Bästa kosttillskotten vid IBS 2024

Hem » Hälsa » Mage » Bästa kosttillskotten vid IBS 2024

Hundratusentals svenskar lider just nu av sjukdomen IBS, som står för Irritable Bowel Syndrome. IBS är inte farligt men det kan vara otroligt jobbigt.

I den här artikeln ska vi titta på vilka olika typer av kosttillskott som är bästa IBS -hjälpen och vad det finns att pröva när man lider av IBS. Vi ska också se vilken av dom som vi tycker är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Bäst i vårt test IBS – snabblistan

Topplista bästa kosttillskotten vid IBS

Bäst i Test
Diplomag IBS Diarré

Diplomag IBS Diarré

PRIS/KAPSEL: 4,56 kr

Diplomag IBS Diarré är en produkt som är speciellt framtagen för att hjälpa människor som lider av diarré orsakad av IBS (irritabel tarm syndrom).

Diplomag IBS Diarré är en innovativ produkt som syftar till att lindra diarrésymtom hos personer med IBS. Produkten innehåller en kombination av aktiva ingredienser som är utformade för att fungera tillsammans för att hjälpa till att normalisera tarmrörelserna och minska obehaget som ofta följer med IBS-relaterad diarré.

Ca pris: 137 kr

Fördelar
 • Diplomag IBS Diarré har en unik formel som är speciellt utvecklad för att lindra diarrésymtom hos personer med IBS. Detta innebär att den är mer anpassad för att hantera de specifika problem som dessa individer står inför jämfört med andra allmänna diarréprodukter.
 • Innehåller naturliga ingredienser: Produkten innehåller en blandning av naturliga ingredienser, såsom loperamid och simetikon, som är kända för att hjälpa till att kontrollera diarré och minska gasbildning och uppblåsthet.
Nackdelar
 • Diplomag IBS Diarré är främst utformad för att lindra diarré, vilket innebär att det kanske inte är lika effektivt för att hantera andra IBS-symtom såsom förstoppning eller smärta.

Produkt för behandling av IBS-symtom såsom orolig mage med magont, uppblåsthet, diarré och/eller förstoppning. Aktivt ämne Aktivt ämne: AVH200® från Aloe Barbadensis Mill.

De flesta användare av PROIBS har rapporterat positiva erfarenheter med produkten. Många har upplevt en minskning av sina IBS-symtom, inklusive mindre uppblåsthet, gaser och magkramper. Det är dock värt att nämna att vissa användare inte har sett några märkbara förändringar och att effekterna kan variera.

 

Ca pris: 130 kr

Fördelar
 • Enkelt att få i sig i god pulverform
 • Rätt prisvärd
Nackdelar
 • En potentiell nackdel med PROIBS är att effekterna kan variera mellan individer. Vissa personer kan uppleva betydande lättnad av sina IBS-symtom, medan andra kanske inte märker någon större skillnad. 

Healthwell Probiotic Vital är ett populärt probiotiskt kosttillskott som innehåller en kombination av flera olika stammar av levande bakterier.

Ny kapsel som gör att den inte bryts ner förrän den nått tarmarna. Mjölksyrabakterier som gör gott för din mag och tarmhälsa. Många positiva omdömen finns, "känner lugn i min ibs-mage" är ett exempel.

Ca pris: 190kr

Fördelar
 • Mångsidig probiotisk blandning: Healthwell Probiotic Vital innehåller en mängd olika probiotiska stammar, vilket ökar chansen att någon av dem kommer att gynna användarens tarmhälsa.
 • Bra för magen: Många användare rapporterar att Healthwell Probiotic Vital hjälper till att lindra olika magproblem, såsom uppblåsthet, gasbildning och oregelbunden tarmrörelse.
 • Kan stödja immunförsvaret: Probiotika är känt för att ha en positiv inverkan på immunförsvaret, och Healthwell Probiotic Vital är inget undantag. Användare kan uppleva förbättrat immunförsvar när de tar detta tillskott.
Nackdelar

I vissa fall kan användning av probiotika leda till biverkningar såsom gasbildning, uppblåsthet eller magont, särskilt under de första dagarna av användning. Dessa biverkningar är dock oftast övergående och försvinner när kroppen vänjer sig vid tillskottet.

Dina problem kan bero på problem med nedbrytning av makronutrienter som kolhydrater, fett och protein. Ett enzym kan hjälpa din kropp att bryta ner dessa. Enda sättet att veta om det kan hjälpa är att prova. Blandade upplevelser, en del har inte märkt något en del har inte lika uppblåst mage och några en lugnare mage.

Enzym Balans Probiotika är en unik produkt som kombinerar fördelarna med både probiotiska bakterier och matsmältningsenzymer för att hjälpa användare uppnå en optimal tarmhälsa och välbefinnande.

PRIS: 210 kr

Fördelar
 • Dubbelverkande formel: Den unika kombinationen av probiotika och enzymer i Enzym Balans Probiotika hjälper till att stödja både tarmfloran och matsmältningen, vilket gör det till en effektiv lösning för en rad magproblem.
 • Stödjer matsmältningen: Matsmältningsenzymer i produkten hjälper till att bryta ner och smälta maten mer effektivt, vilket kan minska symtom som uppblåsthet och gasbildning.
 • Bra för magen: Probiotika i Enzym Balans Probiotika stöder en hälsosam tarmflora och kan hjälpa till att lindra magproblem som uppblåsthet, gasbildning och oregelbunden tarmrörelse.
Nackdelar
 • Individuella reaktioner: Precis som med alla kosttillskott kan användare uppleva olika resultat när de tar Enzym Balans Probiotika. Vissa kan ha stor nytta av produkten, medan andra kanske inte märker någon betydande förbättring.

Högdoserad probiotika med 20 miljarder bakterieceller som stödjer funktionen i din mage och tarmar. Ska förvaras i kylen. Det finns användare som rapporterar att de blivit av med sin IBS och ballongmage efter börjat med dessa.

PRIS: 450 kr

Fördelar

-

Nackdelar
 • Lite dyr

bästa kosttillskotten mot ibs

Vår köpguide för kosttillskott mot IBS

Symptom på IBS

Det finns en del symptom man ska vara uppmärksam på, som kan vara ett tecken på sjukdomen IBS.

De vanligaste symptomen är:

 • Mycket gaser.
 • Kraftiga smärtor i magen.
 • Avföringen är varierande, ibland är man förstoppad och ibland har man diarré.
 • Man behöver plötsligt gå på toaletten mer frekvent eller mer sällan än vad man tidigare brukade göra.
 • Kraftigt illamående
 • Man känner sig oftast bättre efter att man har gått på toaletten.

För att få diagnosen IBS så ska man ha haft de här problemen i minst 6 månader, och i minst tre dagar per månad de senaste tre månaderna. Här hittar du mer information om andra typer av magåkommor och kosttillskott som kan hjälpa dig.

Varför får man IBS?

Det är det som är problemet med den här diagnosen, men vet egentligen inte vad den beror på vad som utlöser den.

Men man har ett par teorier:

 • Studier visar att om tarmrörelsen störs kan det förändra tarmslemhinnan så att den blir känsligare, som kan leda till IBS.
 • En annan teori är att trots att det inte finns någon inflammation eller infektion i tarmen så kan man får IBS. Då handlar det om att man har en funktionellt störd tarmfunktion.

Kan man bli botad?

Tyvärr inte som det ser ut idag, men symptomen går att lindra. Mycket forskning pågår så det är mycket möjligt att man hittar en lösning framöver.

Kosttillskott vid IBS

Hos läkare kan man såklart få behandling med mediciner och så vidare, men om man känner att man vill testa sig fram med något ytterligare så kan ett kosttillskott för IBS vara något för dig!

Saltsyra. Om man har besvär från övre delen av magen kan det vara så att du har för lite saltsyra, och då kan det vara bra att testa att ta ett tillskott av det.

Matsmältningsenzymer. För många med IBS kan det lindra besvären genom att ta ett tillskott av matsmältningsenzymer, framförallt om man äter mycket protein i sin kost.

Probiotika. Det här är ett tillskott som hjälper de goda och nyttiga bakterierna i magen som hjälper till att balansera tarmfloran.

Omega-3. Om man inte äter fet fisk tre gånger i veckan så är det bra att ta ett tillskott av Omega-3. Det innehåller viktiga fettsyror som inte kroppen kan tillverka själv.

Järn. Om man har IBS så kan irritationen i tarmslemhinnan leda till att man blir sämre på att ta upp järn från maten man äter. Därför kan det vara viktigt att ta ett tillskott av det.

D-vitamin.  Det finns studier som visar att människor med IBS har en lägre nivå av D-vitamin är vad andra har. Under sommaren får vi ofta i oss tillräckligt av solen, men resten av året så borde personer med IBS äta tillskott av D-vitamin.

Magnesium.  Ett ämne som de flesta (även de utan IBS) får i sig för lite av idag. Om man tar ett tillskott av rätt typ (malat, glycinat eller laktat) så kan en person med IBS lättare uppta det kroppen och må bättre.

Husk. Psylliumfröskal som man gör till ett pulver kallas för husk. Om man blandar det med vätska så bildas en gelé som kan hjälpa till att mjuka upp avföringen om man har bekymmer med förstoppning, vid t.ex. IBS

KosttillskottFunktion
ProbiotikaÅterställer och stärker tarmfloran.
PrebiotikaFrämjar tillväxten av goda tarmbakterier.
PsylliumfrönBidrar till en mer regelbunden tarmrörelse och lindrar förstoppning.
PepparmyntsoljaLindrar magkramper och smärta.
IngefäraLindrar illamående och magkramper.
KamomillMinskar stress och har antispasmodiska egenskaper.
GlutaminStödjer tarmens vävnad och hjälper till att minska inflammation.
Digestiva enzymerUnderlättar matsmältningen och minskar uppblåsthet och gaser.
Några olika kosttillskott och deras funktion

Som du ser finns det många olika tillskott som kan hjälpa vi IBS, vad som blir bäst för dig måste du prova dig fram till. Kanske är några av dem bäst under vissa perioder med en typ av besvär, och andra tillskott under andra perioder?

Bäst i test kosttillskott vid IBS

Här kan du se vilken produkt som vi har utsett till testvinnare i vårt test – bästa kosttillskott vid IBS!

För att välja ut vilken som är vår vinnare har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara just den bästa. Pris, kvalitet och smak är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har läst mängder med tester, recensionen, artiklar och omdömen för att hitta de absolut bästa produkterna.

Vi har också varit noga med att välja ut kosttillskott vid IBS i olika prisklasser och av olika märken för att du ska kunna välja den produkt som passar dig bäst!

Här hittar du vår topplista kosttillskott vid IBS

Vanliga frågor – IBS

Kan man bota IBS med tillskott?

Det handlar mest om att minska symptomen. Några kända botemedel finns inte just nu.

Vad orsakar IBS?

Orsakerna till IBS är inte helt klarlagda, men det tros vara en kombination av faktorer såsom genetik, stress, förändringar i tarmfloran, överkänslighet i tarmen och förändrad tarmrörelse.

Hur diagnosticeras IBS?

IBS diagnostiseras vanligtvis genom en noggrann medicinsk historia, fysisk undersökning och uteslutande av andra sjukdomar med liknande symtom. Det finns inget specifikt test för att diagnostisera IBS.

Hur behandlas IBS?

IBS-behandling fokuserar på att lindra symtom och förbättra livskvaliteten. Det kan innebära förändringar i kost och livsstil, stresshantering, mediciner för att kontrollera smärta och obehag samt probiotika för att förbättra tarmfloran.

Vilken kost rekommenderas för personer med IBS?

För personer med IBS rekommenderas ofta en låg-FODMAP-kost, vilket innebär att man undviker vissa kolhydrater som kan vara svåra att smälta och orsaka symtom. Det är viktigt att följa en individuell kostplan utformad av en dietist eller läkare.

Sammanfattning

IBS är en vanlig sjukdom, med jobbiga magbesvär.

Symptom på IBS kan vara många, inklusive gasig mage, växelvis diarré och förstoppning, och kraftiga smärtor.

Det finns i dagsläget ingen bot för IBS, och man är inte säker på varför man får det.

Förutom medicinsk hjälp finns det en mängd olika kosttillskott som kan lindra besvären.

Lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa IBS -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa IBS tillskott – Slutsats


Källor

https://www.gu.se/-/kombinerad-behandling-bor-ges-vid-tarmssjukdomen-ibs

https://www.maghalsa.se/maghalsa-vanliga-magproblem/ibs-eller-irriterad-tarm/?gclwcB

https://www.doktorn.com/sjukdomar/ibs-irritabel-tarmsyndrom-symtom-orsak-och-behandling/?

https://www.bellybalance.se/aktuellt-basta-tillskotten-for-dig-med-ibs/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :