Bästa Kalium Tillskotten 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Kalium Tillskotten 2024

Kalium är livsviktigt, letar du efter bästa kaliumtillskotten som bidrar till god hälsa, har du kommit rätt. Vi har guiden du behöver för att hitta rätt produkt för att din kropp ska få de bästa förutsättningarna för att du ska må bra. 

I vår recension över bästa kaliumtillskotten kommer du lära dig vad kalium är, varför det är viktigt och vad du ska tänka på när du väljer att köpa kaliumtillskott. Hitta den bästa kalium produkten för dig genom vår bäst i test lista nedan!

Artikeln innehåller annonser

Bäst i test lista med de bästa kalium produkterna

Ett bra kaliumtillskott för dina muskler och ditt nervsystem! Det innehåller kalium från två olika källor och är utvecklat för ett optimalt upptag av kroppen! Användare tycker att den är väldigt bra och gör vad den ska!

Bra delbetyg överlag och en kvalitativ produkt till ett rimligt pris gör denna till vår bäst i test.

Ca pris: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En kapsel innehåller 500 mg kalium, vilket gör det lätt att få i sig tillräckligt med kalium när man har svårt att få i sig tillräckligt via kosten.
 • Produkten består av kaliumbikarbonat och kaliumcitrat, vilka anses vara högkvalitativa och lättupptagliga former av kalium.
 • Kapslarna är lätta att svälja och har inga konstiga smaker eller dofter.
 • Kalium är en viktig mineral som bland annat hjälper till att reglera blodtrycket och stödjer muskel- och nervfunktionen.
Nackdelar
 • Produkten är inte lämplig för personer med nedsatt njurfunktion eller personer som tar vissa läkemedel. 

Healthwell Kalium 750 är ett effektivt kaliumtillskott med en generös mängd kalium per tablett. Det erbjuder flera fördelar, inklusive lättupptagliga former av kalium, enkel dosering och en allergivänlig och vegansk sammansättning. Högdoserat och lättupptagligt kalium som reglerar ditt blodtryck, hjälper nervsystemet och ger dina muskler bättre funktion! Många använder det för att dämpa sötsuget och tycker att det fungerar bra!

Ca pris: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högt kaliuminnehåll: Healthwell Kalium 750 innehåller en imponerande mängd kalium per kapsel (750 mg), vilket kan hjälpa till att täcka det dagliga behovet av kalium för de flesta individer.
 • Lättupptagliga former av kalium: Produkten består av kaliumcitrat och kaliumglukonat, vilka anses vara effektiva och lättupptagliga former av kalium.
  Enkel dosering: Det rekommenderade intaget är en tablett per dag, vilket gör det enkelt att inkludera i sin dagliga rutin.
 • Vegansk och allergivänlig: Healthwell Kalium 750 är en vegansk produkt som är fri från gluten, laktos och soja, vilket gör den lämplig för personer med allergier eller matintoleranser.
 • Prisvärd: Jämfört med andra kaliumtillskott på marknaden är Healthwell Kalium 750 prisvärd och ger mycket kalium per krona.
Nackdelar
 • Vissa användare kan uppleva att kapslarna är stora och svåra att svälja. Det kan vara värt att notera om man har svårigheter att svälja större tabletter.

Kaliumtillskott med fikonextrakt i helt veganska kapslar. Det innehåller också tillsatt magnesium för att förbättra flödet av kalium till cellerna. Perfekt för en bra muskelfunktion och nervfunktion!

Ca pris: 120 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Better You Premium Kalium innehåller en betydande mängd kalium per kapsel (cirka 500 mg), vilket kan hjälpa till att täcka det dagliga behovet av kalium för de flesta individer.
 • Lättupptagliga former av kalium: Produkten består av kaliumcitrat, som anses vara en effektiv och lättupptaglig form av kalium.
 • Enkel dosering: Det rekommenderade intaget är en kapsel per dag, vilket gör det enkelt att inkludera i sin dagliga rutin.
 • Vegansk och allergivänlig: Better You Premium Kalium är en vegansk produkt som är fri från gluten, laktos och soja, vilket gör den lämplig för personer med allergier eller matintoleranser.
 • Återförslutningsbar förpackning: De 100 kapslarna kommer i en återförslutningsbar förpackning, vilket gör det enkelt att förvara produkten och bevara dess kvalitet.
Nackdelar
 • Priset: Better You Premium Kalium 100 caps kan vara något dyrare än vissa andra kaliumtillskott på marknaden, vilket kan vara en avvägning för vissa konsumenter. Dock kan den höga kvaliteten och koncentrationen av kalium göra det värt det extra priset.
 • Inte för alla: Personer med njurproblem eller vissa medicinska tillstånd bör rådgöra med sin läkare innan de använder kaliumtillskott, eftersom för mycket kalium kan vara skadligt.

Body Science kalium innehåller kaliumcitrat som gör det extra lätt för kroppen att kunna ta upp det. Varje dos ger 360 mg kalium och är bra att ta om du får i dig för lite i din kost.

Ca pris: 60 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Ett vegetabiliskt tillskott av kalium helt utan tillsatser, vilket gör att det passar väldigt bra för veganer! Vissa användare tycker att det är en bra produkt, medan andra får ont i magen av dem.

Ca pris: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Kapslar med 500 mg rent elementärt kalium. Du kommer få lättare att tillgodose ditt dagsbehov av kalium med denna produkt och ge dina muskler och nervsystem de bästa förutsättningarna!

Ca pris: 60 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

bästa kalium

Vad är kalium?

Kalium är en livsviktig mineral som påverkar allt ifrån ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmältning. Du måste ha kalium för att kunna hålla en jämn vätskebalans i din kropp.

Kalium finns naturligt i din kropp och varje vuxen har ungefär 150-250 gram kalium i kroppen. Den kalium vi får i oss får vi genom vår kost men det finns många som har svårt att få i sig en tillräcklig mängd och det är där kaliumtillskotten kommer in i bilden.

Ett kaliumtillskott kan vara en specifik kalium tablett men även en så kallad multitablett som innehåller flera olika mineraler.

Ett minskat intag av mat och ett ökat vätskeintag påverkar din kropps mineralbalans. Därför kan personer som tränar hårt eller går på någon diet behöva äta extra kalciumrik mat eller använda sig av kaliumtillskott för att skapa en god balans.

4 anledningar till att du behöver kalium

Du behöver kalium för många olika anledningar. Först och främst tänker man på vätskebalansen i din kropp men kalium behövs för många andra orsaker. Några exempel är:

 • Kortisol: Utan kalium bildas inget kortisol. Det behöver vi bland annat när vi blir stressade för att klara situationen bättre. Kalium frigör även insulin så kroppen får energi och orkar mer.
 • Hjärtat: Kalium hjälper till att reglera hjärtats frekvens. Håller således blodtrycket på rätt nivå. Även bra förebyggare mot hjärtsjukdomar och hjärtsvikt
 • Matsmältningen: Tarmen mår bra av kalium. Utan kalium arbetar inte tarmen på rätt sätt. Följden av detta blir att maten inte bryts ner på ett korrekt.
 • PH-balansen: Kalium ser till att kroppen inte blir översyrad, vilket den kan bli genom kosten vi äter.

För att kaliumet ska kunna göra någon nytta i din kropp behöver den samarbeta med andra mineraler. De behöver varandra så har du någon brist kommer detta samarbete att påverkas negativt.

Kalium finns främst på insidan av våra celler. Kalium tillsammans med natrium bidrar till att vätskebalansen är i kontroll. Deras samarbete bidrar även till att hjärtat ska få rätt frekvens och att din kropp ska få rätt mängd näring.

Brist eller överskott av Kalium

Du får i dig mellan två och fem gram kalium per dag. 98% av kaliumet vi har i kroppen finns inne i våra celler och utgör fyra till fem procent av alla dina mineraler i kroppen. Din kropp är bra på att ta upp kalciumet då hela 90% tas till vara på av din kropp.

Hypokalemi kallas det när du har brist på kalium och hyperkalemi när du har onormalt höga värden. Det är relativt ovanligt med brist på kalium men det kan uppkomma. Stressar du mycket och äter dåligt utsätter du dig för en risk att drabbas av kaliumbrist. Andra saker som kan leda till brist är för lite grönsaker i kombination med mycket processad mat, alltför salt mat, även kaffe drar ner på kalium eftersom det har en vätskedrivande effekt.

Drabbas du av kaliumbrist så kan det bland annat leda till trötthet, muskelsvaghet, hjärtproblem, utmattning, sömnsvårigheter, njursten och förstoppning.

trötthet vid kaliumbrist
Brist av kalium kan leda till trötthet

Viktigt att tänka på när du ska köpa kaliumtillskott

Som experter på kosttillskott anser vi att följande faktorer är viktiga att ta hänsyn till när man ska utse det bästa kaliumtillskottet:

 1. Kvalitet och renhet: Välj produkter från pålitliga tillverkare som följer strikta kvalitetskontroller och renhetsstandarder.
 2. Dosering och absorption: Välj ett tillskott med en lämplig dos och form som har hög biotillgänglighet, vilket underlättar absorptionen av kalium i kroppen.
 3. Innehåll och form: Föredra tillskott som innehåller kaliumbikarbonat, kaliumcitrat eller kaliumklorid, då dessa former anses vara de mest effektiva.
 4. Biverkningar och interaktioner: Välj ett tillskott med minimala eller inga biverkningar och som inte interagerar negativt med andra mediciner eller kosttillskott du tar.
 5. Pris och värde: Jämför priset och kvaliteten på olika produkter för att hitta den bästa balansen mellan pris och värde. I våra testlista så har vi tagit hänsyn till detta så att du slipper fundera så mycket.
 6. Certifieringar och godkännanden: Se till att tillskottet har godkänts av relevanta myndigheter och har nödvändiga certifieringar, som GMP och tredjepartstestning.

Olika aspekter och faktorer för olika kaliumtillskott

Här är en tabell som jämför olika aspekter av kaliumtillskott:

EgenskapKaliumbikarbonatKaliumcitratKaliumkloridKaliumglukonat
BiotillgänglighetHögHögMedelLåg
AbsorptionshastighetSnabbSnabbMedelLångsam
Syrabuffrande effektJaJaNejNej
SmakMildMildSaltSöt
Löslighet i vattenHögHögHögMedel
Vanlig dosering500-1000 mg500-1000 mg500-1000 mg500-1000 mg
BiverkningarLågLågMedelMedel

Vanliga frågor om kalium

Kan du få i dig för mycket kalium?

Du kan få i dig för mycket kalium. Om du exempelvis har ätit mat med väldigt högt kaliuminnehåll under en längre tid eller om du har ätit kaliumtillskott utan att du egentligen har behövt det.
Om du har nedsatt njurfunktion kan ett överintag av kalium påverka hjärtrytmen. I mycket ovanliga fall kan ett alldeles för högt intag leda till hyperkalemi som i sin tur orsakar störningar och oregelbunden hjärtrytm. Följ dosering och allmänna råd så är det ingen fara.

Vad kan ett kalium tillskott göra för dig?

Kalium är viktigt för bland annat normal muskel-, nerv- och hjärtfunktion, blodtrycksreglering, njurfunktion och för att upprätthålla normal vätskebalans i kroppen.

Vad är kaliums huvudsakliga funktioner i kroppen?

Kalium är viktigt för att reglera hjärt- och muskelfunktion, balansera vätskenivåer och bidra till nervsignaler.

Vilka är de bästa naturliga källorna till kalium?

Bananer, avokado, spenat, potatis, pumpafrön och lax är några exempel på livsmedel rika på kalium.

Hur mycket kalium bör jag få i mig varje dag?

Rekommenderat dagligt intag (RDI) av kalium för vuxna är cirka 2 500-3 000 mg per dag, men det kan variera beroende på kön, ålder och hälsotillstånd.

Vilka är tecknen på kaliumbrist?

Trötthet, muskelsvaghet, kramper, oregelbunden hjärtrytm och förstoppning kan vara tecken på kaliumbrist.

Ät detta för att få i dig kalium

Tyvärr kan vår västerländska kost innehålla mycket socker, alkohol eller koffein som i kaffe, vilket kan bidra till att vi får i oss för lite kalium.

Enklaste sättet att få i dig kalium är genom kosttillskott eller genom din kost. Banan, avokado och spenat innehåller mycket höga halter av kalium. Andra exempel på livsmedel som innehåller kalium är mjölkprodukter, nypon, olika sorters bönor, nötter, frö, vetegroddar, te, frukt, bär och grönsaker.

mat med kalium bönor banan nötter

Tänk på dosering när du väljer kaliumtillskott

När du väljer kaliumtillskott så finns det många att välja på. Var noga med att välja den som är rätt för dig. Titta på vilka olika varianter som det finns och vilka som kroppen är bra på att ta upp. En annan sak du bör titta på är den faktiska mängden kalium i varje tablett.

I listan nedanför ser du rekommenderat intag av kalium per dag.

 • Spädbarn 6-11 månader: 1,1 gram
 • Barn 12-23 månader: 1,4 gram
 • Barn 2-5 år: 1,8 gram
 • Barn 6-9 år: 2,0 gram
 • Flickor 10-13 år: 2,9 gram
 • Pojkar 10-13 år:  3,3 gram
 • Kvinnor/ Flickor över 14 år: 3,1 gram
 • Män/ Pojkar över 14 år: 3,5 gram
 • Gravida/ Ammande: 3,1 gram

Så utser vi bäst i test

Som experter inom kosttillskott har vi genomfört en omfattande utvärdering av kaliumtillskott för att säkerställa att vi rekommenderar de bästa produkterna för våra användare. Här är en kort beskrivning av hur vi genomförde vårt test av kaliumtillskott:

 1. Forskning och förberedelse: Vi började med att granska vetenskapliga artiklar, rapporter och rekommendationer från pålitliga källor såsom National Institutes of Health (NIH) och World Health Organization (WHO) för att förstå de olika formerna av kalium och deras respektive fördelar och nackdelar.
 2. Produktval: Vi valde ett brett spektrum av kaliumtillskott från välrenommerade och pålitliga tillverkare för att säkerställa att vi testade produkter av hög kvalitet.
 3. Kriterier för bedömning: Vi fastställde kriterier för bedömning, inklusive kvalitet, renhet, biotillgänglighet, dosering, form, biverkningar, pris, certifieringar och individuella behov.
 4. Användarrecensioner och feedback: Vi granskade användarrecensioner och sammanställde feedback från verkliga konsumenter för att få insikt i deras upplevelser av kaliumtillskottets effektivitet och eventuella biverkningar.
 5. Expertbedömning: Vårt team av experter granskade och analyserade all insamlad information för att göra en grundlig jämförelse av de olika kaliumtillskotten.
 6. Slutsats och rekommendation: Slutligen rangordnade vi kaliumtillskotten baserat på vår omfattande analys och rekommenderade de bästa produkterna för olika användares behov och förväntningar.

Genom att följa denna noggranna och vetenskapligt grundade process kan vi säkerställa att våra rekommendationer är pålitliga och hjälper användarna att hitta det bästa kaliumtillskottet för deras individuella behov.

Delbetygen från de olika faktorerna vägs samman till ett totalbetyg som du ser i vår topplista.

Topplista bäst i test -> bästa kalium.

Sammanfattning

Det är viktig att du har koll på ditt kaliumintag för att din kropp ska kunna fungera på bästa sätt. Kalium är nämligen en livsviktig mineral som behövs till många olika saker i din kropp. Det påverkar allt från ditt blodtryck till ditt nervsystem och din matsmältning. Du måste även ha kalium för att kunna hålla en jämn vätskebalans i din kropp.

Målet med vårt bäst i test för bästa kaliumtillskotten är att guida dig till att hitta produkten som passar dig bäst. Detta kan du göra genom att ta del av testet med information, jämförelser och betygsättningar. Oavsett vilken kalium produkt som du väljer från vår recension kommer du få en bra produkt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de kaliumet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Testvinnare Kalium – Bäst i Prokosts test

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kalium-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor:

https://livsmedelsverket.se/livsmedel-och-t-och-mineraler1/kalium

 1. National Institutes of Health (NIH) – Office of Dietary Supplements. (2021). Potassium: Fact Sheet for Health Professionals. https://ods.od.nih.gov/factsheefessional/
 2. World Health Organization (WHO). (2019). Potassium intake for adults and children. https://www.who.int/elena/assium_intake/en/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :