Bästa Vitamin B5 2024

Hem » Hälsa » Vitaminer & Mineraler » Bästa Vitamin B5 2024

Vitamin B5, även känt som pantotensyra, är en viktig vitamin i B-komplexet som är avgörande för kroppens funktioner, särskilt för energiproduktion och ämnesomsättning.

Med så många B5-tillskott på marknaden kan det vara svårt att välja det bästa alternativet. I den här artikeln kommer vi att granska de bästa vitamin B5-tillskotten på marknaden (bäst i test) och vad du bör tänka på när du väljer att köpa ett tillskott.

Artikeln innehåller annonser

Topplista bäst i test vitamin B5

Bäst i Test
Vitaprana Vitamin B5

Vitaprana Vitamin B5

Mängd: 100 kapslar

Detta vitamin B5-tillskott innehåller 500 mg per kapsel och hjälper dig med minskad trötthet och utmattning! Kapslarna är helt veganska så det passar för alla. Användare tycker att det är ett lyckopiller som är ett måste under den mörkare delen av året.

Ca pris: 110kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vitaprana Vitamin B5 är tillverkad av högkvalitativa ingredienser och är fritt från onödiga tillsatser.
 • Doseringen av 500 mg pantotensyra per kapsel gör det enkelt att justera intaget av vitamin B5 efter individuella behov.
 • Vitaprana är känt för att erbjuda produkter av högsta kvalitet och tillförlitlighet.
Nackdelar
 • Kapslarna kan vara något stora att svälja för vissa personer.

Detta tillskott kommer i högdoserade kapslar som är lätta att svälja! Ger energi, ökar din mentala prestationsförmåga och minskar trötthet och utmattning! Stödjer också kroppens förbränning. Många anser att det här tillskottet fungerar väldigt bra mot till exempel hudproblem och trötthet!

Ca pris: 30 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kapslarna är lätta att svälja och har ingen obehaglig smak eller doft.
 • Innehåller en hög dos av pantotensyra, vilket kan vara till nytta för personer med brist på vitamin B5.
 • Tillverkad av en pålitlig tillverkare som använder högkvalitativa ingredienser.
Nackdelar
 • Innehåller endast pantotensyra och saknar andra B-vitaminer som kan vara viktiga för en heltäckande B-vitamin-tillskott.

En högdoserad produkt som ökar din prestationsförmåga och energiomsättning. Innehåller 550 mg per kapsel och kapslarna är dessutom helt veganska. Minskar också trötthet och ger hår,hud och naglar bättre kvalitet!

Ca pris: 290 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Pantethine

Pantethine

MÄNGD: 50 kapslar

De här kapslarna innehåller en aktiv form av vitamin B5 som kallas pantetin. Bidrar till en normal metabolism, du blir piggare och ger dig en normal mental prestationsförmåga. En kapsel ger 250 mg patentin.

Ca pris: 430 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa vitamin b5

Vad är vitamin B5?

Vitamin B5 kallas också för pantotensyra. Det är ett av åtta B-vitaminer som finns. Som alla andra B-vitaminer så hjälper det kroppen att omvandla kolhydrater till glukos i kroppen, och de är dessutom vattenlösliga allihop vilket gör att de inte kan lagras i kroppen.

Just vitamin B5 bryter ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandlar det till energi. Det är också väldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar. Andra viktiga egenskaper hos detta vitamin är att det hjälper till vid matsmältningen, nervsystemet och för att kroppen ska kunna tillverka andra vitaminer som till exempel vitamin B2.

Vilka effekter har vitamin B5 på  kroppen?

Det finns många fördelar med vitamin B5 för din kropp:

 • Hjälper hår, hud och naglar att få en bättre kvalitet.
 • Har en positiv effekt på den mentala prestationsförmågan.
 • Förhindrar trötthet och utmattning.
 • Förbättrar ämnesomsättningen.
 • Kan sänka högt blodtryck.
 • Minskar kolesterolnivåerna.

Att tänka på när du köper och använder vitamin B5

Det är faktiskt ganska sällsynt att få brist på vitamin B5, så hur vet du då om du behöver köpa ett sånt tillskott?

Det här kan vara symptom på vitamin B5-brist:

 • Trötthet.
 • Depression.
 • Problem att somna.
 • Brännande känsla i fötterna.
 • Kramper i musklerna.
 • Ont i magen.
 • Du blir lätt irriterad.
 • Du får ofta övre luftvägsinfektioner.

Personer som är i riskgrupp för att få brist på det här vitaminet är kvinnor som tar p-piller, alkoholister, undernärda personer eller personer med problem med tarmen.

b5 vitamin vid trötthet

En sak som är väldigt bra med vitamin B5 är att det inte finns några farliga biverkningar. Studier som har gjorts har visat att vid en för stor dos så kan man få diarré och eventuellt kan man blöda lättare, men i övrigt har man inte hittat några biverkningar. Därför är det inte farligt att testa om man tror att man kan ha brist på det, men det är bra att inte ta alltför stora mängder.

Faktorer att ta hänsyn tillBeskrivning
DoseringMängden vitamin B5 per dos kan variera mellan olika tillskott.
Typ av tillskottVitamin B5 kan komma i olika former, såsom tabletter, kapslar eller flytande form. Vissa personer kan ha en preferens för en specifik form.
TillverkningsprocessKvaliteten på tillskottet kan påverkas av tillverkningsprocessen. Det är viktigt att välja ett tillskott från en tillverkare som följer höga kvalitetsstandarder.
Tillägg av andra näringsämnenVissa B5-tillskott kan också innehålla andra näringsämnen som B-vitaminer eller C-vitamin. Detta kan vara fördelaktigt för personer som söker en allomfattande multivitamin.
PrisPriset kan variera mellan olika tillskott och kan vara en faktor att ta hänsyn till för personer med en begränsad budget.
KvalitetssäkringKvalitetssäkring kan vara en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt för personer med allergier eller intoleranser. Det är viktigt att välja ett tillskott som har genomgått nödvändiga tester och verifieringar.

Vanliga frågor om vitamin B5

Hur mycket ska man ta?

Det finns faktiskt inga direkta rekommendationer här. Det bästa är att följa doseringsanvisningarna på det tillskott man har valt att köpa helt enkelt.

Kan vitamin B5 bota acne?

Nja. Det finns ganska nya studier som visar att ett intag av vitamin B5 minskar acneutbrott, men inte att det botar acne helt. Men det hjälper alltså vid acne, vilket ju är fantastiskt!

I vilka former finns vitamin B5?

Detta kosttillskott finns som flytande, som kapslar och som tabletter.

Vad är vitamin B5?

Vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som även kallas pantotensyra.

Varför behöver vi vitamin B5?

Vitamin B5 är nödvändig för att kroppen ska kunna producera energi och för att bibehålla en hälsosam matsmältningsfunktion.

Vilka livsmedel innehåller vitamin B5?

Vitamin B5 finns i många livsmedel, bland annat kyckling, fisk, ägg, mejeriprodukter och fullkornsprodukter.

Vilka symptom kan uppstå vid brist på vitamin B5?

Symptom vid brist på vitamin B5 kan inkludera trötthet, huvudvärk, illamående, irritabilitet och hudproblem.

Finns det några biverkningar av vitamin B5-tillskott?

Vanligtvis är vitamin B5-tillskott säkra att ta, men höga doser kan orsaka matsmältningsbesvär.

köp b5 online
Oftast är det billigast att köpa vitaminer på nätet

Bäst i test vitamin B5

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa vitamin B5!

När det gäller att utse det bästa vitamin B5-tillskottet finns det flera faktorer som är viktiga att överväga. Som experter inom området, anser vi att några av de viktigaste faktorerna är dosering, renhet och kvalitet på ingredienserna, formen av tillskottet, samt eventuella tillsatta ingredienser eller synergister.

Vid val av B5-tillskott är det också viktigt att överväga din individuella hälsa och kostbehov. Med dessa faktorer i åtanke kan du hitta det bästa tillskottet för att uppfylla dina specifika behov och förbättra din hälsa. Användares recensioner och betygsättning liksom andra instansers tester är också en stor del i vår värdering.

Sammanfattning

Vitamin B5 är ett vitamin som är viktigt för att bryta ner kolhydrater och fett i kroppen och omvandla det till energi. Det är också väldigt viktigt för tillverkningen av vissa hormoner och röda blodkroppar.

De positiva effekterna i kroppen av vitamin B5 är bland annat bättre matsmältning, finare hud, hår och naglar, bättre mental prestationsförmåga, mindre trötthet och utmattning och sänkt blodtryck.

Det är ovanligt att få brist på vitamin B5, men det är inte farligt att ta det även om man bara tror att man har brist på det. Man ska dock hålla sig till den dosering som står på förpackningen.

Om man tar en för stor dos av vitamin B5 så kan man drabbas av diarré och bli mer benägen att blöda. Därför ska man vara noga med att inte ta för stor dos.

I studier har det visat sig att vitamin B5 har en väldigt bra effekt på hudproblem som acne.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de B5 vitaminet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Prokosts Testvinnare B5 vitaminer

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa vitamin B5-produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

https://www.svenskhalsokost.se/b5-pantotensyra

https://www.mittval.se/sv-se/vitaminer-and-mineraler/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :