Bästa guiden om aminosyror 2024

Hem » Träning » Muskeltillväxt » Aminosyror » Bästa guiden om aminosyror 2024

Om man tränar ofta och har som mål att bygga muskler och ge sin kropp rätt förutsättningar för det, har man förmodligen hört talas om aminosyror.

I den här guiden ska vi gå igenom alla och sortera fram de bästa aminosyror, hur du får i dig dem och vad dem kan göra för dig! En liten recension om bästa aminosyror kanske man skulle kunna säga med en bäst i test lista.

Sidan innehåller annonser

Topplista med de bästa aminsyrorna

Bäst i Test
Core Beta Alanine

Core Beta Alanine

 • MÄNGD: 40 doser
 • Utmärkt ihop med kreatin

Fungerar väldigt bra vid intensiv träning! Sänker pH-värdet i blodet som i sin tur ger mindre mjölksyra. Som de flesta andra beta-alanin pulver så är det smaklöst vilket gör att du lätt kan blanda det med favoritdrycken iför intag innan träning. 

Core Beta Alanine en effektiv produkt för idrottare och motionärer som söker att öka prestationsförmågan och förbättra träningsresultaten. 

Ca pris: 110 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Minskar träningsrelaterade trötthet

Ökar prestationsförmågan

Förbättrar träningsresultaten

Nackdelar

 Någon har rapporterat om magbesvär som snabbt gått över.

Bäst i test
Citrulline Malate 1:1

Citrulline Malate 1:1

 • TYP: Pulver
 • MÄNGD: 250 g

Citrulline Malate från Body Science innehåller L-citrullin som har bundits till malat (äppelsyra) för bättre upptag. Pulverform gör bland annat att du kan blanda egna optimerade PWO:er. Sammanfattningsvis tycks Citrulline Malate från Body Science ha många fördelar för de som tränar regelbundet och söker en ökad energi och prestationsförmåga.

Positiva användare pratar om bättre pump och återhämtning.

Ca pris: 199 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

-Ökad energi: Citrulline Malate hjälper till att öka blodflödet och syresättningen till musklerna, vilket kan leda till ökad energi och uthållighet.


Förbättrad prestationsförmåga: Citrulline Malate är känt för att hjälpa till att reducera trötthet och muskelsmärta under intensiv träning, vilket kan förbättra din prestationsförmåga.


Minimerar muskelskador: Citrulline Malate hjälper till att skydda musklerna från skador och förbättrar återhämtningen efter träning.

Nackdelar

 Inga direkta rapporterade

Veganskt tillskott som hjälper hår, hud, matsmältning och muskelbygge. En del säger att den också hjälper mot bakfylla. Nac N-acetylcystein från Svenskt kosttillskott ett kosttillskott som kan bidra till att främja hälsan genom sin antioxidativa och antiinflammatoriska verkan.

Flera positiva omdömen rapporteras med bland annat bättre energi, naglar och bättre maghälsa.

Ca pris: 270 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Grymt bra kundomdömen

Kvalitetsmärke

Nackdelar

 Någon har blivit lätt illamående

Dessa kapslar innehåller både L-fenylalanin (naturlig form) och D-fenylalanin (syntestisk form) vilket gör att man kan utnyttja båda typernas egenskaper.

Healthwell's DLPA Fenylalanin-tillskott är en produkt som jag som expert rekommenderar till personer som letar efter ett kosttillskott för att förbättra sin hälsa.

Varje kapsel innehåller 500 mg DLPA och de är helt veganska. Många positiva omdömen och betyg där användare säger sig ha blivit av med värk i kroppen, blivit piggare mm.

Ca pris: 199 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Produkten har hög renhet och kvalitet

Vegansk

Prisvärd

Nackdelar

Någon har fått huvudvärk

Bäst i Test
ArgiPower Mega Caps

ArgiPower Mega Caps

 • MÄNGD: 120 Kapslar
 • 1500 mg L-arginin HCI per kapsel

ArgiPower Mega Caps är ett L-arginintillskott som marknadsförs som ett tillskott för idrottare som vill förbättra sin prestation och återhämtning. 

100 % rent L-arginin som ökar blodgenomströmningen i musklerna innan ett träningspass. Ger mer uthållighet och pump. Användare tycker att den ger en ordentlig pump och gör att de orkar lyfta de där extra kilona under styrketräningen!

Höga betyg på våra olika delmoment och riktigt fina betyg från de som testat gör denna till vår bäst i test.
 

Ca pris: 279 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar

Stor dos av L-arginin: Varje kapsel innehåller hela 1500 mg L-arginin, vilket gör det enkelt för användaren att uppnå en effektiv dosering.

Tillverkad enligt GMP-standarder: ArgiPower Mega Caps tillverkas enligt GMP-standarder (Good Manufacturing Practice), vilket garanterar hög kvalitet och säkerhet.
Kapslar av hög kvalitet:

Kapslarna är gjorda av hållbart material som är lätt att svälja, vilket gör det enkelt att ta tillskottet.

Nackdelar

Kan orsaka magbesvär: En vanlig biverkning av L-arginin är magbesvär, och vissa användare kan uppleva detta när de tar ArgiPower Mega Caps.

Veganskt tillskott som hjälper hår, hud, matsmältning och muskelbygge. En del säger att den också hjälper mot bakfylla. Flera positiva omdömen om bla energi, naglar och bättre maghälsa.

NAC N-acetylcystein från Healthwell är en högkvalitativ produkt som innehåller 600 mg N-Acetylcysteine per kapsel. Denna produkt har flera potentiella hälsofördelar och kan vara ett användbart tillskott för personer som vill förbättra sin hälsa.

En av de största fördelarna med NAC N-acetylcystein från Healthwell är att det kan hjälpa till att främja avgiftning och öka antioxidantförsvar. Produkten kan hjälpa till att bryta ned skadliga ämnen och främja frisk leverfunktion, vilket kan bidra till att förbättra hälsan och förebygga sjukdomar.

NAC N-acetylcystein från Healthwell kan också ha positiva effekter på immunförsvaret och lungfunktionen. Produkten kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen, öka syreupptaget i lungorna och förbättra andningsförmågan hos personer med lungproblem.

Ca pris: 240 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Produkten är också enkel att använda, med en dosering på en kapsel per dag. Kapslarna är lätta att svälja och har inga oönskade smaker eller tillsatser.
 • Mycket fina kundbetyg
Nackdelar

Produkten kan också ha vissa biverkningar, såsom magbesvär, huvudvärk eller yrsel hos vissa personer.

Core Taurine

Core Taurine

Mängd: 50 Portioner

Pris / portion : 1,80 kr

Typ: Pulver

Prisvärt och bra 100 % rent taurin för kroppsbyggare! Användare upplever ökat fokus, mer ork och kraftigare pump under träningspassen. Den speciella smaken som taurin har döljs lätt med en skvätt citron. Produkten är smidig att dosera och tillverkad i Sverige. Dessutom är produkten vegansk och fri från onödiga tillsatser. 

Ca pris: 89 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • 100 % taurin
 • Produkten är tillverkad i Sverige och är av hög kvalitet.
 • Vegansk
Nackdelar
 • Några gillar inte att det är klumpförebyggande medel i denna.
Bäst i Test
Tyrosin 1000

Tyrosin 1000

MÄNGD: 60 Tabletter

1000 mg per tablett

Aminosyran glycin i kapselform med 500 mg glycin i varje kapsel! Glycin kan hjälpa kroppen och hjärnan att återhämta sig bättre under natten och tas därför bäst innan man ska sova. Kapslarna är helt veganska.

Ca pris: 229 kr

Sidan innehåller reklamlänkar

Fördelar
 • Tyrosin 1000 från Healthwell innehåller en hög dos av L-tyrosin per portion, vilket gör det enkelt att dosera.
 • Produkten är tillverkad i Sverige och är av hög kvalitet.
 • L-tyrosin är en aminosyra som är viktig för produktionen av signalsubstanser i hjärnan som påverkar humöret och stresshanteringen.
 • Produkten kan bidra till att öka fokus och energi samt minska stress och trötthet.
Nackdelar
 • Vissa personer kan behöva ta en högre dos av L-tyrosin än vad som finns i en portion av produkten för att uppnå önskade resultat.
 • Produkten är inte lämplig för personer som tar vissa typer av antidepressiva läkemedel eller som lider av högt blodtryck.

bästa aminosyrorna

Aminosyror måste vi ha för att överleva

Ja så är det faktiskt. Aminosyrorna är proteiner som helt enkelt är kroppens byggstenar. Proteinet vi äter bryts ner till aminosyror i magen och tas sen upp av kroppen och används som byggstenar till nya proteiner.

Det finns 20 st olika aminosyror och man delar in dem i två grupper – essentiella och icke-essentiella.

De essentiella aminosyrorna är livsviktiga för oss människor att få i oss via maten, då kroppen inte kan tillverka dem på egen hand. De icke-essentiella är aminosyror som kroppen kan tillverka själv.

Essentiella aminosyror

Så vilka aminosyror är det då som du måste se till att få i dig via maten? Här kommer en lista så att du får en bra överblick över de som går under benämningen EAA:

 • Fenylalanin – finns till exempel mycket av i jordnötter och vetegroddar. Bland annat prestationshöjande, hindrar nedbrytning av endorfiner.
 • Tryptofan – får du i dig om du äter kött och ost eller sojabönor.
 • Isoleucin – mat med stora mängder isoleucin är mjölk, fläsk, ägg och kyckling.
 • Metionin – finns i spannmål, ägg och nötter. För ökad proteinsyntes, minskat håravfall mm.
 • Treonin – höga halter av treonin finns i keso, fisk och linser.
 • Leucin – finns mycket av leucin i fisk och skaldjur till exempel. HMB är en nedbrytning av detta ämne som är utmärkt för att bibehålla och öka sin styrka, även bra för uthållighet.
 • Lysin – kyckling och kikärtor innehåller mycket lysin. Förbättrar hur, hud, naglar och skelett. Kan även fungera bra mot munsår och blåsor i munnen.
 • Valin – valin finns i stora mängder i kött och mejeriprodukter.
 • Arginin  – L-arginin, i ost, kött, fisk och skaldjur hittar du större mängder arginin. Bra för blodflöde för träning och sexlust. Är icke essentiell hos vuxna.
 • Histidin – magert kött och ägg innehåller mycket histidin.
aminosyror i mjölk
Mjölk innehåller flera aminosyror

Icke-essentiella aminosyror

De här aminosyrorna är alltså något som kroppen kan tillverka själv:

 • Alanin – spelar stor roll för immunförsvaret. Varianten Beta-alanin används för att öka din prestationsförmåga och höja din muskelaktivitet, utöver detta så fördröjer det även känslan av utmattning.
 • Asparagin – är nödvändigt för det centrala nervsystemet.
 • Asparaginsyra – spelar en stor roll för frisättning av uppiggande hormoner, testosteron och återhämtning (DAA).
 • Citrulline – mindre träningsvärk och stelhet efter hård träning ger även mer pump
 • Cystein – delaktig i matsmältningen och gör huden slät. Stödjer immunförsvar och kan hjälpa mot bakfulla. För bland annat träning finns även NAC (N-Acetylcystein), Taurin är ett derivat som funkar för träning, energi mm.
 • GABA – ämne som motverkar stress, oro och sömnproblem.
 • Glutamin – behövs för immunförsvaret och tarmhälsan. För dig som tränar hårt då många som tränar regelbundet och äter extra glutamin rapporterar en effektivare återhämtning och muskeltillväxt. 
 • Glutaminsyra/glutamat – viktig för nervsystem och cellerna. Ett derivat av glutamin är teanin som kan minska oro, stress mm.
 • Glycin – sänker kortisol och är viktig för levern. Utmärkt för bättre sömn och återhämtning.
 • Karnitin – detox och fettförbränning
 • Prolin – viktig för leder och ligament.
 • Serin – lindrar smärta och är viktig för humöret.
 • Tyrosin – uppiggande, stimulerar tillväxthormoner, ger mental koncentration mm.

När man läser om aminosyrornas funktioner och vad de gör med kroppen och hjärnan så förstår man verkligen hur viktiga de är för oss! De finns som sagt i mycket av den mat vi äter, men är man vegan eller tränar väldigt hårt så kan man gynnas av att ta ett tillskott.

Aminosyror som kosttillskott

Det finns många produkter på kosttillskottsmarknaden idag som ger ett tillskott av de olika aminosyrorna. De är väldigt populära hos personer som tränar, och i synnerhet för muskelbyggare.

Men även om du bara tränar konditionsträning så kan du gynnas av att ta ett tillskott av aminosyror!

Här går vi igenom de mest populära:

BCAA

Det här är nog världens mest använda kosttillskott med aminosyror. Finns som pulver och kapslar. BCAA består av L-leucin, L-isoleucin och L-valin som skickar signaler till kroppen att börja bygga muskler!

tillskottsbibeln testar core bcaa powder

Det här är effekterna av att ta BCAA som kosttillskott:

 • Bidrar effektivt till att bygga muskler vid träning.
 • Effektiviserar återhämtning.
 • Hjälper till att behålla muskelmassa vid kaloriunderskott.
bcaa i bästa form

Beta Alanin

Beta-alanin är ett kosttillskott som är populärt bland dem som håller på med högintensiv träning, både styrketräning och konditionsträning. Den är en uppbyggande aminosyra till karnosin, och karnosin motverkar att man får mycket mjölksyra.

Karnitin

Det här kosttillskottet brukar man använda när man vill öka fettförbränningen, det vill säga under deff till exempel. Karnitin behövs för fettomsättningsprocessen i kroppen, och för bästa effekt ska man ta det på morgonen innan träningspasset.

Glutamin

Glutamin är väldigt viktig när man vill bygga muskler, därför är det väldigt populärt hos de som styrketränar. Glutaminet gör också att musklerna binder åt sig vätska vilket kan ge ökad pump vid träning!

Arginin

Här har vi också ett populärt kosttillskott för de som styrketränar eftersom arginin ger ett extra tryck i träningen och ger mer pump i musklerna!

Vilka aminosyror är bäst?

Det finns många olika märken och produkter på marknaden idag när det kommer till aminosyror. Vissa bättre än andra. Det du ska kolla efter är hur rent kosttillskottet är, alltså hur uppblandat det är med annat.

Att göra lite research innan man bestämmer sig för vilket märke man köper kan definitivt vara en bra idé! Information om kvalitet och annat ska stå i produktbeskrivningen och på förpackningen.

Att tänka på vid köp av aminosyror

Innan du köper en salig blandning av aminosyror och bara tar dem direkt på morgonen så ska du tänka på vad det är för effekter du är ute efter och vad just du har för behov, bästa aminosyran för dig helt enkelt. På det sättet slänger du inte pengarna i sjön och du får bäst effekt.

Läs noga på förpackningen om hur mycket du ska ta och när du ska ta det. Vissa ska man bara ta innan träningen, andra efter. Vissa aminosyror ska du ta på morgonen och andra innan sänggående. Kolla också om du ska ta dem på fastande mage eller i samband med mat.

På det här sättet kommer du att må bra och får bäst effekt!

Var ska du köpa aminosyror?

De bästa aminosyrorna köper du i butiker som är specialiserade på kosttillskott och/eller träning. De har ofta de bästa märkena och kan sin sak. Köper du från de här butikerna kan du vara säker på att du får bäst valuta för pengarna.

Det finns både fysiska butiker och även väldigt många butiker på internet som säljer aminosyror av bra kvalitet, och ska du ha stora mängder är det ju rätt skönt att kunna beställa det direkt hem till dig. Det är också vanligt att man får mängdrabatt om man köper många av samma produkt!

Är det dyrt med aminosyror?

Det är såklart subjektivt, men det beror på hur mycket du använder och hur länge förstås.

I vår genomgång har vi hittat aminosyror från ca 60 kr upp till ca 500 kr per förpackning. Det viktigaste är nog att försöka hitta det som man verkligen behöver och har effekt, det är då det blir prisvärt i slutändan.

Bäst i test aminosyror

På denna sida har vi samlat test av alla möjliga aminosyror. Vilken som är bästa aminosyran för dig beror så klart på vilken effekt du vill uppnå. Därför har vi gjort egna bäst i test topplistor för respektive aminosyra som du hittar i vår meny eller via

I vårt urval så finns faktorer som egna tester, andras tester, betyg, recensioner och tillverkarnas information. Allt sammanvävt till vår alldeles egen topplista som vi hoppas ni kommer att få nytta av.

Bilder från våra tester av aminosyror:

Här hittar du bästa aminosyrorna totalt

Här hittar du länkar till alla enskilda aminosyror

BCAA topplista hittar du här.

EAA topplista hittar du här.

Vanliga frågor aminosyror (FAQ)

Vilken skillnad är det på aminosyror och proteinpulver?

Aminosyror ger en hjälp till muskeluppbyggnad snabbare än proteinpulvret. Proteinpulver ska först brytas ner till aminosyror innan det kan tas upp i kroppen.

Vilka matvaror innehåller aminosyror?

När en typ av mat innehåller alla essentiella aminosyror kallar vi det för komplett protein. Exempel på livsmedel som innehåller komplett protein är kött, fågel, fisk, ägg, mejeriprodukter, ost och sojabönor.

Sammanfattning


Aminosyror är livsviktigt för oss människor, eftersom det är våra byggstenar.

Det finns 20 olika aminosyror, vissa kan kroppen producera själv (icke-essentiella) och andra måste vi få i oss via maten vi äter (essentiella).

Aminosyrorna har olika funktioner i kroppen och finns mest i mat som kött, fisk och mejeriprodukter. Det finns även i nötter, bönor, linser och groddar.

Om man vill optimera sin träning eller har svårt att få i sig en bra mängd aminosyror med sin kost finns det en massa olika kosttillskott av aminosyror att ta till.

Populära aminosyror som tillskott är bland annat BCAA, alanin, glutamin och karnitin. Vissa är bra för muskeluppbyggnaden specifikt, men det finns också tillskott som förhindrar mjölksyra vid intensiv träning.

Var noga med att läsa på hur du ska ta dina aminosyror så att du får så bra effekt som möjligt och inte överdoserar. Se också till att du köper aminosyror som passar just dina behov.

Här kommer vår sammanfattade topplista med de Aminosyran som vi rekommenderar dig att köpa i olika kategorier:


Bästa Aminosyran – Testvinnare & Bäst i vårt test

 1. Bäst i vårt test : NAC N-acetylcystein
 2. Bästa Pulvret : Core Beta Alanine
 3. Billigast köp : Core Taurine
 4. Bästa kundbetyg / omdömen : NAC N-acetylc
 5. Bästa tabletten : GABA 1000
 6. Populärast i sökningar : NAC N-acetylc

Alternativa leverantörer (utöver de vi har bedömt som bäst i butikslänkarna ovan) till flera av dessa Aminosyra-produkterna är Svenskt Kosttillskott, Gymgrossisten samt MMSport


 

Källor

https://www.vitaelab.se/faktasidor/aminosyror/

https://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-2/lektioner/biomolekyler/de-20-aminosyrorna.html

https://www.stc.se/magazine/kost/vad-ar-aminosyror-och-varfor-behover-jag-dem/

https://www.svensktkosttillskott.se/core-arginine#guide

Viktigt: Kosttillskott ersätter inte en varierad kost, utan bör kombineras med en mångsidig och balanserad kost samt hälsosam livsstil. Överdosera ej.

Skribent 

Faktakontroll – Chefredaktör Andreas Börjesson

Skapad :

Uppdaterad :