Bästa Lavendeloljan 2024

Hem » Artikel » Bästa Lavendeloljan 2024

En av de populäraste och bästa, eteriska oljorna är lavendelolja. Med sin mjuka doft har denna olja en lugn inverkan och dessutom passar den lika bra för massage som för parfym och hudvård.

Det finns mängder med väldoftande oljor att köpa i Sverige. Därför har vi gått igenom och granskat utbudet för att utse den bästa lavendelolja som finns samt utse de övriga som vi anser kvalar in på vår topplista – bäst i test. Häng med så kikar vi på resultatet och ger dig bra köpråd!

Bästa Lavendeloljan – Bäst i Test hos Prokost.se

Artikeln innehåller annonser

Topplista med bästa lavendelolja

Vi har analyserat Healthwell Pure Lavendelolja EKO och vi är imponerade över dess kvalitet och mångsidighet. Produkten kommer i en elegant flaska, perfekt för att hålla oljan fräsch och skyddad från yttre faktorer. Oljan är 100% ren och certifierad ekologisk, vilket garanterar att den är fri från skadliga kemikalier och tillsatser. Detta är en stark fördel, särskilt för dem som är medvetna om att bibehålla en ren och naturlig livsstil.

Lavendel har länge varit känd för sina avslappnande och lugnande egenskaper, och denna produkt är inget undantag. Det är en populär olja för användning i aromterapi, och många kunder har rapporterat att de finner att doften hjälper dem att varva ner och känna sig mer avslappnade. Den kan användas i en oljediffusor, tillsättas i badvatten för en lyxig spakänsla hemma, eller blandas med en bärarolja för att skapa en beroligande massageolja.

Baserat på användarnas feedback verkar majoriteten av kunderna vara nöjda med sin upplevelse av Healthwell Pure Lavendelolja EKO. Många har kommenterat den höga kvaliteten på oljan, och uppskattar att den är 100% ren och ekologisk. Detta har gett användare förtroende för produkten och dess innehåll, vilket är en betydande fördel i en marknad där många andra eteriska oljor kan innehålla syntetiska tillsatser.

Ca pris: 190 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Bra flaska
 • Bra kvalitet
 • Höga betyg hos testare
Nackdelar
 • En del användare har nämnt att doften av denna lavendelolja kan vara mycket stark. Även om detta kan vara en fördel för dem som älskar den djupa doften av lavendel, kan det vara överväldigande för dem som föredrar mer subtila dofter.

Crearome Eterisk Lavendelolja Fine är en blommig och upplyftande eterisk olja som framför allt uppskattas för dess avslappnande effekt. Dess universella tillämpningar, allt från doftsättning till inkorporering i hudvårdsprodukter, gör det till ett utmärkt val för alla som värdesätter naturliga, ekologiska produkter.

När det gäller användarnas åsikter är de i stort sett positiva. Användare älskar den avslappnande doften och dess mångsidighet. En recensent nämner att oljan "fungerar som väntat i en rums-/oljebrännare med vattenbehållare och bra värmeljus." En annan användare uttrycker sin uppskattning över att Crearome har "bäst eteriska oljor".

Ca pris: 109 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Fördelarna med denna olja är många. Den mest framträdande egenskapen är den unikt avkopplande effekten som lavendeldoften ger. Oljan kan droppas i en aromalampa för att sprida en lugnande atmosfär i rummet, vilket kan bidra till en förbättrad sömnkvalitet och minskad stress. Dessutom kan den användas i hudvårdsprodukter som tvål eller schampo för att lägga till en fräsch doft, samtidigt som den tillför hudvänliga egenskaper som lavendelolja är känd för.
 • En annan stor fördel är att Crearome Eterisk Lavendelolja Fine är gjord av lavendelblommor av högsta kvalitet och ekologiskt odlade. Den är skonsam mot huden och miljön, vilket är ett plus för dem som är miljömedvetna och föredrar naturliga produkter.
Nackdelar
 • På nackdelen är det viktigt att notera att denna olja inte ska användas direkt på huden. Som med alla eteriska oljor kan det orsaka irritation om det inte späds ut korrekt. 

Urtekram Tune In Body Oil är en lyxigt näringsgivande kroppsolja med en lugnande lavendeldoft. Den innehåller 100% naturliga och ekologiska ingredienser som mandelolja, jojobaolja och broccolifröolja. Vegansk och framtagen för att ge optimal återfuktning och hudvård, denna olja är ett utmärkt val för dem som söker att förbättra hudens hälsa och utseende.

För användningen rekommenderar vi att man applicerar oljan efter bad eller dusch, och gärna efter att huden har exfolierats med en mild skrubb. Detta gör att oljan kan tränga djupare in i huden och ge största möjliga fördel.

Användare har också givit mycket positiv feedback. Många tycker om den trevliga doften och hur oljan känns på huden. En användare noterade särskilt att hon tänkte prova att smörja benen med oljan, eftersom fästingar inte gillar lavendeldoft.

Ca pris: 119 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Urtekram Tune In Body Oil erbjuder en mängd fördelar tack vare dess naturliga och ekologiska ingredienser. Mandeloljan och jojobaoljan ger djup återfuktning och mjukgör huden, medan broccolifröoljan hjälper till att skydda huden. Den unika blandningen av dessa oljor gör huden len, balanserad och skyddad.
 • En av produktens största fördelar är dess doft. Lavendel är känt för sina avkopplande och lugnande egenskaper och denna kroppsolja utnyttjar detta för att ge en lugnande doftupplevelse som bidrar till att skapa en känsla av välbefinnande.
Nackdelar
 • Det finns dock några potentiella nackdelar att tänka på. Vissa användare kan tycka att lavendeldoften är för stark. Andra kan finna att oljan känns för fet på huden, beroende på deras individuella hudtyp och preferenser.

Dr Hauschka Body Oil är en högkvalitativ hudolja som är utformad för att återfukta och nära huden. Med sin linje av olika växtextraktbaserade oljor riktar den sig till olika behov, från stressad och trött hud till mogen hy. Trots sitt högre pris, levererar produkten exceptionell kvalitet, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker intensiv hudvård.

Användare har generellt sett positiva åsikter om Dr Hauschka Body Oil. Många älskar hur den gör huden mjuk och återfuktad utan att vara fet. Dofterna får mycket beröm, särskilt Lavender Calming Body Oil för dess lugnande effekt. Några användare tycker att priset är lite högt, men de flesta anser att kvaliteten och resultaten rättfärdigar kostnaden.

Ca pris: 229 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Den omfattande linjen av oljor erbjuder lösningar för olika hudbehov, från trött och stressad hud till mogen hy.
 • Oljan absorberas väl och lämnar huden silkeslen och återfuktad.
 • Dofterna är behagliga och lugnande, vilket lägger till en element av aromaterapi till användarupplevelsen.
Nackdelar
 • Priset kan vara lite högre jämfört med andra hudoljor på marknaden. Men vi anser att den höga kvaliteten och de genomtänkta ingredienserna rättfärdigar kostnaden.
 • Flaskan behöver skakas före varje användning för att säkerställa att innehållet är blandat ordentligt. Detta kan vara lite obekvämt för vissa användare.
bästa lavendeloljan

Inte bara en god doft – lavendelolja är även utmärkt för hudvård

De flesta känner igen lavendelolja på långt avstånd. Den sprider en mycket angenäm doft som verkar lugnande för sinnet. Detta är inte vilken olja som helst, den har nämligen många goda egenskaper.

Oljan har många användningsområden och det är i princip bara din fantasi som sätter stopp. Den är bland annat utmärkt i hudvård och kan användas på alla typer av hud. Oljan är bland annat lugnande vid acne, eksem och solsveda samtidigt som den passar på vid fet hud.

Studier pekar på att oljan är bra för hälsan och välbefinnandet. Den utvinns ur lavendelväxten och går att köpa online och i hälsokostbutiker.

6 fördelar med att använda lavendelolja

Om du vill börja använda lavendelolja så kan det vara kul att veta att det finns mängder med både fördelar och användningsområden.

6 fördelar med oljan är att den:

 • Verkar antiseptiskt för huden
 • Är bra vid acne och eksem
 • Verkar lugnande vid solbränd hud
 • Är underbar vid aromaterapi
 • Är insektsavvisande och ogillas av mygg
 • Är ett bakteriehämmande medel

Du kan alltså använda oljan i hudvård, antingen hudvård som du köper i butiker eller hudvårdsprodukter som du gör själv. Vår genomgång visar att eftersom produkten har en stark doft som insekter inte tycker om så kan du använda den för att tillverka myggolja inför sommaren.

bästa lavendeloljan just nu

Välj mellan ren olja och utblandad olja

Det finns olika sorters oljor att välja mellan och beroende på användningsområde så gäller det att välja rätt typ.

Ren, destillerad olja: Denna sorts eteriska olja är mycket högkoncentrerad och får därför inte användas direkt på huden. Den måste först blandas ut med en basolja och passar därför utmärkt om du vill testa att göra egna hudvårdsprodukter med oljan i. Om du vill göra egen hudvård finns det många recept på internet att testa.

Utblandad olja: Om du hittar en mix av oljor där lavendel är en av ingredienserna, då kan den oftast användas direkt på huden. En sådan mix är bland annat vanlig i kroppsoljor med en praktiskt spraykork.

Välj mellan olika doftintensiva oljor

När du ska köpa en lavendelolja är det bra att känna till att det finns olika sorters lavendel som oljan utvinns från. Det innebär också att oljorna har olika doft. Den bästa lavendeloljan är därför den som du har sniffat och doftat dig fram till.

Fransk lavendel anses vara den finaste oljan och den har en mycket intensiv lavendeldoft. Det finns även oljor som luktar mindre starkt och mindre karaktäristiskt. Den franska lavendeln som har bäst och starkast doft ska helst användas i parfymer och om du vill syssla med aromaterapi.

Bland de mindre doftintensiva oljorna finner du bland annat bulgarisk och grekisk olja. Användare upplever att de är det bästa alternativet om du är känslig mot starka lukter eller vill ha oljan i ansiktet.

Välj rätt olja beroende på användningsområde

Fransk lavendelolja bör alltså användas i parfym och aromaterapi. Bulgarisk och grekisk olja kan användas i hudvård och av doftkänsliga människor.

Oljan är mycket populär inom aromaterapi och i massageoljor. Det kan även användas i badvatten för att få hela kroppen att slappna av. Studier visar nämligen att lavendelolja har en rogivande effekt. Det är därför en utmärkt olja på kvällarna. Komplettera med en massagepistol så klarar du dig långt på egen hand.

Tack vare den rogivande och lugnande effekter så finns det även medicinska studier som visar att oljan är effektiv mot huvudvärk. Den kan både lindra och helt ta bort värken. Om du vill använda oljan i en aromalampa så bör du köpa en ren, eterisk olja.

beställ lavendelolja på nätet

Bäst i test av lavendeloljor

Vi på Teamet tar på oss uppgiften att granska och bedöma skönhets- och wellnessprodukter med allvar. För att kunna ge de mest exakta och användbara rekommendationerna har vi genomfört ett omfattande test av lavendeloljor.

För det första samlade vi ett brett urval av lavendeloljor från olika märken och leverantörer, både lokalt och internationellt. Vi valde oljor i olika prisklasser och från olika ursprung för att säkerställa mångfald i vårt test.

Vi inledde med att granska kvaliteten på varje olja. Detta inkluderade att verifiera att varje produkt var 100% ren lavendelolja, utan tillsatser eller kemikalier. Vi undersökte produktens ursprung, autentisering och certifiering för att säkerställa att den var äkta.

En annan viktig faktor vi tittade på var doften. Lavendelolja är känd för sin lugnande och avkopplande doft, så vi ville försäkra oss om att varje olja hade en behaglig, naturlig doft och inte var överväldigande eller syntetisk.

Vi undersökte också hur varje olja kändes på huden. Bra lavendelolja ska absorberas snabbt och lätt, utan att lämna en oljig rest.

Priset var också en viktig faktor i vårt test. Medan vi ville hitta de bästa produkterna, var det också viktigt för oss att de var prisvärda och gav bra värde för pengarna.

För de som föredrar att använda lavendelolja i aromaterapi, undersökte vi hur väl varje olja fungerade i en diffusor och hur länge doften varade.

Vårt team arbetade outtröttligt för att säkerställa att vi utförde en omfattande och opartisk jämförelse av alla produkter. Genom att noggrant granska dessa faktorer hoppas vi kunna ge dig en pålitlig guide till de bästa lavendeloljorna på marknaden. Vi ser fram emot att dela våra slutsatser och rekommendationer med er inom kort.

Bilder från vårt test av lavendelolja:

Här hittar du vår vinnare bästa lavendelolja!

Vanliga frågor – Lavendelolja

Kan lavendelolja hjälpa min hy?

Ja det kan den, det har visats sig vara bra lindring vid exempel eksem och acne.

Vad kan jag ha lavendelolja till?

Lavendelolja används ofta i aromaterapi för att främja avslappning och lindra stress. Det används också i hud- och hårvård för att lugna irritation, bekämpa akne, främja hårtillväxt och mer. Det kan även användas som ett naturligt insektsmedel.

Kan man förtära eteriska oljor som lavendelolja?

Eteriska oljor kan vara mycket giftiga redan i små mängder. Får någon i sig det bör man kontakta giftinformationscentralen.

Är lavendelolja säker att använda?

Ja, lavendelolja är generellt säker att använda topiskt och för aromaterapi. Dock bör den alltid spädas ut i en bärarolja innan den appliceras på huden för att undvika irritation. Lavendelolja bör inte intas utan råd från en läkare eller kvalificerad aromaterapeut.

Hur väljer jag en bra lavendelolja?

Det är bäst att välja en lavendelolja som är 100% ren och ekologisk, med ingen tillsats av syntetiska dofter eller andra tillsatser. Kontrollera etiketten för att försäkra dig om att det är äkta lavendelolja (Lavandula angustifolia) och inte en annan sort av lavendel eller en syntetisk doft.

Kan jag använda lavendelolja i ansiktet?

Ja, när det är korrekt utspätt kan lavendelolja användas på ansiktet för att lugna irritation, bekämpa akne och förbättra hudens utseende. Dock bör den alltid testas på en liten del av huden först för att säkerställa att du inte har en allergisk reaktion.

Kan jag använda lavendelolja på mitt hår?

Absolut. Lavendelolja kan hjälpa till att främja hårtillväxt, förbättra hårets glans och bekämpa mjäll. Det kan blandas med en bärarolja och masseras in i hårbotten, eller tillsättas till ditt vanliga schampo eller balsam.

Avslutande ord

Den bästa lavendeloljan är den som har en utsökt doft som verkar lugnande för kropp och sinne. Testa därför olika oljor för att se vilken doftintensitet som passar dig bäst.

Det är viktigt att välja olja beroende på hur du ska använda den. Det finns många färdiga massageoljor och hudvårdsprodukter med lavendelolja i, men du kan även köpa rena, eteriska oljor som du själv kan skapa hudvårdsprodukter med, eller varför inte testa aromaterapi.

Här kommer vår sammanfattade topplista med den arganoljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Lavendeloljan – Slutsats av Prokost.se

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa lavendelolje -produkter är Svensk Hälsokost, Meds samt MMSport


Källor:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender,

https://www.verywellmind.com/lavender-for-less-anxiety-3571767

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :