Bästa kosttillskotten mot stress & oro 2024

Hem » Hälsa » Sömn & Stress » Bästa kosttillskotten mot stress & oro 2024

14% av den svenska befolkningen känner sig stressade enligt folkhälsomyndigheten, ett ganska stort folkhälsoproblem alltså. Sättet att leva på i vår del av världen för med sig en massa krav som för vissa leder till mycket stress och oro.

Men misströsta inte, det finns hjälp att få. Nu ska vi titta på olika kosttillskott som bäst kan hjälpa dig att att bli lugnare och stressa av. Vi ska göra en liten recension av de bästa kosttillskotten mot stress och oro och vi ska också utse vilka av dessa som är bäst i vårt bäst i test!

Sidan innehåller annonser

Bästa kosttillskotten mot stress och oro – Snabblistan

 1. Bäst i vårt test : Core Good Night
 2. Billigast köp : L-teanin 200 healthwell
 3. Bästa kundbetyg / omdömen : NIGHT BY AWARE
 4. Bästa Ashwagandha : KAM-66 Ashwagandha
 5. Populärast i sökningar : Core Good Night

Bästa kosttilskotten mot stress och oro – Bäst i Test

Core Good Night är en produkt framtagen av Svenskt Kosttillskott med avsikt att stödja god sömnkvalitet och bidra till stresshantering. Den kombinerar flera naturliga ingredienser med kliniskt stödd effekt för att hjälpa till att lindra oro och skapa en känsla av lugn, vilket gör den till ett lovande verktyg för de som kämpar med stressrelaterade sömnproblem

Gör att kroppen slappnar av och att du somnar in mycket lättare och bättre enligt många recensioner på webben. Några av de bästa sömntabletterna på marknaden just nu. Innehåller en fin mix av ashwagandha, L-teanin och GABA samt ZMA. Bra ämnen mot stress och oro.

Bra mix av ämnen och bra användarbetyg gör att vi utser denna till bäst i test!

Ca pris: 270kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de mest framträdande fördelarna med Core Good Night är att den använder sig av naturliga ingredienser, vilket minskar risken för oönskade biverkningar jämfört med mer kraftfulla farmaceutiska sömnstödjande medel.
 • Många användare har rapporterat förbättrad sömnkvalitet och minskad nattlig oro sedan de började ta Core Good Night.
 • Produkten kommer i kapsel-form, vilket gör den enkel att ta och att dosera.
Nackdelar
 • Även om majoriteten av användarna rapporterar positiva resultat, finns det en del som inte upplever någon signifikant förbättring. Detta beror troligtvis på att effekten av naturliga ingredienser kan variera kraftigt mellan olika individer.
NIGHT BY AWARE

NIGHT BY AWARE

PRIS/TABLETT: 2,8 kr

 • Lugnande och rogivande
 • Avslappnande effekt 
 • Hjälper till att hitta sömn

Svenska Aware har tagit fram denna utmärkta blandning med olika ingredienser som alla ger lugn, ro och bättre sömn. Gaba, Ashwagandha, L-theanine och kamomill är några av ingredienserna. Fint sammansatt produkt som överlag har goda kundbetyg.

Stark andraplats som gör att det mycket väl kan vara rätt produkt för dig.

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • NIGHT BY AWARE:s kombination av ingredienser ger ett flerdimensionellt stöd för sömn och avslappning. Många användare rapporterar förbättrad sömnkvalitet och minskad stress.
 • Produkten är fri från GMO, gluten och laktos, vilket gör den lämplig för individer med specifika kostbehov.
Nackdelar
 • Vissa användare har rapporterat att de upplever milda biverkningar, som huvudvärk eller morgontrötthet, särskilt vid början av användningen.
 • Trots de positiva effekterna rapporterar en del användare att de inte upplever någon signifikant förbättring i deras sömn eller stressnivåer. Detta kan bero på individuella skillnader i respons på ingredienserna.

KSM-66 Ashwagandha är en specialiserad form av Ashwagandha, en välkänd adaptogenisk ört med djupa rötter i Ayurvedisk medicin. Denna produkt har en koncentrerad formulering och är avsedd att stödja kroppens naturliga respons på stress och oro, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för de som söker naturliga lösningar på dessa utmaningar.

Oerhört många positiva användare som fått hjälp mot stress, oro, sexlust sömnproblem med mera.

Ca pris: 210 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • KSM-66 Ashwagandha är en fullspektrumextrakt, vilket innebär att den innehåller alla de bioaktiva föreningarna i ashwagandha i deras naturliga proportioner. Detta är en fördel jämfört med andra ashwagandha-produkter som kan fokusera på en specifik förening.
 • Många användare rapporterar minskad stress och oro, förbättrat humör, och bättre sömn efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
 • Denna produkt är certifierad ekologisk och icke-GMO, vilket ger extra trygghet för de som bryr sig om produktens renhet.
Nackdelar
 • Även om de flesta användare inte rapporterar några biverkningar, har en mindre grupp upplevt mindre magbesvär eller huvudvärk efter att ha tagit KSM-66 Ashwagandha.
 • Medan många människor tycker att denna produkt är effektiv, fungerar den inte för alla. Vissa användare rapporterar ingen märkbar förändring i deras stressnivåer eller humör.
L-teanin 200 Healthwell

L-teanin 200 Healthwell

PRIS/TABLETT: 1,65 kr

L-teanin 200 Healthwell är ett kosttillskott som använder den naturligt lugnande aminosyran L-teanin, som vanligtvis finns i grönt te. Denna produkt har potential att bidra till att lindra stress och oro, och främja avslappning och välbefinnande utan att framkalla trötthet, vilket gör den till ett intressant alternativ för de som söker naturliga metoder för att hantera dessa utmaningar.

Generellt sett verkar användarresponsen på L-teanin 200 Healthwell vara positiv. Många människor rapporterar att de känner sig mindre stressade och mer avslappnade efter att ha tagit denna produkt. 

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En stor fördel med L-teanin 200 Healthwell är dess förmåga att främja avslappning och lugn utan att orsaka dåsighet, vilket gör det till ett bra alternativ för de som behöver vara alerta och fokuserade under dagen.
 • Många användare rapporterar att de känner sig lugnare och mindre stressade efter att ha tagit L-teanin 200 Healthwell.
Nackdelar
 • Medan många användare rapporterar positiva resultat, finns det vissa som inte märker någon signifikant skillnad efter att ha tagit L-teanin 200 Healthwell. Detta kan bero på individuell variation i responsen på L-teanin.
 • Vissa användare har rapporterat milda biverkningar som huvudvärk och magbesvär, men dessa verkar vara ganska sällsynta.
GABA 1000

GABA 1000

 MÄNGD: 100 Tabletter

1000 mg GABA per tablett

Högdoserat Gaba i vegetabiliska kapslar. GABA 1000 är ett kosttillskott som innehåller gamma-aminosmörsyra (GABA), en naturligt förekommande signalsubstans i hjärnan. GABA anses ha lugnande egenskaper och används ofta för att hjälpa till att minska symtomen på stress och oro.

Extra tillsatt B6 föra att minska trötthet och utmattning. Användare rapporterar hjälp mot kronisk trötthet, stress och muskelspänningar samt bättre sömn. Många positiva recensioner.

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • GABA är en signalsubstans som kan hjälpa till att blockera eller minska vissa signaler i centrala nervsystemet, vilket kan bidra till att minska känslor av oro och stress. Många användare av GABA 1000 rapporterar att de upplever en ökad känsla av lugn och avslappning efter att ha tagit detta tillskott.
Nackdelar
 • En nackdel med GABA 1000 kan vara att det inte har lika starka vetenskapliga bevis för sin effektivitet jämfört med vissa andra tillskott för stress och oro. Dessutom är det otydligt i vilken utsträckning GABA från kosttillskott faktiskt kan korsa blod-hjärnbarriären och påverka GABA-nivåerna i hjärnan. 

HealthWell Trippel (Super) Magnesium är ett högkvalitativt kosttillskott som innehåller tre olika former av magnesium för att säkerställa optimal absorption och effekt. Trots att vissa användare har rapporterat om biverkningar som magbesvär, är produkten generellt uppskattad för dess effektivitet och prisvärdhet.

Ett högdoserat magnesiumtillskott som innehåller hela 3 olika sorters magnesium för bästa effekt och upptag. Efter en kapsel av det här tillskottet kommer det inte fattas magnesium i ditt system. 100% vegetabiliska kapslar dessutom, för att göra det lättare för magen.
 

Pris: 170kr

Fördelar
 • Optimal absorption: De tre olika formerna av magnesium säkerställer att kroppen kan absorbera och använda mineralet på bästa möjliga sätt.
 • Mångsidig effekt: Magnesium spelar en viktig roll i över 300 biokemiska reaktioner i kroppen, vilket innebär att det kan bidra till bättre sömn, muskelavslappning, energiproduktion och hjärt-kärlhälsa.
 • Prisvärdhet: Healthwell Trippel Magnesium erbjuder hög kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, vilket gör det till ett attraktivt val för många användare.
Nackdelar
 • Vissa användare har rapporterat om magbesvär som gasbildning, diarré och uppblåsthet efter intag av produkten.

Fler kosttillskott hitta du här

bästa tillskotten mot oro och stress

Så vet du om du lider av stress

“Jag känner mig stressad” är en vanlig kommentar från människor runt omkring en, och faktum är att det är bra för oss att bli stressade ibland. Det skärper våra sinnen inför olika utmaningar och gör att man kan prestera lite bättre.

Men när man inte varvar ner mellan de stressade perioderna så kan det blir skadligt. Man kan faktiskt bli väldigt sjuk av för långvarig stress, och det kan i värsta fall leda till stroke, hjärtinfarkt och utmattningssyndrom.

Därför är det väldigt viktigt att man lyssnar på kroppens signaler och att man medvetet försöker koppla av ibland.

Men hur vet man då när det börjar bli farligt? Det här är några varningssignaler på att du börjar bli sjuk av din stress:

 • Du är trött oavsett att du sover som du ska.
 • Du har svårt att somna, och vaknar jättetidigt på morgonen fast du knappt har sovit.
 • Du har svårt att koncentrera dig och har svårt att komma ihåg saker.
 • Det känns som du har svårt att andas.
 • Du har hjärtklappning.
 • Du känner dig nedstämd, orolig och blir lätt irriterad för småsaker.
 • Ditt immunförsvar är dåligt och du blir sjuk ofta.
 • Du blir stel i kroppen och får ont.

Om många saker stämmer in på dig är det verkligen dags att göra någonting åt den sjukliga stressen. Det finns många saker man kan prova såsom motion, meditation, delegera uppgifter mer och så vidare, men det finns också kosttillskott som har utvecklats för att hjälpa till att motverka sådana här symptom.

tillskott mot oro och stress

Det ska vi titta lite närmare på nu!

Kosttillskott mot stress och oro

Det finns ganska många kosttillskott på marknaden som finns till för att lindra stress och oro. Nu ska vi kolla lite extra på några av dem:

 • Ashwagandha – en ört som har använts sedan urminnes tider i indisk läkekonst. Den kallas också för Indisk Ginseng. Ashwagandha är uppiggande och ger kraft!
 • Kamomill – dricks ofta som te. Kamomill är rogivande och har en kramplösande effekt som kan minska spänningar i kroppen.
kamomillte mot stress
 • Rosenrot – Ett vanligt tillskott som minskar trötthet och utmattning och ger tillbaka den mentala skärpan.
 • Chisandra – är en kinesisk ört som är känd för sina positiva egenskaper vid både fysisk och psykisk trötthet. Chisandra hjälper kroppen att anpassa sig vid olika påfrestningar.
 • Rysk rot – är ett snabbverkande tillskott som stärker immunförsvaret och hjälper vid mental stress och trötthet.
 • Pantotensyra (vitamin B5) – ett tillskott som motverkar trötthet och mental utmattning.
 • Magnesium – magnesium minskar frisättningen av stresshormoner vilket leder till att vi blir mer stresståliga.
KosttillskottBeskrivningPotentiella fördelar
B-vitaminerEn grupp vattenlösliga vitaminer som är nödvändiga för normal cellfunktion.Kan bidra till att minska trötthet och utmattning, vilket kan vara kopplat till stress.
Omega-3 fettsyrorHjärtvänliga fetter som finns i fet fisk, valnötter och chiafrön.Kan ha en lugnande effekt och bidra till att minska symtomen på stress och ångest.
MagnesiumEtt mineral som är viktigt för många processer i kroppen, inklusive nervfunktion.Kan hjälpa till att reglera nervsystemets respons på stress och främja avslappning och god sömn.
TeaninEn aminosyra som huvudsakligen finns i grönt te.Kan främja avkoppling utan att orsaka dåsighet, vilket kan hjälpa till att minska stress och ångest.
AshwagandhaEn adaptogen ört som har använts i traditionell ayurvedisk medicin.Kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stress och potentiellt minska cortisolnivåer.
RhodiolaEn ört som traditionellt har använts för att motstå fysisk och mental stress.Kan hjälpa till att förbättra kroppens respons på stress.

Att tänka på

Det finns vissa saker man ska tänka på innan man börjar äta ett kosttillskott, inte minst när kroppen är i lite obalans av stress.

Man bör läsa på om de olika tillskotten så att man kan vara säker på att det passar just ens egna behov, att man inte är allergisk mot någon av ingredienserna. Det är också viktigt att man tar tillskottet på rätt sätt, vid rätt tidpunkt och att man inte tar för mycket.

Det kan ta lite tid för vissa kosttillskott att visa effekt, så det kan vara bra att ha lite tålamod när man precis börjat äta ett nytt tillskott.

Var kan jag köpa det?

Dessa kosttillskott kan du köpa på olika ställen. Butiker som säljer kosttillskott, apotek och butiker som specialiserar sig på träning brukar sälja såna här kosttillskott.

Som tur är finns det ett stort utbud som du kan hitta på nätet och beställa hem direkt till brevlådan!

Är det dyrt?

Det är inte jättedyrt, men det beror förstås på vilken typ av de här kosttillskotten du vill köpa.

För att ge en bild så kan man få ett paket kamomillte för ca 50 kr och en burk med B-vitamin för ca 200 kr.

I vårt test har vi valt ut olika typer av kosttillskott i alla prisklasser, just för att du kommer ska hitta en bra produkt för dina behov till ett bra pris!

Bäst i test kosttillskott mot stress och oro

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott mot stress och oro!

Vi har i vårt test gjort mycket research för att kunna avgöra vilka produkter som är de bästa, för det tycker vi är väldigt viktigt!

När vi som experter överväger vilka kosttillskott som kan vara mest effektiva för att hantera stress och oro, tar vi hänsyn till flera faktorer:

 1. Forskning och bevis: Vi letar efter tillskott som har starka vetenskapliga bevis för att de är effektiva. Detta innebär att de har testats i noggrant kontrollerade studier och visat sig ge påtagliga fördelar.
 2. Kvalitet och renhet: Vi prioriterar kosttillskott som produceras av tillförlitliga tillverkare som testar sina produkter för renhet och kvalitet. Vi föredrar också tillskott som inte innehåller onödiga tillsatser eller fyllmedel.
 3. Säkerhet: Vi tar hänsyn till eventuella biverkningar eller risker som kan förknippas med ett tillskott. Vi rekommenderar generellt sett tillskott som har visat sig vara säkra för de flesta människor.
 4. Individualitet: Varje persons respons på ett kosttillskott kan variera. Vi tar hänsyn till faktorer som ålder, kön, allmänna hälsotillstånd, livsstil, och eventuella andra läkemedel eller tillskott som individen tar.
 5. Kost och livsstil: Även om kosttillskott kan vara en del av strategin för att hantera stress och oro, betonar vi att de inte ska ersätta en hälsosam kost och livsstil. Regelbunden motion, tillräcklig sömn, en näringsrik kost och tekniker för stresshantering är alla viktiga komponenter i att minska stress och oro.

De produkter vi testar får delbetyg inom varje kategori som sedan bidrar till ett totalbetyg som sedan ligger till grund för vår topplista.

Löpande går vi igenom andras tester, användares omdömen och betygsättning samt tillverkarnas information. Allt för att ge er bästa möjliga topplista.

Bilder från våra tester

Vanliga frågor – Stress och oro

Vad är stress?

Stress är en naturlig fysisk och mental reaktion på livserfarenheter. Varje persons upplevelse av stress kan variera beroende på olika faktorer.

Vilka kosttillskott kan hjälpa mot stress och oro?

Några kosttillskott som kan hjälpa mot stress och oro inkluderar B-vitaminer, omega-3-fettsyror, magnesium, teanin (som finns i grönt te), och adaptogena örter som ashwagandha och rhodiola.

Vad är symtom på stress?

Symtom på stress kan inkludera sömnproblem, svårigheter att koncentrera sig, känsla av överväldigande, ångest, oro, irritabilitet, magproblem, spänningar i musklerna och frekventa förkylningar eller infektioner.

Hur kan B-vitaminer hjälpa mot stress?

B-vitaminer spelar en viktig roll i nervsystemets funktion och kan bidra till att minska trötthet och utmattning, vilket kan vara kopplat till stress.

Är omega-3-fettsyror bra för att minska stress och oro?

Ja, omega-3-fettsyror kan ha en lugnande effekt och bidra till att minska symtomen på stress och ångest.

Vad är ashwagandha och hur kan det hjälpa mot stress?

Ashwagandha är en adaptogen ört som har använts i traditionell ayurvedisk medicin. Det kan hjälpa kroppen att anpassa sig till stress och potentiellt minska cortisolnivåer.

Hur länge ska man ta ett kosttillskott innan man märker en förbättring i stress och oro?

Det kan variera beroende på individ och vilket tillskott som används. Vissa människor kan märka en skillnad inom några dagar, medan andra kan behöva ta ett tillskott i flera veckor eller månader innan de märker en förbättring.

Sammanfattning

Stress är ett vanligt hälsoproblem i vår del av världen, det beror mycket på hur vi lever i våra moderna samhällen och dess krav.

Om man stressar för länge på en hög nivå så riskerar man att bli sjuk av sin stress, och får man inte hjälp kan det i värsta fall leda till saker som hjärtinfarkt, utmattningssyndrom och stroke.

Det finns en hel del saker man kan göra själv för att behandla sjuklig stress, och bland annat finns det kosttillskott som är gjorda för att hjälpa mot stress och oro.

Det finns många olika typer av såna här tillskott och man får testa sig fram för att hitta det som passar ens egna behov och stressrelaterade problem. Exempel är vitamin B5, magnesium, kamomill och rosenrot.

Något som skulle kunna fungera om du har provat annat utan resultat är CBD-olja. Vi har gjort en guide och test av bästa cbd-olja här.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa tillskotten mot stress och oro som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa kosttillskotten mot stress och oro – Slutsats


Källor

https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/stress/

https://kurera.se/ortskolan-vart-att-veta-om-rysk-rot/

Fler produkter

[productsall category=”stress_oro”]

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :