Bästa Gaba -tillskott 2024

Hem » Hälsa » Örter & Superfoods » Bästa Gaba -tillskott 2024

Om du lider av sömnproblem eller ångest, då kan ett tillskott av bästa GABA hjälpa dig. Detta kosttillskott har nämligen en lugnande effekt, perfekt för dig som behöver hjälp att varva ner alltså.

Idag finns det en mängd tillskott med det verksamma ämnet på marknaden. I vår bedömning så har vi titta på faktorer som renhet, kvalitet, pris, dosering och kundomdömen. Vi har valt ut populära produkter och testat dessa för att hjälpa dig att hitta den som är bäst i test. Nu sätter vi igång!

Testvinnare – Bäst i test av GABA – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Bästa Gaba – Bäst i vårt test

GABA 1000

GABA 1000

MÄNGD: 100 Tabletter

1000 mg GABA per tablett

Efter en noggrann granskning och utvärdering av en rad kosttillskott har vi valt Healthwell GABA 1000 som vår testvinnare. Detta tillägg står ut för dess höga kvalitet, potenta dosering av GABA, samt tillsatsen av vitamin B6 för ökad effektivitet.

Högdoserat Gaba i vegetabiliska kapslar. GABA 1000 är ett kosttillskott som innehåller gamma-aminosmörsyra (GABA), en naturligt förekommande signalsubstans i hjärnan. GABA anses ha lugnande egenskaper och används ofta för att hjälpa till att minska symtomen på stress och oro.

Många kunder har rapporterat positiva erfarenheter, med flera som anger att de har märkt en förbättring i deras sömnkvalitet och en minskning av stress och ångest. En del användare har också upplevt att deras kognitiva funktion och mental klarhet har förbättrats.

Några användare har dock rapporterat att de inte märkte någon märkbar skillnad i deras sömn eller välbefinnande.

Vi har valt Healthwell GABA 1000 som vår testvinnare baserat på dess höga kvalitet, doseringsstyrka, tillsatsen av vitamin B6 och dess övergripande prisvärdhet. Användarrecensionerna visar övervägande positiva upplevelser, vilket bekräftar produkten som en effektiv lösning för dem som letar efter ett GABA-tillskott. Den vegetabiliska formeln är också en bonus för dem med vegetariska eller veganska kostförhåll

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Huvudfördelen med Healthwell GABA 1000 är dess höga dosering av GABA - 1000 mg per tablett, vilket gör det extra högdoserat jämfört med många andra tillgängliga produkter på marknaden. GABA är känt som en hämmande neurotransmittor som kan bidra till avslappning och förbättrad sömnkvalitet, vilket gör detta tillskott idealiskt för användning före sänggåendet.
 • En annan betydande fördel är tillsatsen av 20 mg vitamin B6 per dos, vilket bidrar till nervsystemets normala funktion, reglerar hormonaktivitet, och bidrar till att minska trötthet och utmattning.
 • Vi har även observerat att Healthwell GABA 1000 är vegetabiliskt, vilket gör det lämpligt för dem med särskilda kostförhållanden.
Nackdelar
 • En nackdel med GABA 1000 kan vara att det inte har lika starka vetenskapliga bevis för sin effektivitet jämfört med vissa andra tillskott för stress och oro. Dessutom är det otydligt i vilken utsträckning GABA från kosttillskott faktiskt kan korsa blod-hjärnbarriären och påverka GABA-nivåerna i hjärnan. 
 • Några användare har rapporterat att de inte märkt någon signifikant effekt på deras sömnkvalitet efter att ha tagit Healthwell GABA 1000. Andra har anmärkt att effekten verkar avta efter några dagar av användning. 

En svagare variant av healthwells GABA-produkter. Dessa kapslar innehåller 500 mg GABA som kommer att hjälpa dig att få ro att somna på kvällarna. Många tycker att de känner sig mer utvilade när de vaknar och att det stillar oro.

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Många ger toppbetyg för denna

Nackdelar

Blandade omdömen

Solgar GABA

Solgar GABA

 • Mängd: 50 Kapslar
 • 500 mg per kapsel

Solgar GABA (Gamma-Aminobutyric Acid) är ett kosttillskott utformat för att stödja nervsystemet och främja avkoppling och sömn. GABA är en naturligt förekommande aminosyra som fungerar som en neurotransmittor i centrala nervsystemet.

Vid sömnbrist, dåliga kostvanor och långvarig stress kan du ta Solgars GABA-kapslar! Förbättrar återhämtningen och ökar förmågan att prestera både fysiskt och psykiskt.
 

Ca pris: 229 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ett av de mest framträdande fördelarna med Solgar GABA är dess potentiella att bidra till en bättre sömn och minskad stress. Dessutom är Solgar kända för sin höga produktkvalitet och sin strävan efter att använda naturliga ingredienser där det är möjligt. Solgar GABA är även lämplig för veganer och är fri från gluten, vete och mejeriprodukter.

 

Nackdelar
 • Medan många upplever fördelar av att ta GABA, är det viktigt att notera att det inte har tillräckligt med vetenskapligt stöd för alla påstådda hälsoeffekter. Vissa användare har rapporterat att de inte upplever någon märkbar effekt, vilket tyder på att effektiviteten kan variera kraftigt mellan olika individer.
Liposomal GABA med L-Theanin

Liposomal GABA med L-Theanin

 • MÄNGD: 50ml
 • GABA 240 mg per dos

GABA i flytande form som dessutom innehåller L-theanin. Lugnar nerverna och gör att du somnar lättare. Populärt bland personer som vill varva ner efter en lång arbetsdag!

Ca pris: 380 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Flytande
Nackdelar
 • Lite dyr
bästa gaba just nu

Köpguide Gaba

Vad är GABA?

GABA är engelska och står för Gamma-Amino Butyric Acid. På svenska heter det dock gammaaminosmörsyra.

Det förekommer naturligt i kroppen och du kan även ta ett tillskott för att öka mängden och få en bra effekt. Tillskottet hjälper hjärnan och nerverna i kroppen att lugna ner sig, något som gör att din kropp kan slappna av och komma till ro. Det ger bland annat en bra effekt om du känner ångest eller har problem med att varva ner för att sova.

Studier visar att ämnet verkar hämmande på signalsubstansernas receptorer. Ämnet hjälper hjärnan att varva ner och blockerar specifika signaler i kroppens centrala nervsystem. Många användare upplever djupare sömn, något som i sin tur sedan löser en lång rad hälsoproblem som har sitt ursprung i dålig sömnkvalitet.

bästa gaba

När och varför ska tillskottet användas?

Tillskottet kommer ofta i kapslar och om du är prismedveten så kan du jämföra pris per kapsel. De flesta produkterna innehåller dock runt 500 mg per kapsel. Inta tillskottet varje dag för bäst effekt. Det finns även flera typer av detta kosttillskott i flytande form som du till exempel kan spraya på tungan.

GABA är ett utmärkt tillskott för dig som behöver hjälp med något av följande:

 • Sömnproblem
 • Ångestproblematik och depression
 • Uppstressad knopp och kropp
 • Hjälp att komma till ro
 • Kramper
 • Högt blodtryck
 • Humörsvängningar

Användare upplever att de får mer livsenergi med ett regelbundet intag tack vare den goda effekten och bra sömn under natten. Eftersom kosttillskottet hjälper kroppen att komma till ro så är det ett bra tillskott för att lindra stress. Hög stress kan nämligen leda till allt från ångest till ett sänkt immunförsvar.

Kosttillskott för dig som tränar hårt

Studier visar att människor som tränar hårt kan få sänkta GABA-nivåer i kroppen. Vi på Prokost rekommenderar därför att alla som har en hög nivå av hård träning intar ett kosttillskott för att höja nivåerna i kroppen och därmed få bättre återhämtning, vila och mindre stress. Med ett tillskott kan du även optimera din mentala hälsa och prestera bättre på gymmet.

Vilken GABA är bäst?

Vilket tillskott som är bäst kan bero på dig som person. Man kan nämligen reagera olika på olika produkter. För att få bäst effekt bör du dock välja antingen en ren GABA-produkt eller en produkt där GABA är det primära innehållet och kommer först på innehållsförteckningen. Du nämligen finna tillskottet även i multitillskott.

I multitillskott blandas ämnet ofta med magnesium, zink, teanin, biotin och Vitamin B6. Välj med fördel ett tillskott med rätt blandning för dig och den effekt du vill uppnå.

Välj rätt dosering

Det bästa tillskottet bör innehålla cirka 500 mg GABA så att du får en bra effekt på kroppen. 500 mg är även den dosering du bör välja för ditt dagliga intag. Om du dagligen intar 500 mg så kommer du inte bara att få en bra effekt, utan du förebygger dessutom en eventuell brist.

Allt om symtom, biverkningar och risker med tillskottet

Om du har brist på GABA i kroppen kan du uppleva en mängd olika symtom. De visar sig snabbt eftersom att detta ämne i kroppen påverkar hjärnan och neurologiska funktioner.

En brist kan bland annat visa sig som sömnbrist, oro, rastlöshet och därefter hyperaktivitet. Helt enkelt motsatsen mot den lugna effekt som du får av tillskottet. Som följd av dessa symtom kan du uppleva värk i kroppen, muskelvärk, ångest, stress och ökad känslighet och humörsvängningar.

lindra stress och sömnproblem med gaba

Ta dock inte mer än det rekommenderade dagliga intaget av tillskottet. Det kan nämligen leda till biverkningar såsom hjärtklappning och andfåddhet. Det finns alltså risker med ett för högt intag.

Hur får jag i mig ämnet på naturlig väg?

GABA är ett ämne som tillverkas av hjärnan och studier har inte kunnat bevisa om man kan få i sig ämnet genom mat. Det bästa för att undvika en brist och öka kroppens egen halt är därför att inta ett kosttillskott som innehåller ämnet.

Är GABA lagligt?

Ja, GABA (gamma-aminobutyric acid) är lagligt. Det är en naturligt förekommande aminosyra som fungerar som en neurotransmittor i din hjärna. GABA är till salu som ett kosttillskott i många länder, inklusive USA och de flesta europeiska länder, och används för att främja avslappning och minska stress.

Det är dock alltid viktigt att följa anvisningarna på etiketten och att inte överskrida den rekommenderade dosen. Om du är osäker, bör du rådfråga din läkare eller apotekare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

Observera att även om GABA-tillskott är lagligt och allmänt tillgängligt, är det inte samma sak som läkemedel som påverkar GABA-systemet i hjärnan, som vissa ångestläkemedel och sömntabletter. Dessa läkemedel kräver recept och deras användning bör övervakas av en läkare.

Hur har vi betygsatt GABA produkterna?

Det är inte alltid den dyraste produkten som automatiskt är den bästa. Vårt test av GABA är inget undantag. Även om priset ofta speglar kvalitén av en produkt, så kan man ibland få mer än vad man betalar för.

Några viktiga faktorer att överväga när man gör en ”bäst i test” för GABA-produkter kan vara:

 1. Renhet: Hur ren är produkten? Innehåller den några tillsatser eller fyllmedel? En högre renhet kan vara önskvärd för vissa användare.
 2. Dosering: Hur mycket GABA innehåller varje dos? Vilken dosering är mest effektiv för att uppnå önskade effekter?
 3. Kvalitet: Vilken typ av GABA används i produkten? Finns det några studier eller bevis på att den använda GABA-formen är effektiv?
 4. Pris: Hur prisvärd är produkten i förhållande till dess renhet, dosering och kvalitet?
 5. Kundrecensioner: Vad säger andra användare om produkten? Finns det några vanliga klagomål eller biverkningar som man bör vara medveten om?

Dessa delmoment har sedan getts varsitt betyg som sedan vägs ihop till ett totalbetyg.

I vårt bäst i test har vår testpanelen valt ut den bästa GABA på marknaden genom att testa, granska, läsa recensioner och se vad användare tycker om de olika produkterna. Vårt slutliga betyg påverkas ej av märke eller pris.

Bilder från våra tester:

Här hittar du vår topplista över bästa GABA

Vanliga frågor om Gaba

Vilka effekter kan du få av att ta Gaba?

Förbättrad sömn, minskade stresskänslor och stabilare humör är några av effekterna du kan uppleva om du tar Gaba.

Vad är Gaba?

GABA är engelska och står för Gamma-Amino Butyric Acid. På svenska heter det dock gammaaminosmörsyra och finns naturligt i kroppen.

Vilka livsmedel innehåller GABA?

GABA finns naturligt i vissa livsmedel, som till exempel gröna grönsaker, baljväxter och te, men i mycket små mängder. För att få i sig en terapeutisk dos av GABA är det vanligt att använda kosttillskott som innehåller högre koncentrationer av GABA.

Finns det några biverkningar av att ta GABA?

GABA har vanligtvis få biverkningar när det tas i rekommenderade doser, men vissa personer kan uppleva lätta biverkningar som huvudvärk, illamående och magbesvär.

Kan alla ta GABA?

GABA är vanligtvis säkert för de flesta människor att ta, men personer med vissa medicinska tillstånd, som leversjukdomar, bör undvika att ta GABA eller rådfråga sin läkare innan användning.

Avslutande ord

GABA är det bästa tillskottet för dig som upplever en stressad tillvaro, oro, sömnproblem och andra negativa symtom. Genom att regelbundet inta tillskottet så kan din kropp varva ner och du får en god natts sömn.

Efter en bra sömn av hög kvalité så kommer din kropp att kunna lugna ner sig och dämpa de många symtom du kan känna vid en brist. Du kan alltså få mycket positiva effekter av att testa ett tillskott och det finns inga farliga biverkningar. Se dock till att inte överstiga det dagliga rekommenderade intaget.

Översikt

TermBeskrivning
NamnGABA (gamma-aminosmörsyra)
FunktionNeurotransmittor som fungerar som hämmande signalsubstans i hjärnan och det centrala nervsystemet
Naturligt förekommandeJa, finns naturligt i kroppen
KosttillskottJa, GABA-kosttillskott finns tillgängliga för att öka nivåerna av GABA i kroppen
FördelarKan bidra till att främja avslappning, minska stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och öka känslan av välbefinnande
BiverkningarLätta biverkningar som huvudvärk, illamående och magbesvär kan förekomma i sällsynta fall
KontraindikationerPersoner med bestämda medicinska tillstånd, som leversjukdomar, bör undvika att ta GABA och rådfråga sin läkare före användning. Personer som tar mediciner som påverkar GABA-nivåerna i hjärnan bör också rådfråga en läkare innan du börjar ta GABA-kosttillskott
Bästa källorGABA-kosttillskott är det vanligaste sättet att öka nivåerna av GABA i kroppen. Naturliga källor inkluderar gröna grönsaker, baljväxter och te, men i mycket små mängder


Källor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326847,

https://utforskasinnet.se/signalsubstansen-gaba-frid-avslappning/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :

Testvinnare – Bäst i test av GABA – Vår slutsats