Bästa Kosttillskotten Vid Amning 2023

Hem » Målgrupp » Kvinnor » Bästa Kosttillskotten Vid Amning 2023

Att få barn kan vara en av livets kanske största upplevelser för en kvinna. Det finns få saker som gör att en kvinna mår så bra som att få ta hand om sitt egna barn och se det växa till att bli starkt och friskt!

Att amma sitt barn kan också vara en av de mest intima upplevelserna man någonsin får chansen att dela med någon, varför det kan vara värt att försöka göra det till en så smidig och smärtfri upplevelse som möjligt.

Då vi har erfarenhet av att ha jämfört hundratals kosttillskott över åren har vi sammanställt en jämförelse av, men även tagit oss friheten att utnämna vad vi anser vara de bästa kosttillskotten vid amning. Lycka till i din jämförelse!

Bästa Amnings tillskotten – Bäst i vårt test – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Hela topplistan med kosttillskott vid amning

Bäst i Test
Multivitamin för Gravida och Ammande

Multivitamin för Gravida och Ammande

PRIS/TABLETT: 1,76 kr
ANTAL KAPSLAR: 90 st

Vad som gör New Nordic Multivitamin För Gravida & Ammande till en standout produkt i sitt segment är dess genomtänkta utformning. Genom att separera järn och kalcium i två olika tabletter, kan varje mineral absorberas optimalt av kroppen - en lösning på det vanliga problemet där dessa två näringsämnen konkurrerar om absorption.

För att ytterligare förbättra absorptionen rekommenderas att den sandfärgade järntabletten tas till frukost, medan de två vita kalktabletterna tas till kvällsmaten, då kalcium absorberas bäst på natten. Vi uppskattar denna tydliga och lättföljda doseringsinstruktion.

Produkten innehåller dessutom höga halter av folsyra, vilket är viktigt för att förebygga fosterskador, samt E-vitamin, känd för dess antioxidantegenskaper. Varje ingrediens och dess mängd i denna multivitamin är noggrant avvägda för att tillgodose de specifika näringsbehov som gravida och ammande kvinnor har.

Höga betyg inom många delområden gör detta till vår testvinnare.

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Separat absorption av järn och kalcium för att öka effektiviteten
 • Innehåller höga halter av folsyra och E-vitamin
 • Klara instruktioner för optimal dosering
Nackdelar
 • Kräver att man tar tre olika tabletter vid olika tidpunkter under dagen, vilket kan vara krångligt för vissa användare
Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

PRIS/KAPSEL: Olika (< 1kr)
ANTAL KAPSLAR: 300 st

Gravidpaketet är utformat för att fylla de gravida kvinnornas unika näringsbehov. Den innehåller folsyra, som är nödvändigt för fostrets normala utveckling, särskilt under graviditetens första tre månader. Healthwell Folsyra+B6+B12+D ger en kraftfull kombination av dessa viktiga vitaminer.

Vidare är järn särskilt kritiskt under graviditetens senare hälft, då blodproduktionen ökar. Healthwell Järn i paketet innehåller 20 mg järn per kapsel, förstärkt med C-vitamin för ökat upptag i kroppen.

Slutligen ger Healthwell Omega-3 Fiskolja en rik källa till EPA och DHA, fettsyror som är viktiga för hjärt- och kärlhälsa.

Ca pris: 235 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Specialanpassat till gravida kvinnors näringsbehov
 • Paketpris ger bra valuta för pengarna
 • Praktiska kapslar för enkel dosering
Nackdelar
 • Kan vara en del att hålla reda på, med olika doseringar och tider för varje kapsel.

Healthwell Järn 20 är ett effektivt och veganskt järntillskott förstärkt med C-vitamin för att säkerställa optimal absorption. Detta tillskott är avsett att hjälpa de med låga järnnivåer, såsom gravida kvinnor, veganer, och de med intensiva träningsrutiner. Det finns både positiva och negativa aspekter att överväga med detta tillskott, men överlag ger användarna det höga betyg.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Det första vi märker med Healthwell Järn 20 är dess veganska formulering, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker ett etiskt och hälsosamt sätt att komplettera sina järnnivåer. Dessutom förbättrar tillsatsen av C-vitamin absorptionen av järn, vilket gör denna produkt mer effektiv än vissa andra järntillskott.
 • Användare vittnar också om den positiva effekten Healthwell Järn 20 har på deras hälsa och välbefinnande. De rapporterar förbättrad energi, minskad yrsel och allmänt ökad livskvalitet. Detta tyder på att produkten fungerar som avsett och ger verklig lättnad för de med låga järnnivåer.
Nackdelar
 • Vissa användare rapporterar magproblem som förstoppning och magsmärta. Detta kan mildras genom att ta kapslarna på kvällen, men det är något som potentiella användare bör vara medvetna om.

Helhetshälsa MammaOptimal är ett kosttillskott skräddarsytt för gravida och ammande kvinnor. Det är fullpackat med en mängd vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som stödjer såväl mamman som barnet, inklusive det viktiga folsyra som rekommenderas för alla gravida kvinnor under de första tre månaderna. Produktens huvudfokus ligger på att bidra till normal fosterutveckling och att stärka mammans hälsa.

Ca pris: 189 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vi uppskattar att Helhetshälsa MammaOptimal har inkluderat en komplett blandning av nödvändiga näringsämnen för att stödja både mamman och barnet. Den innehåller folsyra, som är avgörande för normal fosterutveckling, samt järn för normal blodbildning. Det är också noterbart att detta tillskott inkluderar mjölksyrabakterier för att stödja matsmältningssystemet, vilket kan bli påverkat under graviditeten.
 • Flera användare, som AnnaKarin, har gett positiva recensioner om denna produkt. Hon skriver "Perfekt när man är gravid", vilket antyder att tillskottet uppfyller hennes förväntningar och behov.
Nackdelar
 • Trots sina många fördelar, finns det också några nackdelar att notera med Helhetshälsa MammaOptimal. Vissa användare, som Clara, rapporterar att tabletterna har en stark lukt och smak, vilket kan göra dem svåra att ta regelbundet. 

Ferronol är ett lättupptagligt, flytande järntillskott med en välsmakande formel, berikad med vitamin C, B-vitaminer inklusive folsyra, samt fruktkoncentrat. Dessa ingredienser ökar inte bara järnupptaget i kroppen utan bidrar också till normal blodbildning. Med en daglig dos på 21 mg järn och dess skonsamma effekt på magen är Ferronol ett utmärkt val för de som behöver ett extra tillskott av järn.

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En stor fördel med Ferronol är dess flytande form. Detta gör det inte bara lättare att konsumera, utan också lättare för kroppen att absorbera. Dessutom innehåller Ferronol en mängd vitaminer och fruktkoncentrat, vilket ger en behaglig smak. Det är också skonsamt mot magen, vilket är ett stort plus eftersom många järntillskott kan orsaka magproblem.
 • Användarrecensioner visar en hög nivå av tillfredsställelse med Ferronol. Användare som Annika och Sandra kommenterar att de inte haft några magproblem vid användning av Ferronol, vilket är ett vanligt problem med järntillskott. Annelie och Camilla uppskattar produktens smak, och Jennie uttrycker att Ferronol är det enda järntillskottet som har fungerat för henne utan att orsaka negativa effekter.
Nackdelar
 • Trots de många positiva recensionerna har vi inte hittat några specifika nackdelar med Ferronol baserat på kundrecensionerna. Det enda förslaget till förbättring kom från Peter A., som önskar en förpackning utan plastmugg för att minska påverkan på miljön.

Ännu ett fantastiskt kosttillskott från företaget Core. Även det här ger vi ett toppbetyg med anledning av att det får en att känna sig betydligt mer pigg. En grym produkt för att bibehålla ett stabilt järnvärde i kroppen, vare sig man tränar eller ej. Fantastiskt pris! Perfekta produkten för dig som är gravid och är i ett större behov av järn och folsyra i allmänhet.

Ca pris: 79 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

healthwell Folsyra

healthwell Folsyra

PRIS/KAPSEL: 0,66 kr
ANTAL KAPSLAR: 150 st
FOLSYRA/KAPSEL: 400 µg

Healthwell Folsyra 400 är ett kvalitativt kosttillskott med folsyra, anpassat för kvinnor i fertil ålder. Det bidrar till en normal fosterutveckling och stödjer andra kroppsfunktioner. 

Utifrån de recensioner vi har granskat har användare av Healthwell Folsyra 400 överlag varit mycket nöjda med produkten. Många påpekar att dosen av folsyra är precis rätt för deras behov och uppskattar att kapslarna är lätta att svälja. Flera kunder har även uttryckt uppskattning över den snabba leveranstiden.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell Folsyra 400 är ett optimalt kosttillskott för kvinnor som är eller planerar att bli gravida eller ammar. Folsyra (vitamin B9) bidrar till en normal fosterutveckling och har flera andra hälsomässiga fördelar, bland annat stöd för celldelning och immunsystemet.
 • Dessutom är detta ett vegetabiliskt kosttillskott, vilket gör det lämpligt även för veganer.
Nackdelar
 • Det framförts invändningar gällande förpackningsstorleken, som vissa användare anser är större än nödvändigt och därmed resurskrävande.

Vår köpguide

Varför ska man ta kosttillskott vid amning?

Enkelt. För att du behöver mer av de flesta näringsämnen när du ammar och om du inte äter riktigt bra varierad mat så finns det risk att du inte får i dig tillräckligt av vissa ämnen.

Vad ska man äta extra mycket av vid amning?

Välj särskilt mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat.

 • Ät gärna mer frukt.
 • Ät gärna mer fisk.
 • Drick mer lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag
 • Nyckelhålsmärkt matfett på smörgåsen och till matlagning
 • kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dagkött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
 • potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.
En mamma som ammar sitt barn vid ett träd.

När på dagen är det bäst att man använder kosttillskott för amning?

Som med de allra flesta kosttillskott ute på marknaden idag föreslår vi att man tar den här typen av tillskott så fort man vaknar på morgonen.

Detta då man oftast behöver vitaminerna och mineralerna redan under dagens gång för att bidra till en mer nyttig och fyllig bröstmjölk.

Vilka typer av tillskott är bäst att använda när man börjat amma sitt barn?

Det finns mängder av olika kosttillskott man bör överväga att börja använda sig av ifall man precis börjat amma — nedan följer vår lista över vad vi anser vara de 3 viktigaste typerna av kosttillskott:

 1. D-vitamin: ett spädbarn som fullammas får all näring från din bröstmjölk (förutom D-vitamin) för att växa och utvecklas under sina första sex månader, varför det är viktigt att du får i dig rekommenderade mängder av olika vitaminer, mineraler och näringsämnen men kanske framför allt D-vitamin då vi placerat det så pass högt på listan.
 2. Omega 3-fetter: Omega-3 innehåller nämligen fettsyran DHA som bidrar till normal utveckling av hjärna och ögon hos spädbarn.

  Den huvudsakliga källan till D-vitamin är fet fisk, men för den del är det svårt att få i sig hela den rekommenderade dagsdosen enbart från kosten. Därför kan det vara bra att regelbundet ta tillskott i form av Omega-3 med tillskott av D-vitamin
 3. Folat (folsyra, även känt som vitamin B9): Fortsatt intag av folsyra, även känt som folat eller vitamin B9, efter graviditeten kan stödja din egen hälsa och främja din bebis neurologiska utveckling. Även om folsyra ofta diskuteras i samband med graviditet, är det fortfarande viktigt under amning.
  För att förhindra fosterskador i form av ryggmärgsbråck har många länder som exempelvis USA, Mexiko och Kanada valt att berika livsmedel såsom frukostflingor med folsyra.
 4. Kalcium: Kalcium är viktigt för benhälsa, både för dig och din bebis. Eftersom en stor mängd kalcium går till att producera bröstmjölk, kan ett kalciumtillskott hjälpa till att se till att du får tillräckligt med detta viktiga mineral.
 5. Järn: Amning kan leda till en minskning av järnnivåerna i kroppen, vilket kan leda till trötthet och anemi. Om du har låga järnnivåer kan ett järntillskott hjälpa till att förhindra dessa problem. Se till att inte överdosera!

Vilka typer av tillskott är mindre bra att ta när man ammar?

När du ammar är det viktigt att vara uppmärksam på vilka kosttillskott du tar, eftersom vissa ämnen kan överföras till din bebis genom bröstmjölken. Här är några exempel på tillskott och ämnen som bör undvikas eller begränsas under amning:

 1. Vissa typer av fiskolja: Vissa fiskoljeprodukter kan innehålla höga halter av kvicksilver och andra miljögifter som kan vara skadliga för en ammande bebis. Det är viktigt att välja ett fiskoljetillskott som har testats och visats vara fritt från föroreningar.
 2. Vissa örter och botaniska tillskott: Vissa örter, som fenugreek, ginseng, och echinacea, kan påverka mjölkproduktionen eller ha andra effekter på din bebis. Innan du tar ett örttillskott under amning, bör du rådfråga en läkare eller farmaceut.
 3. Höga doser av vissa vitaminer och mineraler: Även om de flesta vitaminer och mineraler är säkra att ta under amning, kan överdriven konsumtion av vissa, såsom vitamin A, D och B6, samt järn, zink och selen, vara skadligt för din bebis.
 4. Kosttillskott för viktminskning: Många kosttillskott för viktminskning innehåller stimulantia eller andra ingredienser som kan påverka din bebis. De kan även påverka din mjölkproduktion.
 5. Preparat med jod: Jod är ett viktigt näringsämne, men för mycket jod kan orsaka problem, särskilt för nyfödda. Vissa kosttillskott, särskilt sköldkörtelsupporttillskott, kan innehålla höga nivåer av jod.

Hur har vi utsett de bästa kosttillskotten vid amning?

När vi som experter utvärderar kosttillskott för amning för att rekommendera de bästa, beaktar vi flera viktiga faktorer. Vår avsikt är att rekommendera produkter som är säkra, effektiva, och anpassade för ammande mammors unika näringsbehov.

 1. Ingredienser med vetenskapligt stöd: Vi letar efter kosttillskott som innehåller ingredienser med starkt vetenskapligt stöd för att stödja både mammans hälsa och mjölkproduktionen. Dessa kan inkludera vitamin D, kalcium, järn, B-vitaminer (särskilt B12 och folsyra), DHA (en typ av omega-3 fettsyra), och eventuellt fenugreek och andra örter kända för att främja mjölkproduktionen.
 2. Dosering och biotillgänglighet: Doseringen av dessa ingredienser bör vara tillräcklig för att ge de tänkta fördelarna, och de bör vara i en form som kroppen lätt kan absorbera och använda (biotillgänglig).
 3. Säkerhet för mor och barn: Kosttillskottet bör ha en stark säkerhetsprofil, med få biverkningar och ingen känd risk för farliga interaktioner med andra ämnen eller mediciner. Det bör också vara säkert för barnet, eftersom vissa ämnen kan passera in i bröstmjölken.
 4. Kvalitet och renhet av ingredienserna: Kvaliteten och renheten av ingredienserna i ett kosttillskott är avgörande. Vi letar efter produkter som är fria från skadliga föroreningar och onödiga tillsatser.
 5. Pris och värde för pengarna: Vi tar också hänsyn till kostnaden för produkten och det värde den erbjuder. Även om vi vill rekommendera de mest effektiva produkterna, anser vi att de också bör vara överkomliga och erbjuda bra värde för pengarna.
 6. Användarrecensioner och feedback: Slutligen beaktar vi recensioner och feedback från användare. Dessa kan ge oss en bra indikation på hur väl kosttillskottet fungerar i praktiken för olika människor.

Alla dessa faktorer får sina delbetyg som sedan viktas och räknas samman till ett totalbetyg som utgör grunden i vår topplista med bästa kosttillskott för ammande.

Bilder från vårt test av multivitaminer för amning

Vanliga frågor – Amning

Kan jag ta järntillskott under amning?

Ja, det kan du. Järntillskott kan hjälpa till att förebygga anemi, särskilt om du hade låga järnnivåer under graviditeten.

Vilka är de vanligaste ämnen som är viktiga vid amning?

Vanligtvis rekommenderas det att ammande mödrar fortsätter att ta sitt prenatala vitamin eller en postnatal multivitamin. Dessutom kan omega-3-tillskott (särskilt DHA) och vitamin D vara fördelaktiga.

Hur mycket kalorier förbrukar man vid amning?

En kvinna som producerar runt 7,5 dl bröstmjölk dagligen, innebär en extra ämnesomsättning på runt 500 kilokalorier (kcal) per dag.

Är det säkert att ta kalciumtillskott under amning?

Ja, kalcium är viktigt för både din egen och ditt barns benhälsa. Om du inte får tillräckligt med kalcium från kosten kan tillskott vara användbart.

Vilka kosttillskott bör jag undvika under amning?

Vissa tillskott, inklusive vissa örter och specifika typer av fiskolja, kan vara skadliga under amning. Det är bäst att rådfråga en läkare eller en dietist innan du börjar med ett nytt kosttillskott.

Hur mycket vitamin D behöver jag under amning?

Det rekommenderade intaget av vitamin D för ammande kvinnor varierar, men ligger ofta runt 600-2000 IE per dag. Vissa experter rekommenderar högre doser för kvinnor som ammar, eftersom bröstmjölk ofta har låga nivåer av vitamin D.

Sammanfattning

Du behöver mer av de flesta näringsämnen när du ammar, varför det är enklast, smidigast och i många fall billigast att köpa in någon form av kosttillskott som kan hjälpa dig i din resa som nybliven mamma vare sig det för första eller sista gången.

Det är alltid viktigt att man äter en hälsosam kost i allmänhet, men när man ammar i synnerhet, dock kan kosttillskott vara till stor hjälp.

Vi hoppas vår jämförelse och utnämning av vad vi anser vara det bästa kosttillskottet vid amning hjälper dig i ditt ammande genom att göra det mer bekvämt både för dig och ditt barn, samtidigt som att din bröstmjölk med största sannolikhet kommer att innehåller fler näringsämnen vilket gör födan mer nyttig för ditt barn.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa amnings-tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


6 Bästa Amnings tillskotten – Slutsats

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :