Bästa naturliga och eteriska oljorna 2024

Hem » Hälsa » Eteriska oljor » Bästa naturliga och eteriska oljorna 2024

I denna guide kommer vi att fördjupa oss i världen av de bästa naturliga och ekologiska eteriska oljorna. Vi kommer att utforska de olika typerna, deras fördelar, hur man använder dem på ett säkert sätt, var du köper dem och mycket mer. Vare sig du är ny inom området eller redan har några favoritoljor i ditt skåp, hoppas vi att du kommer att hitta något värdefullt i det vi har att dela.

Vi ska göra en liten recension av bästa naturliga eteriska oljorna och vi ska också utse vilka eteriska oljor som är bäst i vårt bäst i test!

Bästa Eteriska oljan – Bäst i vårt test – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Topplista med de bästa eteriska oljorna

Vi har haft glädjen att prova HealthWell Pure Arganolja Eko, en produkt som verkligen visar sin styrka när det gäller kvalitet och mångsidighet. Denna olja är känd som "flytande guld" på grund av sina rika näringsmässiga egenskaper och förmåga att bidra till att förbättra hud, hår och naglar.

Arganolja är även fantastisk för hår. Den återfuktar och ger näring till torrt och frissigt hår, vilket ger det en vacker glans och gör det mer hanterbart. Dessutom kan den hjälpa till att stärka naglarna när den masseras in regelbundet.

Användarrecensioner av HealthWell Pure Arganolja Eko är övervägande positiva. Många användare har rapporterat förbättringar i sin hud och hårhälsa. De uppskattar dess icke-feta känsla och dess lätta doft. 

Flera har även blivit hjälpta med att minska sina eksembesvär. Blir vår testvinnare i kategorin arganolja tack vare sina delbetyg inom alla testkategorier som ger högsta totalbetyg.

Ca pris: 179 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Denna arganoljan är rik på essentiella fettsyror, antioxidanter och vitamin E, vilket gör den mycket närande för huden. Den absorberas snabbt och lämnar inte en fet hinna, vilket är en stor fördel för dem med fet eller kombinerad hudtyp. Vi har även märkt en märkbar skillnad i hudens lyster och mjukhet efter regelbunden användning.
Nackdelar

Det finns få nackdelar med denna produkt, men det är värt att notera att arganolja kan vara allergiframkallande för vissa personer. 

Jojobaoljan från Healthwell är ett toppklassval för alla som söker en naturlig och ekologisk skönhetsprodukt. Denna olja utvinns från jojobabuskens frön, en växt som är inhemska i Nordamerika. Dess struktur liknar mänsklig talg, vilket gör att den lätt kan absorberas av huden och håret.

Användarrecensioner av denna olja är i stort sett positiva, med många användare som hyllar dess effektivitet och mångsidighet. Användarna älskar att den är så mångsidig att den kan användas för att behandla torr hud, sprött hår, eller som en naturlig sminkborttagare.

Vi har valt Healthwell Pure Jojobaolja Eko som Bäst i test på grund av dess höga renhet, ekologiska certifiering och den positiva feedbacken från användarna. Dess mångsidighet gör den till en oumbärlig produkt i varje skönhetsrutin, och trots dess högre pris jämfört med vissa konkurrenter, anser vi att dess kvalitet och fördelarna den erbjuder är värda varje öre. 

Ca pris: 139 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Renhet: Oljan är 100% ren och innehåller inga tillsatser, konserveringsmedel eller syntetiska ingredienser. Det betyder att du kan vara säker på att din hud och ditt hår får den bästa möjliga vården, fri från potentiellt skadliga ämnen.
 • Ekologisk: Healthwell Pure Jojobaolja Eko är ekologiskt certifierad. Det innebär att det är en hållbar produkt som inte bidrar till miljöförstöring, vilket ger den ett extra plus i kanten.
 • Mångsidighet: En av de mest älskade aspekterna med denna olja är dess mångsidighet. Den kan användas som en hudkräm, hårolja, sminkborttagare, läppbalsam, eller till och med för att vårda naglar och nagelband.
Nackdelar
 • Priset: På grund av dess höga renhet och ekologiska kvalitet kan Healthwell Pure Jojobaolja Eko anses vara dyrare än vissa andra alternativ på marknaden.
 • Doft: Vissa användare kan finna att oljan har en svag naturlig doft som de kanske inte gillar. Men det är en fråga om personlig preferens och doften är inte påträngande.

Crearome Eterisk Lavendelolja Fine är en blommig och upplyftande eterisk olja som framför allt uppskattas för dess avslappnande effekt. Dess universella tillämpningar, allt från doftsättning till inkorporering i hudvårdsprodukter, gör det till ett utmärkt val för alla som värdesätter naturliga, ekologiska produkter.

När det gäller användarnas åsikter är de i stort sett positiva. Användare älskar den avslappnande doften och dess mångsidighet. En recensent nämner att oljan "fungerar som väntat i en rums-/oljebrännare med vattenbehållare och bra värmeljus." En annan användare uttrycker sin uppskattning över att Crearome har "bäst eteriska oljor".

Ca pris: 109 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Fördelarna med denna olja är många. Den mest framträdande egenskapen är den unikt avkopplande effekten som lavendeldoften ger. Oljan kan droppas i en aromalampa för att sprida en lugnande atmosfär i rummet, vilket kan bidra till en förbättrad sömnkvalitet och minskad stress. Dessutom kan den användas i hudvårdsprodukter som tvål eller schampo för att lägga till en fräsch doft, samtidigt som den tillför hudvänliga egenskaper som lavendelolja är känd för.
 • En annan stor fördel är att Crearome Eterisk Lavendelolja Fine är gjord av lavendelblommor av högsta kvalitet och ekologiskt odlade. Den är skonsam mot huden och miljön, vilket är ett plus för dem som är miljömedvetna och föredrar naturliga produkter.
Nackdelar
 • På nackdelen är det viktigt att notera att denna olja inte ska användas direkt på huden. Som med alla eteriska oljor kan det orsaka irritation om det inte späds ut korrekt. 

Urtekram Tune In Body Oil är en lyxigt näringsgivande kroppsolja med en lugnande lavendeldoft. Den innehåller 100% naturliga och ekologiska ingredienser som mandelolja, jojobaolja och broccolifröolja. Vegansk och framtagen för att ge optimal återfuktning och hudvård, denna olja är ett utmärkt val för dem som söker att förbättra hudens hälsa och utseende.

För användningen rekommenderar vi att man applicerar oljan efter bad eller dusch, och gärna efter att huden har exfolierats med en mild skrubb. Detta gör att oljan kan tränga djupare in i huden och ge största möjliga fördel.

Användare har också givit mycket positiv feedback. Många tycker om den trevliga doften och hur oljan känns på huden. En användare noterade särskilt att hon tänkte prova att smörja benen med oljan, eftersom fästingar inte gillar lavendeldoft.

Ca pris: 119 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Urtekram Tune In Body Oil erbjuder en mängd fördelar tack vare dess naturliga och ekologiska ingredienser. Mandeloljan och jojobaoljan ger djup återfuktning och mjukgör huden, medan broccolifröoljan hjälper till att skydda huden. Den unika blandningen av dessa oljor gör huden len, balanserad och skyddad.
 • En av produktens största fördelar är dess doft. Lavendel är känt för sina avkopplande och lugnande egenskaper och denna kroppsolja utnyttjar detta för att ge en lugnande doftupplevelse som bidrar till att skapa en känsla av välbefinnande.

 

Nackdelar
 • Det finns dock några potentiella nackdelar att tänka på. Vissa användare kan tycka att lavendeldoften är för stark. Andra kan finna att oljan känns för fet på huden, beroende på deras individuella hudtyp och preferenser.

Den här oljan är len som sammet och ger alla hudtyper fukt och näring. Fungerar även utmärkt som hårinpackning och hjälper vid problemhud av olika slag. 

Generellt sett har användarnas respons på Crearome Kallpressad Jojobaolja varit överväldigande positiv. Många hyllar dess mångsidighet och effektivitet, med rapporter om förbättrad hudton, minskad akne och mjukare hår. 

Ca pris: 124 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Hög Kvalitet: Det är tydligt att Crearome lägger stor vikt vid kvaliteten på deras produkter. Jojobaoljan är 100% ren, vilket betyder att den är fri från tillsatser, konserveringsmedel och kemikalier. Detta gör den idealisk för alla, särskilt de med känslig hud.
 • Mångsidighet: Produkten kan användas på många olika sätt. Den kan fungera som en ansiktsrengörare, en makeup-remover, en återfuktare, eller till och med en hårbehandling. Dess mångsidighet gör den till en utmärkt investering.
  Prisvärd: Trots den höga kvaliteten och mångsidigheten är Crearome Kallpressad Jojobaolja överkomligt prissatt. Detta ger stort värde för pengarna och gör det tillgängligt för en bredare publik.
Nackdelar
 • Förpackning: Medan produkten själv är utmärkt, har vi mottagit några klagomål om förpackningen. Vissa användare rapporterar att pumpen är svår att använda och ibland läcker.
 • Doft: Eftersom produkten är 100% naturlig har den en distinkt, om än mild, doft som inte alla kan uppskatta. Detta är dock en fråga om personlig preferens och påverkar inte produktens effektivitet

Köpguide

Eteriska oljor – vad är det?

Sedan urminnes tider har vi människor använt oss av växter, bark, blommor, rötter och frukt för deras olika egenskapers skull.

Naturliga eteriska oljor är högkoncentrerade essenser med en stark doft från olika saker i naturen. De är inte feta på samma sätt som andra oljor, även om vissa kan vara trögflytande.

Du kan använda oljorna på olika sätt beroende på vad det är för terapeutiska egenskaper du är ute efter.

Hur använder du naturliga eteriska oljor?

Det finns två sätt att tillgodogöra sig eteriska oljor på – genom huden och genom lungorna.

Huden

Om du ska använda dem på huden så är det jätteviktigt att du blandar det med en basolja som till exempel kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Ett exempel är att du kan behandla akne.

Lungorna

Genom att förånga oljorna så kan du andas in ångan och på så sätt få ner de eteriska oljorna i lungorna. Det kan verka renande i kroppen på olika sätt beroende på vad det är för olja. Ett exempel är att du kan andas in ångor av vissa oljor för att lindra förkylning.

Man kan också faktiskt använda eteriska oljor till till exempel tvätt och städning, till exempel genom att hälla några droppar olja i tvättmaskinen innan tvätt.

Exempel på naturliga eteriska oljor

Det finns många olika sorters naturliga och eteriska oljor. Här kommer en lista på några av de vanligaste:

 • Lavendel – verkar naturligt lugnande, mot mygg, antiseptisk, för huden, doftar gott.
 • Eukalyptus – uppfriskande och bra för luftvägarna.
 • Cederträ – lugnande och antiseptisk.
 • Pepparmynta – uppfriskande, kylande och lindrande.
 • Bergamott – stimulerande och upplyftande.
 • Citron – vitaliserande och ökar koncentrationsförmågan.
 • Kryddnejlika – stimulerande och i hudvård en bedövande effekt.
 • Tallbarr – uppfriskande.
 • Ylang ylang – balanserande och antiseptisk.
 • Tea tree – används mot fotsvamp, insektsbett och akne.
 • Jojobaolja – bra för hud, hår som solskydd, mot finnar och eksem mm.

Det här är bara en liten del av de eteriska och naturliga oljor som finns på marknaden idag, men som du ser så finns det många terapeutiska egenskaper hos de här oljorna!

massage oljor

Vilka oljor ska man köpa?

Det finns väldigt många olika märken på eteriska oljor idag, och det kan vara svårt att veta vilka som är av bra kvalitet. Det här är ett par saker du ska tänka på:

 • Är de ekologiska? En bra eterisk olja är fri från bekämpningsmedel, så se till att den är ekologisk!
 • Hur potenta är dem? Har oljan en hög terapeutisk effekt? Det finns oljor som säljs under namnet “doftolja”, och dessa innehåller ofta syntetiska oljor. De har inte samma effekt som äkta eteriska oljor. Det ska stå “100% eterisk olja” på flaskan för att det ska vara bra!

Att tänka på

Även om naturliga eteriska oljor kan hjälpa dig på olika sätt så finns det faktiskt risker. De flesta av dem går till exempel inte att äta och man kan må jättedåligt om man får i sig dem!

Känsliga individer som gravida, barn, gamla och sjuka ska vara väldigt försiktiga när de ska använda de här oljorna för de kan vara giftiga för dem eller kan påverka hormoner. Vissa oljor ska undvikas helt av gravida (till exempel ros, koriander och geranium).

Var köper jag eteriska oljor?

Det här är en ganska viktig punkt. Om du vill hitta äkta bra eteriska oljor så ska du inte gå till vilken butik som helst utan till specialiserade butiker för hälsokost och dylikt. I mer allmänna affärer så är det större risk att du råkar köpa en så kallad “doftolja” istället.

Det finns många såna här butiker på internet som du kan botanisera på!

I vårt test kan du hitta de bästa naturliga eteriska oljorna som man kan klicka hem direkt på nätet!

Vad kostar naturliga och eteriska oljor?

Om man ser att alla eteriska oljor i en butik kostar lika mycket oavsett vilken typ av olja det är ska man dra öronen åt sig. Med största sannolikhet så är det då ingen äkta eterisk olja.

Bra oljor kostar allt från 50 kr upp till 2000 kr för 10 ml, beroende på vad oljan har utvunnits av.

I vårt test har vi valt ut olika sorters olja som vi anser är de bästa, och vi är övertygade om att du kommer att hitta en bra eterisk olja till ett pris som passar dig bäst!

handla oljor online

Bäst i test naturlig eterisk olja

Här kan du se vilken naturlig eterisk olja som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa naturliga eteriska olja!

Det vi har tagit hänsyn till i vårt urval är samma som du bör fundera på när du ska välja och köpa en viss eterisk olja:

När du ska köpa naturliga eteriska oljor finns det flera viktiga faktorer att tänka på för att försäkra dig om att du får den bästa kvaliteten och mest värdefulla produkten. Här är några punkter att ha i åtanke:

 1. Renhet: En bra eterisk olja ska vara 100% ren, vilket innebär att den inte har blandats med andra oljor eller tillsatser. Kontrollera etiketten för att försäkra dig om att oljan är ren och inte har blandats med andra ingredienser.
 2. Kvalitet: Kvaliteten på eteriska oljor kan variera mycket. En indikation på hög kvalitet är att oljan är certifierad organisk och/eller har genomgått oberoende tester för att verifiera dess renhet och kvalitet.
 3. Pris: Priset på eteriska oljor kan variera beroende på växten de kommer ifrån, produktionsprocessen och kvaliteten. Det är viktigt att komma ihåg att billigare inte alltid är bättre när det gäller eteriska oljor.
 4. Förpackning: Eteriska oljor bör förvaras i mörka glasflaskor för att skydda dem från ljus, vilket kan påverka oljans kvalitet över tiden. Undvik plastflaskor eftersom vissa eteriska oljor kan bryta ner plast.
 5. Ursprung: Växter som används för att skapa eteriska oljor kan växa i specifika regioner eller klimat. Kontrollera var oljan kommer ifrån och om den är vildvuxen, odlad organiskt eller konventionellt odlad.
 6. Bäst före-datum: Eteriska oljor har en hållbarhet. Kontrollera att oljan inte är för gammal och att den kommer att hålla tillräckligt länge för att du ska kunna använda den.
 7. Företagets rykte: Kontrollera företagets rykte och recensioner av deras produkter. Seriösa företag kommer att vara transparenta med sina processer och kvalitetskontroller, och de kommer att erbjuda utbildningsmaterial om hur man använder deras produkter på ett säkert sätt.

Kom ihåg att din upplevelse med eteriska oljor kan vara mycket personlig, och vad som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan.

I vårt test har vi varit noga med att välja ut de mest äkta, potenta och ekologiska oljorna så att du ska känna dig trygg med att ett val från vår lista är ett bra val!

Pris, kvalitet och renhet är exempel på saker som avgör om en eterisk olja får ett högt betyg i vårt test. Även andras tester, betyg och omdömen vägs inom liksom producenternas beskrivningar.

Bilder från våra tester

Oljorna vi har valt ut är av olika prisklasser för att just du ska kunna hitta en olja som passar din plånbok!

Vi rekommenderar även att testa en bra massagepistol som kan gör underverk för ömma muskler och kroppar.

Vanliga frågor – Eterisk olja

Vad kan en eterisk olja göra för mig?

Olika eteriska oljor har olika egenskaper, men många är lugnande.

Vilka eteriska oljor är vanligast?

Lavendel, eukalyptus, tallbarr, cederträ och jojobaolja är några av de vanligaste oljorna.

Hur använder man eteriska oljor?

De kan användas på många olika sätt, inklusive aromaterapi, hudvård, massage, bad, inhalation och i vissa fall, internt. Dock bör intern användning ske endast under professionell vägledning eftersom vissa oljor kan vara giftiga om de intas.

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är koncentrerade växtextrakt som behåller den naturliga doften och smaken, eller ”essensen”, av deras ursprungsväxt.

Är eteriska oljor säkra?

a, men de ska användas på rätt sätt. De är mycket koncentrerade och kan orsaka hudirritation eller allergiska reaktioner om de inte späds ut. De bör också hållas utom räckhåll för barn och husdjur. Vissa oljor, som citron- och bergamottolja, kan göra huden mer känslig för solen.

Kan jag tillverka mina egna eteriska oljor?

Tillverkning av eteriska oljor kräver specialutrustning och kunskap. Det är oftast inte praktiskt att göra dem hemma. Att köpa dem från betrodda källor är oftast det bästa alternativet.

Vad menas med ’terapeutisk grad’ av eteriska oljor?

’Terapeutisk grad’ är en marknadsföringsterm och har ingen officiell standard eller certifiering. Det används ofta för att antyda att en olja är av hög kvalitet, men eftersom det inte finns någon reglering av denna term, kan den användas på många olika sätt.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa eteriska oljan som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Eteriska oljan – Slutsats


Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Eterisk_olja

https://svenska.yle.fi/-eteriska-oljor-satter-doft-pa-vardagen

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :