Bästa kosttillskotten för ögonen 2024

Hem » Hälsa » Ögon » Bästa kosttillskotten för ögonen 2024

När man blir äldre så försämras synen i sakta takt. Som tur är kan du äta olika kosttillskott för att hjälpa din ögonhälsa. Vi ska kika på vilka de bästa kosttillskotten för ögon är.

Kosttillskotten är bra för såväl trötta som torra ögon. Dessutom ger vi dig gott om tips och råd inför ditt köp. Häng med så kikar vi i vår köpguide och bäst i testlista med tillskott för ögonen!

5 Bästa kosttillskott för ögonen – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Vår topplista med kosttillskott för ögonen

Elexir Pharma Blue Eye är ett kosttillskott med blåbärsextrakt och lutein som främjar ögats normala funktion och synförmåga. Produkten är speciellt utformad för att tillgodose de ökade näringsbehoven hos personer över 50 år, men kan användas av alla åldrar.

Användare har överlag gett positiv feedback om Elexir Pharma Blue Eye. Många rapporterar förbättrad synskärpa och en allmän känsla av förbättrad ögonhälsa. Även om några användare har noterat biverkningar eller ansett att produkten är dyr, är majoriteten av recensionerna positiva, vilket styrker produktens effektivitet och popularitet.

Efter noggrann granskning har vi valt Blue Eye som bäst i test på grund av dess höga kvalitet, effektivitet och positiva användarrecensioner.

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög kvalitet på ingredienserna: Blåbärsextraktet är rikt på antioxidanter och lutein, en essentiell näringsämne för ögats hälsa som kroppen inte kan producera på egen hand. Produkten innehåller också ringblomsextrakt för att öka luteinintaget.
 • Effektivitet: Användare har rapporterat förbättrad ögonhälsa och synskärpa efter att ha använt Blue Eye, vilket styrker dess effektivitet.
  Prisbelönt: År 2017 tilldelades Blue Eye priset som Årets seniorprodukt av juryn i
 • Swedish Health Awards, vilket bekräftar dess höga standard och erkännande inom hälsobranschen.
Nackdelar
 • En liten del av användarna har rapporterat biverkningar som en skärande känsla i ögonen. Det är viktigt att notera att varje individs reaktion på ett kosttillskott kan variera, och dessa biverkningar kan inte upplevas av alla.

Healthwell Wonderful Eyes är ett högdoserat kosttillskott utformad för att stödja och bibehålla normal synförmåga. Formulan, som baseras på naturliga ingredienser som blåbärsextrakt, astaxantin och ögontröst, stöder ögats hälsa genom en unik blandning av antioxidanter och vitaminer. 

I dessa kapslar finns bland annat extrakt från blåbär som har hög andel antocyanidiner och flavonoider och karotenoider som inkluderar naturlig Vitamin A. Andra beståndsdelar är örten ögontröst samt en mängd olika antioxidanter som bland annat zink och vitamin E. Bättre syn, mindre torra ögon och jättenöjd är några av användares kommentarer.

Ca pris: 199 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Formulan innehåller blåbärsextrakt, ögontröst och astaxantin, som alla är kända för deras förmåga att stödja ögats hälsa och funktion. 
 • Många användare har rapporterat förbättrad synförmåga och lindring från torra ögon, vilket tyder på att formulan fungerar som utlovat.
 • Vi uppskattar också att produkten är vegetarianvänlig, vilket gör den tillgänglig för alla som följer en vegetarisk eller vegansk kost.
Nackdelar
 • En nackdel som vi har märkt är storleken på kapslarna. Några kunder har rapporterat att de finner dem svåra att svälja på grund av deras storlek. 
Vitamin E – Q10 – Selen

Vitamin E – Q10 – Selen

PRIS/PORTION: 7,48 kr
VITAMIN E/PORTION: 60 mg

Kombinationsprodukt som ger extra boost. Sammanfattning: Närokällan Q10, Selen & E är en imponerande produkt som kombinerar tre kraftfulla näringsämnen i en enda kapsel. Produkten är utformad för att stärka ögonhälsan, skydda mot oxidativ stress och främja allmänna välmående.

Vitamin E i kombination med Q10 och selen, minskar stressen i cellerna och fungerar som antioxidant. Flera ämnen som är bra för synen. Användare har bland annat blivit hjälpta mot migrän!

Användarrecensionerna är överväldigande positiva. Taher betonar sin tillfredsställelse med produkten, medan Maricela anser att allt är OK med produkten. Eva kommenterar produktens renhet och äkthet, vilket ger extra förtroende för dess kvalitet. Solvieg nämner att produkten har förbättrat hennes blodtryck och sömnkvalitet, vilket visar på produkten breda omfattning av hälsofördelar.

Ca pris: 449 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Fördelarna med denna produkt är klara: det är en effektiv källa till tre kraftfulla antioxidanter, och det behövs bara en kapsel om dagen för att uppfylla ditt dagliga behov. 
Nackdelar
 •  Lite dyr

Högdoserat A-vitamin i kapselform ifrån healthwell. Kan bidra till immunsystem, synförmåga och bättre hud. Eftersom det är så hög dos så räcker en kapsel om dagen, överdosera inte. Veganvänlig och bra användaromdömen generellt. 3,3mg - 10000IE per portion. 

Ca pris: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Immunsystem
 • Syn & hy
 • Med MCT-olja
Nackdelar
 •  Överdosera inte!

Rent zink i kapselform från svenska Core. Har en hög biotillgänglighet och anses vara ett kvalitetstillskott när det kommer till zink i synnerhet. Perfekt mot håravfall, ögonhälsa och för människor som äter enligt en vegansk kost då man ofta saknar zink naturligt som en del av kosten. Lättsvalda tabletter. Prisvärda. Nog det bästa zinktillskottet i hela vår jämförelse faktiskt, bra för någon som är i behov av att stärka sitt immunförsvar också.

Ca pris: 80 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög biotillgänglighet: Core Zink innehåller zinkpikolinat, en form av zink som anses ha hög biotillgänglighet och tas upp väl av kroppen.
 • Certifierad kvalitet: Produkten är tillverkad enligt GMP-standarder och testad av tredje part, vilket garanterar en hög kvalitet och renhet.
 • Användarvänlig och prisvärd: Många användare rapporterar att Core Zink är enkel att använda och erbjuder ett utmärkt värde för pengarna.
Nackdelar
 • Inte lämplig för veganer och vegetarianer: Kapslarna innehåller gelatin, vilket kan vara en nackdel för veganer och vegetarianer som letar efter ett lämpligt zinktillskott.
 • Kan orsaka biverkningar vid höga doser: Precis som med alla zinktillskott, kan Core Zink orsaka biverkningar som illamående och diarré om det tas i överdrivna mängder.

bästa kosttillskott för ögon

Köpguide

De bästa vitaminerna för ögonen

Studier visar att kosttillskott kan hjälpa dig med synen. Det bästa är att börja inta tillskott och vitaminer så tidigt som möjligt för att förebygga trötta och torra ögon med sämre syn. 

Det finns gott om kost som är bra för synen och ögonhälsan, men ibland är det helt enkelt mer praktiskt att ta ett kosttillskott. 

Viktiga vitaminer och mineraler i ditt tillskott för ögonen

Det finns många vitaminer, mineraler, antioxidanter och goda fetter som är väsentliga för din syn. Ju fler av dessa som ditt nya kosttillskott innehåller, desto bättre effekt kan du få. 

I vårt test finner du många tillskott som är fullproppade med flera av följande ämnen:

 • Lutein – Detta ämne finns redan i ögat, specifikt i gula fläcken och näthinnan. Det skyddar näthinnan genom att filtrera bort skadligt UV-ljus. Lutein skyddar dig även mot grå starr. 
 • Zeaxantin – Ämnet är snarlikt lutein och förekommer naturligt i ögat. Det finns få studier på ämnet, men det tros spela en viktigt roll för din ögonhälsa. 
 • Zink – Du har mycket zink i åderhinnan och med höga halter minskar risken att drabbas av grå starr och synförändringar. Se därför till att få i dig zink regelbundet. 
 • Selen – Ämnet ingår i vårt immunförsvar och samverkar med vitamin E. Det är viktigt att ha rätt nivåer av selen i kroppen, annars ökar risken att du drabbas av grå starr.
 • Vitamin A – En av de viktigaste vitaminerna för dina ögon och din syn. Med rätt nivåer av vitamin A får du ett förbättrat mörkerseende och minskad risk för nattblindhet.
 • Vitamin E – Även vitamin E är en viktig vitamin för att skydda dig mot grå starr. 
 • Omega 3 – Dessa essentiella fettsyror är mycket viktiga för din hälsa, men kroppen kan inte själv skapa dem. Det DHA som finns i omega 3 finns bland annat i gula fläcken och syncellerna där det förekommer i tapparna och stavarna. Hjälper såväl med utvecklingen som bevaringen av synen. 

Dina ögon är komplexa och det bästa är att välja ett komplext tillskott. Ta en titt på vår bäst i test-lista med alla recensioner för att hitta de bästa produkterna. När man väljer vilket kosttillskott man ska köpa, så är det bra att jämföra flera olika alternativ.

Bästa kosttillskottet för äldre

Det har genomförts många tester och studier på ögonhälsa, bland annat för att bromsa åldersrelaterade ögonsjukdomar i gula fläcken. Detta tillstånd ger dig sämre synskärpa som gammal och synbortfall.

Om du börjar bli till åren, då bör du välja ett tillskott som innehåller lutein, zeaxantin, koppar, zink, vitamin C och vitamin E

Bästa kosttillskottet för torra ögon

Användare upplever att de kan bli hjälpta av ett kosttillskott om de har torra ögon. Torrheten kan nämligen bero på att tårproduktionen har minskat eller torra slemhinnor. Människor med torra ögon är ofta ljuskänsliga. 

Om du har torra ögon så bör du satsa på ett tillskott med vitamin E. Även ett tillskott med havtornsolja eller jättenattljusolja kan vara till stor hjälp.

Bästa valet för normal synförmåga

Om du vill behålla en normal synförmåga under livet, då finns det vissa ingredienser du bör kika lite närmare på. Studier pekar på att blåbär är riktigt bra för din syn. Det bästa för ögonen är därför att äta ett tillskott med högt koncentrat av blåbär. 

De små magiska bären är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter och även det viktiga ämnet antocyanin. Även vitamin A och zink är mycket bra val för ditt tillskott. 

Rent eller kombinerat kosttillskott?

Något som kan vara bra att fundera på är om du ska välja ett rent eller ett kombinerat kosttillskott. Med rena tillskott menas de som innehåller ett enda ämne, till exempel vitamin A eller omega 3. Dessa kan vara ett mycket bra alternativ för dig som verkligen vet vad din kropp behöver och vad du vill uppnå för effekt.

Användare upplever dock att kombinerade tillskott är mycket bra när de vill vårda sin syn. När det gäller ögonhälsa kan det nämligen vara svårt att veta vad som behövs. Synen och ögonhälsan är nämligen ett komplext ämne. Här är det ofta fördelaktigt att välja ett kombinerat tillskott med många ämnen och ingredienser. 

blåbär för ögonen

Beredningsform och dosering

När det gäller doseringen så finns det ofta inga fördelar med att överdosera eller ta mer än vad som rekommenderas på förpackningen. Din kropp kan ofta inte ta upp högre halter än den rekommenderade dagliga dosen. Välj ett väl sammansatt tillskott och följ därför doseringen. 

När det gäller beredningsform så finns det både kapslar, tabletter och flytande tillskott. Allt beror på vilken produkt du väljer att köpa. Ren omega 3 kommer ofta som kapslar eller i flytande form. Andra tillskott kommer som tabletter.

