Bästa Ginseng – Produkter som tillskott 2024

Hem » Hälsa » Örter & Superfoods » Bästa Ginseng – Produkter som tillskott 2024

De flesta har hört talas om ginseng idag, men det betyder inte att man har testat det, eller ens vet exakt vad det är. Bästa ginseng är en spännande liten rot som är populär i hela världen – den har många olika hälsofördelar och dessutom är det lätt att hitta en variant som passar ens preferenser.

I denna test ska vi fördjupa oss i vad den har för hälsofördelar, men även hur det ser ut med exempelvis biverkningar med mera. Vi har naturligtvis med en topplista, bäst i test, med de produkter vi tycker är bästa ginseng på marknaden i nuläget.

Bästa Ginseng produkterna – Bäst i vårt test – Snabblistan

Artikeln innehåller annonser

Bästa Ginseng i våra tester

Bäst i test
Ginseng komplex

Ginseng komplex

PRIS PER DAGS DOS: 6,6 kr
GINSENG/DAG: 1200 mg

Healthwell Ginseng Komplex är ett kraftfullt och avancerat kosttillskott med en kombination av sibirisk och indisk ginseng, känd som ashwagandha.

Kapslarna innehåller fullspektrumextrakt och koncentrerade extrakt av båda typer av ginseng, vilket gör det till ett av de mest potenta tillskotten på marknaden. Dessutom förstärks det med svartpeppare (BioPerine®) för att öka upptaget av extrakten. Vitamin B12 tillförts också för att bidra till en normal ämnesomsättning i cellerna och bildningen av röda blodkroppar.

Användarna av Healthwell Ginseng Komplex är övervägande positiva. Ingela, Johanna, Gunilla, Abdulrazak, Mostafa, Ninos, Emelie, Ramtin, Alejandro, Selma, Israa, Gunnar och Maybrith har alla gett produkten höga betyg och har rapporterat ökat välbefinnande och vitalitet. Emelie och Gunnar betonar hur produkten har gjort dem "toppen" respektive "piggare".

Djupare sömn, mer mental fokus och mycket piggare är några av användarrecensionerna. En mycket bra produkt till ett vettigt pris gör denna till vår totala testvinnare!

Ca pris: 199 kr

 

Fördelar
 • Healthwell Ginseng Komplex erbjuder en rad fördelar. Den sibiriska ginsengen och ashwagandhan ger båda uppiggande och stressavlastande effekter, vilket gör detta tillskott lämpligt för stressiga perioder.
 • Svartpepparextraktet BioPerine® är tillagt för att öka upptaget av de näringsämnen som finns i ginsengextrakten, vilket gör att kroppen kan dra full nytta av dem. Vitamin B12 bidrar till ämnesomsättning i cellerna, bildning av röda blodkroppar, och stödjer nervsystemets normala funktion.
Nackdelar
 • Å andra sidan kan en viss nackdel vara att vissa individer kanske inte märker de uppiggande effekterna direkt, vilket några användare har rapporterat.

Ginseng Panax EKO, 75 g, är ett ekologiskt ginsengpulver som tar hälsa och hållbarhet till en ny nivå. Denna produkt, som är gjord av 100% rent Panax ginseng, erbjuder den traditionella kinesiska roten i sin mest naturliga form. Pulvret gör det enkelt att införliva denna kraftfulla växt i din dagliga kost genom att blanda den i smoothies, te eller annan dryck.

Lämplig för vegetarianer och veganer.

Ginseng Panax EKO har mottagit övervägande positiva recensioner från användare. 

Ca pris: 220 kr

 

Fördelar
 • En av de stora fördelarna med Ginseng Panax EKO är dess ekologiska kvalitet. Med en strikt ekologisk produktionsprocess är det här ginsengpulvret fri från syntetiska bekämpningsmedel och konserveringsmedel, vilket gör det till ett naturligt och hälsosamt val.
 • Panax ginseng har använts i traditionell kinesisk medicin i århundraden på grund av dess många hälsosamma egenskaper, inklusive energiförbättring, förbättrad mental klarhet och immunförstärkning. Ginseng Panax EKO, med sin renhet och kvalitet, levererar dessa fördelar pålitligt.
 • Ett annat plus är den flexibla användningen. Pulverformen gör det enkelt att dosera och kan lätt blandas i en rad olika recept.
Nackdelar
 • När det gäller nackdelar, har vissa användare rapporterat att smaken kan vara lite stark och bitter, vilket kan vara obehagligt för vissa. 

Vi säger bara vad tillverkaren av tillskottet själva sagt: Låt Gerimax pigga upp din tillvaro. Med en kraftfull dos av ginseng, som är känt för att stödja energi, vitalitet och mental klarhet, erbjuder denna produkt ett enkelt sätt att införliva denna hälsosamma rot i din dagliga rutin.

Det här är ett tillskott som av många anses vara det bästa uppiggande tillskottet på marknaden av vissa men fungerar tyvärr inte för alla varför inte kan ge det högsta betyg. Innehåller ren ginseng som är speciellt lämpligt vid hög belastning eller tillfällig trötthet.

Någon enstaka har fått biverkningar med Gerimax då främst i form av illamående.

Ca pris: 147 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Energistöd: Ginseng är känt för att stödja energi och vitalitet, vilket gör Gerimax Ginseng till ett bra alternativ för dem som behöver en extra energiboost.
 • Stödjer Mental Klarhet: Ginseng är också känt för att förbättra mental prestanda och koncentration, vilket kan vara fördelaktigt för dem som behöver hjälp att fokusera under dagen.
 • Hög Kvalitet: Gerimax är kända för sina högkvalitativa kosttillskott, och deras Ginseng-produkt är inget undantag.
  Nackdelar:
Nackdelar
 • Individuella Skillnader: Som med alla kosttillskott, kan effekterna variera från individ till individ. Vissa personer kanske inte upplever de energigivande fördelarna med ginseng.
 • Interaktioner: Ginseng kan interagera med vissa läkemedel, inklusive blodförtunnande och diabetesmediciner.

Köpguide Ginseng tillskott

Ginseng i allmänhet

Det finns belägg för att man använt ginseng i Kina i mer än 5000 år, så att det är ett kosttillskott som gör skillnad är det ingen tvekan om.

Ni kommer snabbt kunna bilda er en uppfattning om vilken typ av kosttillskott innehållande ginseng som är bäst för just er. Det är bara att följa med oss nedan för all den information ni behöver.

Vad är ginseng?

När det talas om ginseng kan det handla om antingen Panax quinquefolius (amerikansk variant av ginseng), eller Panax ginseng (asiatisk variant). Det finns även en sibirisk variant av ginseng, men denna rot har inte samma aktiva ingredienser.

Ordet “panax” kommer från grekiskans “Panacea”, vilket betyder ”mirakelkur” och det är exakt vad det är. Ginseng fungerar uppiggande och dessutom ser det till att immunförsvaret fungerar som det ska.

Att ginseng kallas för “the root of life” är inte konstigt. Så fort du börjar ta ginseng kommer du att förstå varför det är så omtalat och varför det är så många som svär vid dess goda effekter världen över. 

ginseng rot

När det kommer till Asien är ginseng ett av de mest populära kosttillskotten. I Kina, där man använder stora mängder ginseng, kallar man denna ört för “människorot”. Det är ett bra namn då det visar hur viktig den är i kulturen. Det handlar även om att ginseng till utseendet påminner om människoben. 

Sydkorea är det land som har längst och störst tradition gällande ginseng och det är även så att den ginseng som odlas där anses vara den bästa i världen. Varför anses då denna ginseng vara av så bra kvalitet? Jo, det handlar om att det är ett extra högt innehåll av de så kallade ginsenosiderna i den ginseng som odlas här. 

Varför ska man ta ginseng?

Ginseng ska man ta om man känner att man behöver piggas upp mentalt och/eller fysiskt. Att få bättre prestationsförmåga både vad gäller det mentala och det fysiska är det som sticker ut med ginseng.

Det är bra att ta ginseng om man känner sig förkyld, eller allmänt ”risig”. Bästa ginseng är med andra ord för dig som behöver en liten extra kick och som behöver bli pigg i största allmänhet, men det är också bra för dig som vill ha ett naturligt sätt att ta hand om dig under en förkylning.

Fördelar med Ginseng

Det finns många bra hälsofördelar med ginseng, men att den fungerar bra som ett naturligt alternativ till exempelvis energidrycker är en av de saker som gör att den är så populär. Den minskar trötthet och den gör att man blir pigg i kroppen samtidigt som man blir alert i huvudet. Det kan knappast bli bättre! 

Ginseng har vissa andra positiva effekter på kroppen, trots att det är ovan som är de mest kända och de mest omtalade. Bland annat är det så att den verkar hämmande på Clostridium-bakterier och att den har en stimulerande effekt på Bifidus-bakterierna i tarmen. 

Man har även sett en CNS-stimulerande verkan, vilket innebär att ginseng är bra för att förbättra både minne och inlärning. Med sin positiva effekt på immunförsvaret är det även så att det skyddar mot både fysisk och psykisk stress, gifter och infektioner. 

Sammanfattning av fördelar med tillskott av Ginseng

 • Minskad trötthet
 • Piggare i huvud och kropp
 • Förbättrat immunförsvar
 • Bättre bakterieflora i tarmen
 • Förbättra minne och inlärning

Nackdelar och biverkningar med Ginseng

När det kommer till nackdelar är det främst biverkningar som är intressant att få information om. Huruvida man får biverkningar av bästa ginseng eller inte är högst individuellt. Vissa drabbas av flera biverkningar medan andra inte drabbas alls.

Det är några som drabbas av illamående och diarré när de börjar med ginseng som ett tillskott, men detta är främst när man har tagit för mycket av det. Vad som är “mycket” är dock även det individuellt, så precis som med andra kosttillskott och medicin påverkas vi på olika sätt. 

En annan biverkning som är vanlig är att man istället för att bli pigg blir trött av ginseng i början. Vidare är det vanligt att man får högre blodtryck och/eller att man blir orolig.

Vissa drabbas även av sömnlöshet. När det kommer till just svårigheter med att sova är det så att detta är en biverkning som främst drabbar personer som tar ginseng senare på kvällen. 

Även hudreaktioner är en biverkning man har sett när man observerat testpersoner. Det är dock högst ovanligt, så det är inte särskilt troligt att du kommer att drabbas av det. 

Livsmedelverket avråder personer ifrån att ta Ginseng när de är gravida beroende på att det kan påverka östrogennivåerna.

Hur kan man få ginseng naturligt?

Ginseng finns inte naturligt i vare sig kost eller i kroppen. Det är en läkemedelsört som man endast kan få i sig genom att äta det som kosttillskott.

Om du bestämmer dig för att du behöver få en extra kick och börja må bättre så är det dock smart att se över kost och andra vanor samtidigt som du börjar med detta tillskott. Då blir det dubbelt så bra.

Bästa ginseng i många olika former

Vare sig du vill ta ginseng i form av te, tabletter eller i någon annan form så har ginseng samma effekt. Testa dig fram för att hitta den typ av ginseng som passar just dig. Vissa gillar te medan andra föredrar att få i sig denna läckerhet på ett annat sätt.

ginseng i te

Vitalitet och energi är två ord som beskriver ginseng på ett bra sätt. Ett exempel på en känd ginseng-produkt är Gerimax. Den har hängt med ett tag och finns att köpa lite överallt. Det är en okej produkt att ta som ett slags första test av ginseng men som ni kan se i vårt test så rankar vi andra produkter högre.

Ginseng – snabba resultat? 

Svaret på den frågan är att det blir snabba resultat för vissa, medan det tar längre tid för andra. Vissa uppger att de märker resultat redan efter några dagar, men det vanliga är att man kan se resultat efter cirka en månads användning. 

Du får alltså räkna med att inte få resultat direkt, men det kan också bli så att du kan ha tur och få fina resultat snabbt. Det beror helt enkelt på hur du som individ reagerar på ginseng. 

Vad säger forskning och vetenskapen om Ginseng som hälsopreparat?

Forskning kring ginseng har indikerat att den kan ha flera potentiella hälsofördelar, men resultaten är inte entydiga och mer studier behövs för att bekräfta dessa påstådda effekter.

 1. Energi och fysisk uthållighet: Vissa studier har antytt att ginseng kan bidra till att öka energinivåerna och förbättra fysisk uthållighet, men bevisen är blandade och mer forskning krävs.
 2. Kognitiv funktion: En del forskning tyder på att ginseng kan förbättra kognitiva funktioner såsom minne, beteende och humör. Men igen, resultaten är blandade och mer forskning behövs.
 3. Blodsockerkontroll: Vissa studier har visat att ginseng kan hjälpa till att sänka blodsockernivåerna och förbättra insulinresistensen hos personer med typ 2-diabetes. Dock krävs mer forskning för att stärka dessa påståenden.
 4. Immunsystemstöd: Forskning har indikerat att ginseng kan stärka immunsystemet och minska frekvensen av förkylningar eller andra infektioner. Men fler studier behövs för att bekräfta detta.
 5. Hjärt- och kärlhälsa: Vissa preliminära studier tyder på att ginseng kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra hjärt- och kärlhälsa. Dock behövs mer omfattande forskning.
 6. Cancer: Flera studier har antytt att ginseng kan minska risken för vissa typer av cancer, inklusive lung-, lever-, mag-, pankreas- och äggstockscancer. Mer forskning krävs för att styrka dessa påståenden.

Det är också viktigt att notera att det finns risk för biverkningar och interaktioner med andra läkemedel, särskilt vid höga doser. Personer med specifika hälsotillstånd, inklusive gravida och ammande kvinnor, bör konsultera en läkare innan de tar ginseng.

Forskning på ginseng är fortfarande pågående, och även om vissa fördelar har observerats i studier, behövs mer forskning för att bekräfta dessa effekter och förstå exakt hur ginseng fungerar i kroppen.

Hur betygsattes de olika Ginseng produkterna i vårt bäst i test?

För att genomföra ett omfattande och rättvist test för att hitta den bästa Ginseng-produkten, följde vi följande steg:

 1. Urval av produkter: Vi samlade en lista över populära Ginseng-produkter från olika tillverkare. Dessa produkter inkluderade olika typer av Ginseng, såsom Panax (Koreansk), Amerikansk och Sibirisk Ginseng.
 2. Ingrediensanalys: Vi undersökte noggrant ingredienserna i varje produkt, inte bara mängden Ginseng, utan också eventuella ytterligare ingredienser.
 3. Kvalitetskontroll: Vi kontrollerade varje produkts certifikat för god tillverkningssed (GMP), organiska certifieringar och var de är tillverkade. Vi gav högre betyg till produkter med högre kvalitetsstandarder.
 4. Kundrecensioner: Vi granskade kundrecensioner och betyg för att få en bättre förståelse för produktens effektivitet och eventuella biverkningar.
 5. Pris och värde: Vi jämförde priset på varje produkt med mängden och kvaliteten på Ginseng som ingår, för att bestämma vilket som ger bäst värde för pengarna.
 6. Prova produkterna: Om möjligt, provade vi produkterna själva för att bedöma smaken (om relevant), enkelheten att ta produkten, och eventuella omedelbara fysiska reaktioner.

Hoppas våra tester och köprekommendation har varit till hjälp!

Här hittar du vår topplista med bästa ginseng

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa ginseng produkterna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Ginseng produkterna – Slutsats

FAQ – Ginseng

Vad är Ginseng bra för?

Ginseng har studerats för olika hälsofördelar, inklusive att öka energinivåerna, stödja immunsystemet, förbättra koncentrationen och potentiellt hjälpa till med symtomen på vissa sjukdomar som diabetes och cancer. Vissa bevis tyder på att det också kan hjälpa till med sexuell dysfunktion och symtom på klimakteriet. Mer forskning behövs dock för att bekräfta många av dessa fördelar.

Kan Ginseng vara farligt?

Vissa kan vara allergiska mot ginseng, i väldigt få fall så uppstår magsmärtor och problem med att sova.

Kan man odla ginseng?

Ginseng är numera extremt sällsynt i naturen, och hela behovet av ginseng i världen täcks nu av kulturväxter. Det är dock väldigt svårt att odla ginseng.

Vad är Ginseng?

Ginseng är en växt med en köttig rot som används i traditionell medicin, särskilt i Asien. Det finns flera arter, men de vanligast använda är asiatisk ginseng (Panax ginseng) och amerikansk ginseng (Panax quinquefolius). Växten är känd för sina ginsenosider, som tros ha en rad medicinska egenskaper.

Hur tar jag Ginseng?

Ginseng kan tas i flera former, inklusive som rå rot, i kapslar eller tabletter, som te eller som en flytande extrakt. Den rekommenderade dosen kan variera beroende på produkten och anledningen till att du tar den, så det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen eller råd från en hälso- och sjukvårdspersonal.

Finns det några biverkningar av att ta Ginseng?

Möjliga biverkningar av ginseng kan inkludera huvudvärk, matsmältningsproblem, förändringar i blodtrycket, sömnproblem och allergiska reaktioner. Det kan också interagera med vissa mediciner eller tillstånd, så det är viktigt att prata med en hälso- och sjukvårdspersonal innan du börjar ta det.

Kan vem som helst ta Ginseng?

Även om ginseng generellt anses säkert för de flesta människor, bör vissa individer vara försiktiga. Dessa inkluderar gravida eller ammande kvinnor, barn, personer med autoimmuna sjukdomar och de som tar vissa mediciner, särskilt blodförtunnande mediciner och antidepressiva. Konsultera alltid en hälso- och sjukvårdspersonal innan du börjar ta något nytt tillskott.

Var kan jag köpa Ginseng?

Ginseng kan hittas i många hälsokostbutiker, apotek och onlineåterförsäljare. Det är viktigt att välja ett pålitligt märke för att säkerställa att produkten är säker och innehåller den mängd ginseng som anges på etiketten.


Källor

Här är några vetenskapliga källor som berör ämnet ginseng och dess hälsoeffekter:

 1. Kim, Hye Jeong, et al. ”Beneficial effects of Korean red ginseng on lymphocyte DNA damage, antioxidant enzyme activity, and LDL oxidation in healthy participants: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.” Nutrition Journal 11.1 (2012): 1-9. Link
 2. Lee, Na-Young, and Jin-Seok Lee. ”Efficacy and safety of ginseng in the treatment of diabetes: an update review.” Biomedicine 3.4 (2013): 210-215. Link
 3. Leung, Kelvin W., and Alice S. Wong. ”Ginseng and male reproductive function.” Spermatogenesis 3.3 (2013): e26391. Link

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :