Bästa Proteinpulvret 2024

Hem » Träning » Muskeltillväxt » Protein » Bästa Proteinpulvret 2024

Få ut det mesta av din träning med det bästa proteinpulvret för dig. Proteinpulver är ett utmärkt sätt att se till att du får den mängd proteiner du behöver för att få ut maximalt av din träning. Det kan även hjälpa dig vid viktkontroll och återhämtning.

Guide och topplistor inom en mängd kategorier. Se topplistan i vårt test bästa proteinpulver nedan eller hoppa direkt till separata topplistor i kategorierna – laktosfri, soja, ägg, äldre, tjej, vegan, pannkaksmix eller för viktminskning här.

Vi tittar, liksom du bör göra, främst på faktorer som proteinkälla, kvalitet, dosering, smak och pris när vi sätter våra betyg som sedan utmynnar i vår bäst i test lista.

Artikeln innehåller annonser

Bästa testade proteinpulvret

Extremt prisvärt men samtidigt kvalitativ protein varför det fått bemärkelsen "bästa proteinpulvret" hos oss. Bra för muskeluppbyggnad och återhämtning. Kommer i otroliga smaker! En produkt vi inte bara rekommenderar för människor som är aktiva och tränar mycket, utan passar även bra för äldre sett till priset och proteinhalten i vårt tycke. 

Ca pris: 150kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Varierande och omtyckta smaker
Hög kvalitet
Riktigt bra testrecensioner
Lättblandat

Nackdelar

Vissa smaker gillas inte av en del

Det enskilt mest prisvärda vassleproteinet på marknaden just nu. Det här var proteinpulvret jag köpte för första gången. 159:- för 1 kilo som räcker dig väldigt länge är ett fantastiskt pris! Ett proteinpulver som passar för unga som gamla, men som vi utnämner som det bästa proteinpulvret för äldre på grund av dess milda karaktär. Det här är ett effektivt proteinpulver, men det innehåller inte extrema doser av något utan är milt nog att användas av nästan alla.

Ca pris: 150 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Stort urval av smaker
 • Låg sockerhalt
Nackdelar

Produkten kan innehålla en högre mängd laktos

Vegan Protein By Aware

Vegan Protein By Aware

PROTEINHALT: 74%

PRIS/KG: 289 kr

TYP: Ärtprotein

När du tränar hårt eller bara behöver ett tillskott av protein samtidigt som du håller dig till vegetarisk/vegansk kost så är detta produkten för dig. Ärtprotein från gula ärtor har efter beredning en proteinhalt på runt 50%, medan risproteinet ligger på 80%. De blandas för att få en bra balans av bla aminosyrorna. Även fri från laktos, gluten och soja. Omtyckt av användare med fina betyg. Flera smaker där chokladboll är en favorit.

Ca pris: 289 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Vegansk

Bra kundbetyg

Nackdelar

Blandade omdömen om smakerna

Aware 100% Whey

Aware 100% Whey

MÄNGD PROTEIN: 22 g /portion

TYP:  Vassleprotein

Awares Whey är av hög kvalite med råvaror från svenska gårdar och finns i fantastiska smaker. Vi har precis testat denna ordentligt och det har blivit en ny favorit hos oss och även hos många andra. Har du inte provat? Gör det!

Ca pris: 279 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Hög svensk kvalitet

Uppskattade smaker

Nackdelar

 -

Ekologiskt odlad hampaprotein från svenska healthwell. Ett klockrent tillskott till diverse nyttiga drinkar och smoothies, eller varför inte gröt? Den är helt naturlig, ekologisk och dessutom vegansk vilket gör att många människor återkommer till just den här produkten och varför vi vågar ge den benämningen bästa hampaproteinet på marknaden. Sett till hur skonsamt, milt och billigt det här proteinpulvret är anser vi det vara relevant att rekommendera även för den äldre befolkningen.

Ca pris: 140kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Högt proteininnehåll
 • Hampaprotein innehåller alla nio essentiella aminosyror som kroppen behöver för att bygga och underhålla muskelvävnad, vilket gör det till en komplett proteinkälla.
 • Healthwell Hampaprotein EKO är ekologiskt odlad

Nackdelar

Hampaprotein innehåller en hög mängd fiber, vilket kan orsaka matsmältningsproblem för personer som inte är vana vid hög fiberintag. 

bästa proteinpulvret

Varför ska man ta proteinpulver?

Proteinpulver är något man tar i syfte att ge sina muskler ett extra tillskott av protein. Det är därför detta är ett vanligt tillskott bland människor som tränar, just för att deras muskler ställer högre krav på mängden protein som behövs för att återhämta sig och även bidra till muskeltillväxt.

Jag som skriver det här inlägget heter Nabil och har tränat på gym i ett antal år och dricker fortfarande en shake med proteinpulver på en daglig basis.

Varför?

För jag vill vara helt säker på att jag får i mig den mängd protein min kropp behöver för att växa ordentligt.

Om du tröttnat på proteinpulver blandat med mjölk eller vatten kan du alltid ta en titt på vårt test av ett gäng fantastiska proteinpannkaksmixer.

Vad innehåller proteinpulver?

Protein innehåller, som namnet kanske antyder, främst protein. De flesta produkterna på dagens marknad innehåller dessutom nästan enbart protein vilket är något som efterfrågas av konsumenter i allt större utsträckning.

Det hela beror ju dock förstås på vilket typ av protein man väljer. Här på Prokost har vi utfört tester och jämfört allt från ägg- och ärtproteinpulver till sojaproteinpulver.

Det här innebär med andra ord att proteinet du köper kan vara gjort på allt från vassle (whey) till protein enbart gjorda på vegetabiliska produkter.

Något som även kan skilja vissa proteinpulver från andra är nämligen huruvida produkten består av enskilt protein eller isolat. Det gör dock ingen skillnad i hur du väljer att få i dig ditt protein — alltid en shake some gäller.

Som tur för dig så har inte bara alla tillverkare av proteinpulver men även webbutikerna som agerar återförsäljare en plikt att lista exakt vad deras pulver innehåller i en innehållsförteckning på paketet.

Vad som också kan vara intressant att kika på är antalet kcal varje gram protein innehåller i förhållande till några andra produkter:

proteinpulver kcal per 1g protein
Endast jämförelse av mängden kalorier per 1 gram protein

Vad är skillnaden mellan vassle och kasein?

Vassle och kasein är namnen på de 2 enskilt vanligaste proteinerna att skapa proteinpulver på. Båda kommer från kossan. Vassle tas upp av dina muskler snabbt, kasein långsamt. Det är allt du behöver veta, kort och gott.

Det här innebär att proteinpulver gjort på vassle är perfekta att ta direkt efter ett styrketräningspass, och proteinpulver gjorda på kasein precis innan du lägger dig för att maximera proteinsyntesen under timmarna du sover.

Vi rekommenderar att man primärt använder sig av ett proteinpulver baserat på vassle i syfte att maximera proteinsyntesen direkt i samband med ett träningspass. Förutsatt att man äter ett stort mål på kvällen är ett protein baserat på kasein inte nödvändigt.

Star Nutrition erbjuder ett kit hos Gymgrossisten där du får 1 kg whey protein, och 1 kg whey kasein för endast 199 kr.

Här är en tabell som visar några vanliga typer av proteinpulver och deras egenskaper:

ProteinpulverKällaSmältbarhetAminosyraprofilPris per portion (cirka)
VassleproteinMjölkSnabbHög i grenade aminosyror3-6 kr
KaseinproteinMjölkLångsamHög i aminosyran L-glutamin5-8 kr
SojaproteinSojaMåttligHögre nivåer av antioxidanter och isoflavoner2-4 kr
ÄrtproteinÄrtorMåttligHögre nivåer av fiber och antioxidanter3-6 kr
Hampa proteinHampafrönMåttligInnehåller omega-3-fettsyror och är lätt smältbar6-9 kr

Notera att detta är en generell översikt och att varje produkt kan skilja sig beroende på tillverkaren och dess egna formulering. Det är också viktigt att notera att priset per portion kan variera beroende på var produkten köps och hur mycket som köps åt gången.

När ska man använda proteinpulver?

Proteinpulver är något som bör tas in direkt i samband med att man tränat klart på gymmet. Detta då dagens moderna proteinpulver (primärt baserade på mjölkprotein) består av både proteiner och kolhydrater som snabbt kan tas upp av kroppen.

Vilket proteinpulver är bäst i test?

testvinnare protein

Just nu anser vi Core Whey Protein vara det bästa proteinpulvret på marknaden. Detta baserat på innehållet i kombination med priset. Ett perfekt protein, vare sig du är ny eller nygammal på gymmet.

Vilka typer av proteinpulver har ni recenserat?

Hur stor är effekten när du använder proteinpulver?

Om du inte har en bra kost i övrigt så kommer du märka stor skillnad när du börjar dricka en shake med ett proteinpulver efter ett tungt styrkepass.

Äter du redan väldigt bra i övrigt men väljer att köpa proteinpulver ändå gör du egentligen bara dig själv en björntjänst, men man kan även se det som att du säkerställer optimal muskelhypertrofi på lång sikt genom att alltid se till att dina proteinnivåer är höga i kroppen.

Hur ska man blanda proteinpulver?

Proteinpulver blandas enklast med 3 dl vatten i en shake, kort och gott.

Har du i för lite vatten blir shaken för klumpig, har du i för mycket vatten blir den alldeles för utspädd (även fast du fortfarande får i dig proteininnehållet).

Ett annat tips kan vara att nyttja ditt proteinpulver för annat än att bara dricka det.

Det går faktiskt att laga fantastiska pannkakor till frukost med ditt proteinpulver som en vital del av receptet exempelvis.

Kan proteinpulver rekommenderas till alla som tränar?

Ja, absolut!

Proteinpulver är en av få kosttillskott jag rekommenderar till alla som tränar. Alla som tränar har ett större behov av protein i sitt liv, varför proteinpulver allt som oftast passar perfekt.

Om du får gasbesvär efter att du börjar använda proteinpulver kan laktosfria proteinpulver vara ett bra alternativ.

Vart kan man köpa proteinpulver i Sverige?

Något som är speciellt med proteinpulver, kontra många andra kosttillskott för träning, är att man kan hitta det på ställen man minst anar ska ha det!

Ibland går det faktiskt att hitta vanliga livsmedelsbutiker i stil med LIDL och ICA sälja proteinpulver i stora påsar.

Du kan enkelt hitta proteinpulver i vanliga hälso- och träningsbutiker likt Life men det är enklast (och oftast billigast!) att lägga en beställning hos en webbutik istället.

Vi rekommenderar Gymgrossisten för ditt eventuella köp av proteinpulver. Detta då de helt enkelt erbjuder oslagbara priser just nu i jämförelse med resten av marknaden enligt oss.

Fördelar med proteinpulver

 • Ser till att du når ditt dagliga rekommenderade intag av protein
 • Enkelt att ta med sig vart du än är
 • Kan användas till mycket mer än bara blanda med vatten
 • Går att laga goda pannkakor med det och på så vis ”lura” kroppen

Nackdelar med proteinpulver

Det finns inga nackdelar med proteinpulver i vårt tycke, och då är vi verkligen så transparenta som möjligt på den här webbplatsen.

Vanliga frågor om proteinpulver

Här är några vanliga frågor om proteinpulver och deras korta svar:

 1. Vad är proteinpulver?
 • Proteinpulver är en tillskottsform av protein, vanligtvis gjort av antingen vassle, kasein, soja, eller ärtor.
 1. Vad är fördelarna med att ta proteinpulver?
 • Proteinpulver kan hjälpa till att öka muskelmassa, stödja återhämtning, och bidra till att uppfylla det dagliga proteinbehovet.
 1. Hur använder jag proteinpulver?
 • Proteinpulver kan blandas med vatten eller mjölk och konsumeras direkt efter träning eller som ett måltidsersättning under dagen.
 1. Vilket proteinpulver är det bästa?
 • Det bästa proteinpulvret beror på personliga preferenser och individuella behov. Det är viktigt att välja en högkvalitativ produkt med en fullständig aminosyraprofil och en god smak.
 1. Kan proteinpulver orsaka biverkningar?
 • Proteinpulver i sig orsakar vanligtvis inga biverkningar, men överdriven konsumtion kan leda till gastrointestinala problem eller negativt påverka njurarna. Det är viktigt att följa instruktionerna på produkten och inte konsumera mer protein än vad som rekommenderas.

Så har vi utsett våra testvinnare i bästa proteinpulver

Dessa faktorer har vi arbetat med när vi har utsett bästa proteinpulvertillskottet:

 1. Källa: En viktig faktor att ta hänsyn till är proteinpulvrets källa, dvs. om det är vassleprotein, kaseinprotein, ärtprotein, sojaprotein eller någon annan typ av protein. Varje typ av protein har sina egna fördelar och nackdelar beroende på dina individuella mål och preferenser.
 2. Kvalitet: Proteinpulver av hög kvalitet är avgörande för att få de önskade träningsresultaten och undvika oönskade tillsatser. Det är viktigt att välja en produkt från en tillförlitlig tillverkare som använder högkvalitativa ingredienser och följer strikta produktionsstandarder.
 3. Doseringsform: Proteinpulver finns i olika doseringsformer, såsom pulver, vätska eller barer. Valet av doseringsform beror på personliga preferenser och behov, såsom bekvämlighet och tid tillgänglighet.
 4. Smak och textur: Proteinpulver kommer i olika smaker och texturer, vilket kan påverka användarens upplevelse. Att välja en produkt som har en smak och konsistens som man gillar kan öka användarens vilja att använda produkten regelbundet.
 5. Pris: Pris är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Det är viktigt att hitta en produkt som ligger inom ens budget samtidigt som den uppfyller ens behov och krav.

Dessa områden ges delbetyg som läggs samman och sedan kryddas med betyg från personer som testat produkterna i samband med sin träning.

Sammanfattningsvis, för att utse det bästa proteinpulvertillskottet är det viktigt att ta hänsyn till källan, kvaliteten, doseringsformen, smaken och priset. Det är också viktigt att välja en produkt som passar ens individuella behov och mål.

Övrigt testade produkter

Core Casein, 750g

Core Casein, 750g

Prisvärt protein med långsamt upptag. Perfekt efter ett träningspass precis innan läggdags för att dina muskler ska få sig rätt mängd näringsämnen även när du sover.
 

PROTEINHALT: 80%
PRIS/KG: 252 kr

GAAM Nutrition 100% Whey Premium

GAAM Nutrition 100% Whey Premium

Ett protein som vunnit många hjärtan bland människor som styrketränar. Detta med bla en väldigt unikt smak — nämligen av rabarberpaj. Rekommenderas för känslan av nostalgi. Anses av oss vara ett av de bästa proteinpulvren för tjejer med tanke på godissmaken.

PROTEINHALT: 74%
PRIS/KG: 159 kr

Core Garcinia Cambogia

Core Garcinia Cambogia

Ett kvalitativt hampaprotein från svenska Holistic. Kommer dessutom i en fantastisk påse som är bra för miljön. Helt ekologiskt och perfekt för bland annat smoothies eller varför inte till gröten på morgonen? Helt fritt från tillsatser i övrigt vilket ger produkten ett högre betyg och gör det rimligt för den äldre befolkningen att använda anser vi. 

PROTEINHALT: 48%
PRIS/KG: 362 kr

Womens Best Casein Night Protein

Womens Best Casein Night Protein

Ett långsamt proteinpulver speciellt framtaget för tjejer. Detta är det tänkt att du tar precis innan du lägger dig för att maximera mängden protein till dina muskler under sömn. Detta är viktigt då majoriteten av kroppens återhämtning nämligen sker under sömn.

PROTEINHALT: 86%

Core Soy Protein, 500g

Core Soy Protein, 500g

Ett sojaprotein med hög proteinhalt som är helt laktosfritt. 100% vegetabiliskt. Det här är enligt oss det bästa laktosfria proteinpulvret.

PROTEINHALT: 88%
PRIS/KG: 249 kr

Micro Whey Active, 1kg

Micro Whey Active, 1kg

Högkvalitativt vassleprotein som kommer i en cool burk som är väldigt macho. Finns i ny smak som endast säljs hos SvensktKosttillskott.se.

PROTEINHALT: 84%
PRIS/KG: 219 kr

Whey-100, 1 kg

Whey-100, 1 kg

Ett välkänt proteinpulver gjort på kvalitativt mjölkprotein. Skopa ingår om du handlar hos Gymgrossisten. Lättblandat och skummar eller klumpar sig inte. Vi anser det här vara det bästa proteinpulvret för viktminskning. Bidrar inte bara till muskeluppbyggnad men även fettförbränning vilket är unikt för ett proteinpulver skapat av ett svenskt företag i vårt tycke. Kommer i många goda smaker och är väldigt populär att använda under en diet bland professionella muskelbyggare. Ett kosttillskott som inte bara hjälper dig bygga muskler, men även gå ner i vikt samtidigt med andra ord.

PROTEINHALT: 85%
PRIS/KG: 349 kr

Ultimate Whey, 1kg

Ultimate Whey, 1kg

Ett fantastiskt vassleprotein som innehåller matspjälkningsenzymer. Superbt post workout-protein. Här får du verkligen valuta för både pengarna och din träning. Snabbt upptag.

PROTEINHALT: 77%
PRIS/KG: 319 kr

Rawpowder Hampaprotein 50% EKO

Rawpowder Hampaprotein 50% EKO

Det mest kontroversiella kosttillskottet vi någonsin recenserat på Tillskottsbibeln. Hampaprotein från Rawpowder är ett malt frö av den välkända plantan ”Cannabis sativa”. Var lugn dock, produkten innehåller inte den aktiva substansen THC utan är endast menad att tas i syfte att ge dina muskler mer protein att jobba med. 100% ekologisk med andra ord.

PROTEINHALT: 50%
PRIS/KG: 209 kr

Sammanfattning

Tänk på din kost! Majoriteten av proteinet du får i dig bör komma från mat, inte från proteinpulver eller tillskott i allmänhet.

Får du i dig tillräckligt med protein som det ser ut?

Är du i behov av ett kosttillskott?

Om så är fallet är proteinpulver något för dig. Vi hoppas att vårt stora test av alla proteinpulver på den svenska marknaden varit till hjälp.

Nedan kommer vår sammanfattade topplista med de proteinpulvret som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa proteinpulver är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport


Källor

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :

Testvinnare Proteinpulver – Bäst i Prokosts test

 1. Bäst i vårt test : Core Whey Protein, 1kg
 2. Bästa laktosfria : Core Soy Protein, 500g
 3. Billigast köp : Core Whey Protein, 1kg
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : Whey-80, 1 kg
 5. Högst proteinhalt : Core Soy Protein, 500g
 6. Populärast i sökningar : Whey-80, 1 kg