Bästa sportdryck & gel för rätt vätske- och elektrolytbalans 2024

Hem » Träning » Uthållighet & energi » Bästa sportdryck & gel för rätt vätske- och elektrolytbalans 2024

Vill du boosta din träning kan sportdryck vara ett alternativ för dig. En sportdryck består vanligen av en bas av snabba kolhydrater, elektrolyter och vatten. Drycken ska hjälpa till att upprätthålla en normal vätske- och elektrolytbalans i din kropp under långvarigt hård fysik uthållningsaktivitet såsom löpning. 

Ta del av vår recension för att lära dig mer om sportdrycker och vad de är bra för. Läs vårt bäst i test för att hitta bästa sportdryck för rätt vätskebalans och bästa elektrolytbalans.

Sidan innehåller annonser

Topplista Bästa Sportdryck – för bästa elektrolytbalans

Bäst i Test
Vitargo +Electrolyte

Vitargo +Electrolyte

TYP: Pulver

MÄNGD: 2kg

Vitargo är en special kolhydrat som snabbt ger muskler energi. Perfekt att använda vid uthållighetsträning och för att få ett bättre vätskeupptag. Mycket fina betyg från användare, omdömen pratar om snällt mot magen och bra energi under hela passen.

Ca pris: 530 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Skonsam mot magen
 • Supersnabbt upptag
 • Mycket bra kundomdömen och betyg
Nackdelar

 -

Mineraler, snabba kolhydrater och elektrolyter för långvarig vätske och elektrolytbalans. Lätt att blanda ut, god smak och bra effekt är användares kommentarer. Fin produkt.

Ca pris: 120 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

En gel som är lätt att ta med sig och få i sig under träning och lopp. Kolhydrat och elektrolytlösning. Mineraler och salter för att motverka kramp. Finns både med och utan koffein och i flera smaker. Bästa betygen och omdömen när det gäller gelprodukter. Köp 1, 12 eller 24-pack.
 

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Bästa färdiga sportdrycken i vårt test. Här i 12 pack. Bra smak och en kork som går att den kan återslutas efter att man druckit.
 

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

bästa sportdryck vätska elektrolysbalans

Vad är en sportdryck?

En sportdryck används främst för olika uthållningsporter och tävlingar. Drycken består till mestadels av vatten, enkla sockerarter och snabba kolhydrater såsom elektrolyter och maltodextrin. 

Komponenterna har setts vara en stor betydelse för de som exempelvis cyklar eller löptränar längre sträckor. Att drycken innehåller mycket vatten är för att du ska ha en god vätskebalans i kroppen. 

När det kommer till sportdrycker finns det stor variation. Du kan välja mellan färdiga drycker, pulver som du själv blandar eller gelé. Det finns även sportdrycker med olika smaker där man kan välja efter tycke och smak men för att få lov att kallas sportdryck måste drycken innehålla vatten, kolhydrater och salt. 

Kolhydrater

Kolhydraterna kan vara fruktos, maltodextrin, dextros eller sackaros. Sackaros är vanligt socker som i sin tur består av fruktos och dextros i en 50/50 blandning. Sackaros ska du helst undvika. 

Den bästa kolhydrater för att fylla på energi är vanligtvis Maltodextrin eftersom den snabbt tas upp av kroppen. Den ger inte heller magbesvär lika lätt som andra kolhydrater kan göra. Det har även visat sig vara en fördel med en liten del av fruktos men inte i större mängder eftersom musklerna inte kan tillgodose sig energin utan den utnyttjas främst av levern. 

Det är även vanligt förekommande med sportdrycker som innehåller en blandning av dextros, fruktos och maltodextrin. Sportdrycken ska inte vara mer högkoncentrerad än vad ditt blod är och det går att få i mer kolhydrater utan att den blir mer högkoncentrerad om man använder maltodextrin istället för de andra. Om du tittar i innehållsförteckningen och dextros står tidigare än maltodextrin så är ett tips att blanda produkten med lite mer vätska för att minska risken att få magbesvär. 

Vad är en elektrolyt?

Elektrolyter (salter) är exempelvis natrium, magnesium, klorid och kalium. Elektrolyter är speciellt viktiga när man vill bibehålla uthållighetsprestationen under långvarig uthållighetsträning och de förbättrar vattenupptaget vid fysisk träning.

Vid långvarig belastning finns det risk för att få rubbningar i elektrolytbalansen. Detta betyder att det finns en obalans mellan salt och vatten i kroppen.

Mängden salt behöver inte alls vara särskilt stor utan det behövs bara under mycket långa aktiviteter. Oftas behöver du inte tänka på saltmängden om du inte tappar några större mängder.

elektrolytbalans

Mineraler och vitaminer

Ibland tillsätts olika typer av mineraler och vitaminer i sportdryck. En del av dem kan bidra till att minska din trötthet eller utmattning och det är de vanligaste anledningarna till att det tillsätts i en sportdryck. 

Naturliga ingredienser

Idag innehåller många sportdrycker naturliga ingredienser som kan hjälpa till att öka prestationen, bidra med mineraler, vitaminer och öka vätskebalansen. 

 • Rödbetsjuice: Enligt studier har man kommit fram till att nitrat kan öka din prestationsförmåga. Rödbetor är rika på nitrat och därför har rödbetsjuice blivit populärt. 
 • Kokosvatten: Innehåller magnesium, kalium och mineraler som är viktiga ämnen för dig som tränar mycket. Kokosvattnet är dessutom en bra törstsläckare. 
 • Guarana: Är en växt som används för dess uppiggande verkan och har liknande effekt som koffein men utan att vara lika kraftig och snabbverkande. 
 • Stevia: Är ett naturligt sötningsmedel och ett bra alternativ för de som har känslig mage. 

Fördelarna med sportdrycker

En sportdryck som innehåller vatten, snabba kolhydrater och elektrolyter hjälper till att upprätthålla din kropps vätske- och elektrolytbalans samtidigt som kolhydraterna bidrar med ny energi till musklerna som arbetar. Sportdryck är särskilt hjälpsamt för träningspass eller tävlingar som är över 40 minuter långa. 

Då kan man kanske fråga sig varför det är så viktigt med vätske- och elektrolytbalans. En av de faktorer man har sett påverkar prestationsförmågan snabbt negativt är en vätskebalans. Anledningen till det är bland annat att blodvolymen kan minska desto mer uttorkad du är. Det i sin tur leder till ett minskat blodtryck och försämrad syretransport.  

Det är alltså viktigt att ersätta den vätska som går åt när du tränar och för att kunna göra det kan en sportdryck göra susen. 

Användning av sportdryck

Sportdryck kan du inta före- under eller efter tävling eller träning. Vet du att du ska träna på kvällen eller eftermiddagen är det aldrig fel att redan då ha ett välfyllt vätskeförråd. När du ska träna under en längre tid kan du dricka en sportdryck några timmar innan. 

Ska du träna eller tävla längre än 40 minuter kan det vara bra att dricka 1 – 2 dl varje kvart för att bidra med god vätskebalans och ny energi. 

När träningspasset är slut är det viktigt att vätskebalansen återställs. Innan din träning kan du väga dig på så sätt kan du beräkna hur mycket vätska du förlorat under tiden. 1 liter vätska väger cirka 1 kilo. Det innebär att om din vikt minskat med 400 gram under tärningen ska du dricka ungefär 4 deciliter vätska för att återställa din vätskebalans. 

köpa bästa sportdryck

Köpguide inför ditt val av bästa sportdryck

Idag finns det många olika märken av sportdrycker där det sägs att olika märken har olika egenskaper.Några exempel på sportdryck är bland annat enervit, maurten, umara, och isostar. 

Innehåll: Titta på mängden kolhydrater per enhet vätska, det innebär hur mycket koncentration av kolhydrater som drycken innehåller. Det är även bra att titta på vilken typ av kolhydrat som sportdrycken innehåller. Det finns bland annat dextros, fruktos, maltodextrin, isomaltulos, vitargo och sackaros

Innehåller drycken fruktos kan bara kolhydraterna tas upp av levern, vilket innebär att musklerna inte har någon användning av dem under träningen. Innehåller drycken mycket fruktos kan det vara en nackdel men innehåller den endast en mindre mängd kan det innebära något positivt eftersom kroppen får en större mängd kolhydrater att arbeta med. 

Dextros, Vitargo och Maltodextrin är kolhydrater som inte innehåller något fruktsocker. Sackaros och Isomaltulos innehåller ungefär hälften glukos hälften fruktos.

Prisvärd: Titta på vad du får för priset. Hur mycker innehåll får du och vad innehåller drycken. Får du vad du betalar för?

Jämför: Jämför olika märken med varandra och titta på pris, innehåll, storlek. Det är även bra att läsa användares omdömen, titta på bäst i test och olika recensioner för att kunna skapa dig en bra översikt om produkten 

Skilj på sportdryck och energidryck: Blanda inte ihop sportdryck med energidryck. En energidryck är en kolsyrad dryck som innehåller koffein och vänder sig till en annan målgrupp. En dryck som innehåller kolsyra är dessutom svårt att dricka tillräckligt av under träning eller tävling. 

Den ursprungliga sportdrycken innehöll sällan koffein men idag finns det varianter som kan innehålla antingen vanligt koffein eller naturligt koffein i form av extrakt från kakao eller guarana. 

Så utser vi bäst i test

Vår testpanel har under en tid testat olika produkter vid långvarig träning. Utifrån deras uppfattning och upplevelse kring de olika produkterna, har de satt sina individuella betyg. 

Vi har även tittat på andra användares betyg, jämförelser mellan olika produkter, recensioner, innehåll och prisvärdhet. Vi hoppas att vår recension hjälper dig i valet mot bästa sportdryck. 

Vanliga frågor sportdrycker

Vid vilka tillfällen är det bra med en sportdryck?

Så fort du tränar under längre tid så behöver du kompensera din kropp med vätska och salter. Desto längre och hårdare du tränar desto viktigare blir det.

Är energidryck och sportdryck samma sak?

Blanda inte ihop sportdryck med energidryck. En energidryck är en oftast kolsyrad dryck som innehåller koffein och annan stimula. Sportdrycken är främst för vätske- och elektrolytbalans.

Kan sportdrycker vara farliga?

Nej inte så länge du använder det i rekommenderade mängder.

Sammanfattning

Utför du uthållningssport såsom löpning eller cykling där träningspassen är över 40 minuter långa, kan sportdryck ge dig extra energi. Det är viktigt att behålla din vätske- och elektrolytbalans och en sportdryck kan hjälpa dig med det. 

Det finns en stor variation i sportdrycker där du kan välja mellan färdiga drycker, pulver eller gelé. Det finns även olika smaksättningar där du kan välja din favorit. Oavsett vilken sportdryck som du väljer från vårt bäst i test, innebär det att du får en bra produkt.


Bästa sportdryck för vätske och elektrolytbalans

 1. Bäst i vårt test : Vitargo +Electrolyte
 2. Bästa gel : Skip Energy Gel
 3. Billigast köp: Vitargo +Electrolyte
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Vitargo +Electrolyte
 5. Bäst i flytande form : Powerade

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa sportdrycks -produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :


Källor

https://www.vitaminwell.com/sv/faq/vad-aer-en-elektrolyt/