Bästa Proteinbars – Vår lista 2023

Hem » Träning » Muskeltillväxt » Protein » Bästa Proteinbars – Vår lista 2023

Vare sig det är för att stilla hungern eller i träningssyfte så kan proteinbars ätas av alla som önskar sig ett nyttigt mellanmål eller på ett enkelt sätt få i sig protein efter träning. Till synes så kan man ju tro att bästa proteinbars inte skiljer sig så mycket åt, men det är en ganska stor variation på innehåll och näringsämnen i dem.

Så vi på Prokost har tänkt oss att testa och reda ut vilken som är den bästa proteinbaren för just dig, sammanställa en bäst i test lista samt hitta var du köper proteinbars billigt och tryggt.

Testvinnare Bästa Proteinbaren – Prokost.se

Sidan innehåller annonser

Topplista bästa proteinbars

Bäst i test
Star Nutrition Protein Bar, Salted caramel 55g

Star Nutrition Protein Bar, Salted caramel 55g

PRIS/BAR: 16,80 kr
PROTEIN/BAR: 20 g

Star Nutrition Protein Bar, ett svensktillverkat kvalitetsalternativ, visar sig vara en seriös utmanare i proteinbars-segmentet. Med 20g protein per bar och ett lågt sockerinnehåll är detta en välbalanserad snackoption för den hälso- och träningsmedvetna individen.

Första intrycket av Star Nutrition Protein Bar är den högkvalitativa förpackningen, som inte bara är estetiskt tilltalande utan också praktisk och hållbar. När vi öppnade förpackningen märkte vi direkt den läckra doften och blev imponerade av den härliga konsistensen.

Proteinhalten i dessa bars är verkligen imponerande, med 20 gram protein per 55g bar. Detta protein kommer huvudsakligen från mjölkprotein, vilket har ett högt biologiskt värde och bidrar till muskeltillväxt och -reparation. Därtill är dessa bars fria från gluten, vilket gör dem till ett bra alternativ för de med celiaki eller de som följer en glutenfri diet.

Men vad säger användarna? Generellt sett får dessa bars mycket positiva recensioner. Användare tycker om de olika smakerna, med särskilt beröm för Salted Caramel och Banana Chocolate. De uppskattar också proteinhalten och det låga sockerinnehållet. En del användare har dock kommenterat att vissa smaker har en lite torr konsistens, men detta är en fråga om personlig preferens.

Vi påstår att Star Nutrition Protein Bar är bäst i test på grund av dess kombination av hög proteinhalt, lågt sockerinnehåll och smakfulla smaker. Sammantaget är denna bar ett fantastiskt val för alla som vill ha ett hälsosamt och läckert alternativ för att stilla hungern mellan måltiderna eller för att återhämta sig efter träningen.

Ca pris: 202 kr

Fördelar
 • En fördel är det låga sockerinnehållet. Star Nutrition har klart lyckats skapa en bar som är både smakfull och låg på socker, vilket inte är en lätt uppgift. Denna kombination av hög proteinhalt och låg sockernivå gör dessa bars till en idealisk mellanmål eller efter-tränings-snack.
 • Priset
Nackdelar
 • Några användare har kritiserat vissa smaker för att vara något torra

om experter inom hälsokost och träningsprodukter är vi imponerade av Barebells Protein Bar. Denna proteinrika bar erbjuder högkvalitativt protein, smakfulla smaker och en praktisk energikälla på språng. Med dess balanserade näringsprofil är det en utmärkt snack för fitnessentusiaster och de som söker ett hälsosamt mellanmål.

Många användare är mycket positiva till Barebells Protein Bars. De gillar inte bara smaken, utan uppskattar också att dessa bars hjälper dem att nå sina dagliga proteinmål. En del användare har nämnt att de är ett utmärkt alternativ för att stilla sötsug utan att ge efter för ohälsosamma val.

Ca pris: 269 kr

Fördelar
 • Ett av de främsta fördelarna med Barebells Protein Bar är dess höga proteininnehåll. Varje bar innehåller 20g protein, vilket hjälper till att bygga och reparera muskler. Dessutom kommer dess flera smakalternativ att tillfredsställa även den mest kräsna paletten.
 • När det gäller smak och konsistens, slår Barebells konkurrenterna. Med en fyllig och smakfull insida, toppad med ett lockande lager choklad, ger dessa bars en behaglig känsla i munnen utan den konstgjorda smaken som ofta finns i andra proteinbars.
 • Barebells Protein Bars är också praktiska och portabla, vilket gör dem perfekta för personer på språng. De fungerar bra som ett post-workout-snack eller som ett snabbt mellanmål under dagen.
Nackdelar
 • En nackdel med Barebells Protein Bar kan vara dess pris. De är lite dyrare än några andra märken på marknaden, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter.
 • Även om vi uppskattar det stora utbudet av smaker, har vissa användare rapporterat att vissa smaker kan vara för söta. Detta är dock mycket beroende av personlig smak.

Barebells Vegan Bar visar att när det gäller proteinbars behöver veganer inte längre kompromissa med smak och näringsinnehåll. Med en högkvalitativ proteinkälla och utsökta smaker är dessa bars ett utmärkt tillskott till din dagliga kost. Användarnas betyg och recensioner visar att dessa bars ger kvalitet och smak, samtidigt som de ger veganer och de som följer en mejerifri kost ett gott och närande mellanmål.

Protein (soja, ärta, ris)

Användarrecensioner för Barebells Vegan Bar är övervägande positiva. Användare som Simone och Christian betonar att dessa bars är "jätte goda" och "riktigt goda", vilket är ett starkt betyg på deras smak. Användaren Eshragh rekommenderar starkt den nya smaken, Chocolate Dough, vilket tyder på att Barebells fortsätter att utveckla och förbättra sina produkter.

Ca pris: 249 kr

Fördelar
 • De kombinerar tre olika proteinkällor, inklusive soja, ärtor och ris, för att säkerställa en komplett aminosyraprofil.
 • En annan stark fördel är de olika, smakliga smakerna. Från Chocolate Dough till Hazelnut & Nougat, erbjuder dessa bars en mängd olika smakupplevelser som tilltalar olika smaklökar.
Nackdelar
 • Barebells Vegan Bars har vissa nackdelar. En användare noterade att barsen kan vara lite kladdiga och fastna mellan tänderna, vilket kanske inte passar alla. Dessutom, trots att de är fria från tillsatt socker, kan den naturliga sötman i barsen fortfarande vara för mycket för vissa personer.
Blandade smaker
Barebells Protein Bar Mixlåda

Barebells Protein Bar Mixlåda

PRIS/BAR: 24,5 kr
PROTEIN/BAR: 20 g

Ska du köpa Barebells proteinbars så är detta ett utmärkt alternativ. Här har du möjlighet att välj 3 smaker som läggs i samma låda.

Ca pris: 295 kr

Fördelar
 • Blanda olika smaker så du inte tröttnar.
Nackdelar
 • Relativt högt pris
NJIE ProPud Proteinbar

NJIE ProPud Proteinbar

PRIS/BAR: 19,90 kr
PROTEIN/BAR: 21 g

Lyxiga och goda utan tillsatt socker. Många uppskattade smaker med olika konsistens. En favorit är Raspberry White Chocolate.

Många nöjda användare som älskar smakerna.

Ca pris: 239 kr

Fördelar
 • Barebells Protein Bars erbjuder ett imponerande innehåll av 20 gram protein per bar, vilket bidrar till att stödja muskelåterhämtning och tillväxt efter träning. Med bara 200 kalorier per bar, erbjuder de också en välbalanserad energikälla för de som är aktiva eller strävar efter viktminskning.
 • En annan betydande fördel är de utsökta smakerna som du dessutom kan mixa efter dina önskemål
Nackdelar

Likt andra proteinbars på marknaden, kan de för vissa kännas lite tuggiga eller torra i konsistensen. 

Fler produkter hittar du här , vi kommer att löpande recensera och testa flera proteinbar produkter som vi lägger till i våra listor.

Köpguide proteinbars

Vad är proteinbars?

För att ta reda på vilken proteinbar som passar dig bäst, måste vi först ta reda på vad det egentligen är för något.

En proteinbar är i grund och botten, en fett och kolhydratsnål chokladbit som innehåller en större mängd protein, med varierande ingredienser och näringsämnen.

När det kommer till just proteinet så bör det ligga på 20 – 30 gram protein per bar för att ge bästa effekt efter träning. Studier har visat att 20 – 30 gram protein är den optimala mängden efter just träning.

Proteinbars kan utöver att vara bra vid träning även vara bra som mellanmål, då det är betydligt nyttigare än godis eller bakelser.

Proteinbars skiljer sig mycket åt i innehåll; mängd protein, fett och kolhydrater spelar stor roll till syftet att du äter dem, så se till att läsa innehållsförteckningen noggrant.

Ja men nu har vi ju i alla fall en bild av vad en proteinbar är för något, läs vidare så ska vi se hur de skiljer sig och vilka som är bästa proteinbars enligt våra tester.

Proteinbars som mellanmål

Var kommer proteinet ifrån?

Sojaprotein, äggprotein eller mjölkprotein är de vanligaste typerna som man hittar i proteinbars, man kan ju tänka att det inte är så stor skillnad mellan dem, men det är faktiskt en hel del saker som skiljer dessa ifrån varandra.

Sojaprotein

Sojaprotein kommer från sojabönor, det är ett veganskt protein som är lättsmält och tas upp enkelt av kroppen.

Sojabönor har fått en dålig image i träningsvärlden på grund av att sojabönan innehåller fytoöstrogen, ett hormonliknande ämne. Sojaprotein är dock helt fritt från fytoöstrogen och kan tas av både män och kvinnor.

Äggprotein

Äggprotein är bra om man är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker. Proteinet från ägg har även fördelen att innehålla mindre kolhydrater och fetter vilket passar ypperligt för LCHF metoden. Äggprotein är även fritt från laktos.

äggprotein för proteinbars

Mjölkprotein

Mjölkprotein finns i två varianter, vassleprotein och kaseinprotein. Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen och har kraftigast muskelbyggande effekt medans kaseinprotein har en hög mängd kalcium och tas upp långsammare av kroppen. Kaseinprotein förhindrar både muskelnedbrytandet och viktökning.

Vilket protein passar mig?

Det som du först och främst behöver tänka på är till vilket syfte du äter en proteinbar.

Vill du bygga muskler bör du välja mjölkprotein för dess överlägsna muskelbyggande effekt, vassleprotein som mellanmål eller direkt efter träning, och kaseinprotein på kvällen för återhämtning.

Vill du gå ner i vikt så ger äggprotein och kaseinprotein bäst effekt genom att motverka viktuppgång medans det samtidigt bidrar till muskeluppbyggnad.

Är du vegan, allergisk mot mjölk eller äggprodukter så är sojaprotein det bästa valet för att öka muskelmassan.

Vem ska ta proteinbars?

Många drar nytta av att äta en proteinbar till mellanmål, det smakar gott och är ett mycket hälsosamt substitut till en sockerpackad bakelse som man annars kanske hade fått i sig. I övrigt så kan följande anledningar tänkas:

– För muskeluppbyggnad

För de som inte styrketränar bör protein uppgå till 20% av deras kost, alltså ungefär 50 – 70 gram per dag.

Ni som styrketränar bör ligga på ett mycket högre intag, 1.4 till 2.0 gram per kilo och dag. Det betyder att personer som väger 70kg och styrketränar skall få i sig 98g – 140g protein om dagen.

Proteinets intag bör spridas ut under dagen för bästa muskelbyggande effekt, därför är det väldigt praktiskt att ha en bar eller två i väskan för att stilla hungern samtidigt som man blir stor och stark.

– För viktökning

Tränar man mycket och vill ha en proteinbar som ökar viktuppgång så skall man titta på kalorierna, helst vill man ha en bar som har en högre mängd kolhydraterna och protein.

Vi kan här exempelvis rekommendera en låda med Barebells proteinbars för viktökning, då den har en högre mängd protein, en god dos kolhydrater och bra fetthalt, plus att den smakar gott.

– För viktminskning

Överskott utav protein har kroppen svårare att lagras som fett än t.ex kolhydrater. Man ska dock inte överdriva med proteinkonsumtion heller.

Försöker man minska sin vikt så rekommenderar vi en bar med fler näringsämnen, mindre socker (kolhydrater) och en bra mängd protein som Nutrilette smart meal bar.

Veganska Alternativ

Som ett veganskt alterntiv, eller för de som är allergiska mot äggprotein eller mjölkprotein så rekommenderar vi exempelvis en låda med Barebells vegan bars som innehåller protein från soja, ärtor och ris.

Powerbars

Powerbars har en högre mängd kolhydrater och passar bäst för återhämtning och energi till sporter som t.ex löpning, hård styrketräning eller simning. Vi rekommenderar bland annat Purebar som använder sig av 4 olika proteinkällor och 2 kolhydratkällor för att hjälpa återhämtningen och energin för er som styrketränar eller sportar.

Fördelar med proteinbars

Det finns många fördelar med att ha en låda proteinbars i skafferiet. De kan användas för att stilla hungern mellan måltiderna men framförallt så är de enkla, smidiga och för det mesta nyttiga. Ett enkelt sätt att få i sig den protein man behöver vid träning.

Nackdelar med proteinbars

Under våran studie så hittade vi inga större nackdelar med proteinbars, det hela hänger på att välja rätt bar för rätt syfte. En nackdel är att det kan bli dyrt om man köper dem ofta och i vissa fall kan det ge för mycket energi jämfört med vad du gör av med.

Mängd protein i olika proteinbars

För er som inte främst tar dem som mellanmål är förmodligen mängd protein och typ det viktigaste. I nedan tabell har vi sammanställt proteininnehåll och mängd sockerarter i några av de vanligaste varianterna.

MärkeProteinSockerarter
Star Nutrition201,6
Swebar Banan & Choklad1713
Core Protein Fika1112,5
Barebells Protein Bar201,7
Naturdiet Low Sugar High Protein151
Helt Ärligt Proteinbar170,6
Allevo Healthy Choice Bar111,4
Barebells Vegan Bar151
Nicks Go Nuts Bar3,60,9
NJIE ProPud Proteinbar202,3
Goodlife1617
Mängd protein och sockerarter i gram i vanliga proteinbars

Recept för hemmagjorda LCHF proteinbars

Håller man sig till LCHF metoden (Low Carb High Fat) så kan det vara bäst att göra egna bars så att man får i sig exakt det man behöver utan massa tillägg. Nedanför hittar du ett recept som är vår egen favorit som vi har hittat hos Dietdoctor.com. LCHF proteinbars som är både nyttiga, goda och billiga.

För 20 st hemmagjorda LCHF proteinbars så behöver du:

 • 50 g mandlar
 • 50 g valnötter
 • 50 g solrosfrön
 • 50 g linfrön
 • 50g sesamfrön
 • 50 g kokosflingor
 • 50g mörk choklad (70%)
 • 6 msk kokosolja
 • 4 msk sesampasta
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk kanel
 • 1 nypa salt
 • 2 ägg
 • 100g mörk choklad (70%) till garnering

Om man känner för att experimentera så kan man givetvis lägga till ingredienser efter eget tycke, t.ex proteinpulver.

baka egna proteinbars

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader
 2. Blanda ingredienserna i en blender
 3. Bred ut på ugnsform med bakplåtspapper under
 4. Baka 15 – 20 minuter tills smeten får lite färg
 5. Låt svalna och skär ut bitarna ur formen
 6. Smält chokladen för garnering
 7. Doppa barsen i chokladen
 8. Låt kallna och stelna i kylen

Vips! så har du 20st jättegoda LCHF proteinbars, se till att dom förvaras i kylen så de inte blir torra eller smälter.

Så gjorde vi våra tester av proteinbars

När vi utser de bästa proteinbarsen, tar vi hänsyn till flera kritiska faktorer. Här är några av dem:

 1. Proteinkälla: Vi prioriterar bars med högkvalitativt protein från hållbara och hälsosamma källor, såsom vassle, kasein, eller växtbaserade proteiner som ärtor eller hampa.
 2. Proteininnehåll: En bra proteinbar bör innehålla minst 10-20 gram protein per bar. Detta bidrar till muskeluppbyggnad och återhämtning.
 3. Sockerinnehåll: Vi letar efter bars med lågt sockerinnehåll och föredrar naturliga sötningsmedel som stevia eller erytritol framför raffinerat socker eller artificiella sötningsmedel.
 4. Fiberinnehåll: Proteinbars med högt fiberinnehåll bidrar till en känsla av mättnad och stödjer en god tarmhälsa.
 5. Innehållsförteckning: Vi undersöker ingredienserna noggrant för att säkerställa att det inte finns några onödiga tillsatser, som artificiella smaker, färger, eller konserveringsmedel.
 6. Kaloriinnehåll: Baserat på individens behov, föredrar vi proteinbars med lämpligt kaloriinnehåll, alltså inte för högt om målet är viktminskning.
 7. Smak och textur: Vi uppskattar bars som smakar gott och har en behaglig textur, eftersom detta gör dem mer njutbara att äta.
 8. Varumärkets rykte: Vi litar mer på företag som har goda recensioner, är transparenta om sina tillverkningsprocesser, och har starkt engagemang för kvalitet och hållbarhet.

Dessa punkter har gett produkterna betyg som sedan summeras till ett totalbetyg som ligger till grund för vår bäst i test lista.

Bilder från våra tester:

Vanliga frågor – Proteinbars

Vad är en proteinbar?

En proteinbar är en sammansatt produkt med ingredienser som innehåller mycket protein i en mindre förpackning som är enkel att ta med sig. Protein är byggstenar som bygger upp kroppen.

Finns det veganska proteinbars?

Jadå, se vår topplista för exempel.

När ska jag ta en proteinbar?

Tar du det för att få i dig extra protein när du tränar hårt så ska du fördela proteinintaget jämnt över dagen.

Kan jag gå ner i vikt med proteinbars?

Att äta extra protein när man vill gå ner i vikt är en bra väg då det kan reducera kaloriupptaget i kroppen. Se bara till att du väljer de med lågt innehåll av fett och kolhydrater.

Kan jag äta proteinbars varje dag?

Ja, men det är viktigt att notera att proteinbars inte bör användas som en ersättning för hela livsmedel. De är bäst som ett komplement till en balanserad kost.

Är alla proteinbars hälsosamma?

Det beror på proteinbaren. Vissa proteinbars kan vara höga i socker, artificiella sötningsmedel, och processade ingredienser. Det är viktigt att läsa etiketterna och välja en proteinbar med naturliga ingredienser, lite tillsatt socker, och en bra mängd protein.

Hur mycket protein behöver jag varje dag?

Det varierar baserat på faktorer som din ålder, kön, aktivitetsnivå och hälsotillstånd. Enligt den amerikanska Dietary Guidelines, bör vuxna få mellan 10-35% av sina dagliga kalorier från protein, vilket vanligtvis uppgår till ungefär 46 gram för kvinnor och 56 gram för män per dag.

Sammanfattning

Proteinbars är ett smidigt tillskott för både de som är aktiva och de som endast vill ha ett nyttigare mellanmål.

Till det bästa köpet av proteinbar har vi utifrån våra tester utsett Star nutrition Protein bar, Salted caramel.

Du hittar mer information och pris om denna i vår topplista bästa proteinbars. Vi har vägt samman olika recensioner, testat själva, läst omdömen och betygsättningar. Utefter detta samt pris och innehållsförteckning så har vi skapat vår egen topplista.

Om man håller sig till max 2st om dagen och fortsätter med en varierad kost så finns det inga nackdelar med att äta proteinbars. Vi hoppas att våra val av de bästa proteinbarsen som finns har hjälpt dig att hitta den som passar dig bäst.

[productsall category=”proteinbars”]

Här kommer vår sammanfattade topplista med dem bästa proteinbarsen som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Slutsats – Bästa Proteinbaren – Prokost.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa proteinbar-produkter är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten, Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.


Källor

LCHF: https://www.dietdoctor.com/se/lchf

Protein: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/protein

Proteinintag: https://www.idrottsforskning.se/det-viktigaste-du-behover-veta-om-protein-och-traning/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :