Bästa D-vitamin » Bäst i Test 2023

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa D-vitamin » Bäst i Test 2023

D-vitamin är en av de viktigaste vitaminerna för vår hälsa. Det hjälper till att stärka vårt immunsystem, bibehålla starka ben, och kan minska risken för vissa sjukdomar. Trots att vi kan få det bästa D-vitaminet från solen och maten, kan många av oss ha brist på detta viktiga näringsämne, särskilt under vintermånaderna.

För att göra det enkelt och smidigt för dig som läsare att hitta rätt produkt så har vi tagit fram en köpguide och en bäst i test lista för bästa D-vitamin baserad på kvalitet, dosering och pris.

Det går inte att testa sig fram till vad som är bäst som vissa sidor hävdar utan vi ser till att du får den typ som du vill ha, som pulver, tablett, kapsel eller flytande. Detta i billigaste form med bra kvalitet vilket blir det bästa enligt oss på Prokost.se.

Sidan innehåller annonser

Bästa D vitamintillskotten – Bäst i vårt test

Topp 5 Bästa D vitamin -tillskotten

För Healthwell Vitamin D3 kan vi bocka i alla viktiga rutor för hur ett D-vitamintillskott ska vara. Det är inte konstigt att vi (och flera andra sajter för tillskott och hälsokost på nätet) anser att den här produkten är nummer ett.
Vad innehåller då det här tillskottet? För det första innehåller det inte mindre än 5000 IE D-vitamin (125 mikrogram). Det är en riktigt rejäl dos som motsvarar 2500% av det rekommenderade dagliga intaget.

För det andra har tillverkaren stoppat med MCT-olja (från kokos). D-vitamin är fettlösligt och med MCT-olja blir upptaget mer effektivt. Det är naturligtvis alldeles utmärkt.

Mixen med både D-vitamin och MCT-olja är en stor fördel enligt oss. Den gör att du inte behöver ta kapseln tillsammans med fett av något slag, även om det alltid är bra att ta D-vitamin i samband med måltid.

Störst fördel med Healthwell Vitamin D3 är nog ändå priset. När vi räknar på saken kommer vi fram till att en kapsel inte kostar mer än någon krona. En krona per dag för en starkare kropp, framför allt under vinterhalvåret, är en bra investering. Vid storköp blir priset naturligtvis ännu lägre.

Nu ska du inte bara ta våra omdömen som bevis på att Healthwell Vitamin D3 är ett riktigt bra tillskott. Kundomdömena på bland annat Svensk Hälsokost är genomgående mycket höga.

Bra pris, bra produkt, bra tillskott - kundernas omdömen är höga och vi hittar i princip inte ett enda negativt betyg. Det finns nästan alltid något att kommentera negativt om bland kosttillskott men för den här produkten lyser det negativa med sin frånvaro.

Finns det då ingen nackdel med Healthwell Vitamin D3? Vi ser det som en nackdel att vitaminet är utvunnet ur fårull. Det innebär att det här tillskottet inte är lämpligt för veganer. Om du är vegan behöver du dock inte misströsta. Du hittar veganvänliga D-vitamintillskott här på vår topplista.

Köp via butiksknappen ovan eller hos Svenskt kosttillskott eller Svensk hälsokost.

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra pris
 • Bra upptag med MCT-olja
 • Bra kundomdömen
Nackdelar
 • Ej för veganer
Body Science D-vitamin

Body Science D-vitamin

D-VITAMIN/KAPSEL: 50 μg
PRIS/KAPSEL: 0,69 kr

Body Science är en tillverkare som har ett brett sortiment av kosttillskott för både träning och hälsa. Ett kännetecken är enkelheten, ett annat är prisnivåerna. Det här tillskottet är mycket effektivt enligt många som har använt det under en längre tid.

Vad tycker vi om Body Science D-vitamin? Varför en tredjeplats på topplistan? Det här kosttillskottet har flera stora fördelar och egentligen ingen större nackdel alls.

I våra test av D-vitaminprodukter har vi bland annat tittat på dosen av vitamin D3. En del produkter innehåller mycket höga doser medan andra innehåller lite mindre. Body Science tillskott tillhör den andra kategorin med sin dosering på 50 mikrogram per dag.

Är inte mer alltid bättre? Man kan faktiskt ta för mycket D-vitamin. Det är dessutom inte alla som behöver de riktigt höga doserna. Med den här produkten blir det lättare att anpassa intaget. 50 mikrogram innebär ändå 1000% av rekommenderat dagligt intag!

Vi anser också att det är en stor fördel att priset är lågt. Det är billigt att hålla sig frisk med Body Science D-vitamin. En kapsel (en dagsdos) kostar inte mer än 0,79 kr.

Vi har inga problem med att sätta det här D-vitamintillskottet högt upp på prispallen. Men, vad säger användare? Vi kan sammanfatta betygen med ett ord, nämligen ”rekommenderas”. Det räcker nog så!

Ca pris: 59 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lågt pris
Nackdelar

-

Holistic D3-vitamin är ett vitamintillskott från den svenska tillverkaren Holistic. Det är populärt och du hittar det hos flera av de större webbutikerna för kosttillskott. Hos oss placerar vi det här tillskottet på en andraplats på topplistan.

Om du letar efter ett D-vitamintillskott utan krusiduller med en bra prislapp är Holistics tillskott inget dumt val alls. I varje kapsel får du 125 mikrogram vitamin D3, vilket motsvarar hela 2500% rekommenderat dagligt intag. Kort och gott kommer du inte lida brist på D-vitamin om du tar det här tillskottet!
Vi tycker att Holistic D3-vitamin är utmärkt på flera sätt. Det är högdoserat och kapslarna är inte överdrivet stora. Även priset är överlag överkomligt. Vi anser att ett pris på strax över två kronor per portion är bra. En burk räcker i 90 dagar.

Vad tycker användare som har köpt Holistics D-vitamintillskott? Betygen är höga och många menar att de håller sig friskare tack vare tillskottet. Vi har faktiskt inte hittat ett enda negativt omdöme i våra undersökningar.
Sammanfattningsvis blir vårt betyg mycket väl godkänt. Det finns egentligen bara en sak att notera särskilt, och den saken gäller tillgängligheten för veganer. D-vitaminet kommer nämligen från fårullsfett.

Ca pris: 180 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra pris
 • Högt doserat
Nackdelar
 • Ej för veganer

Ett högdoserat D-vitamintillskott specifikt skapat för människor som följer en vegansk kost. Produkten har ett överkomligt pris dessutom. En tablett om dagen är allt som räcker, kan dessutom tas året runt.

Ca pris: 160 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Bästa flytande
Thorne Flytande D-vitamin

Thorne Flytande D-vitamin

EAA/PORTION: 8.7 g

PRIS/100 G: 77 kr

D-Vitamin flytande 500 IE är ett D3-vitamintillskott som enkelt kan doseras med hjälp av en droppflaska. Varje droppe innehåller 500 IE D-vitamin och produkten är fri från konserveringsmedel. Basen i produkten består av mediumkedjad triglyceridolja som har konserverats med naturliga tokoferoler, vilket är E-vitamin.

D-vitaminbrist är vanligt i Norden under den mörka årstiden, eftersom huden inte kan producera tillräckligt med vitamin D från solen. D-vitamin bidrar till normal funktion av immunsystemet, celldelningsprocessen, upptag av järn, kalcium och fosfor, samt underhåll av normal muskelfunktion, benstomme och tänder.

Ca pris: 199 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Produkten är lätt att dosera med droppflaskan, vilket gör det enkelt att anpassa dosen efter individuella behov.
 • Varje droppe innehåller en hög dos på 500 IE av D-vitamin, vilket kan vara tillräckligt för att täcka det dagliga intaget av vitaminet.
 • Produkten är fri från dolda konserveringsmedel, vilket kan vara fördelaktigt för personer med känslighet för dessa ämnen.
 • D-vitaminet kommer i en flytande form som gör det lättare för kroppen att absorbera.
Nackdelar
 • Produkten är endast baserad på D-vitamin och innehåller inte andra näringsämnen som kan hjälpa till att öka upptaget och utnyttjandet av vitaminet.

Fler produkter att välja på hittar du längre ner på sidan…..

bästa vitamin d kosttillskott

Köpguide Vitamin D

Nu ska vi lära dig det mesta vi kan om D-vitamin så att du vet varför det är bra att ta som tillskott, om det finns risk för några biverkningar och vad man ska tänka på när man ska köpa vitamin D

Varför ska man ta D-vitamintillskott?

D-vitamin behövs för att kroppen ska tillgodogöra sig kalcium och bevara ett starkt skelett.

Brist på D-vitamin kan exempelvis leda till benskörhet, muskelsmärtor och trötthet på grund av muskelsvaghet.

D-vitamin är oerhört viktigt för din allmänna hälsa.

I synnerhet ifall du som mig har mörkare hy och är på jakt efter ett bra kosttillskott som kan hjälpa din hy under vinterhalvåret.

Nabil, ansvarig för testet av D-vitamin

Då D-vitamin är livsviktigt och vi inte kan producera det själva.

Det betyder det att solen är den källan vi främst får D-vitamin från.

Har man mörk hy behöver man därför mer exponering av solen för att inte drabbas av exempelvis D-vitaminbrist.

D-vitamin är ett kritiskt näringsämne för ditt skelett i allmänhet men din benstomme i synnerhet! ????

D-vitamin är bland annat viktigt för ditt skelett, dina tänder och dina ben.

Detta genom att hjälpa dig absorbera mer kalcium vilket du lätt gör genom att få i dig några fler glas mjölk om dagen.

Alternativt att du köper någon form av kalcium-tillskott för att bidra ytterligare med sagda näringsämne.

Då det är svårt att äta den mängd fet fisk som behövs på daglig basis för att komma upp i den dagliga rekommendationen av d-vitamin.

Därför rekommenderar vi definitivt kosttillskott som kan hjälpa dig uppnå detta utan problem.

Läs vidare och se våra egna slutsatser och d vitamin test [year]

D-vitamin från Apoteket

99:- för ett D-vitamintillskott som genomgåtts Apotekets kvalitetskontroll är inte en dålig deal i vårt tycke.

Vi föreslår att nästan alla som tänker på sin allmänhälsa i någon form och inte nödvändigtvis drabbats av d-vitaminbrist även överväger att i varje fall snegla på något billigt d-vitamintillskott att inkludera i sin kost den kommande tiden för att se ifall det gör någon skillnad.

Vi går in mer på hur effektiva D-vitamintillskott potentiellt kan vara lite längre ned i vår artikel.

Detta är framförallt viktigt för dig som lider av d-vitaminbrist eller möjligen befinner dig i riskzonen för att göra det.

Det intressanta är att de flesta som testar tillskott med D-vitamin oftast upplever en positiv effekt.

Man känner sig ganska snabbt piggare, detta främst under vinterhalvåret när soltimmarna är färre.

Hjälper D-vitamin mot Covid-19?

Det har pratats om att D-vitamin har betydelse för hur pass mottaglig man är för luftvägsinfektioner.

För hur vida att boosta sig själv med D-vitamin miniskar risken att du skall smittas av Covid-19 (Corona) låter vi läkesmedelverket eller andra myndigheter avgöra.

Du kan läsa mer om D-vitamin och Covid-19 här:

Vilken mat ska man äta mer av för att få i sig mer D-vitamin?

Fet fisk är bra för D-vitamin! ????

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin.

Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin.

Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Som sagt ovan är det svårt att få i sig den mängd D-vitamin man behöver på en daglig basis genom att äta bland annat äta fet fisk, varför vi definitivt föreslår att människor som är på jakt efter att inkludera mer D-vitamin i sin kost överväger diverse kosttillskott vi rekommenderar på vår webbplats.

Innehåll av D vitamin i ett antal vanliga maträtter enligt Livsmedelsverket.se

LivsmedelMängd
µg/100g
Ål varmrökt flatrökt98
Rapsolja berikad21
Inlagd sill11
Äggröra3
Flytande magarin, berikad20

Vilken dos bör ett d-vitamintillskott ha

Mängden d vitamin tillskott du kan behöva beror på ett antal faktorer som mängd sol, vad du äter, hur mycket du är ute och så vidare. Här är livsmedelsverkets rekommendationer:

rekommenderade doser d vitamin tillskott per åldersgrupp

De flesta tillskott innehåller mer än detta, men det är ingen fara att få i sig lite mer. Man bör enligt europeiska livsmedelssäkehetsmyndigheten inte ligga på ett långvarigt intag på över 100 mikrogram per dag.

Vad innehåller D-vitamintillskott vanligtvis?

Det är väldigt vanligt att D-vitamintillskott består av rent D-vitamin i kapsel- eller pulverform.

Holistic D-vitamin 2000
100% ekologiskt D-vitamintillskott

Vissa tillverkare har gått så pass långt att de börjat skapa vegetariska kosttillskott som består till 100% av ekologiska kapslar exempelvis.

Vi anser inte D-vitamin vara något man bör vara rädd för. Följ bara tillverkarens instruktioner för kosttillskottet du slutligen väljer att köpa.

Se till att inte ta en allt för hög dos av D-vitamin när du först köpt ett tillskott.

Utöver att följa instruktionerna noggrant bör du även ta det långsamt framåt för att inte få i dig allt för mycket D-vitamin vilket är lätt hänt ifall man får tag på ett bra kosttillskott som dessutom visar sig fungera.

Hur stor är effekten när du använder D-vitamin?

Du om 1 vecka? ????

Om du exempelvis har D-vitaminbrist och du börjar inta ett kvalitativt D-vitamintillskott kommer du med högsta sannolikhet redan efter några dagar märka en enorm skillnad både i hur du mår allmänt men även hur du ser ut.

Även fast D-vitamins primära funktion inte är att få dig att känna dig piggare är det väldigt vanligt att man känner sig mer pigg efter intag av den här typen av kosttillskott.

I synnerhet på vintern då det är väldigt, väldigt mörkt.

Det gäller helt enkelt att man vågar testa.

Det positiva är att den här typen av tillskott sällan kostar stora pengar då det trots allt innehåller ett livsviktigt ämne och dessutom säljs primärt av Apoteket i Sverige vilket leder till extremt låga priser och en snabb leverans — milt uttryckt.

Är D-vitamin viktigt för någon med mörk hy?

Ja! D-vitamin är oerhört viktigt för någon mer mörk hy.

Jag som skriver det här inlägget heter Nabil, och har två föräldrar som kommer från Marocko i norra Afrika.

Min hy är brun året runt, mitt pigment är fantastiskt och jag har väl aldrig riktigt känt att jag lidit av d-vitaminbrist men jag valde att pröva ett d-vitamintillskott vintern 2019 som en del av starten av Prokost.se.

Min erfarenhet av D-vitamin som mörkhyad

Nabil El Alaoui Sossey
Nabil Alaoui, medgrundare till Prokost.se

Bland mig och alla mina vänner som har mörkare hy är det mer regel än undantag att man äter någon form av kosttillskott som består av D-vitamin.

Framförallt när vinterhalvåret börjar.

Vi upplever att det fungerar riktigt, riktigt bra.

Det är varför vi fortsatt ta den här typen av kosttillskott under hela vår barn- och ungdom.

Var kan man köpa D-vitamin i Sverige?

Du är just nu online så enklast är att gå via en av våra produktlänkar, handla och så har du dem på posten förmodligen imorgon. De flesta större matbutiker och apotek har också dessa vitaminer i sitt sortiment.

9 Fördelar med D-vitamin

Det finns mängder av fördelar med att få i sig mer D-vitamin.

Vi listar de 9 viktigaste nedan.

Detta är fördelar du enkelt kan tillgodose dig själv genom att använda tillskott med D-vitamin.

bästa tillskottet vid graviditet
D-vitamin är bra för dig som försöker bli gravid enligt forskning! ????
 • Bra för ditt skelett, dina tänder och dina ben:

  D-vitamin bidrar till att din kropp absorberar mer kalcium.

  Med andra ord stärker du både ditt skelett, dina tänder och dina ben i kroppen.

  Om du läser den här artikeln i hopp om att hitta ett bra d-vitamintillskott då det är just ditt skelett och/eller dina tänder du upplever dig ha stora problem med så har vi ett unikt tips.

  Köp inte bara ett kosttillskott som innehåller D-vitamin.

  Öka även mängden mjölkprodukter och försök få i dig i alla fall 3-4 fler glas mjölk om dagen.

  Detta för att verkligen maximera mängden kalcium du får i dig.

  Du kanske inte märker skillnad redan första dagen genom att göra det här.

  Ha tålamod för med tiden kommer du märka en enorm skillnad och verkligen inse hur fantastisk kroppen faktiskt är.

  Det är häftigt hur förändring av ens kost kan göra en enormt skillnad i ens välmående.
 • Bra för muskler
 • Bra för immunförsvaret
 • Bra för humör
 • Bra för ork
 • Bra för fertilitet ifall du har problem med eller försöker bli gravid:

  Det sägs att D-vitamin är bra för fertilitet och att det kan hjälpa dig som försöker bli gravid.

  Glöm inte kika på vårt stora test över vad vi anser vara Sveriges bästa multivitamin för någon som är gravid eller ammar.

  Men häng kvar, vi är inte färdiga om ämnet D-vitamin ännu.

  Nedan går vi in på vad det faktiskt innebär att lida av D-vitaminbrist.

  Vilket sker i större utsträckning för kvinnor som blir gravida varför resten av den här artikeln även kan vara relevant för dig.
 • Bidrar till att behålla normala tänder
 • Bidrar till att bibehålla normal benstomme
 • Har en roll i celldelningsprocessen

Risker och biverkningar med tillskott av vitamin D

Tillskott av vitamin D anses vara säkert för de flesta människor när det tas i rekommenderade doser. Men högre doser kan orsaka biverkningar och risker, inklusive:

 1. För höga nivåer av kalcium i blodet (hyperkalcemi): Vitamin D hjälper kroppen att absorbera kalcium från maten vi äter, och höga doser av tillskott kan leda till höga nivåer av kalcium i blodet. Detta kan orsaka symtom som trötthet, förstoppning och ökad törst.
 2. Njurskador: Höga doser av vitamin D kan skada njurarna och orsaka njursvikt.
 3. Interaktion med vissa mediciner: Vitamin D-tillskott kan interagera med vissa mediciner, inklusive vissa hjärtmediciner, kortikosteroider och vissa viktminskningsläkemedel.
 4. Ökad risk för fall hos äldre: Forskning visar att höga doser av vitamin D kan öka risken för fall hos äldre, särskilt om de också tar kalciumtillskott.

Testvinnare – prispallen för D vitamintillskott

testvinnare Bästa d-vitamin hos tillskottsbibeln sigill

Omfattande tester, insamling av fakta, lusläsning av kundbetyg – vi lämnar inte många stenar orörda när vi gör våra test. För vårt test av D-vitamintillskott har vi inte tagit några genvägar.

Vi har gjort en översikt av mängder av tillskott med D-vitamin. Sedan har vi sorterat bort många på grundval av kvalitet, pris, innehåll/formula, kundbetyg med mera. De produkter som passerat nålsögat hittar du här på sidan. 

Samtidigt är det några tillskott som sticker ut lite extra. Det handlar om Healthwell Vitamin D3, Holistic D3-vitamin och Body Science D-vitamin.

Att välja ut det bästa d-vitamintillskottet var en ganska enkel sak. Healthwell Vitamin D3 är det tillskott som har den bästa formulan bland annat med vitamin från fårull (OBS! Inte lämpligt för veganer).

bild från vårt test av bäst i test Healthwell vitamin d3 - bäst hos tillskottsbibeln

Healthwells D-vitamintillskott är dessutom högdoserat och innehåller MCT-olja för mer effektivt upptag i kroppen. Om vi fortsätter på listan över stora fördelar kan vi nämna prisvärdheten och även kundernas betyg. Vill du ha ett riktigt bra D-vitamintillskott till ett bra pris? Då kan vi rekommendera Healthwell Vitamin D3.

Om du klarar dig utan tillsatt olja för effektivare upptag är Holistic D3-vitamin vårt andra val. Även i det här tillskottet får du hela 125 mikrogram av vitaminet med allt vad det kan innebära för din hälsa. 

Hög dosering, bra pris, hanterbara kapslar – Holistic 3D-vitamin är bra på många sätt och därför får det här tillskottet silverpengen på topplistan. Veganer ska dock komma ihåg att D-vitaminet kommer från fårull.

Sist men inte minst på prispallen placerar vi Body Science D-vitamintillskott. Vi anser att fördelarna är många och att det egentligen inte finns en enda nackdel. Body Science tillskott kan verkligen rekommenderas!

Med 1000% rekommenderat dagligt intag per dag och en prislapp på långt under en krona per dag kan det här tillskottet hålla dig frisk till en minimal kostnad. En köpare använder ordet ”magiskt” och det är något vi kan hålla med om.

Så gjorde vi vårt test

Behöver man egentligen göra något mer omfattande test av D-vitamintillskott? Är det inte bara att titta på innehållet av själva vitamin D3 och sedan rangordna produkterna?

Riktigt så enkelt är det inte. Det finns flera saker att tänka på och testa. Många av produkterna kanske ser likadana ut på många sätt, men det finns alltid skillnader. 

För att göra vårt test började vi med att samla in information om vilka produkter som finns. Det gäller nämligen att ha någonstans att utgå ifrån. Vi har sedan lusläst innehållsförteckningar, granskat omdömen och betyg, tittat på priser och forskat kring faktorer som biotillgänglighet, form av D-vitamin och ursprung.

I vårt D-vitamintest har vi särskilt tittat på följande egenskaper och faktorer.

Innehåll

Innehållet är naturligtvis den viktigaste aspekten i ett test av D-vitamin. Här har vi tittat på mängden av vitaminet och biotillgängligheten (hur lätt kroppen kan ta upp vitaminet). Vi har särskilt undersökt om tillskottet innehåller fett av något slag, eftersom upptag förbättras vid samtidigt intag av fett.

Verkan

D-vitamin har verkan i kroppen även om man inte skulle känna det rent fysiskt. Många kan dock uppleva tydliga effekter, till exempel i form av större motståndskraft mot förkylningar. Vi har undersökt användarnas erfarenheter och tagit med det i våra utvärderingar.

Pris

Det skiljer väldigt mycket i pris mellan olika D-vitamintillskott. Priset är givetvis inte den enda faktorn, men den är viktig! Om två produkter har samma innehåll, varför betala mer för den ena? Vi har framför allt tittat på priset per dag i vårt test.

Användning

Det ska vara enkelt att ta vitaminer och tillskott. Det är något vi har fokuserat på i det här testet. Kapslar eller tabletter? En tablett om dagen eller två? Ju enklare användning, desto högre betyg.

Varifrån kommer D-vitaminet?

Det går att utvinna D-vitamin från många olika källor. De flesta är animaliska. Vi tycker att det är viktigt att ange ursprung där det är möjligt, särskilt för att underlätta för veganer och vegetarianer att hitta rätt.

Kundomdömen och betyg

Kunden har alltid rätt och en nöjd kund ger ett bra betyg. Kundomdömen och betyg är därför utmärkta för att bedöma kvalitet, effekt och pris. 

Varje delområde har fått ett delbetyg som vi sedan summerat upp till ett totalbetyg som du ser i vår lista över D vitamin bäst i test.

Potentiella symptom på D-vitaminbrist

Brist på D-vitamin är associerat med trötthet, muskelsvaghet, led-, muskel- och skelettsmärtor, parestesier (domningar) i händer och fötter, muskelkramper samt svårigheter att resa sig och att gå i trappor.

Vitamin D-brist kan hos vuxna ge upphov till osteomalaci med risk för frakturer. I uttalade fall även rakit (barn).

En äldre kvinna som har ont i sin rygg, potentiellt som en direkt följd av att hon lider av d-vitaminbrist i någon form. Känner du igen dig?

Följande är en lista på diverse symptom du potentiell känt eller kan komma att känna av ifall du lider av d-vitaminbrist i någon form.

Upplever du att fler än två av följande påståenden kan stämma i ditt fall finns det en relativt stor chans att du drabbats av en D-vitaminbrist i någon form.

Vi föreslår som vanligt att man besöker sin lokala vårdcentral för att låta ett proffs göra testerna som anses vara nödvändiga för att avgöra ifall du har en brist på det vitala näringsämnet D-vitamin eller ifall det möjligen bara är något du inbillar dig när problemet i själva fallet ligger i att du potentiellt saknar något annat näringsämne.

 • Kan bidra till ryggont
 • Kan bidra till många sjukdomar enligt nyligen publicerad forskning
 • Kan bidra till ökad risk för hjärtsjukdom och högt blodtryck.
 • Kan bidra till ökad risk för diabetes
 • Kan bidra till att man drabbas av fler infektioner och ett försämrat immunförsvar varför det är extra viktigt med d-vitamin under vintern inte bara när man har mörk hy exempelvis utan även om man vill förebygga att man utvecklar en hemsk förkylning.
 • Vissa typer av cancer forskas det kring, såsom cancer i kolon, prostatacancer och bröstcancer.
 • Multipel skleros.

Vanliga frågor D vitamintillskott

Var finns D-vitamin?

D-vitamin finns naturligt i exempelvis fisk och ägg, flera produkter är berikade med d vitamin som exempelvis vissa margariner. Ett tillskott kan främst behövas under årets mörka tider och för unga och gamla.

Hur mycket D-vitamin behöver du per dag?

Det beror på en mängd faktorer men mellan 10 – 20 mikrogram gäller för de flesta.

Vilken funktion har D vitamin?

D-vitamin är med och reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan ge svagt och missformat skelett. Man tror även att det är med och motverkar andra sjukdomar.

Vad kan hindra kroppen för att ta upp D-vitamin

Eftersom D-vitamin är ett fettlösligt vitamin betyder det att fett behövs för att tas upp. Att inte äta tillräckligt med fett eller inte kunna bearbeta fett tillräckligt minskar upptaget av D-vitamin.

Vilka livsmedel innehåller D-vitamin?

Få livsmedel innehåller tillräckligt med D-vitamin för att täcka dagsbehovet. Fisk, mejeriprodukter och ägg är exempel på livsmedel som innehåller D-vitamin.

Vilka är symtomen på D-vitaminbrist?

Trötthet, muskelsvaghet, bensmärtor och nedsatt immunförsvar är vanliga symtom på D-vitaminbrist.

Vilka grupper löper större risk för D-vitaminbrist?

Äldre personer, personer med mörk hy och personer som inte får tillräckligt med sol kan löpa större risk för D-vitaminbrist.

D-VITAMIN AWARE

D-VITAMIN AWARE

Även denna produkt innehåller D-vitaminet vi nordbor behöver i hög dos. Som övriga så kan du få stärkt immunförsvar, starkare skelett och mindre trötthet / depression. Bra produkt där du bör köpa flera på en gång för att få ner priset per dag.

PRIS: 139 kr
D-VITAMIN/TABLETT: 62,5 µg (2500IE)
ANTAL: 60
 

Core Vitamin D3 5000 IE

Core Vitamin D3 5000 IE

Från Core finns detta D-Vitamin tillskott som är fantastiskt. Hög koncentrerat med 5000 IE! Bra produkt, lite hög dos om du använder det under längre tid.

PRIS: 159 kr
PRIS / KAPSEL: 1,3 kr

Better You Vitamin D3

Better You Vitamin D3

Ett D-vitamintillskott från svenska Better You som dessutom innehåller kokosfett. Lämpligt för vegetarianer och fungerar som det ska.

PRIS: 199 kr
VITAMIN D3/KAPSEL: 100 µg
PRIS/KAPSEL: 0,45 kr

Folsyra+B6+B12 + D

Folsyra+B6+B12 + D

Vi försöker hålla oss från att göra allt för uppenbara produktrekommendationer på Tillskottsbibeln, men det här är tillskottet du bara behöver köpa under en graviditet eller när du ammar. Det innehåller en bra mix av folsyra, vitamin B6 och vitamin B12 samt vitamin D3. Vänligt för vegetarianer och gör så du känner dig piggare i allmänhet med största sannolikhet. Bra mot illamående dessutom.

PRIS/KAPSEL. 0,76 kr

Core Vitamin D3 2000 IE+

Core Vitamin D3 2000 IE+

Ett högdoserat vitamin D3-tillskott primärt skapat för människor som är aktiva. Perfekt att ta under september-maj i vårt tycke.

PRIS/KAPSEL: 0,74 kr
VITAMIN D3/KAPSEL: 50 µg

Sammanfattning D-vitamin bäst i test [year]

D-vitamin är ett livsviktigt näringsämne.

Varför vi anser att det har en högre prioritet än de flesta andra vitaminer man anser vara viktiga.

Det är inte ovanligt att kvinnor drabbas av D-vitaminbrist, men även män gör lätt detta ifall de inte följer en tillräckligt nyttig kost.

Det kan därför vara en bra idé att inhandla någon form av kosttillskott som primärt består av vitamin D.

Även om du inte drabbats av D-vitaminbrist ännu kanske det är så att du befinner dig i riskzonen.

Då bör du överväga att få i dig mer D-vitamin så snart som möjligt.

I vanligt ordning förespråkar vi att man har en ordentlig och hälsosam kost i övrigt innan man överväger någon form av kosttillskott.

Det är trots allt grunden för din hälsa och eventuella mål du försöker uppnå med din kropp parallellt med att du får i dig mer D-vitamin.

Vi har jämfört säkert hundratals D-vitamintillskott sedan starten av detta test.

Därför har vi sammanställt en lista på den här sidan över vad vi anser vara de bästa d-vitamintillskotten på marknaden i dagens läge.

Vi hoppas du hittar en bra produkt men att du även lär dig något nytt vad gäller D-vitamin.

Testet och topplistan uppdateras med jämna mellanrum då D-vitamin är ett populärt test hos oss.

Lycka till i din jämförelse!

En doktor som håller i en D-vitaminskylt.

Hör gärna av dig till Team Prokost ifall du har några frågor kring d-vitamintillskott

Du får gärna tipsa om en produkt som fungerat bra för dig men som vi möjligen missat i vårt test.

Längst ner kommer vår sammanfattade topplista med de bästa D vitaminerna som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa D-vitamin -produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport


Källor

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :

Testvinnare Bästa D vitamin hos Prokost.se