Bästa Jod -tillskotten 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Jod -tillskotten 2024

Är du trött, har håravfall eller har gått upp i vikt? Det kan vara ett tecken på att din kropp behöver jod. Jod behöver kroppen för att skapa sköldkörtelhormon som är viktiga för många av din kropps funktioner. 

Ta del av vår recension över olika jod-tillskott och lär dig mer om vad jod är, vad jod är bra för och se om du kan vara i riskzonen för jodbrist. Ta del av vårt bäst i test för att hitta var du köper bästa jod -tillskottet för just dig.

6 Bäst i test: Jod -tillskott

Sidan innehåller annonser

Vår topplista bästa Jod – tillskott

Jod från algen kelp i vegansk version. Bidrar bland annat till sköldkörtelns normala funktion och en normal energiomsättning. Många vitaminer, mineraler och antioxidanter på samma gång. Bra betyg.

Fördelarna inkluderar dess naturliga källa till jod och enkel dosering. Nackdelarna innefattar osäkerhet i jodinnehåll, potentiella allergiska reaktioner och interaktioner med mediciner. 

Genomgående bra delbetyg i vårt testprotokoll gör att vi placerar denna som bäst i test.

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Naturlig källa till jod: Jod Kelp Healthwell utvinns från brunalger (kelp) som är en naturlig och hållbar källa till jod. Detta är en fördel för dem som föredrar naturliga och ekologiska ingredienser.

Jod för sköldkörtelfunktion: Jod är ett viktigt näringsämne för normal sköldkörtelfunktion och hormonproduktion. Regelbunden användning av Healthwells Jod Kelp kan hjälpa till att upprätthålla en sund sköldkörtel och därmed bidra till en balanserad ämnesomsättning.

Lätt att dosera: Kosttillskottet kommer i kapselform, vilket gör det enkelt att dosera och ta med sig. Detta gör att användarna kan följa rekommenderade doseringsanvisningar med större noggrannhet.

Nackdelar

Kelp som jodkälla: Även om kelp är en naturlig källa till jod, kan halten av jod variera betydligt mellan olika kelp-skördar. Detta kan innebära en viss osäkerhet i jodinnehållet för varje kapsel.

Allergiska reaktioner: Vissa individer kan vara allergiska mot skaldjur eller jod, vilket kan leda till allergiska reaktioner vid användning av Jod Kelp Healthwell. Personer som är känsliga för sådana allergener bör vara försiktiga när de tar detta kosttillskott.

Denna stryks på huden och tas sedan upp av kroppen. Olika åldrar behöver olika mycket jod, en vuxen ligger normalt på 150 mikrogram per dag, ammande och gravida kan behöva en något högre dos.

Ca pris: 200kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Mångsidig användning: Holistic Lugols lösning är en mångsidig produkt som kan användas både som ett kosttillskott och för extern användning. Det är en fördel för dem som söker en jodkälla med flera användningsområden.
 • Reglerad jodkälla: Till skillnad från kelp-baserade produkter ger Lugols lösning en mer standardiserad och reglerad jodkälla. Detta innebär att användarna kan vara säkra på att de får en konsekvent mängd jod vid varje dos.
  Jod för sköldkörtelfunktion:
 • Precis som med Jod Kelp Healthwell, är jod ett viktigt näringsämne för normal sköldkörtelfunktion och hormonproduktion. Regelbunden användning av Holistics Lugols lösning kan bidra till en sund sköldkörtel och balanserad ämnesomsättning.
Nackdelar
 • Smak och lukt: Holistic Lugols lösning har en stark smak och lukt som vissa användare kan finna obehaglig. Detta kan göra det svårare att konsumera produkten regelbundet.

Celtic Gourmet Jodsalt är en praktisk och enkel lösning för att öka jodintaget genom att integrera det i vardaglig matlagning och smaksättning. 

Jodrikt gourmet salt som passar utmärkt i mat som exempelvis fisk, kött och grytor. Utvunnet ur sjögräs bla kelp, innehåller även citron, röd shisa och vitlök. Umami smak.

Ca pris: 140kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lätt att integrera i kosten: Celtic Gourmet Jodsalt är ett enkelt sätt att öka sitt jodintag genom att använda saltet i matlagning och som smaksättning. Detta gör det lättare att uppnå rekommenderade dagliga jodintag utan att behöva ta ett separat kosttillskott.
 • Naturligt havssalt: Celtic Gourmet Jodsalt är gjort av naturligt havssalt och är därför rik på mineraler och spårämnen som kan vara fördelaktiga för hälsan.
 • Passar de flesta kosthållningar: Jodsaltet kan enkelt integreras i de flesta kosthållningar och matpreferenser, vilket gör det till en tillgänglig och praktisk lösning för att öka jodintaget.
Nackdelar
 • Variation i jodinnehåll: Jodsaltet kan ha en viss variation i jodinnehållet beroende på hur mycket salt som används i matlagning och smaksättning. Det kan därför vara svårare att säkerställa ett exakt och konsekvent jodintag jämfört med ett kosttillskott.
 • Ökat natriumintag: Eftersom jodsaltet är en saltprodukt, kan ett ökat intag leda till ett högre natriumintag. Detta kan vara en nackdel för personer som behöver begränsa sitt natriumintag av hälsoskäl.

Eko-Jod från Helhetshälsa är ett unikt jodtillskott som kommer från ekologiska källor, nämligen alger. Detta skapar en "whole food"-produkt, vilket innebär att hela algen används, och ingen del slösas bort. Produkten är också fri från tillsatser, vilket är en viktig fördel för dem som söker en ren, naturlig källa till jod.

Användarrecensioner för Eko-Jod är övervägande positiva. Kunder verkar uppskatta att produkten är ekologisk, kommer från alger och inte innehåller några tillsatser. En användare nämnde att Eko-Jod är särskilt bra för de som inte äter jodberikat salt.

Ca pris: 155 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Detta produkt är fritt från tillsatser och ger ett enkelt sätt att täcka ditt dagliga behov av jod. 
Nackdelar
 • . För personer med känslighet eller allergi mot alger kan detta tillskott vara olämpligt. 
bästa tillskotten med jod

Köpguide Jod -tillskott

Vi börjar med att gå igenom några punkter som är bra att tänka på när du ska köpa tillskott med jod. Längre ner i texten hittar du mer information om vad jod är, dosering, och symptom på jodbrist.

Det är främst mängden jod som skiljer olika jod -tillskott åt. Men även andra saker kan vara värt att titta på när du ska välja vilket tillskott som passar dig bäst .

Innehåll: Det är bra att välja det jodtillskott som innehåller ett så rent innehåll som möjligt. Den jod som kommer från alger från rena vatten är exempelvis ett bra val. Då är jodhalten naturlig och hög i algerna. Det ska vara så få tillsatser som möjligt i jod-tillskottet som du väljer. 

Förpackningsstorlek: En större förpackning räcker längre och i regel är det lägre pris per enhet vid större förpackningar. Stora förpackningar kan löna sig om det är flera i familjen som ska ta tillskott eller om du ska ta det på en regelbunden basis. 

Prisvärdhet: Titta på hur kvaliteten är i förhållandet till priset på produkten. Jämför innehållet med priset du betalar. Ett lågt innehåll av jod eller jod som har sämre upptagningsförmåga bör du inte betala ett högt pris för. 

Biotillgänglighet:Titta på huruvida jod-tillskottet är lättupptagligt eller svårupptagligt. Biotillgänglighetet innebär att kroppen drar nytta av det fullt ut. En annan sak du kan undersöka är att titta på hur innehållet kan kombineras med andra ämnen för att underlätta upptaget ytterligare. Selen och jod har exempelvis bra energieffekt tillsammans.  

Se så att  jod-tillskottet inte innehåller ämnen som förhindrar upptaget eller som stöter bort jod ur din kropp. Tänk på att ett högt intag av fett i din kost kommer att minska upptaget av jod. 

Jämförelser: Läs på om jodtillskott och jämför dem med varandra. Titta på recensioner, bäst i test men även på användares omdömen. På så sätt får du en översikt över produkterna och kan se fördelar och nackdelar tydligare. 

Vegan och intoleranser: Du kan hitta lämpliga jod-tillskott även för vegankost och intoleranser. Jodtabletter innehåller ofta laktos medan kapslar kan innehålla ett skal av animaliskt gelatin.  Dock brukar det stå tydligt på förpackningarna så är du vegan eller är laktosintollerant läs noga innan du bestämmer vilket jod-tillskott som passar dig. 

Vad är jod?

Jod hittas oftast i vissa animaliska produkter och är en viktigt mineral som din kropp behöver för att kunna skapa sköldkörtelhormoner. Hormonerna styr många av kroppens funktioner såsom ämnesomsättningen. Det är speciellt viktigt att spädbarn och gravida får i sig tillräckligt med jod men självklart är det viktigt för alla individer att få i sig tillräckligt med jod. 

Jod är ett icke metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Jod finns naturligt i kroppen främst i muskler och sköldkörteln men det finns även i skelettet, huden och i blodet. 

Det är möjligt att få i sig jod från mat såsom fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter och sjögräs men den vanligaste källan till jod är joderat salt. Joderat salt skapas genom att jod tillsätts i vanligt bordssalt.

exempel på mat som innehåller jod
Olika mat med jodinnehåll

Brist och överskott av jod

Får du i dig för mycket jod kan det innebära biverkningar såsom att sköldkörtelns funktion blir rubbad och kan ge hormonella störningar och en låg ämnesomsättning. Gravida och ammande bör vara extra försiktiga eftersom ett stort jodöverskott kan skada foster och spädbarns mentala och fysiska utveckling. 

Har du en brist på jod kan det leda till att sköldkörteln växer och slutar att fungera som den ska göra. Detta kan leda till följande symptom:

 • Viktuppgång: Sköldkörtelhormon hjälper till att kontrollera ämnesomsättningen men när hormonnivåerna sjunker minskar hastigheten och kalorierna kommer istället att lagras som fett i din kropp. 
 • Håravfall: På grund av lågt sköldkörtelhormon kan det innebära att hårsäckarna slutar att regenerera och du drabbas av håravfall. Enligt studier drabbas cirka 30% av håravfall som har sänkta hormonnivåer. 
 • Trötthet: Svaghet och trötthet är två vanligt förekommande symptom när du har brist på jod. Sköldkörtelhormonerna ansvarar för att skapa energi och fungerar de ej som det ska kan du istället känna dig svag och trött.
 • Mental trötthet: Sköldkörtelhormonerna hjälper även hjärnan att utvecklas. Brist på jod kan därför leda till sämre minne och inlärningsförmåga. Även nedstämdhet och depression kan vara ett tecken på jodbrist. 
 • Struma: Förstorad sköldkörtel
 • Hypotyreos: Brist på sköldkörtelhormon
 • Kretinism: En form av utvecklingsstörning
 • Frusenhet: Kalla händer och fötter. När ämnesomsättningen sjunker gör även kroppstemperaturen det.

Andra vanliga symptom på jodbrist kan vara: 

 • Torr hud
 • Sköra naglar
 • PMS, problem med menstruationen
 • Förstoppning
 • Muskelsvaghet och muskelkramper
 • Försämrad njurfunktion
 • Huvudvärk. 

Småbarn och foster är extra känsliga för jodbrist. De kan inte påverka kosten i samma utsträckning som vi vuxna kan. Vid extrema fall kan barnet få kretinism som kan leda till begränsad utveckling både psykiskt och fysiskt. Detta kan i sin tur leda till missformat skelett  eller utvecklingsstörning.

jod i tablett , kapsel, droppar och i mat

Vem behöver tillskott av jod?

De flesta invånarna i Sverige får i sig tillräckligt med jod från sin kost. Men det viss vissa grupper som får i sig mindre jod med sin kost och för de personerna kan det vara bra att tillsätta jod i form av ett kosttillskott. 

Den största gruppen som har risk till att lida av brist är veganer och vegetarianer eftersom de inte äter samma mängd animaliska produkter som en person med varierad kost gör. 

Även de som begränsat intaget av joderat salt kan ligga i riskzonen för brist. Det finns personer som begränsar saltintaget eller bytt till något annat salt som havssalt eller himalayasalt. Även gravida eller ammande kan behöva tillskott. 

Jod -tillskott finns som tabletter, kapslar eller flytande droppar. Jod-tillskott är smaklösa och tabletter brukar ha en brytknapp så du kan justera doseringen. 

Dosering av jod – tillskott 

Hur mycket jod som man behöver beror på om det gäller män, kvinnor, gravida eller barn. Gravida och ammande behöver mer jod än andra grupper.

GruppMängd
Vuxna & Barn över 10 år150 µg
Gravida175 µg
Ammande200  µg 
Barn 6-9 år120 µg
Barn 2- 5 år90  µg
Barn 12 -23 mån70  µg 
Spädbarn 6-11 mån50  µg

Vilka kan vara vanliga biverkningar vid intag av tillskott jod?

Den övre gränsen för dagligt jodintag, det vill säga den mängd du maximalt kan ta utan att få några negativa biverkningar är enligt Livsmedelsverket 600 µg.

Jod är generellt sett säkert att inta i rekommenderade doser. Men för högt intag kan leda till en rad biverkningar. Dessa kan vara milda till allvarliga beroende på mängden jod som konsumeras. Här är några vanliga biverkningar vid för högt intag av jod:

 1. Jodbaserad hyperthyroidism: För mycket jod kan ibland orsaka sköldkörteln att producera för mycket sköldkörtelhormon, ett tillstånd känt som hyperthyroidism. Symtom kan inkludera snabb hjärtrytm, plötslig viktminskning, svettning och irritabilitet.
 2. Jod-baserad hypothyroidism: I vissa fall kan överdrivet jodintag paradoxalt nog leda till för lite sköldkörtelhormonproduktion, ett tillstånd känd som hypothyroidism. Symtom kan inkludera trötthet, viktökning, torr hud och minnesproblem.
 3. Jodförkylning (iodism): Detta är en sällsynt reaktion som inträffar vid mycket höga doser av jod. Symtom kan inkludera metallisk smak i munnen, svårigheter att svälja, munsår, ökad salivation och svår huvudvärk.
 4. Allergiska reaktioner: Även om det är ovanligt, kan vissa människor vara allergiska mot jod. Allergiska reaktioner kan inkludera nässelfeber, klåda, svullnad i ansikte eller mun, svårigheter att andas och bröstsmärta.

Observera att ovanstående biverkningar främst är kopplade till överdrivet intag av jod. Om du följer doseringsanvisningarna för ditt tillskott och din hälso- och sjukvårdspersonal har godkänt användningen, bör du inte uppleva dessa biverkningar.

Så utser vi bäst i test

När vi ska utse det bästa jodtillskottet tar vi hänsyn till flera faktorer:

 1. Dosering: Den rekommenderade dagliga intaget av jod varierar beroende på ålder, kön och hälsotillstånd, inklusive graviditet och amning. Vi skulle vilja se till att tillskottet erbjuder en adekvat men säker dosering som uppfyller de rekommenderade riktlinjerna.
 2. Kvalitet och Renhet: Vi letar efter jodtillskott som är tillverkade av pålitliga företag med höga standarder för kvalitetskontroll. Tillskottet bör vara fritt från föroreningar och onödiga tillsatser.
 3. Absorption: Vissa former av jod absorberas bättre än andra. Det är därför viktigt att överväga vilken form av jod som används i tillskottet.
 4. Pris: Vi överväger även kostnaden för tillskottet. Det bästa tillskottet bör erbjuda goda värden till ett rimligt pris.
 5. Användarrecensioner och erfarenheter: Användarrecensioner och betyg kan ge värdefull insikt i effektiviteten av ett tillskott och eventuella biverkningar.
 6. Lätthet att ta: Det är också viktigt att tillskottet är lätt att ta, med tanke på storlek, form och eventuell smak.

Med dessa faktorer i åtanke kan vi sedan göra en välgrundad bedömning för att utse det bästa jodtillskottet.

Sammanfattning 

Har du plötsligt gått upp i vikt utan att ändra din kost eller känner du dig ovanligt trött, då kan det innebär att du lider av jodbrist. Jod är viktigt för att bland annat sköldkörteln ska fungerar optimalt samt andra viktiga funktioner i din kropp. Brist kan leda till att trötthet, håravfall, hypotyreos, struma med mera. 

Känner du att du behöver ett jod- tillskott finns det många att välja mellan, även för dig som är vegan eller laktosintolerant. Vi hoppas vår recension av bästa jod-tillskott kan hjälpa dig att hitta rätt produkt för dig. 

Vanliga frågor om jod tillskott

Vad är jod bra för?

Jod bildar hormoner som reglerar bla ämnesomsättning, tillväxt och utveckling. Brist kan bland annat leda till struma, förstorad sköldkörtel.

Varför har man jod i salt?

Brist på jod var vanligt i Sverige på 1800 talet och början på 1900 talet. För att minska risken med sjukdomar som detta orsakade beslutade man att berika bordssalt med jod så att alla skulle få i sig tillräckligt.

Hur får man i sig jod?

Skaldjur, ägg, mejerier och bordssalt är vanliga källor till jod. Veganer och vegetarianer är de som oftast riskerar att få i sig för lite. Kan även tas som tillskott i form av tabletter, kapslar eller droppar.

Vilka är vanliga symptom på jodbrist?

Vanliga symptom främst pga problem med sköldkörteln är att man går upp i vikt, är ovanligt trött, frusen och håravfall.

Hur mycket jod behöver jag varje dag?

Rekommenderat dagligt intag varierar beroende på ålder, kön och livsfas. För vuxna är det generellt 150 mikrogram per dag. Gravida och ammande kvinnor behöver mer, cirka 200 mikrogram per dag.

Kan jag få för mycket jod?

Ja, överdriven konsumtion av jod kan leda till sköldkörtelproblem. Det är särskilt riskabelt för personer som redan har en befintlig sköldkörtelsjukdom.

Är jodtillskott säkert för alla?

Även om jod är viktigt för hälsan, bör inte alla ta tillskott. Personer med vissa sköldkörtelproblem, t.ex. Hashimotos sjukdom, kan bli sämre av extra jod.

Testvinnare Bästa Jod -tillskott – Slutsats

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa jod-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport


Källhänvisning: https://livsmedelsverket.se

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :