Bästa Multivitamin För Gravida & Ammande 2023

Hem » Målgrupp » Kvinnor » Bästa Multivitamin För Gravida & Ammande 2023

Vi har redan skrivit ett inlägg om vad vi anser vara de bästa kosttillskotten för gravida kvinnor, samt ett inlägg om de bästa kosttillskotten för ammande kvinnor.

I det här inlägget är det tänkt att vi specifikt kollar på de bästa multivitaminerna för gravida och och ammande.

Vi hoppas du hittar ett multivitamin som passar dina behov, din plånbok men kanske framför allt — din smak! Lycka till i din jämförelse!

6 Bästa multivitaminerna för gravida och ammade – Bäst i vårt test

Sidan innehåller annonser

Hela topplistan gravid vitaminer bäst i test

Bäst i Test
Multivitamin för Gravida och Ammande

Multivitamin för Gravida och Ammande

PRIS/TABLETT: 1,76 kr
ANTAL KAPSLAR: 90 st

Vad som gör New Nordic Multivitamin För Gravida & Ammande till en standout produkt i sitt segment är dess genomtänkta utformning. Genom att separera järn och kalcium i två olika tabletter, kan varje mineral absorberas optimalt av kroppen - en lösning på det vanliga problemet där dessa två näringsämnen konkurrerar om absorption.

För att ytterligare förbättra absorptionen rekommenderas att den sandfärgade järntabletten tas till frukost, medan de två vita kalktabletterna tas till kvällsmaten, då kalcium absorberas bäst på natten. Vi uppskattar denna tydliga och lättföljda doseringsinstruktion.

Produkten innehåller dessutom höga halter av folsyra, vilket är viktigt för att förebygga fosterskador, samt E-vitamin, känd för dess antioxidantegenskaper. Varje ingrediens och dess mängd i denna multivitamin är noggrant avvägda för att tillgodose de specifika näringsbehov som gravida och ammande kvinnor har.

Höga betyg inom många delområden gör detta till vår testvinnare.

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Separat absorption av järn och kalcium för att öka effektiviteten
 • Innehåller höga halter av folsyra och E-vitamin
 • Klara instruktioner för optimal dosering
Nackdelar
 • Kräver att man tar tre olika tabletter vid olika tidpunkter under dagen, vilket kan vara krångligt för vissa användare
Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

PRIS/KAPSEL: Olika (< 1kr)
ANTAL KAPSLAR: 300 st

Gravidpaketet är utformat för att fylla de gravida kvinnornas unika näringsbehov. Den innehåller folsyra, som är nödvändigt för fostrets normala utveckling, särskilt under graviditetens första tre månader. Healthwell Folsyra+B6+B12+D ger en kraftfull kombination av dessa viktiga vitaminer.

Vidare är järn särskilt kritiskt under graviditetens senare hälft, då blodproduktionen ökar. Healthwell Järn i paketet innehåller 20 mg järn per kapsel, förstärkt med C-vitamin för ökat upptag i kroppen.

Slutligen ger Healthwell Omega-3 Fiskolja en rik källa till EPA och DHA, fettsyror som är viktiga för hjärt- och kärlhälsa.

Ca pris: 235 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Specialanpassat till gravida kvinnors näringsbehov
 • Paketpris ger bra valuta för pengarna
 • Praktiska kapslar för enkel dosering
Nackdelar
 • Kan vara en del att hålla reda på, med olika doseringar och tider för varje kapsel.

Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande är ett omfattande multivitamintillskott specifikt formulerat för att stödja de unika näringsbehoven hos gravida och ammande kvinnor. Det ger en balanserad blandning av vitaminer, mineraler och grönsaksextrakt, inklusive viktiga näringsämnen som extra järn, folsyra och myo-inositol.

Med hänsyn till dess noggrant utvalda ingredienser och betoning på övergripande välbefinnande under graviditet och amning, anser vi att Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande erbjuder ett starkt stöd för denna särskilda period i en kvinnas liv.

Användare av Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande har generellt uttryckt positiva recensioner. Många har kommenterat att de känner sig mer energiska och mindre trötta sedan de började använda produkten. De har också uppskattat det bekväma en-gång-per-dag-intaget. 

Ca pris: 229 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell Multivitamin Gravid & Ammande imponerar med sin genomtänkta formulering. Den innehåller 400 mikrogram folsyra, vilket rekommenderas för gravida kvinnor för att stödja fosterutvecklingen. Dessutom har den extra järn i form av järnbisglycinat, vilket kan bidra till att minska trötthet och utmattning - två vanliga symptom under graviditeten. Dessutom innehåller tillskottet extrakt från tranbär, broccoli och blåbär, vilket ger extra näring. Användare har ofta kommenterat hur de uppskattar att dessa viktiga näringsämnen kombineras i ett enda bekvämt tillskott.
Nackdelar
 • En potentiell nackdel är dock att en del användare har rapporterat magproblem efter att ha tagit detta multivitamintillskott. 

MittVal Kvinna är ett kosttillskott specifikt utformat för kvinnor, innehållande en mängd vitaminer och mineraler som stödjer övergripande hälsa och välbefinnande. Innehållande bland annat järn och folsyra, bidrar detta tillskott till normal energiomsättning, minskad trötthet och stödjer immunsystemets funktion. Detta gör det till ett praktiskt och effektivt val för kvinnor som vill förbättra och balansera sitt näringsintag.

Ca pris: 105 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de stora fördelarna med MittVal Kvinna är dess omfattande näringsprofil, anpassad för kvinnor. Den innehåller en rad vitaminer och mineraler som är avgörande för kvinnors hälsa, inklusive järn och folsyra, som båda bidrar till att minska trötthet och utmattning samt stödjer normal psykologisk funktion.
Nackdelar
 • Trots sina många fördelar, finns det också några nackdelar att notera med Helhetshälsa MammaOptimal. Vissa användare, som Clara, rapporterar att tabletterna har en stark lukt och smak, vilket kan göra dem svåra att ta regelbundet. 

Helhetshälsa MammaOptimal är ett kosttillskott skräddarsytt för gravida och ammande kvinnor. Det är fullpackat med en mängd vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som stödjer såväl mamman som barnet, inklusive det viktiga folsyra som rekommenderas för alla gravida kvinnor under de första tre månaderna. Produktens huvudfokus ligger på att bidra till normal fosterutveckling och att stärka mammans hälsa.

Ca pris: 189 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vi uppskattar att Helhetshälsa MammaOptimal har inkluderat en komplett blandning av nödvändiga näringsämnen för att stödja både mamman och barnet. Den innehåller folsyra, som är avgörande för normal fosterutveckling, samt järn för normal blodbildning. Det är också noterbart att detta tillskott inkluderar mjölksyrabakterier för att stödja matsmältningssystemet, vilket kan bli påverkat under graviditeten.
 • Flera användare, som AnnaKarin, har gett positiva recensioner om denna produkt. Hon skriver "Perfekt när man är gravid", vilket antyder att tillskottet uppfyller hennes förväntningar och behov.
Nackdelar
 • Trots sina många fördelar, finns det också några nackdelar att notera med Helhetshälsa MammaOptimal. Vissa användare, som Clara, rapporterar att tabletterna har en stark lukt och smak, vilket kan göra dem svåra att ta regelbundet. 
En gravid kvinna vid en spjälsäng.

Varför ska man ta multivitamin om man är gravid och/eller ammande?

Enkelt — för ens kropp och ens barn behöver mer näring än vanligt under den här perioden.

Det är inte ovanligt att gravida kvinnor lider av järn- eller d-vitaminbrist exempelvis.

Trots att många av alla vitaminer och mineraler går att hitta i maten du äter är det ofta svårt att äta exakt vad som behövs.

Än mindre ändra i sin kost till den grad att man får i sig den mängd vitaminer man behöver.

Det är därför vi och många andra, förespråkar att kvinnor som är gravida och/eller är ammande får i sig mer näring via diverse kosttillskott.

Vilken tid på dagen bör multivitaminer intas för någon som är gravid och/eller ammar?

Vi föreslår att den här typen av tillskott intas det första man gör på dagen.

Ett bra tips brukar vara till sin frukost då det är lättast att få ner en kapsel eller tablett då.

Många kosttillskott ger dig dessutom höjda energinivåer, får dig att känna dig mer pigg och alert under dagens gång varför det är ytterligare en anledning till att ta den här typen av kosttillskott redan under dagens början.

Fungerar multivitaminer bra för någon som är gravid och/eller ammar?

Ja — milt uttryckt.

Vitaminer för gravida och ammande är något vi genuint rekommenderar alla att pröva.

Det kostar inte mycket, kommer göra stor skillnad och är bra för både dig och ditt foster.

Min fru hade blivit hur glad som helst ifall hon fick en present i form av en låda som innehåller mängder med kosttillskott.

Om inte annat så är det nästan omöjligt att få i sig den dagliga rekommenderade dosen av folsyra (vitamin B) genom att bara äta mat.

Det är ännu en anledning att kosttillskott som innehåller detta är av intresse för dig.

Vilken vitamin är absolut viktigast för någon som är gravid eller ammande?

Som tur för dig innehåller de flesta multivitamintillskotten, som namnet kanske antyder, mängder av olika vitaminer — ofta alla 13.

Men om vi bara fick välja en vitamin som var viktigast för kvinnor i den här målgruppen att lägga sina pengar på så:

Är det den viktiga Folsyra (B-vitamin).

Detta då Livsmedelverket rekommenderar alla gravida och/eller ammande kvinnor att inta 400 mikrogram folsyra om dagen.

Iallafall rekommenderas detta tills dess att fostret är 16 veckor gammalt för att minska risken för ryggmärgsbråck.

Vilket är det enskilt bästa multivitaminet just nu för kvinnor som är gravida och/eller ammar enligt teamet bakom Prokost.se?

För oss vill vi ha en multivitamin som är komplett.

Det är enklare att ta en kapsel än att hålla på med flera olika.

Det finns tillräckligt med annat att hålla koll på när man är gravid.

Därför är den produkt som är utsedd till bäst i test av oss också en komplett lösning.

Man tar den och kan vara trygg i vetskapen om att kroppen får det den behöver i form av vitaminer som är viktiga när man är gravid.

Vinnare: Multivitamin för Gravida och Ammande från svenska New Nordic.

Komplett multivitamin från Newnordic

Komplett multivitamin med skräddarsytt innehåll som är perfekt anpassat gör gravida och ammande kvinnor.

Bilder från vårt test av multivitaminer för gravida och ammande

Vanliga frågor – Multivitaminer för amning och graviditet

Behöver jag ta multivitaminer när jag är gravid eller ammar?

Under graviditet och amning ökar kroppens näringsbehov. Vissa näringsämnen, som folsyra och järn, är särskilt viktiga under graviditeten. Under amning behöver du extra kalorier och näringsämnen för att stödja mjölkproduktionen. Om du inte får tillräckligt med dessa näringsämnen från din kost kan ett multivitamin vara användbart.

Är det säkert att ta multivitaminer under graviditet och amning?

Ja, det är generellt sett säkert att ta multivitaminer under graviditet och amning. Men du bör alltid diskutera med din läkare eller barnmorska innan du börjar ta ett nytt kosttillskott. De kan ge råd som är specifika för din situation.

Vilka vitaminer och mineraler är extra viktiga när man är gravid?

Några av de viktigaste näringsämnena för gravida och ammande kvinnor inkluderar folsyra, järn, kalcium, vitamin D, DHA (en typ av omega-3-fettsyra) och jod.

Kan jag få för mycket av ett visst näringsämne om jag tar multivitaminer?

Ja, det är möjligt att få för mycket av vissa näringsämnen om du tar multivitaminer. För mycket av vissa vitaminer och mineraler kan vara skadligt. Detta är en annan anledning till att det är viktigt att diskutera med din läkare eller barnmorska innan du börjar ta ett multivitamin.

Vilka biverkningar kan multivitaminer ha under graviditet och amning?

Biverkningar från multivitaminer är generellt sett milda och kan inkludera magbesvär, illamående och förstoppning. Om du upplever några biverkningar bör du prata med din läkare eller barnmorska. De kan kunna rekommendera ett annat tillskott eller ge råd om hur du kan minska biverkningarna.

Sammanfattning

Vi tycker alla som är gravida ska överväga kosttillskott i allmänhet, men multivitaminer i synnerhet.

Vi hoppas vår lista hjälpte dig hitta ett multivitamin som passar dig bra.

Kika gärna igenom resten av vår webbplats för mer råd kring din graviditet och ditt ammande.

Vi försöker rekommendera bra produkter ifall det är relevant.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa multivitaminerna för gravida och ammande, som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa multivitaminerna för gravida och ammade – Slutsats


Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :