Bästa Multivitamin För Träning 2023

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Multivitamin För Träning 2023

Om du tränar väldigt mycket är det inte en dum idé att överväga kosttillskott i någon form. Din kropp behöver nämligen betydligt mer näring än vanligt i form av kalorier, protein, vitaminer och mineraler.

Trots att proteinpulver är den vanligaste typen av kosttillskott för någon som tränar, likt kasein, kreatin och aminosyror — så är det inte allt för många som vet vilka de bästa multivitaminerna för träning är.

Vi har därför sammanställt en jämförelse nedan som vi hoppas kunna hjälpa dig hitta rätt när du ska köpa multivitamin för att ta din träning till nästa nivå! Bäst i test med köpguide som du hittar längre ner.

Sidan innehåller annonser

Bästa Multivitaminerna för träning – Snabblistan

Hela topplistan bästa multivitaminerna i våra tester

Vitamins & Minerals Daily är en multivitamin som innehåller en blandning av vitaminer och mineraler avsedda att stödja din dagliga hälsa och träning. Produkten finns i tablettform och rekommenderas att tas dagligen med en måltid.

Ett grymt kosttillskott från Star Nutrition som innehåller alla viktiga näringsämnen, både i form av vitaminer och mineraler som din kropp kan tänkas behöva under en dag. Extra bra för dig som tränar, varför vi gett tillskottet utnämningen bästa multivitaminen/multimineral just nu.

Ca pris: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 •  Vitamins & Minerals Daily innehåller en omfattande lista över viktiga vitaminer och mineraler, inklusive B-vitaminer, vitamin C, D, E, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. 
 • Kvalitet och renhet: Star Nutrition är ett välkänt märke inom kosttillskottsindustrin och följer strikta produktionsstandarder och kvalitetskontroller. Detta ger oss förtroende för produktens kvalitet och renhet.
 • Pris och värde: Vitamins & Minerals Daily erbjuder ett rimligt pris per portion och är konkurrenskraftigt i jämförelse med andra multivitaminprodukter på marknaden.
Nackdelar
 • Allergener och tillsatser: Vitamins & Minerals Daily innehåller vissa tillsatser, såsom fyllnadsmedel och klumpförebyggande medel. Om du är känslig mot sådana tillsatser eller har allergier kan detta vara en nackdel.

Ultimate Vitamins & Minerals är en premium multivitamin från Star Nutrition som är utformad för att erbjuda en högre koncentration av vitaminer och mineraler för att stödja din dagliga hälsa och träning. Produkten finns i kapsel- eller tablettform och rekommenderas att tas dagligen med en måltid.

En fantastisk multivitamintablett från Star Nutrition som inkluderar antioxidanterna vitamin-A, -E, -C och Selen. Perfekt att ta en tablett till frukost ifall du tränar mycket. Innehåller tabletter som räcker i hela 60 dagar.

Ca pris: 180 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 •  Ultimate Vitamins & Minerals innehåller en omfattande lista över viktiga vitaminer och mineraler i högre koncentrationer jämfört med deras grundläggande multivitamin. Detta inkluderar B-vitaminer, vitamin C, D, E, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. 
Nackdelar

Ultimate Vitamins & Minerals är något dyrare än deras grundläggande multivitamin. Denna högre kostnad kan vara en nackdel för vissa användare, men det kan vara värt det för dem som söker en högre koncentration av näringsämnen.

SmartSupps MULTI är en multivitamin som innehåller en blandning av viktiga vitaminer och mineraler. En enda tablett om dagen ger dig ett tillskott av 20 viktiga mikronäringsämnen! 

Ca pris: 90 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • SmartSupps MULTI innehåller en grundläggande lista över viktiga vitaminer och mineraler, inklusive B-vitaminer, vitamin C, D, E, samt mineraler som kalcium, magnesium och zink.
 • Med endast en tablett per dag är doseringen enkel och bekväm för användarna.
Nackdelar
 • SmartSupps MULTI innehåller inte järn, vilket kan vara en nackdel för vissa användare som behöver extra järn i sin kost, särskilt för kvinnor och vegetarianer.
Optimerad för kvinnor
Multivitamin Kvinna

Multivitamin Kvinna

PRIS/KAPSEL: 2,48 kr

Multivitamin kvinna är en multivitamin från Protein.se som är specifikt utformad för kvinnor och innehåller en blandning av viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter för att stödja din dagliga hälsa och träning. 

innehåller en omfattande lista över viktiga näringsämnen, inklusive B-vitaminer, vitamin C, D, E, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. Dessutom innehåller det antioxidanter som bidrar till att främja allmänt välbefinnande och skydda mot fria radikaler.

Fina omdömen.


 

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Speciellt utformad för kvinnor, vilket innebär att det innehåller näringsämnen som är särskilt viktiga för kvinnors hälsa, såsom järn och folsyra.
 • Ett konkurrenskraftigt pris per portion jämfört med andra multivitaminprodukter på marknaden,
Nackdelar

 -

Opti-Men är en multivitamin från Optimum Nutrition som är specifikt utformad för män och innehåller en blandning av viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och botaniska extrakt för att stödja din dagliga hälsa och träning.

Premium multivitamin för män från Optimum Nutrition. En produkt för den aktive mannen som vill optimera sin mentala och fysiska prestation med en enda multivitamin. Lite dyrare portionspris än övriga multivitaminer, men man får verkligen vad man betalar för här.

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Opti-Men innehåller en omfattande lista över viktiga näringsämnen, inklusive B-vitaminer, vitamin C, D, E, samt mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. Dessutom innehåller det antioxidanter och botaniska extrakt som grönt te, ginkgo biloba och ginseng för att främja allmänt välbefinnande och energi.
 • Opti-Men är speciellt utformad för män, vilket innebär att det innehåller näringsämnen som är särskilt viktiga för mäns hälsa, såsom zink och selen.
Nackdelar
 • Opti-Men är något dyrare än vissa andra multivitaminprodukter på marknaden. Denna högre kostnad kan vara en nackdel för vissa användare, men det kan vara värt det för dem som söker en mer omfattande multivitamin specifikt utformad för män.

Det här är bokstavligen talat det ultimata kosttillskottet. Det innehåller nämligen samtliga 13 vitaminer och 8 mineraler vid varje tablett vilket gör det oerhört nyttigt.

Ca pris: 170 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

Ett kosttillskott från Olimp, speciellt skapad för dig som tränar mycket. Unikt i den bemärkelsen att ena kapseln består av vitaminer, andra av mineraler.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

-

bästa multivitamin för träning

Köpguide för multivitaminer

Att välja rätt multivitamin för träning kan vara en utmaning, eftersom det finns så många olika produkter på marknaden. Här är en köpguide för att hjälpa dig att hitta de bästa multivitaminerna för dina träningsbehov.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer multivitamin

 1. Identifiera dina behov: Det första steget är att identifiera dina specifika näringsbehov och träningsmål. Tänk på din ålder, kön, aktivitetsnivå och eventuella hälsoproblem eller kostrestriktioner.
 2. Ingredienser och näringsämnen: Kontrollera ingredienslistan på multivitaminerna och se till att de innehåller de näringsämnen som är viktiga för träning och återhämtning. Viktiga vitaminer och mineraler för träning inkluderar:
 • Vitamin B-komplex (B1, B2, B3, B5, B6, B12): Viktigt för energiproduktion och nervfunktion.
 • Vitamin C: Stödjer immunsystemet och kollagenproduktionen.
 • Vitamin D: Viktigt för benhälsa och muskelfunktion.
 • Vitamin E: Fungerar som en antioxidant och skyddar cellerna från oxidativ stress.
 • Magnesium: Hjälper till med muskel- och nervfunktion, samt energiproduktion.
 • Kalcium: Viktigt för benhälsa och muskelsammandragningar.
 • Järn: Hjälper till med syretransporten i kroppen.
 • Zink: Stödjer immunsystemet och proteinsyntesen.
 1. Kvalitet och renhet: Välj en multivitamin från ett välrenommerat märke som följer strikta produktionsstandarder och kvalitetskontroller. Produkter som är certifierade av tredjepartstestning eller har en GMP-certifiering (Good Manufacturing Practice) ger dig en extra trygghet om kvaliteten och renheten.
 2. Form och dosering: Multivitaminer finns i olika former, såsom tabletter, kapslar, pulver eller vätska. Välj den form som passar dig bäst och följer rekommenderad dosering. Se även till att produkten har en lättförståelig etikett med information om dosering och näringsinnehåll.
 3. Pris och värde: Jämför priser och mängden näringsämnen per portion för att hitta en multivitamin som ger dig bäst värde för pengarna. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa, och att kvalitet och renhet är viktiga faktorer att ta hänsyn till.
 4. Allergener och tillsatser: Om du har allergier eller känsligheter, kontrollera att multivitaminen är fri från allergener som laktos, gluten och soja. Vissa multivitaminer kan också innehålla onödiga tillsatser och färgämnen, så försök att välja en produkt med så få tillsatser

Dessa faktorer har vi vägt in i vår utvärdering av de bästa multimineralerna.

bild på vad vi anser vara bästa vitaminerna för träning

Vanliga frågor om multivitaminer

Varför ska man ta multivitaminer om man tränar?

Vitaminerna kan hålla dig friskare, ge ökad energi och bättre återhämtning.

Vilka typer av multivitaminer i form av kosttillskott är bäst att köpa för någon som tränar?

B-vitamintillskott
C-vitamintillskott
E-vitamintillskott
Järntillskott
Kalium
Magnesium
Kalcium
Zink
Selen

Fungerar multivitaminer bra för någon som tränar?

Självklart!
Det beror förstås även på hur mycket du tränar, vad för typ av träning du utför, kvalitén på vitamintillskotten du köper och hur duktig du är att på att följa produktens rekommenderade intag under en längre period.

Vilken tid på dagen bör multivitaminer för träning intas?

Vi föreslår att alla typer av vitaminer tas långt innan träningspassets början, förslagsvis redan under morgonen till din frukost. Detta då många vitaminer innehåller ämnen som agerar uppiggande varför du kan nyttja effekterna av dessa under dagens gång.

Är det nödvändigt att ta multivitaminer om jag tränar regelbundet?

Även om en varierad och balanserad kost är viktigast, kan multivitaminer hjälpa till att säkerställa att du får alla nödvändiga näringsämnen för att stödja din träning och återhämtning. Det går dock bra att vi i sig allt om du äter rätt.

Finns det några biverkningar av att ta multivitaminer för träning?

För de flesta människor är det säkert att ta multivitaminer i rekommenderade doser. Dock kan vissa personer uppleva mindre biverkningar som illamående eller magbesvär. Om du är osäker, konsultera din läkare innan du börjar ta ett nytt kosttillskott.

Är det någon skillnad mellan multivitaminer för män och kvinnor som tränar?

Ja, det finns ofta skillnader i näringsbehov mellan män och kvinnor. Multivitaminer för män och kvinnor kan därför innehålla olika mängder och proportioner av vissa näringsämnen. Välj en multivitamin som är utformad för ditt kön för att säkerställa att den passar dina specifika behov.

olika vitaminer som är bra när du tränar

Så har vi gjort vårt test av bäst multivitamin

Vi har genomfört en noggrann och omfattande granskning av multivitaminer för träning för att ge våra läsare de bästa rekommendationerna. Här är en översikt över hur vi har genomfört vårt test:

 1. Förberedelse: Vi började med att samla in information om en rad populära multivitaminprodukter som är särskilt inriktade på träning och atletisk prestation. Vi undersökte ingredienser, dosering, kvalitet och pris för att skapa en lista över produkter som är värda att testa.
 2. Kvalitetskontroll: Vi såg till att alla produkter på vår lista följer strikta produktionsstandarder och kvalitetskontroller, såsom GMP-certifiering eller tredjepartstestning. Detta säkerställer att de multivitaminer vi testar håller hög kvalitet och renhet.
 3. Ingrediens- och näringsanalys: Vi granskade noggrant ingredienslistan och näringsinnehållet för varje multivitamin för att säkerställa att de innehåller de viktiga näringsämnen som behövs för att stödja träning och återhämtning. Vi jämförde också nivåerna av varje näringsämne med rekommenderade dagliga intag för att säkerställa att de var inom säkra gränser.
 4. Användarupplevelse: Det är svårt att få definitiva resultat vid test av just vitaminer, här har vi fått gå mer på allmänna omdömen och känsla.
 5. Pris och värde: Vi jämförde priserna för varje multivitamin och bedömde hur mycket värde de erbjuder i termer av näringsinnehåll per portion och total kostnad per månad.
 6. Sammanställning av resultat: Slutligen sammanställde vi alla insamlade uppgifter och jämförde produkterna baserat på kvalitet, ingredienser, användarupplevelse och värde. Vi rankade produkterna och valde de bästa multivitaminerna för träning som uppfyllde våra krav och rekommendationer.

Genom att följa denna process har vi kunnat erbjuda våra läsare en grundlig och opartisk granskning av de bästa multivitaminerna för träning på marknaden. Vi strävar efter att hjälpa våra läsare att fatta välgrundade beslut när det gäller att välja rätt kosttillskott för att stödja deras träningsmål och hälsa.

Bilder från våra tester av multivitamin

Vilket är det enskilt bästa multivitaminet för någon som tränar enligt teamet bakom Prokost.se?

Vinnaren i vårt test!

Just nu anser vi produkten Vitamins & Minerals Daily från Star Nutrition vara den bästa produkten ur flera perspektiv, främst för att den passar de flesta som tränar väldigt bra här får du också mineralerna du behöver på köpet.

Sammanfattning

Vi anser multivitaminer vara något som verkligen kan ta din träning till nästa nivå, nästan oavsett vad du gör. Multivitaminer är verkligen underskattade när det kommer till alla former av träning i vårt tycke.

Vi hoppas vår jämförelse av och vår benämning av vad vi anser vara de bästa multivitaminerna för träning hjälper dig i din resa. Lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa multivitaminerna för träning som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Multivitaminerna för träning – Testvinnare

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa multivitamin-produkter är Svensk Hälsokost, Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport

Källor:

 1. National Institutes of Health (NIH) – Office of Dietary Supplements: https://ods.od.nih.gov/
 2. WebMD: https://www.webmd.com/
 3. ConsumerLab.com: https://www.consumerlab.com/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :