Bästa Gurkmeja Tablett – Kapsel – Pulver 2024

Hem » Hälsa » Örter & Superfoods » Bästa Gurkmeja Tablett – Kapsel – Pulver 2024

Bästa Gurkmejan – Bäst i test – Snabblistan

Visste du att gurkmeja – eller curcumin som den aktiva substansen i ingefärsväxten också kallas – påstås vara ett av de mest effektiva och bästa kosttillskotten att existera? 

Gurkmejans anti-inflammatoriska och läkande egenskaper sägs kunna hjälpa med flertalet åkommor, men kan också tas i förebyggande syfte. Dess mångsidighet gör den väldigt okomplicerad att inkorporera i kosten; den kan både intas genom mat och dryck, eller som tillskott i form av kapslar och pulver.

Vi på Prokost har sammanställt en övergripande guide till super-ingrediensen för att reda ut vad bästa gurkmeja är, vad den kan göra för vår hälsa, och vilka de bästa gurkmeja-produkterna som finns tillgängliga på marknaden är just nu. Bäst i test Gurkmeja helt enkelt

Sidan innehåller annonser

Topplistan – Bästa gurkmeja enligt Prokost.se

Bäst i test
Elexir pharma gurkmeja

Elexir pharma gurkmeja

PRIS/KAPSEL: 3,31 kr
GURKMEJA/KAPSEL: 500 mg

Elexir Pharma Gurkmeja är ett kosttillskott med huvudingrediensen curcumin, ett ämne känt för sina antioxidanta egenskaper. Förutom gurkmeja innehåller produkten även svartpeppar, vilket sägs förbättra upptaget av gurkmeja i kroppen. Ett viktigt plus är att produkten är helt fri från konserveringsmedel och passar för veganer.

Baserat på kundrecensioner verkar Elexir Pharma Gurkmeja vara mycket uppskattad. Användarna rapporterar positiva upplevelser, med kommentarer som "Bra för immunförsvaret!", "Mår jättebra av dessa", och "De hjälper mig med värken".

Goda delbetyg gör att totalbetyg blir bäst i test.

Ca pris: 199 kr

 

Fördelar
 • Elexir Pharma Gurkmeja erbjuder en mängd fördelar. Den mest framstående är innehållet av curcumin, ett ämne som har visat sig kunna motverka oxidativ stress och främja normala leder. Den enkla doseringen med en tablett om dagen gör den också lätt att integrera i din dagliga rutin.
Nackdelar

-

Ekologisk Ingefära + Gurkmeja

Ekologisk Ingefära + Gurkmeja

PRIS/KAPSEL: 3,1 kr
GURKMEJA/KAPSEL: 300 mg

Protein.se's Ekologisk Ingefära + Gurkmeja är en kraftfull kombination av två välkända superfoods. Formulerad för att ge en sund dos av naturens egna antioxidant- och antiinflammatoriska ämnen, denna produkt erbjuder hög kvalitet och hållbarhet. Dessutom stöder den din övergripande hälsa på ett naturligt och effektivt sätt.

Många rapporterar att de har sett förbättringar i sitt immunförsvar och känner sig mer energiska efter regelbunden användning.

Ca pris: 199 kr

Fördelar
 • Kvalitet och ekologiskt medveten: Protein.se's Ekologisk Ingefära + Gurkmeja är certifierat ekologiskt, vilket innebär att den är fri från skadliga kemikalier och tillsatser.
 • Hög koncentration: Med en potentiell hög koncentration av aktiva ingredienser är denna kombination utformad för att ge maximal nytta.
Nackdelar
 • Pris: Med tanke på kvaliteten och ekologiska märkningen, är produkten relativt dyr jämfört med icke-ekologiska alternativ.

RawPowder Gurkmeja Pulver är ett premium, ekologiskt pulver som är känt för sin vackra gula färg och hälsosamma egenskaper. Detta 100% naturliga pulver kommer i en generös förpackning och erbjuder ett brett spektrum av användningsområden, från krydda till färgämne.

Baserat på kundrecensioner, har RawPowder Gurkmeja Pulver generellt sett fått mycket positiva omdömen. Användarna älskar den fina konsistensen, den levande färgen och hur bra det fungerar i deras recept. Några kunder nämnde specifikt hur bra det har varit för deras ledvärk, och andra berömde det för att bidra till en allmän känsla av välbefinnande. Inga negativa kommentarer framkom från recensionerna.

 

Ca pris: 82 kr

 

Fördelar
 • Kvalitet och renhet: RawPowder Gurkmeja Pulver är helt ekologiskt, vilket garanterar en hög renhet och kvalitet.
 • Näringsrikt: Det är rikt på curcumin, en populär antioxidant och antiinflammatorisk förening som finns i gurkmeja.
 • Användningsområden: Förutom att vara en viktig ingrediens i många recept, används det också för att färga mat och dryck.
Nackdelar
 • Smak: Liksom med alla gurkmejaprodukter kan smaken vara stark och distinkt, vilket kanske inte tilltalar alla.
 • Pris: Även om det är ett högkvalitativt och ekologiskt produkt, är priset något högre än för konventionella gurkmejapulver.

Ett unikt och ytterst högdoerat gurkmeja tillskott från healthwell som består av ett 100% ekologiskt gurkmejapulver kombinerat med svartpepparextrakt vilket gör det här till en fantastisk produkt för någon som lider av ledvärk i olika former.

Ett av de bästa tillskotten för ledvärk enligt teamet bakom Tillskottsbibeln.se. Kommer med högsta sannolikhet kunna ge dig mindre smärta i dina knän bara någon vecka efter att du inkluderat kosttillskottet i din kost. För vissa börjar magen "fungera igen" efter ett intag av diverse gurkmejatillskott likt healthwell Gurkmeja Premium.

Ca pris: 270 kr

Fördelar
 • Innehåller högkoncentrerad curcumin för att stödja ledhälsan
 • Bioperin förbättrar upptaget och effektiviteten av curcumin
 • Fri från konstgjorda tillsatser
 • Passar för vegetarianer och veganer
Nackdelar
 • Kan vara dyrare än liknande produkter på marknaden
 • Vissa användare kan uppleva magbesvär eller allergiska reaktioner

Smaklösa och lätta att svälja är recensionen ifrån många personer.

Det är en 100% vegetabilisk produkt, som ytterligare förstärkts med svartpepparextrakt för att förbättra kroppens förmåga att ta upp curcumin.

Minskad smärta i leder och tidigare inflammationer har upplevts. Hyfsat pris för denna produkt.

Ca pris: 179 kr

 

Fördelar
 • Optimal absorption: Tillskottet är förstärkt med svartpepparextrakt som är känt för att förbättra absorptionen av curcumin i kroppen, vilket gör produkten mer effektiv.
 • Rent extrakt: Healthwell Gurkmeja innehåller rent extrakt från gurkmeja, vilket säkerställer att du får maximala fördelar från denna kraftfulla ört.
 • Vegetabiliskt: Produkten är helt vegetabilisk, vilket gör den lämplig för veganer och vegetarianer.
Nackdelar
 • Begränsad forskning: Även om gurkmeja och dess aktiva ämne, curcumin, har varit föremål för omfattande forskning, finns det ännu begränsade bevis för vissa hävdade hälsofördelar.
Better You Gurkmeja

Better You Gurkmeja

PRIS/KAPSEL: 3,99 kr
GURKMEJA/KAPSEL: 300 mg

Gurkmeja med antiinflammatoriska egenskaper. Högdoserat naturligt extrakt som är rikt på cucumin. Har även tillsatt svartpepparextrakt för att göra det lättar för kroppen att ta upp näringsämnena. Minskad stelhet och smärta vid löpning är exempel på effekter som personer upplevt som har testat denna produkt.

Ca pris: 390 kr

 

Fördelar

-

Nackdelar

-

Bästa kombinationsprodukt
Aware Immune

Aware Immune

PRIS/PORTION: 4,97 kr

AWARE IMMUNE är ett kosttillskott som utvecklats för att stärka immunförsvaret och bidra till en ökad välmående. En unik kombination mellan ingefära, gurkmeja och vitlök som du får i en enda kapsel.

Överlag positiva recensioner från användare som upplevt förbättringar i deras immunförsvar och allmänna välmående. Många användare rapporterar att de upplever färre förkylningar och infektioner sedan de började ta produkten. Vissa användare har dock nämnt att de inte gillar smaken och konsistensen, men det är en individuell preferens som inte påverkar produktens effektivitet.

Ca pris: 150 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • AWARE IMMUNE innehåller en unik blandning av naturliga ingredienser, som vitaminer, mineraler och växtbaserade extrakt. Dessa ingredienser har valts med omsorg för att ge en synergistisk effekt som stärker immunförsvaret och främjar hälsan.
 • Klassiska ingredienser som har använts i alla tider. Ingefära, gurkmeja och vitlök.
Nackdelar
 • AWARE IMMUNE kan anses vara något dyrare jämfört med liknande produkter på marknaden, men många användare menar att de högkvalitativa ingredienserna och den bevisade effektiviteten motiverar det högre priset.

Vår köpguide för grukmeja

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en ingefärsväxt som ofta också förekommer under benämningarna curcumin, curcuma longa; växtens latinska namn, samt dess engelska namn – turmeric. Ingefärsroten trivs bäst i tropiska klimat och

odlas förutom i Indien och Sydostasien också i Kina, Taiwan, Sydamerika, Australien, och en del länder i Afrika.

Gurkmeja har använts som naturläkemedel och krydda i matlagning sedan tusentals år tillbaka i Indien och Sydostasien. Det är dock inte förrän på senare år som den här fantastiska örten också har fått den uppmärksamhet den förtjänar här i Sverige och i övriga västvärlden.

Det sägs att det var Marco Polo som tog med sig gurkmeja till Europa, var man tyckte kryddan var mycket lik saffran – antagligen mest på grund av den gyllengula färgen. I folkmun kallas gurkmeja därför också ofta för indiskt saffran, och även det anti-inflammatoriska guldet, dock av en helt annan orsak. 

Gurkmeja har använts som naturläkemedel inom ayurvedisk medicin sen urminnes tider för att främja hälsan. Senare har också den större allmänheten fått upp ögonen för curcumin och intresset ligger just nu i huruvida dess hälsofrämjande effekter faktiskt går att bevisa. Trots varierande utfall inom forskningen finns det många studier som indikerar att curcumin verkar ha flera fördelar för både kropp och hjärna.

gurkmeja - curcumin mot inflammationer

Vad är gurkmeja bra för?

Orsaken till gurkmejans storhet inom hälsokost är att man upptäckt att den bland annat har anti-inflammatoriska och antioxidanta egenskaper, vilket indikerar en betydande potential inom läkning.

En vetenskaplig studie från 2013 sammanfattade de senaste 50 åren av kliniska studier. Slutsatsen man kom fram till är att bästa gurkmeja – och mer specifikt det verksamma ämnet curcumin – har lovande effekter för behandling och lindring av en lång lista sjukdomstillstånd och symptom.

Några av sjukdomarna i relation till vilka gurkmeja undersökts:

 • Artrit
 • Uveit
 • Ulcerös kolit och proktit
 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Cancer
 • Crohns sjukdom
 • IBS och matsmältningsstörningar
 • Magsår
 • Diabetes

Det finns däremot inte ännu tillräckligt med studier som gjorts på människor, för att med säkerhet kunna förstå gurkmejans effekt. Därför kan gurkmeja inte officiellt ordineras som del av en behandling.

Oavsett om det kan bevisas med säkerhet eller inte, har användare upplevt sig märka skillnad i form av följande:

Potentiella Fördelar efter ett ökat intag av gurkmeja:

 • Lindring av halsont och förkylningssymptom
 • Förstärkt immunförsvar
 • Förbättring i hårväxt
 • Lindring av akne
 • Föryngrande effekt på hudens utseende
 • Påskyndning i läkandet av sår i huden
 • Förhöjt humör och stimulans av hjärnfunktion
 • Lindring av nedstämdhet och förhöjt humör
 • Hjälp med viktnedgång

Hur äter man gurkmeja? Mat, pulver, kapslar eller shots!

Gurkmeja kan ätas som kosttillskott, användas i matlagning, eller blandas i drycker, och finns i följande former att köpa:

 • Gurkmejakapslar
 • Gurkmejapulver
 • Rå gurkmeja
 • Kryddpulver av gurkmeja
 • Hälsoshot med gurkmeja
 • Te med gurkmeja

Samtidigt menar forskare att människokroppen inte har den optimala förmågan att absorbera curcumin i alla former, och att det därför finns både bättre och sämre sätt att få i sig gurkmeja när målet är att få ut den maximala nyttan.

gurkmeja i te

När det gäller kroppens förmåga att faktiskt absorbera curcumin i produkterna som intas, finns det studier som visar på vissa begränsningar. Man har bland annat kommit fram till att gurkmeja som tas i samband med svartpeppar främjar kroppens förmåga att ta vara på curcumin. För att lösa det här problemet innehåller curcumin-supplement också ofta piperin för att optimera upptagningsförmågan.

Hur stor är den dagliga rekommenderade dosen gurkmeja?

Det så kallade dagliga referensintaget (DRI) för gurkmeja är enligt världshälsoorganisationen (WHO) 0–3 mg/kg av kroppsvikt. Det finns dock källor som påstår att dagsintaget i ett av gurkmejans ursprungsländer kan nå så högt som 2500 mg, vilket motsvarar 100 mg av den aktiva substansen curcumin.

Vi på Prokost anser att bästa dosering ligger mellan 500 mg och 1500 mg gurkmeja per dag. Viktigt att påpeka är att hälsotillskott eller supplement oftast innehåller gurkmejaextrakt, vilket har en mycket högre koncentration av curcumin än rå gurkmeja. Om du väljer att köpa gurkmejakapslar eller pulver rekommenderar vi dig därför att följa guidelinjerna som ges på förpackningen.

Har gurkmeja några biverkningar?

Bästa gurkmejan anses generellt vara ofarlig oavsett dos, dock kan en överdriven konsumtion leda till illamående och magbesvär. I övrigt finns det inga kända biverkningar. Om du håller dig till den rekommenderade doseringen så är ditt intag ingenting du behöver oroa dig över.

Hur smakar gurkmeja?

Smaken av färsk gurkmeja brukar beskrivas som aningen bitter, skarp, samt lite pepprig. Den påminner samtidigt mycket om sin mer välkända släkting ingefäran.

Gurkmeja används ofta för att ge curryn dess gula färg och passar bra för att lyfta fram andra smaker. Visste du att du lätt kan göra din egen currykrydda? Receptet är enkelt och kan lätt varieras baserat på personlig preferens.

egen curry med gukmeja

För att göra din egen curry, blanda följande:

 • 1 ½ msk malen gurkmeja
 • 2 msk malen koriander
 • 2 msk malen kummin
 • 2 tsk malen ingefära
 • 1 tsk malda senapsfrön
 • ½ tsk malen svartpeppar
 • 1 tsk malen kanel
 • ½ tsk malen kardemumma
 • ½ tsk malen cayennepeppar

Curry är inte bara fantastiskt gott, men också ett enkelt sätt att få i sig lite extra av den hälso-boostande trendkryddan.

Fungerar gurkmeja verkligen – vad säger vetenskapen?

En rad av studier har de senaste åren genomförts för att undersöka curcumins effekt på olika sjukdomstillstånd och symptom. Den generella slutsatsen är att det inte finns tillräckligt med bevis i relation till människor för att ordinera eller rekommendera gurkmeja för någon specifik sjukdom. 

Däremot har gurkmeja visat lovande resultat i studier som gjorts i laboratorium på djur samt celler. Ett flertal av dessa tyder på att curcumin har anti-inflammatoriska, anti-bakteriella, anti-virala, anti-septiska, och anti-parasitiska egenskaper. Experter enas därför om att fortsatt forskning är önskvärd.

Bäst i vårt test

Att genomföra ett test för att hitta den bästa gurkmejaprodukten kräver en grundlig och systematisk process. Här är en generell översikt över hur vi kunde utföra ett sådant test:

 1. Urval av produkter: Vi började med att samla en lista över olika gurkmejaprodukter från flera tillverkare. Vi valde produkter som är lättillgängliga och har fått positiva recensioner.
 2. Ingrediensanalys: Vi undersökte ingredienserna i varje produkt noggrant. Viktigt var att kontrollera mängden curcumin, den aktiva beståndsdelen i gurkmeja, och att den är förstärkt med piperin eller svartpeppar-extrakt för att förbättra absorptionen.
 3. Kvalitetskontroll: Vi granskade varje tillverkares certifieringar, som organiska certifikat, GMP-certifikat och andra relevant kvalitetssäkringar.
 4. Kundrecensioner och feedback: Vi granskade kundrecensioner för att förstå hur effektiv produkten varit för andra användare. Detta inkluderade att titta på eventuella biverkningar som rapporterats.
 5. Prisvärdhet: Vi jämförde priset på varje produkt med kvaliteten och mängden av gurkmeja och curcumin den innehåller, för att bestämma vilken produkt som ger bäst värde för pengarna.
 6. Prova produkterna: Om möjligt, provade vi produkterna själva för att bedöma smaken (om relevant), hur enkelt det är att ta produkten, och eventuella omedelbara fysiska reaktioner.

Efter att ha gått igenom en mängd artiklar och användarrecensioner samt provat olika produkter så har vi kommit fram att vår testvinnare är Great Earth Gurkmeja tätt följd av Elexir Pharma Gurkmeja och Healthwell Gurkmeja Premium. Vår topplista över bästa gurkmeja hittar du här.

FAQ – Korta frågor och svar om Gurkmeja

Vad är curcumin – gurkmeja bra för?

Laboratorietester har visat att curcumin har både antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper förutom att det fungerar som en antioxidant.

Hur mycket gurkmeja behöver man ta per dag?

Normal daglig dos av gurkmeja är 1-3 g mald gurkmeja 2-3 gånger om dagen, som bäst tas till måltid. Blanda gärna i maten som krydda. Dosen kan ökas gradvis upp till max. 20 g per dag för att uppnå önskad effekt.

Vad är gurkmeja?

Gurkmeja är en växt som tillhör ingefärasläktet och är mest känd för sin starkt guldfärgade krydda som ofta används i indisk matlagning. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja kallas curcumin.

Hur tar jag gurkmeja?

Gurkmeja kan konsumeras på flera sätt: som en krydda i mat, som ett te, som ett kosttillskott i tablett- eller kapsel-form, eller som ett flytande extrakt.

Finns det några biverkningar av att ta gurkmeja?

Gurkmeja är generellt säkert att konsumera, men höga doser eller långvarig användning kan orsaka magbesvär, illamående, diarré och andra matsmältningsproblem. Gurkmeja kan också interagera med vissa mediciner, inklusive blodförtunnande mediciner.

Var kan jag köpa gurkmeja?

Gurkmeja kan köpas i matbutiker, hälsokostbutiker, apotek och online. Det finns som krydda i kryddsektionen, och som kosttillskott kan det vanligtvis hittas i hälsokostsektionen.

Kan vem som helst ta gurkmeja?

Medan gurkmeja generellt anses säkert för de flesta, bör vissa människor vara försiktiga. Detta inkluderar personer med gallstenssjukdom, de som tar blodförtunnande mediciner, gravida och ammande kvinnor, och de med en historia av gastrointestinella problem. Konsultera en hälso- och sjukvårdspersonal om du har några specifika hälsotillstånd.

Vad säger forskningen om gurkmeja och hälsa?

Många studier har visat att curcumin, den aktiva ingrediensen i gurkmeja, kan ha flera hälsofördelar. Men det är viktigt att notera att många av dessa studier har utförts på djur eller i laboratorier, och mer forskning behövs för att fastställa dess effektivitet och säkerhet hos människor.

Sammanfattning

Vår genomgång tyder på att det definitivt behövs fler studier på super-ingrediensen gurkmeja, eftersom det är tydligt att den har stor potential. Vi känner oss däremot helt trygga med att rekommendera gurkmejatillskott som del av en hälsosam kost.

Vi på Prokost anser att de potentiella fördelarna med curcumin väger upp de icke-existerande nackdelarna och att det därför absolut är värt att testa på gurkmeja – om inte annat i matlagning eller dryck för smakens skull.Källor

Vetenskapliga studier:

Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health (Hewlings & Kalman, 2017)

https://doi.org/10.3390/foods6100092

Curcumin, an active component of turmeric (Curcuma longa), and its effects on health (Koaadam & Sanlier, 2017)

https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1077195

Therapeutic Roles of Curcumin: Lessons Learned from Clinical Trials (Gupta, Patchva, & Aggarwal, 2013)

https://doi.org/10.1208/s12248-012-9432-8

Hemsidor, tidningar, och myndigheter:

Turmeric Dosage: How Much Should You Take Per Day? (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-dosage#dosage

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (Healthline, 2018)

https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric

Turmeric: potential adverse effects and interactions (NHS, 2018)

https://www.sps.nhs.uk/articles/turmeric-potential

Turmeric (WebMD, 2019)

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-turmeric#1

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :