Bästa Tillskottet Inför, Vid & Under Graviditet 2023

Hem » Träning » Muskeltillväxt » Protein » Bästa Tillskottet Inför, Vid & Under Graviditet 2023

Att bli gravid är något av det största en kvinna någonsin kommer att vara med om under sin livstid. Inte bara förändrar det ens liv på både lång och kort sikt, men det sätter även helt andra krav på ens kost i allmänhet men för barnets utveckling i synnerhet.

Då vi jämfört hundratals olika kosttillskott genom åren har det inte varit svårt för oss att bilda oss en bild av, jämföra och även utse vad vi anser vara det bästa tillskottet under en graviditet.

Vi hoppas vår jämförelse hjälper dig i din nyblivna resa som mamma! Stort lycka till!

Bästa tillskotten vid graviditet – Bäst i vårt test – Snabblistan

Artikeln innehåller annonser

Hela topplistan Inför, Vid och Under Graviditet

Bäst i Test
Multivitamin för Gravida och Ammande

Multivitamin för Gravida och Ammande

PRIS/TABLETT: 1,76 kr
ANTAL KAPSLAR: 90 st

Vad som gör New Nordic Multivitamin För Gravida & Ammande till en standout produkt i sitt segment är dess genomtänkta utformning. Genom att separera järn och kalcium i två olika tabletter, kan varje mineral absorberas optimalt av kroppen - en lösning på det vanliga problemet där dessa två näringsämnen konkurrerar om absorption.

För att ytterligare förbättra absorptionen rekommenderas att den sandfärgade järntabletten tas till frukost, medan de två vita kalktabletterna tas till kvällsmaten, då kalcium absorberas bäst på natten. Vi uppskattar denna tydliga och lättföljda doseringsinstruktion.

Produkten innehåller dessutom höga halter av folsyra, vilket är viktigt för att förebygga fosterskador, samt E-vitamin, känd för dess antioxidantegenskaper. Varje ingrediens och dess mängd i denna multivitamin är noggrant avvägda för att tillgodose de specifika näringsbehov som gravida och ammande kvinnor har.

Höga betyg inom många delområden gör detta till vår testvinnare.

Ca pris: 159 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Separat absorption av järn och kalcium för att öka effektiviteten
 • Innehåller höga halter av folsyra och E-vitamin
 • Klara instruktioner för optimal dosering
Nackdelar
 • Kräver att man tar tre olika tabletter vid olika tidpunkter under dagen, vilket kan vara krångligt för vissa användare
Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

Bästa Gravidpaketet (+Ammande)

PRIS/KAPSEL: Olika (< 1kr)
ANTAL KAPSLAR: 300 st

Gravidpaketet är utformat för att fylla de gravida kvinnornas unika näringsbehov. Den innehåller folsyra, som är nödvändigt för fostrets normala utveckling, särskilt under graviditetens första tre månader. Healthwell Folsyra+B6+B12+D ger en kraftfull kombination av dessa viktiga vitaminer.

Vidare är järn särskilt kritiskt under graviditetens senare hälft, då blodproduktionen ökar. Healthwell Järn i paketet innehåller 20 mg järn per kapsel, förstärkt med C-vitamin för ökat upptag i kroppen.

Slutligen ger Healthwell Omega-3 Fiskolja en rik källa till EPA och DHA, fettsyror som är viktiga för hjärt- och kärlhälsa.

Ca pris: 235 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Specialanpassat till gravida kvinnors näringsbehov
 • Paketpris ger bra valuta för pengarna
 • Praktiska kapslar för enkel dosering
Nackdelar
 • Kan vara en del att hålla reda på, med olika doseringar och tider för varje kapsel.

Helhetshälsa MammaOptimal är ett kosttillskott skräddarsytt för gravida och ammande kvinnor. Det är fullpackat med en mängd vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som stödjer såväl mamman som barnet, inklusive det viktiga folsyra som rekommenderas för alla gravida kvinnor under de första tre månaderna. Produktens huvudfokus ligger på att bidra till normal fosterutveckling och att stärka mammans hälsa.

Ca pris: 189 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Vi uppskattar att Helhetshälsa MammaOptimal har inkluderat en komplett blandning av nödvändiga näringsämnen för att stödja både mamman och barnet. Den innehåller folsyra, som är avgörande för normal fosterutveckling, samt järn för normal blodbildning. Det är också noterbart att detta tillskott inkluderar mjölksyrabakterier för att stödja matsmältningssystemet, vilket kan bli påverkat under graviditeten.
 • Flera användare, som AnnaKarin, har gett positiva recensioner om denna produkt. Hon skriver "Perfekt när man är gravid", vilket antyder att tillskottet uppfyller hennes förväntningar och behov.
Nackdelar
 • Trots sina många fördelar, finns det också några nackdelar att notera med Helhetshälsa MammaOptimal. Vissa användare, som Clara, rapporterar att tabletterna har en stark lukt och smak, vilket kan göra dem svåra att ta regelbundet. 

Ferronol är ett lättupptagligt, flytande järntillskott med en välsmakande formel, berikad med vitamin C, B-vitaminer inklusive folsyra, samt fruktkoncentrat. Dessa ingredienser ökar inte bara järnupptaget i kroppen utan bidrar också till normal blodbildning. Med en daglig dos på 21 mg järn och dess skonsamma effekt på magen är Ferronol ett utmärkt val för de som behöver ett extra tillskott av järn.

Ca pris: 149 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En stor fördel med Ferronol är dess flytande form. Detta gör det inte bara lättare att konsumera, utan också lättare för kroppen att absorbera. Dessutom innehåller Ferronol en mängd vitaminer och fruktkoncentrat, vilket ger en behaglig smak. Det är också skonsamt mot magen, vilket är ett stort plus eftersom många järntillskott kan orsaka magproblem.
 • Användarrecensioner visar en hög nivå av tillfredsställelse med Ferronol. Användare som Annika och Sandra kommenterar att de inte haft några magproblem vid användning av Ferronol, vilket är ett vanligt problem med järntillskott. Annelie och Camilla uppskattar produktens smak, och Jennie uttrycker att Ferronol är det enda järntillskottet som har fungerat för henne utan att orsaka negativa effekter.
Nackdelar
 • Trots de många positiva recensionerna har vi inte hittat några specifika nackdelar med Ferronol baserat på kundrecensionerna. Det enda förslaget till förbättring kom från Peter A., som önskar en förpackning utan plastmugg för att minska påverkan på miljön.
healthwell Folsyra

healthwell Folsyra

PRIS/KAPSEL: 0,66 kr
ANTAL KAPSLAR: 150 st
FOLSYRA/KAPSEL: 400 µg

Healthwell Folsyra 400 är ett kvalitativt kosttillskott med folsyra, anpassat för kvinnor i fertil ålder. Det bidrar till en normal fosterutveckling och stödjer andra kroppsfunktioner. 

Utifrån de recensioner vi har granskat har användare av Healthwell Folsyra 400 överlag varit mycket nöjda med produkten. Många påpekar att dosen av folsyra är precis rätt för deras behov och uppskattar att kapslarna är lätta att svälja. Flera kunder har även uttryckt uppskattning över den snabba leveranstiden.

Ca pris: 99 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Healthwell Folsyra 400 är ett optimalt kosttillskott för kvinnor som är eller planerar att bli gravida eller ammar. Folsyra (vitamin B9) bidrar till en normal fosterutveckling och har flera andra hälsomässiga fördelar, bland annat stöd för celldelning och immunsystemet.
 • Dessutom är detta ett vegetabiliskt kosttillskott, vilket gör det lämpligt även för veganer.
Nackdelar
 • Det framförts invändningar gällande förpackningsstorleken, som vissa användare anser är större än nödvändigt och därmed resurskrävande.
bästa tillskottet vid graviditet

Vår köpguide

Varför ska man ta kosttillskott vid en graviditet?

Enkelt. För att du behöver mer av de flesta näringsämnen när du väl blivit gravid och för att din kropp men kanske framför allt barnets kropp kräver detta för att kunna utvecklas i den takt den behöver.

Vad ska man äta extra mycket av under en graviditet?

Under graviditeten behövs mer näringsrikmat för att barnet ska växa och utvecklas. Behovet av vitaminer och mineraler är större men det behövs inte så mycket mer energi (kalorier).

Det är bra att äta mycket grönsaker, frukt, fisk, oljor, fullkorn och magra mejeriprodukter.

Vilka typer av tillskott är bäst att använda när man väl är gravid?

Det här är vad vi, Livsmedelsverket och kvinnor i allmänhet med en eller flera graviditeter i bagaget anser vara de viktigaste typerna av kosttillskott när man väl är gravid — sorterat baserat på hur viktiga de är för dig.

 1. Folsyra:

  Kvinnor som planerar att bli gravida eller är gravida rekommenderas av Livsmedelsverket att ta 400 mg folsyra dagligen, eftersom folsyran har en rad viktiga roller i fostrets utveckling.
 2. Järn:

  Järn är viktigt för bland annat bildandet av röda blodkroppar och brist på järn kan leda till blodbrist för både mamma och foster. Som tur är finns det mängder av bra järntillskott för mammor men även många järntillskott som innehåller c-vitamin och andra bra näringsämnen som är viktiga under en graviditet.
 3. Kalcium:

  Ett superviktigt mineral det är viktigt att man får tillräckligt av när man väl blir gravid — som bland annat bidrar till utvecklingen av barnets tänder och benstomme.

  Kalcium finns naturligt i bland annat mjölkprodukter och ägg men går även att ta som kosttillskott.
 4. Fleromättat fett (omega-3-fettsyror):

  Att få i sig den mängd omega 3-fetter som krävs på en daglig basis via fet fisk kan vara svårt, varför omega 3-tillskott kommit att bli väldigt populära. De fleromättade omega-3-fettsyrorna (huvudsakligen EPA och DHA) är nödvändiga för att fostret ska kunna utvecklas normalt och hålla sig friskt. DHA är särskilt viktigt för utvecklingen av det ofödda barnets hjärna och nervsystem.
 5. D-vitamin:

  Vitamin D är inte bara bra under vinterhalvåret då det är vanligt förekommande att människor försöker få i sig större mängder av vitaminet i fråga då — det hjälper även kroppen ta upp mer kalcium.

  Solen är dock den största källan vi människor har vad gäller D-vitamin vilket onekligen leder till problem för människor som bor i Sverige då vi inte har så mycket sol under vinterhalvåret som bekant.
 6. Jod:

  En annan viktig mineral under din graviditet som vi anser vara värd att nämna i den här artikeln är jod — som är tillsatt i vårt salt på grund av våra jodfattiga jordar. Jod är viktigt både för din och barnets sköldkörtelfunktion. Välj därför gärna ett hushållssalt som är jodberikat.

När på dagen är det bäst att man använder kosttillskott under en graviditet?

Vi anser att den här typen av tillskott bör tas under starten av ens dag, förslagsvis genom att blanda in valfritt tillskott i antingen en smoothie eller i ens gröt på morgonen.

Detta då man behöver mer energi men även behöver försäkra sig om att barnet i magen får i sig den nödvändiga näringen för att det ska kunna växa sig starkt.

Så tar vi fram bästa kosttillskotten för gravida på Prokost.se

När vi ska utse det bästa kosttillskottet vid graviditet är det flera faktorer vi behöver ta hänsyn till:

 1. Näringsinnehåll: Det är viktigt att tillskottet innehåller alla de nödvändiga näringsämnen som behövs under graviditeten. Dessa inkluderar folsyra, järn, kalcium, vitamin D, DHA (en typ av omega-3-fettsyra) och jod. Dessa näringsämnen spelar en kritisk roll i fostrets utveckling.
 2. Säkerhet: Säkerhet är alltid en prioritet, särskilt under graviditeten. Tillskottet måste vara säkert att ta och inte innehålla några ingredienser eller tillsatser som kan skada modern eller fostret.
 3. Kvalitet: Vi ser till att tillskottet kommer från en betrodd tillverkare och att det har genomgått rigorösa tester för att säkerställa dess renhet och kvalitet.
 4. Lätthet att ta: Det bästa tillskottet bör vara lätt att ta och smakligt. En del gravida kvinnor kan uppleva illamående, så tillskottet bör vara lätt att svälja och inte orsaka några magproblem.
 5. Pris: Även om vi vill att gravida kvinnor ska få det bästa möjliga tillskottet, är vi också medvetna om att kostnad är en faktor. Det bästa tillskottet bör ge goda näringsämnen till ett rimligt pris.
 6. Konsultation med hälso- och sjukvårdspersonal: Slutligen, trots all forskning, bör varje gravid kvinna alltid konsultera sin läkare eller barnmorska innan hon börjar ta ett nytt tillskott. De kan ge råd som är specifika för hennes individuella hälsotillstånd och behov.

Det är dessa faktorer vi sätter delbetyg på och sammanställer vår topplista efter när vi utser bästa kosttillskottet vid graviditet.

Bilder från vårt test av bästa multivitamin vid graviditet

Vanliga frågor – Kosttillskott vid Graviditet

Kan kosttillskott vara farligt?

Under graviditeten kan vissa produkter vara mindre bra så försök håll dig till naturliga produkter som inte innehåller för stora mängder av koffein eller icke- naturliga ämnen

Vilka ämnen kan vara bra att ta som tillskott när du är gravid?

Kalcium, järn, folsyra, d-vitamin, jod och omega-3 är extra bra att ha koll på när du är gravid

Kan man ta multivitaminer när man är gravid?

Det går alldeles utmärkt att ta multivitaminer, välj gärna någon av de vi valt ut som är inriktade mot just gravida och ammande.

Kan jag ta mina vanliga multivitaminer under graviditeten?

Inte alla multivitaminer är lämpliga för gravida kvinnor, vissa kan innehålla för höga doser av vissa näringsämnen. Det finns särskilda prenatala multivitaminer tillgängliga som är utformade specifikt för graviditetsbehov.

Hur mycket folsyra ska jag ta under graviditeten?

I Sverige rekommenderas det att kvinnor som planerar att bli gravida och under de första 12 veckorna av graviditeten tar ett tillskott på 400 mikrogram folsyra dagligen.

Är det säkert att ta omega-3 kosttillskott under graviditeten?

Ja, omega-3 fettsyror, särskilt DHA, kan stödja fostrets hjärn- och ögonutveckling.

Behöver jag ett järntillskott under min graviditet?

Det beror på din individuella situation. Vissa kvinnor behöver ett järntillskott, särskilt i senare delen av graviditeten när kraven på järn ökar. Din läkare eller barnmorska kan rekommendera blodprover för att se om du behöver ett järntillskott.

Sammanfattning

Vi tycker alla nyblivna mammor ska överväga kosttillskott under sin graviditet.

Det behöver inte kosta mycket alls — det räcker med ynka 100 kr för att pröva på en burk av ett valfritt tillskott för att se hur bra det fungerar för dig.

Kanske är det just bristen på järn under din graviditet — vilket inte är ovanligt alls, ska tilläggas — som gör att du har en enorm huvudvärk hela dagen lång samtidigt som du knappt har någon energi?

Vi hoppas vår jämförelse varit till stor hjälp och att du hittar det perfekta kosttillskottet för just din graviditet. Stort lycka till!

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för graviditet som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


6 Bästa tillskotten vid graviditet – Slutsats

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa kosttillskottsprodukter är Svensk Hälsokost , Meds samt MMSport

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.sttillskott bör ej användas som ett alternativ till en varierad och balanserad kost.

Skribent 

Faktakontroll – Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :