Bästa kosttillskotten mot uppblåst eller gasig mage 2024

Hem » Hälsa » Mage » Bästa kosttillskotten mot uppblåst eller gasig mage 2024

Att gå omkring ofta med uppblåst eller gasig mage kan vara väldigt jobbigt. Undersökningar visar att i Sverige har var femte person problem med magen minst en gång i veckan, så om man har problem är man alltså inte ensam! Det är därför vi skapat denna guide om bästa tillskotten mot uppblåst eller gasig mage.

24% av de med magproblem har problem med just gaser. Gaser i magen är alltså ett ganska vanligt och ganska stor problem. Men det finns saker att göra! Till exempel så finns det en hel del kosttillskott på marknaden som kan hjälpa dig att bli av med de här problemen!

I den här artikeln ska vi göra en liten recension av olika sorters kosttillskott vid uppblåste eller gasig mage och vi ska i vårt test avgöra vilket kosttillskott som är bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Bästa tillskotten mot gasig mage – Bäst i Test snabblistan

Topplista bästa kosttillskotten mot uppblåst eller gasig mage

Enzym Balans Probiotika är en produkt som syftar till att förbättra matsmältningen och lindra symtom såsom uppblåsthet och gaser. Produkten innehåller en kombination av probiotika och matsmältningsenzymer för att stödja en hälsosam tarmflora och underlätta matsmältningen.

Dina problem kan bero på problem med nedbrytning av makronutrienter som kolhydrater, fett och protein. Ett enzym kan hjälpa din kropp att bryta ner dessa. Enda sättet att veta om det kan hjälpa är att prova. Blandade upplevelser, en del har inte märkt något en del har inte lika uppblåst mage och några en lugnare mage.

Många positiva omdömen tillsammans med god kvalitet gör detta till vår testvinnare.

PRIS: 199 kr

Fördelar
 • Många användare av Enzym Balans Probiotika har rapporterat positiva erfarenheter med produkten. De har upplevt en förbättring i sin matsmältning, minskad uppblåsthet och gaser, och en känsla av allmänt välbefinnande. 
 • Enzym Balans Probiotika kombinerar fördelarna med probiotika och matsmältningsenzymer för att ge en effektiv lösning för att lindra uppblåsthet och gaser. Probiotika hjälper till att balansera tarmfloran och främjar tillväxten av goda tarmbakterier, medan matsmältningsenzymer bryter ner maten och underlättar matsmältningen.
Nackdelar
 •  Vissa personer kan uppleva milda biverkningar, såsom gaser och uppblåsthet, särskilt när de först börjar använda produkten.

Addeira GascolDuo Gasbesvär är en innovativ produkt som syftar till att hjälpa personer som lider av gasbesvär och uppblåsthet. Produkten innehåller en kombination av aktiva ingredienser som är utformade för att fungera tillsammans för att minska obehaget som ofta följer med dessa symtom.

Många användare av Addeira GascolDuo Gasbesvär rapporterar att produkten är effektiv för att lindra deras gasbesvär och att det hjälper dem att hantera sina matsmältningsutmaningar bättre. Dock finns det också de som upplever biverkningar eller inte märker någon betydande förbättring i deras tillstånd.

PRIS: 99 kr

Fördelar
 • Snabb effekt
 • GascolDuo består av 300 mg aktivt kol och 50 mg simetikon som tack vare sina olika verkningsmekanismer effektivt minskar kramper och gaser i magen.
Nackdelar
 •  Vissa personer kan uppleva milda biverkningar, såsom gaser och uppblåsthet, särskilt när de först börjar använda produkten.

Högdoserad probiotika med 20 miljarder bakterieceller som stödjer funktionen i din mage och tarmar.

Flora Strength Probiotika är en produkt utformad för att stödja en hälsosam tarmflora och lindra symtom som uppblåsthet och gaser. Produkten innehåller en kraftfull blandning av probiotiska stammar som syftar till att förbättra matsmältningen och övergripande tarmhälsa.

PRIS: 489 kr

Fördelar
 • En av de största fördelarna med Flora Strength Probiotika är dess kraftfulla och mångsidiga sammansättning av probiotiska stammar. 
Nackdelar
 • Lite dyr

Här hittar du fler produkter som kanske är den magprodukt som passar just dig.

bästa kosttillskotten mot gasig eller uppblåst mage

Varför får man uppblåst mage?

Gaser i magen är någonting som vi alla har mer eller mindre av. Men var kommer gaserna ifrån då, och vad är det som gör att man får problem?

Till exempel så kan det vara så att du sväljer för mycket luft om du till exempel äter för snabbt, tuggar tuggummi eller röker.

Det kan också vara så att dina tarmbakterier producerar gaserna vilket har att göra med vad du äter. Mycket fibrer i kosten kan leda till att man får extra mycket gaser i magen. Det är väldigt individuellt och är olika från person till person helt enkelt hur lätt man har att få mycket gaser i magen.

Det här är symptom du kan få om du har mycket gaser i magen:

 • Du känner dig väldigt uppblåst.
 • Du får magknip och har ont i magen.
 • Du rapar mycket.
 • Du fiser mycket.

Om du får väldigt mycket gaser i magen så kan magen bli väldigt stor och det blir obekvämt med åtsittande kläder. Man kan verkligen konstatera att det här inte är roliga problem att dras med, men det finns hjälp att få!

Vad kan man göra åt det?

Ja vad kan man då göra åt problem med en gasig mage?

Förutom de olika kosttillskott för gasig mage som finns, så finns det några andra saker du kan testa för att minska mängden gas i tarmen:

 • Minska mängden luft du sväljer.

Om du lyckas minska mängden luft du sväljer, ju mindre gaser i magen får du. Till exempel bör du undvika att tugga tuggummi och dricka kolsyrade drycker. Tugga maten långsammare kan också minska mängden luft du sväljer och att stressa mindre och sluta med rökning om du gör det kommer med största sannolikhet ha effekt.

 • Undvik större mängder av viss mat.

För olika personer kan viss mat ge större mängder gaser i magen. Man får testa sig fram vilka som skapar problem för just dig. Exempel på mat som man kanske ska undvika är lök, bönor, kål och mjölkprodukter.

 • Släpp ut gasen.

Många tycker att det är pinsamt att rapa eller fisa, men faktum är att det är viktigt att göra det om man har mycket gaser i magen!

 • Träna.

Håll magen igång genom att vara fysiskt aktiv. Träning hjälper tarmarna att hålla igång och det innebär mindre gaser i magen!

 • Ät mindre fett.

Fett gör att magsäcken tömmer sig långsammare, vilket kan göra att du får mer gaser i magen, så försök att äta en mindre mängd fett om du har såna här problem. 

ät mindre fett för att minska gas i magen

Det här är alltså saker du kan testa själv, men om det inte hjälper eller om du vill ha en extra skjuts mot en gasfri mage så finns det som sagt en hel del kosttillskott att prova!

Kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage

Det finns alltså olika typer av kosttillskott att köpa som hjälper dig att bli av med det här jobbiga problemet. Nu ska vi gå igenom dem så att du kan få hjälp med att bestämma vilket som kan vara det bästa för dig!

I vår genomgång har vi hittat de här kosttillskotten:

 • Örtteer
 • Pepparmyntsolja
 • Gel med Silicea
 • Enzymer
 • Magsyra
 • Mjölksyrabakterier

Örtteer

Te på vissa örter kan ha en bra effekt på gaser i magen, de är:

 • Anis
 • Fänkål
 • Kanel
 • Kamomill
 • Ingefära
 • Mynta
 • Spiskummin
 • Boldo
te mot gasig och uppblåst mage

Pepparmyntsolja

Är kramplösande och minskar gaser. Går att ta i kapselform.

Gel med Silicea

Silicea binder gaser och och skyddar magens och tarmens slemhinnor. Det innehåller finfördelat mineraliskt kisel i form av kiselgel.

Enzymer

Enzymer förbättrar matsmältningen och hjälper till att bryta ner ämnen i tarmen som skapar gaser.

Magsyra

Har man mycket gaser i magen kan det bero på att man har brist på magsyra, så det kan vara värt att testa ett sånt här tillskott.

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier har en bra effekt på att minska gaser som kan bildas i tarmen vid matsmältningen.

Vilket kosttillskott som kommer att vara det bästa för dig är svårt att säga från början utan det bästa är om man provar sig fram. Till slut kommer du nog att hitta den produkt som är den bästa för just dig! 

lugn mage

Var kan jag köpa det?

Kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage kan man köpa på olika hälsokostbutiker eller apotek både online och i fysisk butik.

Här i vårt test kan du hitta många ställen att beställa de här kosttillskotten från – direkt hem till din brevlåda! 

Vad kostar det?

Det finns många olika prisklasser du kan välja på, när du vill hitta det bästa kosttillskottet mot uppblåst eller gasig mage. Det beror på storlek på förpackning, typ av kosttillskott och hur länge produkten räcker. Från ca 50 kr och uppåt har vi hittat i vår undersökning.

Oavsett vilken produkt du väljer är vi säkra på att du kommer att hitta det bästa kosttillskottet både för dig och din plånbok! 

Bäst i test kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage

Här kan du se vilket kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage!

För att välja ut vinnaren har vi tittat på en massa olika faktorer, för det finns mycket att ta hänsyn till för att en produkt ska anses vara den bästa. Pris, kvalitet och kvantitet är exempel på faktorer för högt betyg i vårt test.

Vi har valt ut produkter i olika prisklasser för att just du ska kunna hitta ett kosttillskott som passar just dina behov!

Här hittar du vår topplista för kosttillskott mot uppblåst eller gasig mage.

Vanliga frågor – Uppblåst eller gasig mage

Finns det botemedel mot uppblåst mage?

Det finns många olika tekniker som kan minska magproblemen, bland annat vissa starka örter.

Finns det några andra knep mot gasig mage än kosttillskott?

Ät mindre fett, träna och undvik vissa produkter som lök och våga fisa. Så har du en bra grund som räcker för många.

Vad orsakar uppblåsthet och gaser i magen?

Uppblåsthet och gaser kan orsakas av flera faktorer, såsom att svälja luft, dålig matsmältning, obalans i tarmfloran, vissa livsmedel och drycker, samt medicinska tillstånd som IBS.

Vilka livsmedel bör jag undvika om jag har problem med uppblåsthet och gaser?

Livsmedel som kan orsaka uppblåsthet och gaser inkluderar baljväxter, kål, lök, vissa mejeriprodukter och kolhydratrika livsmedel som innehåller FODMAPs.

Vilka kosttillskott kan hjälpa till att lindra uppblåsthet och gaser?

Kosttillskott som kan hjälpa till att lindra uppblåsthet och gaser inkluderar probiotika, prebiotika, matsmältningsenzymer, kapslar med pepparmyntsolja och produkter som innehåller ingefära.

Hur kan jag förbättra min matsmältning och minska uppblåsthet och gaser?

Några tips för att förbättra matsmältningen och minska uppblåsthet och gaser inkluderar att äta långsamt, tugga maten ordentligt, undvika att prata medan du äter, äta mindre portioner, undvika gasbildande livsmedel och inkludera mer fiber i kosten.

När bör jag söka läkarvård för uppblåsthet och gaser?

Om du upplever ihållande eller allvarlig uppblåsthet och gaser som inte lindras av livsstilsförändringar eller kosttillskott, eller om du upplever andra symtom som plötslig viktminskning, blod i avföringen, feber eller svår smärta, bör du kontakta din läkare.

Sammanfattning

Gaser i magen är ett vanligt problem som kan vara mycket smärtsamt, pinsamt och jobbigt. Var femte svensk har regelbundna magproblem och 24% av dem har problem med just gaser i magen.

Gaser i magen är ofarligt, men kan vara väldigt jobbigt. Även om man tycker att det är pinsamt att rapa och fisa ut dem är det viktigt att man får ut gaserna, annars kan man få väldigt ont och må illa!

Det finns saker man kan testa själv för att behandla problemet, till exempel med vad man äter och hur man lever men ibland räcker inte det till. Då finns det olika typer av kosttillskott som man kan prova.

Olika typer av kosttillskott kan vara örtteer, mjölksyrabakterier, magsyra, enzymer, silicea och pepparmyntsolja.

Man får pröva sig fram för att hitta just det kosttillskott som är bäst för just dig, det beror på vad det är som orsakar dina problem med gaser.

Kosttillskott mot uppblåst och gasig mage hittar man på apotek och olika hälsokostbutiker, och det finns produkter i olika prisklasser så att du lätt kan hitta ett som passar just din plånbok.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten för gasig mage som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa tillskotten mot gasig mage – Slutsats


Källor

https://www.lifebutiken.se/halsa/inspiration/halsa/uppblast-och-gasig-mage

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK). (2018). Symptoms & Causes of Gas in the Digestive Tract. Hämtad från: https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/symptoms-causes

https://www.1177.se/sjukdomar–besvar/mage-och-tarm/diarre-forstoppning-och-blod-i-avforingen/gasbesvar/

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :