Bästa Folsyran 2024

Hem » Målgrupp » Kvinnor » Bästa Folsyran 2024

Gravida, ammande och kvinnor av alla åldrar bör inta folsyra regelbundet för att få ett bra mående. En folatbrist kan nämligen leda till obehagliga symtom som drar ner livskvalitén.

Vi har granskat vilka produkter som är bästa folsyran för dig och gjort en bäst i test av produkter på marknaden samt jämfört deras koncentration av det aktiva ämnet. Allt för att hitta den produkt som är värd dina pengar. Häng med så kikar vi!

5 Bästa Folsyra – Bäst i vårt test – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa Folsyran

Bäst i Test
Helhetshälsa MammaOptimal

Helhetshälsa MammaOptimal

PRIS/KAPSEL: 3 kr
ANTAL KAPSLAR: 60 st
 

Helhetshälsa MammaOptimal är ett välbalanserat kosttillskott som är speciellt utformat för att möta behoven hos gravida och ammande kvinnor. Med sin unika sammansättning av vitaminer, mineraler och andra ämnen, inklusive den rekommenderade dosen folsyra, bidrar den till att stödja både mammans och barnets hälsa.

Generellt sett har användarrecensionerna för Helhetshälsa MammaOptimal varit mestadels positiva. Många uppskattar att det är ett heltäckande kosttillskott som hjälper dem att täcka sitt näringsbehov under graviditet och amning. En användare uttryckte till exempel sin uppskattning genom att beskriva produkten som "perfekt när man är gravid". 

Detta blir vår vinnare tack vare de utmärkta kompletterande ämnena som ingår.

Ca pris: 189 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ett av de mest framstående inslagen i Helhetshälsa MammaOptimal är innehållet av folsyra, som är avgörande för fosterutvecklingen och minskar risken för ryggmärgsbråck. Dessutom bidrar den med järn för normal blodbildning, vitamin D och B12 för celldelning samt zink för normal fertilitet. En annan fördel är innehållet av mjölksyrabakterier, vilket kan stödja maghälsan.
Nackdelar

På nackdelssidan kan vi nämna att någon användare har rapporterat en lukt eller smak från tabletterna som de inte gillar, vilket kan vara en utmaning för de med känslighet i detta avseende.

healthwell Folsyra

healthwell Folsyra

PRIS/KAPSEL: 0,66 kr
ANTAL KAPSLAR: 150 st
FOLSYRA/KAPSEL: 400 µg

Healthwell Folsyra 400 är ett kvalitativt kosttillskott med folsyra, anpassat för kvinnor i fertil ålder. Det bidrar till en normal fosterutveckling och stödjer andra kroppsfunktioner. 

Utifrån de recensioner vi har granskat har användare av Healthwell Folsyra 400 överlag varit mycket nöjda med produkten. Många påpekar att dosen av folsyra är precis rätt för deras behov och uppskattar att kapslarna är lätta att svälja. Flera kunder har även uttryckt uppskattning över den snabba leveranstiden.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell Folsyra 400 är ett optimalt kosttillskott för kvinnor som är eller planerar att bli gravida eller ammar. Folsyra (vitamin B9) bidrar till en normal fosterutveckling och har flera andra hälsomässiga fördelar, bland annat stöd för celldelning och immunsystemet.
 • Dessutom är detta ett vegetabiliskt kosttillskott, vilket gör det lämpligt även för veganer.
Nackdelar
 • Det framförts invändningar gällande förpackningsstorleken, som vissa användare anser är större än nödvändigt och därmed resurskrävande.

Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är ett kosttillskott som kombinerar viktiga vitaminer för att bidra till ett starkt immunsystem, normal blodbildning och god nervfunktion. Folsyran i produkten är särskilt fördelaktig för kvinnor i fertil ålder och för gravida, eftersom det spelar en avgörande roll för fosterutveckling och blodbildning. Med 400 mcg folsyra per dagsdos, uppfyller det Livsmedelsverkets rekommendationer.

Överlag verkar de flesta kunderna vara nöjda med produkten och upplever positiva effekter. Flera användare framhåller att de upplever en förbättrad allmän hälsa, bättre ork och en känsla av ökat välbefinnande.

En intressant sak är att Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är lämplig för veganer och vegetarianer, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som inte får i sig tillräckligt med dessa viktiga näringsämnen via kosten.

Ca pris: 129 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vi uppskattar att Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D kombinerar dessa essentiella näringsämnen i en enda kapsel, vilket gör det bekvämt för användaren. Kombinationen av folsyra, vitamin B6 och B12 bidrar till normal blodbildning, medan D-vitamin spelar en viktig roll för immunsystemet.
 • Bland fördelarna märker vi framförallt att kapslarna är lätta att svälja, vilket flera kunder har framhållit. Därtill rapporterar många användare att de känner sig piggare efter att ha tagit dessa tillskott. Flera recensenter noterar också att de känner en skillnad i sina energinivåer sedan de började ta tillskottet.
Nackdelar

När det gäller nackdelarna, så nämner några användare att de inte märker någon märkbar effekt av produkten. 

Folsyra (Folat), Lamberts

Folsyra (Folat), Lamberts

ANTAL KAPSLAR: 100 st
FOLSYRA/KAPSEL: 400 µg

Helt ok produkt. Tar bort risken för brist på folinsyra som är viktig för alla kvinnor.


 

Ca pris: 70kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa folsyran

Är ren folsyra eller en kombinerad produkt bäst?

Vårt test visar att många produkter innehåller fler tillskott än bara folsyra. Det är alltså en blandning mellan olika tillskott som kompletterar varandra väl. En populär kombination är bland annat folsyra + B6 + B12. Det beror på att dessa tre kan ta ut varandra om du inte ser upp med intaget.

Ett tillskott med flera ämnen är perfekt för dig som vill få en generellt bättre hälsa. Ofta hittar du multivitamintabletter som kan ge dig hela eller en del av ditt dagliga behov.

Du som planerar att bli gravid eller som är gravid kan ta ett tillskott med ren folsyra. Då får du alla bra effekter för dig och din bebis.

Knepet för att hitta de bästa tabletterna

När du väljer vilket tillskott du ska köpa bör du kika efter hur hög halt folsyra som ingår i den dagliga dosen. Då ser du snabbt om du får en produkt med hög koncentration av det aktiva ämnet eller inte. Produkten bör ge dig det rekommenderade dagliga intaget genom ett intag av en 1 eller 2 tabletter.

Vem ska ta folsyra och i hur stor dos?

Folsyra är folat i en konstgjord form som du kan inta i kosttillskott för att öka halten i din kropp. Båda är olika former av ett B-vitamin. De som drar fördel av att inta ett tillskott är:

 • Barn – 50-200 mg/dag beroende på ålder
 • Ungdomar – 300 mg/dag
 • Kvinnor – 400 mg/dag
 • Kvinnor som vill bli gravida – 400 mg/dag
 • Gravida och ammande – 500 mg/dag

Kvinnor som vill bli gravida rekommenderas att inta folsyra som tillskott några månader innan den planerade graviditeten samt minst upp till den 12:e graviditetsveckan. Då minskar risken för havandeskapsförgiftning, återkommande missfall och för tidig förlossning. Dessutom minskar risken för att fostret drabbas av ryggmärgsbråck.

Män bör däremot inte inta något tillskott. Studier visar nämligen att ett intag av tillskott kan öka risken för prostatacancer, medan folatrika grönsaker är okej att äta.

Här hittar du mer om kosttillskott för gravida och ammande samt bra multivitaminer för gravida och ammande.

Man bör inte inta mer än 1 000 mg/dag. För höga nivåer ger en obalans mot det viktiga B12.

folsyra for unga och kvinnor

Om jag har brist på folat – vilka symtom får jag då?

Studier visar att brist på folat kan leda till en rad olika obehagliga symtom som lätt kan förknippas med andra sjukdomar:

 • Trötthet
 • Blekhet
 • Yrsel
 • Andfåddhet

Studier pekar på att du kan få anemi, det vill säga blodbrist, om du har brist på folat. Det beror på att din kropp behöver folat för att kunna producera röda blodkroppar. Med ett tillskott kan du alltså snabbt bli piggare och få mer energi samtidigt som du mår bättre.

Om du däremot intar för mycket av tillskottet kan en biverkning bli att du inte märker av en eventuell B12-brist. B12-brist är vanligt vid celiaki och bland vegetarianer. Sällsynta biverkningar av tillskottet är gasbildning, aptitlöshet och illamående.

Vad innebär folatbrist?

Folatbrist är ett tillstånd som uppstår när kroppen inte får tillräckligt med folat, en form av vitamin B9 som är nödvändig för många av kroppens funktioner. Folat spelar en avgörande roll i produktionen och reparationen av DNA och RNA, det är även viktigt för produktionen av röda och vita blodkroppar samt för korrekt nervfunktion.

Vid brist kan symptom som trötthet, svaghet, håravfall, andnöd och yrsel uppstå. I svårare fall kan folatbrist leda till en typ av anemi kallad megaloblastisk anemi, där de röda blodkropparna blir större än normalt och inte kan fungera effektivt. För gravida kvinnor är tillräcklig folatintag särskilt viktigt eftersom det bidrar till normal fosterutveckling och kan förhindra vissa typer av fosterskador. Folatbrist kan förhindras genom en balanserad kost rik på folat, som gröna bladgrönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, eller genom att ta folsyratillskott.

Dessa är världens mest folatrika livsmedel

Om du har svårt att få i dig tillräckligt av folatrika livsmedel är ett kosttillskott ett riktigt bra alternativ. Folat förekommer naturligt i en stor mängd av din mat:

 • Gröna bladgrönsaker
 • Lever och leverpastej
 • Baljväxter
 • Grönkål, blomkål, brysselkål, vitkål
 • Äggula
LivsmedelFolsyra µg/100g
Stekt nötlever2500
Vetegroddar300
Vita bönor torkade500
Pastej300
Äggula, rå240
Livsmedelsverket
äggula med bra folsyra

Bäst i test av folsyra

När vi som experter ska utse det bästa folsyratillskottet tar vi hänsyn till en rad olika faktorer. Folsyra, även känt som folat eller vitamin B9, är en essentiell mikronäringsämne som kroppen behöver för flera viktiga funktioner, inklusive DNA-syntes och celltillväxt. Det är särskilt viktigt under graviditeten för att förebygga neuralrörsdefekter hos det ofödda barnet. Här är några av de huvudsakliga faktorer vi tar i beaktande:

 1. Kvalitet och renhet: Den första faktorn vi ser på är kvaliteten och renheten hos folsyratillskottet. Detta inkluderar att säkerställa att produkten är fri från skadliga ämnen som tungmetaller, och att den produceras i enlighet med god tillverkningssed (GMP).
 2. Dosering: Vi tittar också på doseringen av folsyra i varje tablett eller kapsel. En optimal dosering ligger ofta mellan 400 till 800 mikrogram per dag för de flesta vuxna, men det kan variera beroende på individuella behov.
 3. Biologisk tillgänglighet: Vissa former av folsyra absorberas bättre av kroppen än andra. Vi ser därför till att det folsyratillskott vi rekommenderar har hög biotillgänglighet, vilket innebär att en större andel av det intagna ämnet absorberas och kan utnyttjas av kroppen.
 4. Ytterligare ingredienser: Vissa folsyratillskott innehåller ytterligare ingredienser, som andra B-vitaminer eller mineraler. Vi ser till att dessa ingredienser bidrar till den övergripande hälsan och inte är fyllda med onödiga tillsatser.
 5. Prisvärdhet: Slutligen tar vi också hänsyn till priset på folsyratillskottet. Vi letar efter produkter som erbjuder en god balans mellan kvalitet och kostnad, för att säkerställa att våra rekommendationer är tillgängliga för så många personer som möjligt.
 6. Användarrecensioner och feedback: Vi tar också hänsyn till recensioner och feedback från användare för att få en praktisk förståelse av hur produkten fungerar i praktiken.
 7. Tillverkarens rykte: Vi ser också på tillverkarens rykte och historik. En pålitlig tillverkare är mer benägen att producera kvalitetsprodukter och att följa strikta tillverkningsprotokoll.

Genom att väga dessa faktorer noggrant kan vi rekommendera de bästa folsyratillskotten på marknaden.

Här hittar du vår lista med bästa folsyra.

FAQ – vanliga frågor

Vilka kan behöva ett tillskott av folsyra?

Det är främst kvinnor som ammar eller är gravida som kan behöva ett tillskott av folsyra.

Vilken mat är rik på folsyra?

Lever, gröna baljväxter och äggula är bra mat för extra folsyra.

Hur mycket folsyra behöver man?

Runt 4-500 mg per dag är en rekommenderad dos.

Vad är folsyra?

Folsyra är en form av B-vitamin som spelar en viktig roll i cellernas tillväxt och utveckling, inklusive produktionen av DNA.

Varför behöver man ta folsyra under graviditeten?

Folsyra bidrar till att minska risken för vissa typer av födelsedefekter i barnets hjärna och ryggrad, såsom spina bifida. Det är därför mycket viktigt att gravida kvinnor får tillräckligt med folsyra.

Finns det några biverkningar av att ta folsyra?

Folsyra är vanligtvis väl tolererad, men i vissa fall kan det orsaka mindre biverkningar som magbesvär, sömnproblem, eller hudreaktioner. Vid högre doser kan det också påverka absorptionen av andra B-vitaminer.

Avslutande ord

Den bästa folsyran är den som har en hög koncentration och den som du intar regelbundet. Ett regelbundet intag är nämligen viktigt för att hålla kroppens egna nivåer av folat höga.

Speciellt du som är gravid eller ammar bör inta tillskottet, medan män bör undvika det. Det är vanligt att få en brist om du inte äter stora mängder av folatrika livsmedel.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den bästa Folsyran som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Folsyran – Slutsats


Källor:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/folat, https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/folatbrist-folsyrabrist/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :