Bästa kosttillskotten för bättre sömn 2024

Hem » Hälsa » Sömn & Stress » Bästa kosttillskotten för bättre sömn 2024

Sömnen är som alla vet oerhört viktig för vår kropp och hjärna. Alla som har haft oturen att under perioder inte kunna sova bra (hej småbarnsförälder!) vet vilken tortyr det kan kännas som.

Ibland kan det vara bra att ta hjälp av kosttillskott som hjälper till så att man kan få sova bättre.

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av bästa kosttillskotten för bättre sömn, vitaminer, ashwaghanda, magnesium och olika komplex, och vi ska i vårt test avgöra vilket kosttillskott som är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Kosttillskott sömn – Bäst i vårt test – Snabblistan

Topplista kosttillskott för bättre sömn:

Core Good Night är en produkt framtagen av Svenskt Kosttillskott med avsikt att stödja god sömnkvalitet och bidra till stresshantering. Den kombinerar flera naturliga ingredienser med kliniskt stödd effekt för att hjälpa till att lindra oro och skapa en känsla av lugn, vilket gör den till ett lovande verktyg för de som kämpar med stressrelaterade sömnproblem

Gör att kroppen slappnar av och att du somnar in mycket lättare och bättre enligt många recensioner på webben. Några av de bästa sömntabletterna på marknaden just nu. Innehåller en fin mix av ashwagandha, L-teanin och GABA samt ZMA. Bra ämnen mot stress och oro.

Bra mix av ämnen och bra användarbetyg gör att vi utser denna till bäst i test!

Ca pris: 270kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de mest framträdande fördelarna med Core Good Night är att den använder sig av naturliga ingredienser, vilket minskar risken för oönskade biverkningar jämfört med mer kraftfulla farmaceutiska sömnstödjande medel.
 • Många användare har rapporterat förbättrad sömnkvalitet och minskad nattlig oro sedan de började ta Core Good Night.
 • Produkten kommer i kapsel-form, vilket gör den enkel att ta och att dosera.

 

Nackdelar

Även om majoriteten av användarna rapporterar positiva resultat, finns det en del som inte upplever någon signifikant förbättring. Detta beror troligtvis på att effekten av naturliga ingredienser kan variera kraftigt mellan olika individer.

NIGHT BY AWARE

NIGHT BY AWARE

PRIS/TABLETT: 2,8 kr

 • Lugnande och rogivande
 • Avslappnande effekt 
 • Hjälper till att hitta sömn

Svenska Aware har tagit fram denna utmärkta blandning med olika ingredienser som alla ger lugn, ro och bättre sömn. Gaba, Ashwagandha, L-theanine och kamomill är några av ingredienserna. Fint sammansatt produkt som överlag har goda kundbetyg.

Stark andraplats som gör att det mycket väl kan vara rätt produkt för dig.

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • NIGHT BY AWARE:s kombination av ingredienser ger ett flerdimensionellt stöd för sömn och avslappning. Många användare rapporterar förbättrad sömnkvalitet och minskad stress.
 • Produkten är fri från GMO, gluten och laktos, vilket gör den lämplig för individer med specifika kostbehov.
Nackdelar
 • Vissa användare har rapporterat att de upplever milda biverkningar, som huvudvärk eller morgontrötthet, särskilt vid början av användningen.
 • Trots de positiva effekterna rapporterar en del användare att de inte upplever någon signifikant förbättring i deras sömn eller stressnivåer. Detta kan bero på individuella skillnader i respons på ingredienserna.

Aminosyran glycin i kapselform med 500 mg glycin i varje kapsel! Glycin kan hjälpa kroppen och hjärnan att återhämta sig bättre under natten och tas därför bäst innan man ska sova. Kapslarna är helt veganska.

Healthwell Glycin 500 är ett kosttillskott framtaget för att förbättra sömnkvaliteten och minska stress. 

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kvalitet och Effektivitet: Healthwell Glycin 500 tonvikt sömn använder högkvalitativa ingredienser. Många användare rapporterar förbättrad sömnkvalitet och minskad tid att somna.
 • Lätt att Använda: Kapslarna är lätta att svälja, och doseringen är enkel att justera enligt individuella behov.
 • Inga Starka Bieffekter: Till skillnad från vissa sömnhjälpmedel, rapporterar användare sällan några starka biverkningar med Healthwell Glycin 500.
Nackdelar
 • Inte för Alla: Som med alla kosttillskott, fungerar Healthwell Glycin 500 inte lika effektivt för alla. Vissa användare rapporterar ingen märkbar förbättring av sömnen.

KSM-66 Ashwagandha är en specialiserad form av Ashwagandha, en välkänd adaptogenisk ört med djupa rötter i Ayurvedisk medicin. Denna produkt har en koncentrerad formulering och är avsedd att stödja kroppens naturliga respons på stress och oro, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för de som söker naturliga lösningar på dessa utmaningar.

Oerhört många positiva användare som fått hjälp mot stress, oro, sexlust sömnproblem med mera.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • KSM-66 Ashwagandha är en fullspektrumextrakt, vilket innebär att den innehåller alla de bioaktiva föreningarna i ashwagandha i deras naturliga proportioner. Detta är en fördel jämfört med andra ashwagandha-produkter som kan fokusera på en specifik förening.
 • Många användare rapporterar minskad stress och oro, förbättrat humör, och bättre sömn efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
 • Denna produkt är certifierad ekologisk och icke-GMO, vilket ger extra trygghet för de som bryr sig om produktens renhet.
Nackdelar
 • Även om de flesta användare inte rapporterar några biverkningar, har en mindre grupp upplevt mindre magbesvär eller huvudvärk efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
 • Medan många människor tycker att denna produkt är effektiv, fungerar den inte för alla. Vissa användare rapporterar ingen märkbar förändring i deras stressnivåer eller humör.
ZMA Night

ZMA Night

PRIS/KAPSEL: 1,80 kr

Kapslar som innehåller zink, magnesium och L-teanin. Förbättrar testosteronnivåerna, ger en bättre sömn och motverkar kramp och trötthet i musklerna. Många tycker att den ger väldigt bra effekter på sömnen och ger bra återhämtning! Det här tillskottet kan få dig att sova riktigt djupt. Du vaknar piggare också.

Ca pris: 270kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förbättrad Sömnkvalitet: Många användare rapporterar djupare och mer vilsam sömn, vilket kan vara till stor hjälp för individer med sömnproblem.
 • Främjar Återhämtning: Kombinationen av Zink, Magnesium och Vitamin B6 kan hjälpa till med muskelåterhämtning och minskad träningsutmattning, vilket gör det till ett bra alternativ för aktiva individer.
 • Vetenskapligt Stödd Formulering: ZMA Night's ingredienser har vetenskapligt stöd för sina fördelar, vilket ger förtroende för produkten.
Nackdelar
 • Variabel Effekt: Vissa användare rapporterar ingen märkbar förbättring i sömnkvalitet, vilket antyder att effekten kan variera från person till person.
 • Kan Ge Magbesvär: En liten andel av användarna rapporterar magbesvär efter intag, vilket kan vara något att vara uppmärksam på.

Ett tillskott som oftast hjälper människor som haft problem med sömnen i många år. Många menar på att den här produkten, skapad för människor som tränar, är bättre än vad som säljs på Apoteket. Stora piller, lite svåra att svälja — men ack så effektiva! Rekommenderas varmt.

Ca pris: 390 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Förbättrad återhämtning: ZMA-tillskott anses ofta hjälpa till att förbättra muskelåterhämtning och styrka efter intensiva träningspass.
 • Sömnkvalitet: Många användare rapporterar förbättrad sömnkvalitet på grund av magnesiums lugnande effekter.
Nackdelar

 -

L-teanin 200 Healthwell är ett kosttillskott som använder den naturligt lugnande aminosyran L-teanin, som vanligtvis finns i grönt te. Denna produkt har potential att bidra till att lindra stress och oro, och främja avslappning och välbefinnande utan att framkalla trötthet, vilket gör den till ett intressant alternativ för de som söker naturliga metoder för att hantera dessa utmaningar.

Generellt sett verkar användarresponsen på L-teanin 200 Healthwell vara positiv. Många människor rapporterar att de känner sig mindre stressade och mer avslappnade efter att ha tagit denna produkt. 

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En stor fördel med L-teanin 200 Healthwell är dess förmåga att främja avslappning och lugn utan att orsaka dåsighet, vilket gör det till ett bra alternativ för de som behöver vara alerta och fokuserade under dagen.
 • Många användare rapporterar att de känner sig lugnare och mindre stressade efter att ha tagit L-teanin 200 Healthwell.
Nackdelar
 • Medan många användare rapporterar positiva resultat, finns det vissa som inte märker någon signifikant skillnad efter att ha tagit L-teanin 200 Healthwell. Detta kan bero på individuell variation i responsen på L-teanin.
 • Vissa användare har rapporterat milda biverkningar som huvudvärk och magbesvär, men dessa verkar vara ganska sällsynta.

Fler kosttillskott för bättre sömn hitta du här

bästa tillskotten för bättre sömn

Vår köpguide

Dålig sömn och vad den kan ställa till med

För att hjärnan och kroppen ska kunna återhämta sig efter träning, stress eller bara en lång dag med många intryck måste man sova ordentligt. Känner man sig pigg och utvilad under dagen kan man vara säker på att man får tillräckligt med sömn.

De flesta vuxna behöver mellan 6-9 timmar sömn per natt för att kroppen och hjärnan ska må bra, men det är väldigt individuellt.

Men om man inte sover bra då? Vad kan hända då?

Det här är vad som händer om man har längre perioder med dålig sömn:

 • Du får svårare att koncentrera dig vilket till exempel kan leda till att det blir svårt att köra bil, läsa eller delta i viktiga möten.
 • Du blir faktiskt dummare. Inlärningsförmågan minskar när man lider av sömnbrist.
 • Risken för övervikt ökar.
 • Immunförsvaret sänks.
 • Risken att drabbas av allvarliga sjukdomar som diabetes och depression ökar.

Någon enstaka natt med få timmars sömn är inte farligt, även om det såklart på kort sikt kan påverka dig negativt.

En ofta förbisedd faktor som kan bidra till sömnbrist är själva kudden du sover på. Att välja bästa kudden för just dina behov kan göra en stor skillnad för din sömnkvalitet och därmed påverka ditt välbefinnande.

Kudden spelar en viktig roll i att ge stöd åt huvudet, nacken och axlarna under sömnen, vilket hjälper till att hålla ryggraden i en neutral position. Om kudden inte ger rätt stöd eller är obekväm kan det leda till spänningar i nacken och axlarna, vilket i sin tur kan orsaka dålig sömn och påfrestningar på kroppen.

Det är viktigt att ta itu med långvarig sömnbrist, och förutom att hitta den bästa kudden finns det också många kosttillskott att överväga. I nästa avsnitt ska vi titta närmare på de olika sorterna av kosttillskott och vad de har för egenskaper för att hjälpa dig att förbättra din sömn och må bättre!

trött dåligt med sömn tillskott

Kosttillskott för bättre sömn

Förutom att göra alla de saker man kan för att sova bättre som till exempel att ha mörkt i sovrummet och att motionera ordentligt, så finns det alltså tillskott som kan hjälpa en till bättre sömn. Nu ska vi gå igenom dem.

Citronmeliss

Citronmeliss är en naturmedicin som är naturligt rogivande och lugnande. Den har använts väldigt länge av människor som har problem med att sova eller är stressade.

Kamomill

Kamomill är en ört som likt citronmeliss länge har använts som hjälp mot bland annat sömnproblem. Den är även avslappnande, hjälper mot huvudvärk och är också kramplösande.

Att ta ett tillskott med kamomill eller dricka kamomillte på kvällen kan alltså vara bra att testa!

B-vitaminer

B-vitamin har en lugnar både nervsystem och humör och har bevisad effekt mot sömnproblem.

Magnesium

Forskning visar att magnesium bidrar till att minska stress i nervsystemet och gör att man känner sig avslappnad och kan på det sättet somna lättare.

Grönt te

I grönt te finns aminosyran L-teanin som i forskningen har visat kunna öka nivåerna av dopamin och tryptofan som bidrar till att kroppen ska kunna tillverka serotonin och melatonin. De här hormonerna gör att vi kan somna.

grönt te bra mot dålig sömn

GABA

GABA står för gamma-aminobutyric acid och är en neurotransmittorsubstans. Ett tillskott av GABA kan göra oss lugnare och mer avslappnade och också hjälpa till vid sömnproblem.

Ashwagandha

Ashwagandha är en växt som länge använts i traditionell indisk läkekonst och är i vår del av världen en ganska okänd växt. Den anses ha många bra egenskaper, bland annat avslappning, vilket ju är väldigt bra om man har problem med sömnen.

ZMA

ZMA är ett kosttillskott som är en blandning av zink, magnesium och vitamin B6. Den är väldigt populär i fitnessvärlden därför att förutom att den förbättrar sömnkvaliteten så ökar den uthålligheten och muskelåterhämtningen.

Var hittar jag kosttillskott för bättre sömn?

Om du vill få tag på kosttillskott för bättre sömn ska du leta på olika hälsokostbutiker eller butiker som säljer kosttillskott både online och i fysisk butik.

I vårt test kan du hitta de bästa kosttillskotten för din sömn som du kan beställa direkt hem till dig!

Är det dyrt?

Finns det ett pris på bra sömn? Klart att man kan vara beredd att betala lite, men såklart så vill man ju inte ruinera sig!

Det finns många olika prisklasser att välja mellan när du vill köpa det bästa kosttillskottet för din sömn. I vår undersökning har vi hittat priser mellan ca 100 kr upp till 500 kr för en förpackning.

Vi är säkra på att du kommer hitta ett tillskott som kommer hjälpa dig att sova bättre till ett pris som passar din ekonomi!

Bäst i test kosttillskott för bättre sömn

Här kan du se vilket kosttillskott som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott för bättre sömn!

Vi har tittat på en massa olika faktorer för att kunna välja ut vinnare i vårt test. Det finns många tillskott där ute på marknaden idag och de kommer i olika former och kvaliteter, vilket gör att vi vill att du som köpare ska kunna känna dig trygg med att produkterna i vårt test är just de bästa!

För att utse de bästa produkterna i kategorin kosttillskott sömn är det viktigt att vi tar hänsyn till följande faktorer:

 1. Effektivitet: Vi behöver utvärdera den vetenskapliga forskningen kring varje tillskott. Vilka studier finns det som stöder att tillskottet faktiskt kan hjälpa till att förbättra sömnen?
 2. Säkerhet: Vi måste överväga eventuella biverkningar eller risker associerade med tillskottet. Är det säkert för alla att ta, eller finns det vissa grupper av personer (som till exempel de med vissa medicinska tillstånd) som bör undvika det?
 3. Kvalitet: Vi bör kontrollera tillverkarens trovärdighet och produktkvalitet. Är tillskottet tillverkat i en anläggning som följer god tillverkningspraxis (GMP)? Är det testat av tredje part för renhet och potens?
 4. Dosering: Vilken dos har visat sig vara effektiv i vetenskapliga studier, och är den dosen som levereras i tillskottet?
 5. Kostnad: Vi måste ta hänsyn till kostnaden för tillskottet. Är det prisvärt för den genomsnittliga konsumenten?
 6. Interaktion med andra läkemedel: Vi behöver överväga huruvida tillskottet kan interagera negativt med andra läkemedel eller kosttillskott som en individ kan ta.
 7. Personliga preferenser och behov: Slutligen, alla individer är olika och vad som fungerar bäst kan variera beroende på personliga faktorer. Till exempel kan vissa människor föredra naturliga tillskott, medan andra kanske behöver något starkare för att hantera sömnproblem.

Pris, smak, kvalitet och kvantitet är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test. Även andras tester, betyg och omdömen vägs in när vi gör vår topplista.

Produkterna vi har valt ut är av olika prisklasser för att du ska kunna hitta det bästa för dig till rätt pris!

Vanliga frågor – Tillskott för bättre sömn

Kan tillskott hjälpa mig till bättre sömn?

Ja det är visat att tillskott kan hjälpa din kropp att slappna av och andas ut.

Vilka tillskott kan hjälpa mig att sova bättre?

Vilket som hjälper är väldigt individuellt. Men några som kan vara värda att prova är gaba, ashwagandha, magnesium, olika vitaminer som B6 eller ZMA.

Hur fungerar melatonin som ett tillskott för sömn?

Melatonin är ett hormon som kroppen naturligt producerar för att reglera sömncykeln. Att ta det som ett tillskott kan hjälpa de som har svårigheter att somna eller upprätthålla sömn.

Kan sömntillskott orsaka biverkningar?

Ja, vissa tillskott kan orsaka biverkningar. Till exempel kan melatonin orsaka huvudvärk, yrsel eller illamående hos vissa individer.

Fungerar naturliga sömntillskott för alla?

Inte nödvändigtvis. Effektiviteten av naturliga sömntillskott kan variera från person till person beroende på en mängd olika faktorer, inklusive individens övergripande hälsa, livsstil och särskilda sömnproblem.

När ska jag ta mitt sömntillskott?

Oftast rekommenderas det att ta sömntillskott kort före sänggåendet, men det kan variera beroende på det specifika tillskottet. Kolla alltid anvisningarna på etiketten eller fråga en sjukvårdspersonal.

Sammanfattning kosttillskott sömn

Sömnen är livsviktig för oss människor och vuxna behöver sova mellan 6-9 timmar per natt för att må bra.

Långvarig sömnbrist kan leda till en rad problem som koncentrationssvårigheter, depression, inlärningsproblem och diabetes. En enstaka natt här och där är inte farligt men kan vara nog så jobbigt.

Det finns en hel del olika kosttillskott för bättre sömn på marknaden idag, bland annat magnesium, ZMA, örter, B-vitaminer och GABA. Man får testa sig fram till vad som funkar bäst för en själv.

Kosttillskott sömn, dessa finns i många olika prisklasser och former, och det går att köpa både på nätet och i fysisk butik.

Något som skulle kunna fungera om du har provat annat utan resultat är CBD-olja. Vi har gjort en guide om bästa cbd-oljor.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för sömn, som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa sömntillskotten – Slutsats


Källor

https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnen-ar-viktig-for-din-halsa/

https://www.if.se/foretag/forsakringar/personalforsakring/sjukvardsforsakring/sjukdom/somnbrist

Fler produkter

[productsall category=”sömntabletter”]

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :