning
NamnCystein
KategoriAminosyra
KällorÄgg, fjäderfä, nötter, ost, sojabönor, linser, vitlök, lök, broccolli, rödkål
FunktionerHjälper till att producera antioxidanten glutathion, skyddar cellerna mot skador från fria radikaler, främjar frisk hud, hår och naglar, kan förbättra träningsprestationen, lungfunktionen och immunförsvaret
TillskottCystein finns tillgängligt som ett kosttillskott och säljs i form av N-acetylcystein (NAC). Tillskott används ibland för att behandla cystisk fibros, paracetamolförgiftning och vissa lungsjukdomar. Rekommenderade doser varierar beroende på användning och individens hälsotillstånd. För höga doser kan orsaka biverkningar, såsom illamående, diarré och huvudvärk. Alltid rådgör med en läkare innan du tar några kosttillskott.
BristCysteinbrist är ovanligt eftersom kroppen kan syntetisera cystein från andra aminosyror. Men i vissa fall kan brist på cystein orsaka långsam tillväxt, leverproblem, höga kolesterolnivåer eller nervsystemstörningar.
ÖverdosHöga doser cystein kan orsaka biverkningar, inklusive illamående, diarré och huvudvärk. Långvarig användning av höga doser cystein kan också orsaka allvarliga biverkningar som njurskador, inflammation i lungorna eller allergiska reaktioner.
VarningarPersoner som lider av njursjukdom, leverproblem eller sjukdomar i lungorna bör rådgöra med en läkare innan de tar cystein-tillskott. Gravida och ammande kvinnor bör undvika höga doser cystein. Cystein kan interagera med vissa läkemedel, såsom nitroglycerin och ACE-hämmare, så rådgör med en läkare om du tar några mediciner.
ForskningCystein har undersökts för sin potential att förbättra lungfunktionen hos personer med lungsjukdomar, minska inflammationen i kroppen och skydda mot vissa cancerformer. Forskning pågår också om cysteins roll i behandlingen av depression, bipolär sjukdom och andra psykiatriska tillstånd.
SäkerhetCystein anses vara säkert för de flesta människor när det tas i rekommenderade doser.
Översikt Cystein-tillskott

Vanliga frågor om Cystein

I vilken mat kan man hitta cystein?

Cystein finns exempelvis i kött, fisk, ägg och bönor.

Finns det biverkningar med cystein?

Man ska vara väldigt noga när man doserar cystein. Tar man allt för mycket så kan det medföra allvarliga biverkningar som andningsbesvär och huvudvärk.

Vad är NAC bra för?

NAC omvandlas i kroppen till Glutation. Om vår kropp inte producerar tillräckligt med glutation vårt immunförsvar mycket nedsatt.

Vilka hälsofördelar har cystein?

Cystein har visat sig ha antioxidativa, antiinflammatoriska och avgiftningsförmågor. Det kan också bidra till att förbättra immunsystemet, lungfunktionen och träningsprestationen.

Vilka personer kan behöva cystein-tillskott?

Cystein-tillskott kan vara användbara för personer med vissa sjukdomar eller hälsotillstånd, som cystisk fibros, lungsjukdomar eller paracetamolförgiftning.


Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa cystein-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport .

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

L-cystein biverkningar, Toxicitet och säkra doser (nootriment.com)

Forskare kan ha hittat ett sätt att bota bakfylla​ (nyheter24.se)

L-cystein och L-cystin | Kurera.se

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :

Testvinnare Bästa Cysteinet – Prokost.se

  1. Bäst i vårt test : NAC N-acetylcystein
  2. Bäst för hud, hår och naglar : Holistic Hår Hud Naglar
  3. Billigast köp : Shield Wall Levertillskott
  4. Bästa kundbetyg / omdömen : NAC N-acetylcystein
  5. Bästa veganska : solgar nac
  6. Populärast i sökningar : NAC N-acetylcystein