Bästa kosttillskotten övergångsåldern (klimakteriet) 2023

Hem » Målgrupp » Kvinnor » Bästa kosttillskotten övergångsåldern (klimakteriet) 2023

När man börjar närma sig övergångsåldern (klimakteriet) så kan det medföra en hel del fysiska och psykiska besvär som inte alltid är så roliga. Och det kan kännas hopplöst att man ska behöva ha det så under i värsta fall flera år!

Men det finns som tur är saker man kan göra med de bästa tillskotten vid övergångsåldern!

I den här artikeln ska vi göra en recension av kosttillskott som hjälper vid besvär i övergångsåldern och vi ska också utse vilka som är bäst i vårt test!

5 Bästa kosttillskotten vid övergångsåldern – Snabblistan

Sidan innehåller annonser

Är det vitaminer, mineraler och lite andra bra ämnen du vill vara säker på att få i dig så rekommenderar vi denna, Multivitamin Kvinna 55+

tillskottsbibeln testar healthwell multivitamin kvinna 55+
Test av Multivitamin Kvinna 55+

Topplistan – Bäst i vårt test av kosttillskott i övergångsåldern

Better You Balans Kvinna är ett genomtänkt och noggrant sammansatt tillskott som syftar till att balansera och stärka kvinnors välmående, speciellt under övergångsåldern. Vi är imponerade av dess komplexa mix av noga utvalda ingredienser, inklusive vitaminer, mineraler och specifika extrakt för att stödja kroppens funktioner och psykologiska välmående. Med det sagt, tar vi också hänsyn till användarrecensioner som avspeglar blandade upplevelser.

Recensionerna för Better You Balans Kvinna är överlag positiva. Många användare märker en förbättring i deras allmänna välmående, upplever ökad energi och förbättrad fokus. Vissa sover även bättre. Dock finns det användare som inte märker någon märkbar förbättring, vilket återigen understryker individualiteten i kroppens respons.

Vi valde Better You Balans Kvinna som bäst i test för kvinnor i övergångsåldern av flera skäl. För det första, det är sammansatt med många ingredienser som särskilt stödjer kvinnors hälsa under denna tid. För det andra, de flesta användarrecensionerna är positiva, vilket bekräftar dess effektivitet. Slutligen, med tanke på den unika kombinationen av ingredienser och fördelarna, anser vi att den ger ett heltäckande stöd och balans som kvinnor i övergångsåldern kan dra stor nytta av.

Ca pris: 329 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Ett av de mest slående inslagen hos Better You Balans Kvinna är dess komplexa och innovativa formulering. Det innehåller vitamin D, som bidrar till att upprätthålla normal muskelfunktion och benhälsa, samt magnesium för psykologisk funktion. Dessutom finns viktiga ingredienser som macapulver, jättenattljusolja, rå kakao, bidrottninggelé och andra extrakt som alla är kända för sina positiva hälsoeffekter. 
Nackdelar
 •  Enligt några användarrecensioner märkte de ingen märkbar skillnad efter att ha tagit produkten. 
Helt Vegansk
BioCare Menopause Multinutrient

BioCare Menopaus Multitillskott är ett potent och speciellt anpassat tillskott för att stödja kvinnors hälsa och hormonbalans under och efter klimakteriet. Denna komplexa formula erbjuder en omfattande profil av essentiella näringsämnen med en övertygande blandning av metyleringsbärare, lykopen och grönt te, allt för att främja optimalt välbefinnande. Vi uppskattar dess veganska ingredienser och avsaknad av onödiga tillsatser, men tar också hänsyn till blandade användarupplevelser.

Ca pris: 380 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Detta tillskott erbjuder en imponerande blandning av vitala näringsämnen som är skräddarsydda för att möta kvinnors specifika behov under klimakteriet. BioCare Menopaus Multitillskott inkluderar allt från A-vitamin till molybden och biotin, vilket bidrar till att täcka en rad metabola processer. Vi är särskilt imponerade av dess inkludering av lykopen och grönt te-extrakt, som båda har visat sig vara gynnsamma för kvinnors hälsa.
Nackdelar
 • Det kan också vara värt att notera att en del av näringsämnena finns i mycket högre koncentration än dagligt rekommenderade intag, vilket kanske inte är nödvändigt för alla kvinnor.

Healthwell GLA Jättenattljusolja Kapslar erbjuder en källa till det viktiga fettsyran GLA, vilket är en komponent som har varit kopplad till en rad hälsofördelar, särskilt för kvinnor i övergångsåldern. Med dess rena och naturliga innehåll av jättenattljusolja, erbjuder Healthwell enkel och effektiv komplettering till den dagliga kosten.

Användarrecensioner för Healthwell GLA Jättenattljusolja Kapslar tenderar att vara positiva, med många kvinnor i övergångsåldern som rapporterar förbättrad hudhälsa och lindring av symtom relaterade till klimakteriet. 

Ca pris: 180kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Det primära styrkan i Healthwell GLA Jättenattljusolja Kapslar ligger i dess förmåga att erbjuda en koncentrerad dos av GLA, en fettsyra som bidrar till hudens normala funktion och kvinnors välbefinnande i övergångsåldern. Denna produkt erbjuder en bekväm lösning för dem som vill införliva GLA i sin kost. Dessutom, innehållet av jättenattljusolja, som är rik på GLA, gör dessa kapslar till en utmärkt källa till detta näringsämne.
Nackdelar
 • Trots dess fördelar, kan vissa användare uppleva mindre biverkningar, såsom matsmältningsproblem eller huvudvärk vid konsumtion av jättenattljusolja. 

Balans Plus Menopause Pollenextrakt är ett kosttillskott speciellt framtaget för kvinnor i övergångsåldern. Produkten kombinerar extrakt av svenskt pollen, B-vitaminkomplex och rödklöver för att bidra till att lindra klimakteriebesvär som värmevallningar, trötthet och mentala obalanser.

Ca pris: 349 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • En av de mest framstående fördelarna med Balans Plus Menopause Pollenextrakt är dess allsidighet. Den unika sammansättningen av pollenextrakt, B-vitaminkomplex och rödklöver ger en synergistisk effekt som kan hjälpa till att mildra flera klimakteriebesvär samtidigt. 
Nackdelar
 • Eftersom det är ett kosttillskott, kan effekterna variera från person till person.

New Nordic Meno Joy är ett kosttillskott designat för att lindra symptom på klimakteriet, som värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och rastlöshet. Produkten kombinerar en unik mix av ett B-vitaminkomplex, rödklöver och magnesium för att reglera hormonbalansen och stödja normal funktion av nervsystemet.

De flesta användare verkar nöjda med New Nordic Meno Joy, vilket framgår av de mestadels positiva recensionerna. Användare rapporterar att de märker en förbättring i sina symptom, inklusive färre värmevallningar, jämnare humör och bättre sömn. Dock finns det även de användare som uttrycker besvikelse över bristen på förbättring.

Ca pris: 249 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • New Nordic Meno Joy står ut för dess omfattande blandning av aktiva ingredienser som tillsammans riktar sig till ett flertal symptom associerade med klimakteriet. Vitamin B6 bidrar till att reglera hormonbalansen, vilket kan hjälpa till att stabilisera humörsvängningar. Samtidigt stöder magnesium normal muskelfunktion och kan bidra till att minska trötthet och utmattning. Naturliga växtextrakt från humle, rödklöver och damiana erbjuder ytterligare stöd för att lindra klimakteriebesvär.
Nackdelar
 • Enligt vissa användarrecensioner, kan effekten av produkten variera och i vissa fall kanske man inte märker någon betydande förändring.

Detta munkpeppar-pulver kan användas som en mild krydda i matlagning exempelvis. Munkpeppar har länge använts för att mildra besvär vid klimakterie och vid PMS. Bra pris som gör att det absolut kan vara värt att testa. Bra betyg från användare.

Ca pris: 70 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-

Nackdelar

 -

Fler kosttillskott hitta du här

bästa tillskotten vid övergångsåldern klimakteriet

Köpguide

Om övergångsåldern (klimakteriet)

I Sverige hamnar genomsnittskvinnan i övergångsåldern (eller klimakteriet som det också kallas) vid 47,5 år. Men det är vanligt att hamna där någon gång mellan 45 och 55 år. Det finns också kvinnor som hamnar i klimakteriet mycket tidigare än så, men det är ovanligt.

Vissa kvinnor (faktiskt 15%) känner inga besvär överhuvudtaget medan andra har väldigt mycket besvär.

Typiska tecken på att man kommit in i övergångsåldern är:

En annan effekt som man inte kan känna av så mycket är att risken för benskörhet ökar under den här perioden och den effekten håller sedan i sig resten av livet.

sömnproblem vid övergångsåldern

Att hamna i klimakteriet är inte farligt, men kan vara väldigt jobbigt om man har otur. Hur mycket besvär man får och hur länge man känner av det varierar från person till person. För vissa kvinnor håller klimakteriet på i bara ett halvår, och för andra kan det hålla på så länge som upp till 10 år.

Anledningen till den här processen är att östrogennivåerna sjunker, och de ska sjunka till de nivåer som kvinnan hade innan puberteten och menstruationen ska försvinna. Inte så konstigt alltså att det är omvälvande process!

Det finns vissa saker man kan göra själv för att minska övergångsålderns effekter, bland annat:

 • Motionera mera. Det hjälper mot både värmevallningar och välbefinnandet.
 • Sluta röka.
 • Minska på alkohol.
 • Dra ner på kaffet.

Förutom det här så finns det alltså kosttillskott som kan minska de negativa effekterna som övergångsåldern för med sig, både för till exempel torra slemhinnor, sömnbesvär och benskörhet. Dessa ska vi gå igenom nu!

Produkter som kan hjälpa vid besvär i övergångsåldern

Det finns en hel del produkter på marknaden idag som kan vara värt att prova när man hamnar i klimakteriet. Det finns inget som hjälper för alla tänkbara besvär, men det går såklart att kombinera dem!

De kosttillskott som är bra vid övergångsåldern som vi har hittat i vår genomgång är:

 • Fytoöstrogener – påminner mycket om det östrogen som finns i människokroppen men kommer från växter. Finns mycket i sojabönor till exempel men det finns kosttillskott med fytoöstrogener i kapselform.
 • Jättenattljusolja – kommer från en örtväxt och ska hjälpa mot värmevallningar.
 • Munkpeppar – kommer från ett träd som växer kring Medelhavet. Munkpeppar har effekt mot svängningar i humöret och används ofta som behandling mot PMS i vissa länder.
 • Havtorn – innehåller bland annat höga mängder av fettsyran Omega-7 som hjälper mot torra slemhinnor.
 • Kalcium – ett bra kosttillskott för att förhindra benskörhet.
 • Magnesium – hjälper vid sömnproblem, depression och stärker skelettet.
 • D-vitamin – för låga nivåer av d-vitamin under klimakteriet kan förvärra symptomen så ett tillskott kan vara nödvändigt!
 • Läkesilverax – hjälper bra mot värmevallningar och ger bättre sömn.
 • Anti-aging produkter – det finns en hel del krämer och produkter som hjälper dig att skydda hud och hålla den fräsch

Ja det här är ju ganska många alternativ och beroende på vad du har för besvär så kan de hjälpa mer eller mindre. Som med allt annat får man prova sig fram och vara medveten om att det kan ta några veckor innan man känner någon effekt.

Att tänka på i klimakteriet

Även om det finns en hel del kosttillskott vi övergångsåldern så ska man inte bara nöja sig med dem om man fortfarande har stora besvär. Då är det bättre att man går till sin läkare eller gynekolog och får annan behandling som komplement.

Kom ihåg att även om klimakteriet är något helt naturligt och inte farligt på något sätt så ska man aldrig acceptera att må dåligt, för hjälp finns att få!

Var hittar man kosttillskott för övergångsåldern?

På apotek och i hälsokostbutiker kan du få tag på kosttillskott vid övergångsåldern. Det finns många butiker på nätet som har den här typen av produkter i sitt sortiment.

Här i vårt bäst i test kan du hitta flera olika inköpsställen!

beställa tillskott på nätet i övergångsåldern

Kostar tillskotten mycket?

Beroende på vilka besvär du har och vilket kosttillskott du behöver så är det olika. Det finns produkter från runt 50-lappen upp till ca 500 kr, men det beror som sagt på vilken typ av kosttillskott du behöver.

Här i vårt test har vi valt ut produkter i olika prisklasser för att du ska kunna hitta en produkt för sina behov till rätt pris!

Bäst i test kosttillskott övergångsåldern

Här kan du se vilka produkter som vi har utsett till vinnare i vårt test – bästa kosttillskott övergångsåldern!

Övergångsåldern, eller menopausen, kan vara en utmanande tid för kvinnor, med förändringar i hormonerna som kan leda till en rad symptom, inklusive värmevallningar, nattsvett, humörsvängningar och sömnlöshet. Kosttillskott kan hjälpa till att lindra några av dessa symptom och förbättra den övergripande livskvaliteten. När vi utser de bästa kosttillskotten för övergångsåldern, finns det flera faktorer vi tar i beaktande:

 1. Ingredienser: Vi söker efter tillskott med ingredienser som har vetenskapligt stöd för att hjälpa till att lindra menopausala symptom. Dessa kan inkludera saker som svart kohosh, rödklöver, soja isoflavoner, och naturliga adaptogener som maca och ashwagandha.
 2. Säkerhet och biverkningar: Det är viktigt att tänka på eventuella biverkningar eller interaktioner med andra mediciner. Vi undersöker alltid noggrant eventuella varningar eller kontraindikationer.
 3. Kvalitet och renhet: Vi letar efter produkter som tillverkas i enlighet med god tillverkningssed (GMP) och som är fria från skadliga tillsatser, fyllmedel eller allergener. Certifieringar från tredje part kan ge extra försäkran om produktens kvalitet.
 4. Dosering: Rekommenderad dosering är en annan viktig faktor. Vi föredrar produkter med klara doseringsanvisningar som är lätta att följa.
 5. Märkets rykte: Vi tar hänsyn till tillverkarens rykte, inklusive kundrecensioner och betyg, för att säkerställa att vi endast rekommenderar pålitliga produkter.
 6. Pris: Även om priset inte nödvändigtvis indikerar kvalitet, är det fortfarande en viktig faktor att överväga. Vi strävar efter att rekommendera produkter som erbjuder bra värde för pengarna.

Kom ihåg, varje individ är unik, och vad som fungerar bäst för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Bilder från våra tester:

Vi har tagit hänsyn till exempelvis pris, kvalitet och effekt när vi har gjort det här testet, allt för att du ska känna dig trygg med att det bara finns bra produkter i vår topplista!

Vanliga frågor – Kosttillskott vid Övergångsåldern

Hur ser jag att jag är i övergångsåldern?

Vanliga tecken är viktuppgång och sömnproblem.

Vilka kosttillskott kan hjälpa till att lindra symptomen på övergångsåldern?

Vanliga kosttillskott för att hantera symptomen på övergångsåldern inkluderar svart kohosh, rödklöver, dong quai, ginseng, kvällsolrosolja och vitaminer som B-komplex och E. Även om vissa kvinnor kan finna lindring med dessa tillskott, är det viktigt att notera att effektiviteten av dessa kan variera från individ till individ.

Vilka kosttillskott rekommenderas för benhälsa under övergångsåldern?

Under övergångsåldern kan kvinnor uppleva benförlust på grund av minskade östrogennivåer. Kalcium och vitamin D är två viktiga näringsämnen för att stödja benhälsan. Andra näringsämnen, som magnesium och vitamin K, kan också vara fördelaktiga.

Kan kosttillskott hjälpa till att minska viktuppgång under övergångsåldern?

Vissa kvinnor kan uppleva viktuppgång under övergångsåldern. Även om det inte finns några ”magiska” kosttillskott för viktminskning, kan vissa tillskott som probiotika, fiber och grönt te-extrakt bidra till att stödja en hälsosam vikt i samband med en balanserad kost och regelbunden motion.

Vilka kosttillskott kan hjälpa till att förbättra sömnen under övergångsåldern?

Många kvinnor upplever sömnproblem under övergångsåldern. Melatonin, ett hormon som hjälper till att reglera sömn-vaken-cykeln, säljs ofta som ett kosttillskott. Andra tillskott som kan hjälpa till att förbättra sömnen inkluderar magnesium och valeriana rot.

Vilka kosttillskott kan bidra till att förbättra humöret under övergångsåldern?

Hormonella förändringar under övergångsåldern kan leda till humörsvängningar och ibland till och med depression. Tillskott som omega-3 fettsyror, Sankt johannesört, B-vitaminer och magnesium har visat sig kunna stödja en positiv mental hälsa.

Sammanfattning

Problem vid övergångsåldern är väldigt vanligt, 75% av alla kvinnor får någon typ av besvär. Hur mycket och hur länge är väldigt individuellt.

Vanliga symptom man kan få när man går igenom klimakteriet är värmevallningar, torra slemhinnor, sömnproblem, urinvägsbesvär och humörsvängningar.

Man kan behandla sig själv genom att minska på alkohol och kaffe, motionera mera och sluta röka. Skulle de här metoderna inte räcka finns det kosttillskott man kan prova.

Det finns olika typer av kosttillskott för de här besvären som till exempel magnesium, jättenattljusolja, havtorn, kalcium och munkpeppar. Man får helt enkelt testa sig fram till vilka som fungerar för en själv men om det inte är tillräckligt så ska man inte tveka att söka sig till vården för en komplementerande behandling.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de bästa övergångs -tillskotten som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa tillskotten i övergångsåldern – Slutsats


Källor

https://www.doktorn.com/sjukdomar/klimakteriet-symtom-orsak-och-behandling/

https://www.doktorn.com/sjukdomar/klimakteriet-symtom-orsak-och-behandling/

https://sv.lifehealthdoctor.com/are-phytoestrogens-good-for-you-24996

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Martin Olofsson

Skapad :

Uppdaterad :