Fundera på vad som blir enklast i din vardag och vilken beredningsform som är enklast att svälja för dig. 

Bäst i test kosttillskott för ögonen

När vi som experter utvärderar kosttillskott för ögonhälsa för att identifiera det bästa på marknaden, beaktar vi en rad faktorer. Vår målsättning är att rekommendera produkter som är effektiva, säkra, och av hög kvalitet.

 1. Ingredienser med vetenskapligt stöd: Vi letar efter kosttillskott som innehåller ingredienser med starkt vetenskapligt stöd för ögonhälsa. Dessa kan inkludera lutein, zeaxanthin, omega-3-fettsyror, vitamin A, C, och E, samt zink.
 2. Dosering och biotillgänglighet: Doseringen av dessa ingredienser bör vara tillräcklig för att ge de tänkta fördelarna, och de bör vara i en form som kroppen lätt kan absorbera och använda (biotillgänglig).
 3. Kvalitet och renhet av ingredienserna: Kvaliteten och renheten av ingredienserna i ett kosttillskott är avgörande. Vi letar efter produkter som är fria från onödiga tillsatser, konserveringsmedel och allergener.
 4. Säkerhetsprofil: Kosttillskottet bör ha en stark säkerhetsprofil, med få biverkningar och ingen känd risk för farliga interaktioner med andra ämnen eller mediciner.
 5. Pris och värde för pengarna: Vi tar också hänsyn till kostnaden för produkten och det värde den erbjuder. Även om vi vill rekommendera de mest effektiva produkterna, anser vi att de också bör vara överkomliga och erbjuda bra värde för pengarna.
 6. Användarrecensioner och feedback: Slutligen beaktar vi recensioner och feedback från användare. Dessa kan ge oss en bra indikation på hur väl kosttillskottet fungerar i praktiken för olika människor.

Kom ihåg att alla har unika behov och reagerar olika på kosttillskott. Dessutom bör kosttillskott inte användas som en ersättning för en hälsosam kost och livsstil.

FAQ – Vanliga frågor och svar om tillskott för ögonen

Finns det tillskott som är bra för ögonen?

Kosttillskott som innehåller vitamin A, C och E, zink, lutein, zeaxanthin och omega-3 fettsyror har alla visat sig bidra till att upprätthålla ögonhälsan.

Vilka kosttillskott kan hjälpa mot torra ögon?

Om du har torra ögon så bör du satsa på ett tillskott med vitamin E. Även ett tillskott med havtornsolja eller jättenattljusolja kan vara till stor hjälp.

Vilka livsmedel innehåller bra ämnen för ögonen?

Bra livsmedel för att bibehålla en god ögonhälsa är ex. ägg, blåbär, lax, nötter och morötter

Kan kosttillskott förebygga åldersrelaterade ögonproblem?

Kosttillskott kan inte ersätta en hälsosam kost och livsstil, men vissa studier tyder på att tillskott med antioxidanter och omega-3 kan bidra till att sänka risken för vissa åldersrelaterade ögonproblem, såsom makuladegeneration.

Finns det några biverkningar med att ta kosttillskott för ögonen?

Som med alla kosttillskott kan vissa individer uppleva biverkningar. Dessa kan inkludera magproblem, hudutslag, eller interaktioner med andra läkemedel. Det är alltid bäst att prata med din läkare innan du börjar med ett nytt kosttillskott.

Hur lång tid tar det att se resultat från ett ögonhälsotillskott?

Resultat kan variera beroende på individuella faktorer, inklusive din grundläggande ögonhälsa och din kroppens absorption av kosttillskottets ingredienser. Det kan ta flera veckor till månader att se en märkbar förbättring.


Testvinnare Bästa ögonvitaminer – Slutsats


Nu vet du förhoppninsvis vilken produkt du bör välja. Lycka till med ditt köp.

Källhänvisning: https://www.lenson.com/se/linsbloggen/7-saker-att-ata-for-att-halla-ogonen-friska/

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa tillskott för ögonen är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :