Bästa Glykogen – Kolhydrattillskott 2023

Hem » Träning » Uthållighet & energi » Bästa Glykogen – Kolhydrattillskott 2023

När man tränar riktigt hårt så kan man ibland behöva komplettera kosten med något kosttillskott. Då kan glykogen som du får i dig via kolhydrater vara ett alternativ som kan hjälpa dig att träna hårdare under en längre tid.

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av bästa glykogen och dess funktioner och vi ska i vårt test avgöra vilket glykogen som är bäst i test!

Våra främsta testkriterier är i detta fall: Typ av kolhydrat, testbetyg, kvalitet och pris. Mer detaljer hittar du när du läser vidare.

Även denna produkt är bra om du är ute efter återhämtning:

Återhämtning för dig som tränar hårt
Raw Muscle Saver

Raw Muscle Saver

Typ : Kapsel

RAW Muscle Saver är ett nyskapande kosttillskott designat för att stödja återhämtning och motståndskraft mot stress för de som tränar intensivt. Genom att kombinera adaptogena växtextrakt och viktiga näringsämnen, syftar denna produkt till att hjälpa idrottare att hantera fysiska och mentala påfrestningar, stödja nervsystemet och främja optimal muskelåterhämtning.

Ca pris: 269 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Stödjer Återhämtning: Cortiblock Formula, som innehåller ashwagandha, cordyceps, GABA och reishi, hjälper till att hantera stress och främjar mental och fysisk välbefinnande. Detta kan bidra till att förbättra återhämtningen efter intensiva träningspass.
 • Förbättrar Nervsystemets Funktion: Nervous System Support-blandningen inkluderar magnesium, vitamin B6, B12 och biotin, vilka alla bidrar till en normal nervfunktion och hjärnans signalering.
 • Flexibel Dosering: Du kan anpassa din dosering baserat på dina individuella behov, vilket gör detta till ett flexibelt tillskott.
Nackdelar
 • Potentiella Biverkningar: Som med alla kosttillskott kan vissa individer uppleva biverkningar, såsom magbesvär.

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa glykogen

Denna produkt består av ren maltodextrin som ger energi väldigt snabbt. Får återhämtning snabbt efter eller under långa träningspass. Snällt mot magen vilket gör att du kan blanda den i hög koncentration.

Efter att ha testat produkten känner vi att det ger en snabb energiboost efter träning och hjälper till att minska muskelsårhet och trötthet.

Lättsmält och prisvärd är några av väldigt många positiva kommentarer från användare.

Utmärkt totalbetyg gör denna till vår testvinnare.

Ca pris: 199 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Lättsmält och enkelt att blanda i vatten eller annan dryck.
 • Inga onödiga tillsatser eller fyllnadsmedel. 
 • Prisvärd
Nackdelar
 • Snabba kolhydrater och inte komplexa kolhydrater vilket vissa önskar

Kolhydratspulver för snabbladdning av kolhydrater. Perfekt för uppladdning inför träning eller långa träningspass. 3 olika kolhydratstyper som laddar på dina glykogen nivåer.

Det innehåller en blandning av snabba och komplexa kolhydrater, såsom maltodextrin, fruktos och havremjöl, som frisätts gradvis för att bibehålla en hög nivå av energi under längre perioder.

Ca pris: 190 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Blandning av snabba och komplexa kolhydrater
 • Innehåller även elektrolyter, som hjälper till att bibehålla vätskebalansen och förhindra dehydrering
Nackdelar

 -

Kolhydratspulver för snabbladdning av kolhydrater. Perfekt för uppladdning inför träning eller långa träningspass. 3 olika kolhydratstyper som laddar på dina glykogen nivåer.

Ca pris: 320kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Kolhydratinnehåll: 100% Vitargo®!
 • Effektivare än maltodextrin och dextros
Nackdelar

 -

Fler utmärkta varianter hittar du här.

bästa glykogen just nu

Vad är glykogen?

Glykogen är helt enkelt en form av kolhydrater som lagras i muskler och lever, och som kroppen använder som bränsle när du tränar. Framför allt om du tränar på en väldigt intensiv nivå.

Oftast kommer de här kosttillskotten i form av ett pulver som du blandar med vatten eller annan vätska.

Om du har låga mängder av glykogen när du startar ett träningspass så kommer förmodligen det passet att inte bli så bra. Glykogen börjar användas av musklerna direkt när du börjar träna, och har du då låga nivåer av det så kommer det att bli mycket svårare att prestera på topp helt enkelt.

Därför är det bra om man tränar på en hög nivå att alltid se till att ens glykogendepåer är välfyllda om man vill se framsteg i sin träning.

glykogen uppbyggnad

Glykogen som kosttillskott

Det finns olika typer av kosttillskott att köpa som hjälper dig att fylla på glykogendepåerna och som främjar återhämtningen efter ett hårt träningspass. Nu ska vi gå igenom dem så att du kan få hjälp med att bestämma vilket som kan vara det bästa för dig!

I vår genomgång har vi hittat de här kosttillskotten:

 • Glukos
 • Maltodextrin
 • Fruktos
 • Sackaros
 • Vitargo

Olika typer av tillskott av glykogen

Vad skiljer då de här olika kosttillskotten åt? Det är först och främst två egenskaper som är viktiga här: upptagningshastigheten och storleken på kolhydraten.

Ju snabbare man kan ta upp kolhydraterna i kroppen desto mer effektiv blir återhämtningen och återhämtningen blir också mer effektiv.

Glukos

I kosttillskott med kolhydrater så är det väldigt vanligt att de innehåller dextros (kallas också druvsocker) som faktiskt är samma sak som glukos.

Alla kolhydrater vi äter omvandlas till glukos i kroppen och blodsocker är samma sak som blodglukos. Glukos behöver inte processas och det gör att det tas upp väldigt fort.

Molekylerna i glukos är väldigt små till storleken, och det innebär att du inte kan ta en så stor mängd på en gång.

Maltodextrin

Här har vi en annan typ av kolhydrater som är en väldigt vanlig ingrediens i kosttillskott för glykogendepåerna. Det tas upp väldigt snabbt och det är skonsamt för magen. Maltodextrin innehåller oftast stärkelse från från vete eller majs.

Molekylerna i maltodextrin är mycket större än i glukos, och det gör att man kan få i sig en större mängd per gång av det utan att få problem med magen. Annars är molekylerna i maltodextrin likadana till strukturen som glukos.

Fruktos

Fruktos finns i bland annat frukt och är en enkel sockerart. Om man kombinerar fruktos och glukos får man en snabbare effekt än om man bara skulle ta glukos, och det gör att det är väldigt populärt att göra det bland till exempel de som springer på hög nivå.

Sackaros

Sackaros kallas också för bordssocker och det är den vanligaste sockerarten i det vi äter och är ibland en ingrediens i kosttillskott för att fylla på glykogendepåerna.

Vitargo

Vitargo är en stor kolhydrat som är specialdesignad för personer som håller på med träning i hög intensitet. Den påminner om glykos till strukturen, men eftersom molekylerna är så stora så går Vitargo att blanda i en högre koncentration utan att man får problem med magen.

Då kan man ha med sig en mindre mängd vätska på löpturen, vilket såklart är väldigt smidigt!

Vilken av de här olika typerna som är bäst för dig måste du pröva dig fram till, för som med allt annat så kan effekten vara individuell.

glykogen i olika produkter
Produkter med kolhydrater som blir glykogen

Var kan jag köpa Glykogen?

Glykogentillskott kan man köpa på olika hälsokostbutiker eller butiker som säljer kosttillskott både online och i fysisk butik.

Här i vårt test kan du hitta många ställen att beställa de här kosttillskotten från – direkt hem till din brevlåda!

Vad kostar olika glykogen kosttillskott?

Det finns många olika prisklasser du kan välja på, när du vill hitta det bästa kosttillskottet för att fylla på glykogennivåerna. Det beror på storlek på förpackning, typ av kosttillskott och hur länge produkten räcker.

I vår genomgång har vi hittat priser från så lågt som 25 kr upp mot ca 1000 kr.

Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du kommer att hitta det bästa glykogentillskottet både för dig och din plånbok!

Riktlinjer för glykogen intag vid träning

Följande utmärkata tips och riktlinjer har vi hämtat från en artikel på styrkelabbet.se

 • Tränar du låg- till medelintensivt förbrukar du inte så mycket glykogen. Då duger fett som bränsle. Ju intensivare träning, desto mer övergår dina muskler till att använda glykogen som bränsle. När glykogendepåerna minskar, blir du utmattad och presterar sämre.
 • Har du max 24 timmar på dig att fylla på glykogendepåerna igen efter ett träningspass, är det bråttom. Du måste kräma i dig omkring 10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt under den tiden för att återställa dem. Dessutom måste du äta minst lika många kalorier som du förbrukar.
 • Du lagrar effektivt in kolhydraterna du äter efter träning som muskelglykogen om du delar upp intaget på ett flertal mindre mål. Ett gram kolhydrat per kilo kroppsvikt och timme de närmaste timmarna efter träningspasset ger största möjliga glykogeninlagring.
 • Du skyndar på glykogeninlagringen om du äter protein tillsammans med kolhydraterna. Även koffein och kreatin samarbetar med kolhydraterna och ger en snabbare inlagring.
 • Om du äter 1–4 gram kolhydrat per kilo kroppsvikt i en måltid 3–4 timmar före passet presterar du sannolikt bättre om det handlar om konditionsträning. Styrketränar du verkar kolhydrater timmarna före passet inte göra någon speciell nytta, men ingen skada heller. Ät innan passet om du trivs med det, låt bli om du föredrar tom mage när du tränar.
 • Äter eller dricker du något kolhydratrikt under långa träningspass sparar du glykogenet i levern och musklerna och kan prestera bättre under längre tid.

Mer om sportdrycker hittar du i vår artikel om bästa sportdrycker för vätske och elektrolytbalans.

Bäst i test glykogen

Här kan du se vilket glykogen som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa glykogen!

Som experter inom tränings- och näringsområdet så kan vi säga att det finns flera faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när man ska utse det bästa glykogentillskottet. Här är några faktorer som vi anser är viktiga att beakta:

 1. Typ av kolhydrater: Det är viktigt att tillskottet innehåller rätt typ av kolhydrater för att effektivt återställa glykogenlagren i musklerna. Snabba kolhydrater såsom druvsocker och maltodextrin är vanliga ingredienser i glykogentillskott, men det kan också vara fördelaktigt att leta efter tillskott som innehåller mer komplexa kolhydrater såsom ciklamat eller fruktos.
 2. Dosering: Doseringen är en viktig faktor att beakta för att få de bästa resultaten från glykogentillskottet. En rekommenderad dosering kan variera beroende på individuella faktorer såsom kroppsvikt och träningsintensitet, men vanligtvis ligger doseringen mellan 30-60 gram kolhydrater per portion.
 3. Tillförlitlighet: Det är viktigt att tillskottet är tillförlitligt och ger konsekventa resultat över tid. Detta kan bekräftas genom att läsa recensioner från andra användare och genom att göra forskning om tillskottets effektivitet.
 4. Tillgängliga smaker: Många glykogentillskott kommer i pulverform som blandas med vatten eller annan vätska. Det är viktigt att smakerna som erbjuds är tilltalande för användaren, så att det är lättare att ta regelbundet.
 5. Pris: Priset är också en viktig faktor att beakta när man utser det bästa glykogentillskottet. Vi rekommenderar att man jämför priser mellan olika tillskott för att hitta ett tillskott som är prisvärt och passar ens budget.

Sammanfattningsvis, när man utser det bästa glykogentillskottet är det viktigt att man beaktar faktorer som typ av kolhydrater, dosering, tillförlitlighet, tillgängliga smaker och pris.

Vi har även gått igenom en mängd recensioner, tester och användarbetyg för att få en bra helhetsbild.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser och kategorier för att just du ska kunna hitta ett glykogen som passar just dina behov!

Sammanfattning

När man man tränar hårt och ofta så behöver man ha bra nivåer av glykogen i musklerna och levern för att kunna prestera på topp.

Om man har svårt att få i sig rätt mängd kolhydrater via maten så finns det en del olika typer av kosttillskott som man kan köpa som fyller på glykogenet snabbt och smidigt.

Om molekylerna på kolhydraterna är små i det kosttillskott man väljer så kan ett för stort intag göra att man kan få problem med magen. Så ju större molekyler, desto mindre risk för magproblem.

Genom att kombinera vissa typer av kolhydrater kan man påverka hur snabbt de upptas av kroppen.

Glykogentillskott kommer oftast i formen av ett pulver som man löser upp i vatten eller annan vätska.

De här tillskotten går att hitta i olika prisklasser och kvantiteter och de finns att köpa både i fysisk butik och på nätet.

Här är en tabell som sammanfattar viktig information om glykogen:

FaktorBeskrivning
Vad är glykogen?Glykogen är en form av kolhydrater som lagras i musklerna och levern som kroppen använder som energi.
Funktion i kroppenGlykogen är en viktig energikälla för musklerna och levern under fysisk aktivitet eller perioder av låg blodsockernivå.
Var finns glykogen?Glykogen finns främst lagrat i musklerna och levern, men även i hjärnan och andra organ.
Återhämtning av glykogenEfter intensiv träning eller perioder av låg energi kan glykogenlagren i musklerna och levern tömmas. Återhämtning av glykogen kan främjas genom att konsumera kolhydrater efter träning eller vid behov av energi.
Typ av kolhydrater för glykogenSnabba kolhydrater såsom druvsocker och maltodextrin är vanliga ingredienser i glykogentillskott, men mer komplexa kolhydrater såsom ciklamat eller fruktos kan också vara fördelaktiga.
BiverkningarGlykogen är generellt sett säkert för friska personer, men överkonsumtion av kolhydrater kan leda till viktuppgång och ökad risk för hälsoproblem såsom diabetes och hjärtsjukdom.
KällorGlykogen finns naturligt i kolhydratrika livsmedel såsom bröd, pasta, ris, frukt och grönsaker. Glykogentillskott finns också tillgängliga i pulver- eller dryckform.
Interaktion med andra läkemedel eller kosttillskottGlykogentillskott kan potentiellt interagera med vissa läkemedel eller kosttillskott, såsom insulin. Det är viktigt att rådgöra med en läkare eller dietist innan man tar glykogentillskott om man tar andra läkemedel eller kosttillskott.

Vår topplista med bästa glykogen/kolhydrater hittar du här.

Fler bra tillskott för muskelbygge hittar du här.

Highly Branched Cyclic Dextrin, 400 g

Highly Branched Cyclic Dextrin, 400 g

Ett perfekt, högeffektivt kolhydrattillskott att dricka både före och efter dina träningspass. Tillför energi snabbt och långvarigt, är även skonsam mot magen. Av svenska Star Nutrition.

PRIS: 169 kr

Vitargo Electrolyte, 2 kg, Citrus

Vitargo Electrolyte, 2 kg, Citrus

Ett ovanligt kolhydratstillskott med speciell effekt. Det innehåller nämligen den patenterade kolhydraten Vitargo®. Säkerställer din mineralbalans och återställer din vätskebalans i kroppen.

PRIS: 489 kr

Vitargo Pure, 5kg

Vitargo Pure, 5kg

Ett unikt och glutenfritt kolhydratstillskott från Vitargo. Innehåller alltså den patenterade kolhydraten Vitargo, speciellt utvecklad för att lagra lättillgänglig muskelenergi (glykogen) i kroppen.

PRIS: 979 kr

Vitargo Pure, 1kg

Vitargo Pure, 1kg

Ett unikt kolhydrattillskott som även är prisvärt. Innehåller mycket stora kolhydrater.

PRIS: 1091 kr

10 x Restore, BIG BUY 16 tabs

10 x Restore, BIG BUY 16 tabs

Ett unikt kolhydratEtt kolhydrattillskott i brustablettform som även innehåller en del bra mineraler. Snabblösta i vatten och lätta att ta med ut i löpspåret om så behövs.tillskott som även är prisvärt. Innehåller mycket stora kolhydrater. 

PRIS: 395 kr

Carbo Engine, 1kg

Carbo Engine, 1kg

Ett kolhydrattillskott som innehåller den unika kolhydratformulan CelluCarb™ som kan ta dina energier till en nivå, i synnerhet om du styrketränar tungt. Det här är den typen av träningstillskott som helt enkelt är underskattad bland människor som bygger muskler och försöker gå upp i vikt i allmänhet.

PRIS: 139 kr

Nitro Carbs, 1 kg

Nitro Carbs, 1 kg

Ett annorlunda kolhydrattillskott som består av en unik kolhydratladdningsmix som består av flera högklassiga, lättupptagliga kolhdyratskällor som snabbt tas upp av kroppen. Snabba energi till inte bara musklerna, men även hjärnan. Innehåller magnesium.

PRIS: 159 kr
PRIS / G: 0,13 kr
PROTEIN: 6g

18 x Vitargo Carboloader, 75 g, Apelsin

18 x Vitargo Carboloader, 75 g, Apelsin

Ett kolhydratstillskott i pulverform som innehåller snabba och lättsmälta kolhydrater. Lätt att ta med sig nästan vart som helst.

PRIS: 600 kr
PROTEIN: 6g

Vitargo Professional, 700 g

Vitargo Professional, 700 g

Ett väldigt speciell sportdryck som till och med motverkar trötthet. Förbättrar även uthållighet och koncentration en kort stund efter intag. Rekommenderas för elitidrottare.

PRIS: 349 kr
PRIS / G: 0,42 kr
PROTEIN: 6g

Sloow Carbs +, 1,2 kg

Sloow Carbs +, 1,2 kg

Ett koffeintillskott som ger energi samtidigt som den ersätter vätske-, salt- och mineralförlust under fysisk aktivitet. Perfekt för dig som är ute efter mer än bara ett simpelt koffeintillskott utan även vill pröva något utöver det vanliga. Skonsam mot magen perfekt för dig som har långa träningspass.

PRIS: 259 kr
PROTEIN: 6g

Längst ner på sidan kommer vår sammanfattade topplista med de glykogen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Vanliga frågor FAQ glykogen

Vilken nytta gör glykogen i kroppen?

Glykogen är ett komplext kolhydrat som fungerar som en energikälla i djurorganismer. Glykogen består av glukos och fungerar som kroppens lagring av glukos, främst i levern och musklerna.

Varför kan man behöva fylla på glykogen lagret med ett tillskott?

Mer glykogen ger bättre prestanda Välfyllda glykogenförråd brukar räcka till 1-2 timmars träning, beroende på intensiteten. Träning utöver detta kommer att tömma glykogenlagren, och prestationen kommer därmed att försämras.

Var finns glykogen?

Glykogen finns främst lagrat i musklerna och levern, men även i hjärnan och andra organ.

Vilken typ av kolhydrater är vanliga ingredienser i glykogentillskott?

Snabba kolhydrater såsom druvsocker och maltodextrin är vanliga ingredienser i glykogentillskott, men mer komplexa kolhydrater såsom ciklamat eller fruktos kan också vara fördelaktiga.

Finns det biverkningar av glykogen?

Glykogen är generellt sett säkert för friska personer, men överkonsumtion av kolhydrater kan leda till viktuppgång och ökad risk för hälsoproblem såsom diabetes och hjärtsjukdom.

Hur kan man återhämta glykogen efter träning?

Återhämtning av glykogen kan främjas genom att konsumera kolhydrater efter träning eller vid behov av energi.

Källor

https://www.svensktkosttillskott.se/kolhydrater-for-traning

https://www.svensktkosttillskott.se/vad-ar-vitargo

https://www.styrkelabbet.se/glykogen/

https://www.tillskottsbolaget.se/-/snabba-kolhydrater/index.html

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :

Bästa Glykogenet – Testvinnare – Prokost.se

 1. Bäst i vårt test : Core Carbs
 2. Bästa komplext sammansatt formula : Core Carboloader
 3. Billigast köp : Maxim Total Hydration, 10 tabletter
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Core Carbs
 5. Populärast i sökningar : Core Carbs

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa glykogen-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport